Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


چشم‌انداز فناوري‌ها در دو دهه‌ي آينده

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Facebook Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[07 Aug 2007]   [ سيد عليرضا حجازي]

Information Texhnology, New Technologies & Futures Studies

هيچ كس به طور دقيق از وضعيت بيست سال آينده آگاه نيست. اما اگر از حركت شتابنده‌ي فناوري‌ها باخبر باشيم، مي‌توانيم بسياري از رويدادها، زمان احتمالي وقوع آن‌ها و نيز تأثيرشان بر زندگي اجتماعي و كار را پيش‌بيني كنيم. چنين برآوردي با تحليل تأثيرات متقابل فناوري‌ و جامعه ممكن خواهد بود. چنين سناريوهايي به ما اجازه مي‌دهند با درك بهتري از محيط پيرامون فرد و چگونگي زندگي در آن، برنامه‌ريزي بهتري داشته باشيم.


 


طي بيست سال آينده رايانه‌ها اغلب روندهاي زندگي را تغيير مي‌دهند؛ شايد تا سال 2020 اين ماشين‌هاي ساخته‌ي بشر به حقوق شهروندي نيز دست يابند. رايانه‌ها به ما اثبات مي‌كنند، كارهاي اندكي وجود خواهد داشت كه تنها انسان مي‌تواند انجام دهد، آ‌ن‌ها با اين اقدام خود راز هوش انسان را آشكار خواهند كرد. بخش وسيعي از دانش نوظهور در دو دهه‌ي آينده به شكل هوش تلفيقي خواهد بود كه اكنون قادر به درك جوانب مختلف آن نيستيم. ماشين‌ها به تدريج كارهاي فيزيكي و ذهني را به عهده مي‌گيرند و مردم رفته‌رفته بر جنبه‌ي انساني فعاليت‌ها تمركز مي‌كنند. همكاري نزديك ميان انسان و ماشين، فعاليت‌هاي اقتصادي را بهره‌ورتر و نقش انسان را دلپذيرتر مي‌كند. امروزه قهرمانان بازي‌هاي رايانه‌اي براي ما سرگرمي‌ساز شده‌اند، و اين وضعيت ادامه خواهد يافت. در محيطي سرشار از حضور پرقدرت رايانه‌ها، حتي ممكن است برخي از دوستانِ راهِ دورِ ما، نيمه‌مجازي ـ نيمه‌واقعي باشند. اينترنت روابط ما را دگرگون خواهد كرد و در فضاي مجازي، تماس‌هاي چهره به چهره بسيار كم خواهد بود.


عمر طولاني‌تر و جاودانگي ديجيتالي


علوم پزشكي به سرعت در حال توسعه است. در بيست سال آينده همگام با رعايت دقيق نكات بهداشتي و كاهش مرگ‌ومير، اميد به زندگي شايد از مرز 130 سال فراتر رود. در سايه‌ي پيشرفت علوم پزشكي و فناوري اطلاعات امكان ذخيره‌سازي محتويات ذهن انسان در انبارهاي الكترونيكي ميسر خواهد بود. اين فناوري امكان آن را فراهم مي‌سازد كه انسان پس از مرگ، گونه‌اي از زندگي ديجيتالي را ادامه دهد. شخصي را تصور كنيد كه در مراسم تدفين خود براي حاضران سخنراني مي‌كند.


 


در دو دهه‌ي آينده، شناخت ما از بدن و اندام‌هاي آن عميق‌تر مي‌شود و در مقايسه با امروز براي حفظ سلامت و زندگي، تصميم‌هاي درست‌تري مي‌گيريم. بيش از 95 درصد اعضاي بدن از بافت‌ها و ساختارهايي هستند كه تا سال 2020 مي‌توان با كمك روش‌هاي تلفيقي يا مصنوعي در آزمايشگاه‌هاي مجهز آن‌ها را بازسازي يا تعويض كرد.


 


فناوري اطلاعات به بالندگي و شكوفايي هرچه بيشتر علوم پزشكي كمك فراوان خواهد كرد. شايد در بيست سال آينده هر فردي علاوه بر همراه داشتن سوابق كامل پزشكي كه شامل انواع اسكن‌هاي فوري و دقيق و شرح جراحي‌ها است، بتواند نمايش‌گرهاي پزشكي را نيز همراه خود داشته باشد. محيط الكترونيكي ويژه‌ي ما كه وظيفه‌ي مراقبت از فرد را بر عهده دارد، در مقابل حواس و وضعيت فيزيكي بدن به طور خودكار واكنش نشان مي‌دهد و به طور مثال در شرايط استرس با استفاده از فنون پزشكي، نگراني‌ ما را برطرف مي‌كند.


 


رايانه‌ها نيز از راه اتصال به سامانه‌ي عصبي ما، قادر خواهند بود آنچه را كه حس مي‌كنيم به خوبي درك كنند و حتي در صورت لزوم حواس ما را تحريك كنند. به اين ترتيب محيط پيرامون ما به طور كامل به حسگرهاي دقيق مجهز خواهد شد. اين پيشرفت‌هاي خيره‌كننده، نقطه‌ي آغازين فرآيند طولاني همگرايي انسان و ماشين است كه نتيجه‌ي آن تولد انساني كاملاً الكترونيكي است كه پيش از پايان قرن زاده مي‌شود.


تحصيل و كار از راه دور


پيشرفت فناوري، روش انجام كار و امرار معاش را دگرگون خواهد كرد. براي مثال فعاليت در بخش صنعت و كشاورزي يا انجام فعاليت‌هاي ديگر در مقايسه با امروز نيروي كار كمتري را طلب مي‌كند و اغلب صنايع و خدمات، خودكار خواهند شد. اغلب شركت‌ها و بنگاه‌هاي كسب‌و‌كار تنها براساس نياز پروژه‌ها به جذب و استخدام نيروي انساني اقدام مي‌كنند. افراد به كار گرفته شده در پروژه‌ها نيز با استفاده از فناوري اطلاعات از فاصله‌هاي دور وظايف خود را انجام مي‌دهند و با ساير همكاران ارتباط برقرار مي‌كنند. كار در اين فضاي مجازي چنان رواج خواهد داشت كه هيچ‌كس تصور نمي‌كند در محل كار حضور ندارد. كاركنان و نيروي كار با پايان هر پروژه در شغل ديگري به كار گمارده مي‌شوند، اما اين تغيير شكل به معناي تغيير مكان فيزيكي نيست. فناوري اطلاعات فاصله‌ها را كمتر و كمتر كرده و تقليل آمدوشد بين محل كار و زندگي به معناي كاهش فشار رواني، اتلاف درآمد و زمان خواهد بود كه رضايت افراد جامعه را در پي خواهد داشت.


 


كسب‌و‌كار در حوزه‌ي دولتي به سوي وضع ماليات‌هاي بين‌المللي حركت خواهد كرد. در چنين فضايي شركت‌ها نمي‌توانند با تغيير مكان فعاليت يا جابجايي نرم‌افزارها در شبكه،  از زير بار پرداخت ماليات شانه خالي كنند. تمامي معاملات تجاري به صورت خودكار وكامل، تحت نظارت قرار مي‌گيرد و فرار مالياتي به افسانه‌ها خواهد پيوست.


 


تحصيل و كسب دانش به دانشگاه يا مدرسه‌اي خاص محدود نمي‌شود، بلكه دانش‌آموزان و دانشجويان از طريق شبكه‌ي جهاني وب در سخنراني‌هاي مهم شركت مي‌كنند، از موضوعات آموزشي مطلع خواهند شد و تمامي شبيه‌سازي‌ها را در سامانه‌هاي رايانه‌اي مي‌بينند. برخي از معلمان و استادان هم‌اكنون نيز آموزش‌هاي خود را از طريق اينترنت ارائه مي‌كنند.


 


دردو دهه‌‌ي آينده تحصيل با سرگرمي و تفريح عجين خواهد شد. حتي امروزه نيز ضرورت تلفيق اين دو موضوع مورد توجه قرار گرفته است. براي مثال يك پايگاه هوايي در آمريكا نوعي فضاپيما توليد كرده است كه بازديد‌كنندگان پس از سوار شدن بر آن در فضاي مجازي به گشت‌و‌گذار مي‌پردازند و تصاوير مجازي را به شكل سه بعدي مشاهده مي‌كنند. در آينده با كمك لنزهاي سه بعدي و اتصال سامانه‌هاي اطلاعاتي به سيستم عصبي، فرد مي‌تواند با ايجاد نوعي حس مصنوعي در تخليلي‌ترين مكان‌ها، واقعي‌ترين گشت‌و‌گذار را تجربه كند.


 


محيط‌هاي مجازي فراواني براي سرگرمي، ورزش، تحصيل، خريد و ملاقات‌هاي اداري ايجاد مي‌شود. رايانه‌هاي پيشرفته، مكان‌هاي خيال‌انگيزي را براي زندگي فراهم مي‌كنند؛ مكان‌هايي كه گريزگاه مناسبي براي فرار از حقايق آزاردهنده هستند، اما بايد اميدوار باشيم كه جامعه‌گريزي به معضل اجتماعي تبديل نشود.


 


جامعه‌ي آينده، بسيار سالخورده خواهد بود و بازنشستگان زيادي خواهد داشت. جوانان ناچار هستند براي رفاه سالخوردگان ماليات بيشتري بپردازند. اين موضوع ممكن است بحران‌هايي را بين نسل‌ها ايجاد كند. افراد جوان‌تر به مهاجرت‌هاي الكترونيكي و يافتن فرصت‌هاي شغلي در همه‌ي نقاط زمين اقدام مي‌كنند. اين در حالي است كه مهاجرت‌هاي فيزيكي به ساير كشورها نيز همچنان ادامه مي‌يابد.


 


تنهايي در سال‌هاي آينده براي سالخوردگان سخت و طاقت‌فرسا نخواهد بود. آن‌ها مي‌توانند به كمك صفحات
نمايش بزرگ از طريق تصاوير واقعي با دوستان و آشنايان خود ارتباط داشته باشند و حتي دوستان جديدي
با علايق مشترك پيدا كنند. ارتباطات محدود به محيط‌هاي جغرافيايي نخواهد بود، افراد با فاصله‌هاي فيزيكي
بسيار دور مي‌توانند عضو فعال جوامع اينترنتي باشند. اين جوامع داراي قدرت سياسي خواهند بود و در عرصه‌ي
جامعه تأثير زيادي خواهند داشت.


 


انرژي سبز، محيط سالم


تمامي فناوري‌هاي نوظهور نيازمند انرژي هستند؛ انرژي خورشيدي تا اندازه‌ي زيادي اين نياز را برآورده خواهد ساخت. انرژي لازم براي حمل و نقل نيز از تجزيه‌ي آب و توليد هيدروژن سوختي فراهم خواهد شد. اشكال ديگر انرژي‌هاي تجديدپذير نيز توسعه خواهد يافت، اما همجوشي هسته‌اي تا سال 2020 كاربرد نخواهد يافت.


 


محيط‌زيست و سلامتي آن روندي رو به گسترش خواهد داشت و مصرف سوخت‌هاي فسيلي كاهش خواهد يافت. مطالعات علمي زيست‌محيطي گسترش روزافزوني خواهد يافت. در اين دوره‌ي فراروي بشر، نياز اساسي جوامع، مطالعات كارشناسانه بر روي مسايل خواهد بود و از واكنش‌هاي احساسي كه اغلب ضد و نقيض هستند، دوري مي‌شود.


 


برخي از مردم، اعتماد زيادي به كلان‌شركت‌ها نخواهند داشت و علاقه‌مند خواهند بود كه غذاي مورد نياز را خودشان تهيه كنند. شركت‌هاي زراعي خدمات خود را به شكل برون‌سپاري انجام خواهند داد و نيازهاي غذايي را براساس ذوق و خواسته‌ي مشتريان متعدد، تهيه خواهند كرد.


 


حدود سال‌هاي 2020 حسگرهاي پيشرفته به كمك صنعت كشاورزي و مواد غذايي آمده و شرايط آب و هوايي، حمله‌ي آفات را كنترل خواهند كرد. ممكن است گرده‌افشاني و باروري بيشتر محصولات از طريق حشرات، به دليل تابش شديد آفتاب توسط تابشگرهاي ماهواره‌اي و تغييرات ژنتيكي با مشكل روبرو شود. براي رفع اين مشكل در سال‌هاي آينده، شاهد استفاده‌ي گسترده از حشرات روباتيك خواهيم بود.


لوازم خانگي


دوستداران لوازم خانگي در منازل از آينه‌هاي ديجيتالي حمام، دوربين‌هاي تعبيه شده در ساعت‌مچي، آكواريوم‌هاي مجازي، لوازم نقاشي ديجيتالي و كاغذديواري هوشمند استفاده خواهند كرد. كاغذديواري‌ هوشمند خود را با وضعيت روحي و كنش‌هاي ساكنان منزل تطبيق داده و سر و صداي آزار‌دهنده‌ي محيط را به حداقل ممكن مي‌رساند. همه‌ي‌ اين محصولات، ره‌آورد دهه‌ي نخست خواهد بود. بلافاصله پس از اين محصولات لوازم منزل و آشپزخانه‌ي هوشمند كه مي‌توانند خواسته‌هاي شما را حدس بزنند، وارد بازار مصرف خواهد شد. در اين دهه شاهد ظهور روان‌شناسان روبات‌ها خواهيم بود. اين روان‌شناسان اقدامات اشتباه و برنامه‌ريزي‌هاي نادرست روبات‌ها را اصلاح مي‌كنند. اغلب لوازم هوشمند قادر خواهند بود با روان‌شناسان خود يا حتي شما به شكلي محسوس و از طريق امواج صوتي گفتگو كنند.


 


صفحه‌هاي نمايش بسيار پيشرفته در ساختمان‌ها جايگزين پنجره‌هايي خواهند شد كه جاذبه و زيبايي قابل قبولي نداشته‌اند. اين پنجره‌ها احساس حضور در محيطي دلپذير را به وجود مي‌آورند و براي اجتناب از تكراري بودن محيط، هر روز چشم‌انداز تازه‌اي از محيط بيروني ايجاد مي‌كنند كه بسيار چشم‌نواز خواهد بود. براي مثال شما مي‌توانيد از طريق اين پنجره‌هاي هوشمند گاري‌ها، اسب‌ها و صداها دلنشين آن‌ها را در فضاي بازسازي شده‌ي دويست سال قبل مشاهده كنيد.


زندگي با ماشين


ارتباط صوتي كامل با ماشين‌ها تحقق خواهد يافت و براي هميشه در چشم‌انداز فعاليت‌هاي نوظهور جايگاه ويژه‌اي خواهد داشت. گذشته از اين انتظار مي‌رود تا پايان سال 2020 انسان بتواند با ماشين‌ها پيرامون هر موضوعي گفتگو كند و ماشين‌ها نيز آنقدر هوشمند خواهند بود كه از ما چيزهايي را درخواست كنند يا پاسخ درخواست‌هاي ما را بدهند. اين احتمال بسيار نزديك به واقعيت خواهد بود كه رايانه‌ها چهره و شخصيتي انساني داشته باشند. اين تركيب بين انسان و ماشين بسيار طبيعي خواهد بود. دو دهه‌ي پيش‌رو سرشار از تحولات بزرگ در قلمرو رايانه‌ها خواهد بود؛ آن‌ها به هيچ وجه شبيه رايانه‌هاي امروزي نيستند و كمتر مي‌توان آن‌ها را با چشم مشاهده كرد.


 


رايانه‌ها در همه‌ي بخش‌هاي زندگي ما حضوري پنهاني خواهند داشت و اغلب وسايل پيرامون ما به رايانه‌هاي خاص خود مجهز مي‌شوند. اين رايانه‌ها صد هزار بار و شايد يك ميليون بار سريع‌تر از امروز هستند. حافظه‌ي هر رايانه در مقياس ميليون گيگابايت خواهد بود كه سرعت و دقتي به مراتب بيش ازمغز انسان دارند. ذخيره‌سازي اطلاعات بر روي ديسك و لوح از اعتبار ساقط مي‌شود و قطعات سخت‌افزاري كمتر به چشم خواهند آمد. اَبَر‌رايانه‌ها جايگزين هيأت مديره‌ي شركت‌هاي بزرگ در فضاي مجازي خواهند شد. اين  اَبَرمديرانِ رايانه‌اي بيش از يك ميليارد پردازشگر در خود جاي مي‌دهند. اغلب اين رايانه‌ها از فناوري‌ محاسبه‌ي مولكولي برخوردار مي‌شوند، اما اين رايانه‌هاي روباتيك به راحتي حركت كرده و جابجا مي‌شوند. روبات‌هاي دهه‌ي آينده به حسگرهايي مجهز هستند كه از نظر قابليت بر موجودات طبيعي برتري دارند. پيش‌بيني مي‌شود تا سال 2020 توانمندي‌هاي روبات‌ها با انسان‌ها برابري ‌كند. آن‌ها در مزرعه، كارخانه، منزل و محل كار، فعال خواهند بود.


 


برخي از روبات‌ها به اندازه‌ي يك حشره خواهند بود. برخي از آن‌ها به باغچه و چمن رسيدگي مي‌كنند، برگ‌هاي زرد را يك به يك جمع‌آوري مي‌كنند و در سطل زباله مي‌ريزند. برخي از روبات‌ها اساب‌بازي هستند، برخي ديگر حيوان خانگي به حساب مي‌آيند و بعضي از آن‌ها ورزشكاران و مربيان قابلي هستند. تا پايان دو دهه روياهاي فيلم‌هاي تخيلي هاليوودي محقق نخواهد شد، اما بسياري از روبات‌ها ويژگي‌هاي ارگانيك خواهند داشت. تعدادي از اين روبات‌ها از ماهيچه‌هاي ژلاتيني برخوردار مي‌شوند كه بسيار شبيه‌ ماهيچه‌هاي طبيعي است. روباتي را تصور كنيد كه در كنار آبگير باغ مشغول ماهيگيري است!


 


پيشرفت فناوري پيوسته بر زندگي ما اثر مي‌گذارد. در دو دهه‌ي پيش‌رو، هفتاد و پنج درصد مردم با اينترنت ارتباط دارند و در هر مكان و زماني ‌مي‌توانند به آن دسترسي داشته باشند. ارتباط بي‌سيم، بيش از امروز عادي و همه‌گير مي‌شود، اما همچنان اين ارتباط از وجود فيبر نوري بهره مي‌گيرد و بايد براي افزايش ظرفيت آن چاره‌اي انديشيد.


واكنش‌هاي ضدفناوري


با گسترش روز‌افزون شبكه و محوريت يافتن آن در ارزش‌هاي مشترك بايد در انتظار مشكلات و مخالفت‌ها بود. برخي از اوقات جنگ‌افزارهاي شبكه‌اي نيز اين ارتباطات را مختل مي‌سازند. در چنين شرايطي معيارهاي امنيتي سخت‌گيرانه و آزاردهنده مي‌شوند. شبكه زندگي خصوصي را با شكل روبرو مي‌سازد. اتصال دوربين‌هاي رايانه‌اي به سامانه‌هاي شبكه‌اي، امكان كنترل و مشاهده‌ي مردم در همه جا را فراهم مي‌كند. صاحب‌نظران مداخله‌ي بيش از اندازه‌ي فناوري شغلي و حضور گسترده‌ي روبات‌ها به جاي انسان را با بدبيني ارزيابي مي‌كنند. ممكن است بخش زيادي از مردم به سمت ايجاد جامعه‌‌اي موازي كه از نازل‌ترين سطح فناوري بهره مي‌گيرد و شكلي از زندگي سنتي را مطلوب مي‌پندارد روي بياورند.


سايبر ـ پول


در بيست سال آينده پول و درآمد به طور عمده الكترونيكي خواهد بود و دست كم يك ارز الكترونيكي جهاني خواهيم داشت كه در هر پايگاه اينترنتي، هر كارگاه و هر نقطه‌اي از جهان رايج خواهد بود. اينترنت بستر استانداردي براي كسب‌و‌كار مي‌شود. و ارز الكترونيكي جهاني هم نخستين انتخاب براي تجارت خواهد بود كه باعث محو تدريجي دلار، يورو و ين مي‌شود. مردم ديگر به پول‌هاي موجود كه كاربرد جهاني ندارد، توجهي نمي‌كنند.


 


در اين شرايط و با حضور سامانه‌ي يكپارچه‌ي اقتصادي ممكن است به واريز پول و سپردن آن به بانك نيازي نباشد. در اين حالت بانك‌ها بايد خدمات جديدتري ارايه دهند و يا از صحنه‌ي تجارت خارج شوند.


حمل و نقل اتوماتيك


دنياي جديد به سامانه‌ي يكپارچه‌ي اطلاعات حمل و نقل مجهز خواهد بود. اين سامانه نيازمند نظام مديريتي كارآمدي است كه بتواند حجم روزافزون آمد‌و‌شد را هدايت كند. اين سامانه با برنامه‌ريزي اصولي ظرفيت جاده‌ها را دو برابر كرده و اضطراب ناشي از آمدوشد را مي‌كاهد. قبل از آغاز سفر، رايانه‌اي درخصوص مسير به ما مشاوره مي‌دهد تا سفرمان سبز باشد و به آلودگي محيط‌زيست نينجامد. مسافران اقصا نقاط جهان كه بيش از 5 ميليارد نفر از آن‌ها مسافران هوايي خواهند بود، 50 تريليون كيلومتر را طي خواهند كرد. هزينه‌هاي سفرهاي واقعي از يك سو و پيشرفت فناوري اطلاعات از سوي ديگر باعث خواهد شد كه گردشگري اينترنتي گسترش يابد و حتي به تنها روش گردشگري در برخي از نقاط جهان تبديل شود.


 


آينده از ابعاد مختلفي با امروز متفاوت خواهد بود، اما برخي از چيزها دستخوش تغيير نمي‌شوند. ما همچنان گرايش‌ها و نيازهاي انساني و عاطفي خود را خواهيم داشت. درست مثل انسان‌هاي غارنشين باز هم نيازمند غذا، سرپناه، عشق و روابط انساني هستيم و همچنان برخي از اوقات درگير نزاع و مشاجره مي‌شويم. اين رفتارهاي انساني در عوامل ژنتيك ما نهفته است و همين‌ها هستند كه تداوم حيات انساني را تضمين مي‌كنند.


 


در بيست سال آينده وسايل جالب توجهي در اختيار خواهيم داشت؛ نه تنها ساعت و تلفن، بلكه جواهراتي كه به احساسات ما حساس هستند، لوازم صوتي و تصويري و روبات مترجم كه در عينك نصب مي‌شوند و صفحه‌هاي نمايش كه جزء بافت پارچه‌ي لباس هستند، در آينده مورد استفاده خواهند بود.


 


 

مسير زمان فناوري: به سوي زندگي در سال 2020 و پس از آن

 










2008

2010

·     سلول‌هاي خورشيدي چند‌لايه با كارايي بيش از 5 درصد

·     آينه‌هاي ديجتيالي حمام

·     ترويج خرده فرهنگ ضد فناوري درنتيجه‌ي اتوماسيون بيش از حد كار

·     روبات‌هاي انسان‌شناس

·     روبات‌هاي كار در خانه

·           كاغذديواري الكترونيكي به محرك‌هاي محيطي پاسخ مناسب خواهد داد

·     توليد سامانه‌هاي كنترل محيطي

·     سامانه‌هاي عصبي مصنوعي براي روبات‌ها

·     گرانترين ستاره‌ي سينما مصنوعي خواهد بود.

·     نوزادهاي طراحي شده

·     ابزار بسيار ريز خود ـ انرژي در مقياس نانو در رگ‌هاي خوني شناور مي‌شوند تا سلامتي را كنترل كنند.

·     طراحي ژن‌‌ها فراگير مي‌شود.

·     معلمان برتر، از راه دور تدريس كرده و به شاگردان آموزش مي‌دهند.

·     شركت‌هاي مجازي حكم‌فرما خواهند شد.

·           95 درصد افراد  جامعه در كشورهاي پيشرفته سواد رايانه‌اي خواهند داشت

·     ماهواره‌هاي تابشگر نور خورشيد را به مكان‌هاي ضروري مي‌تابانند

·     تعاوني‌هاي كشاورزي برنامه‌هاي برون‌سپاري كاشت و برداشت اجرا مي‌كنند

·     كنترل تصويري جامعه به يك مشكل اجتماعي تبديل خواهد شد

·     تلويزيون‌هاي معطر از تراشه‌هايي استفاده مي‌كنند كه توسط مواد شيميايي بوي خاصي به وجود مي‌آروند

·     روبوت‌هاي حشره‌اي در جنگ به خدمت گرفته خواهند شد.

·     توريسم در برخي از نواحي تنها به گردش در شبكه محدود خواهد شد.


مسير زمان فناوري: به سوي زندگي در سال 2020 و بعد از آن















2011

2012

2013

2014

·           رايانه‌ها در يادگيري و توانايي منطقي از انسان فراتر مي‌روند

·           اغلب نرم‌افزارها توسط ماشين نوشته مي‌شوند

·           روبات‌هاي هوشمند، كارخانه‌ها را بدون كمك انسان اداره مي‌كنند.

·           رايانه‌ها از مدل شبيه‌سازي شده‌ي حافظه‌هاي انساني استفاده مي‌كنند كه مي‌تواند بفهمد و بياموزد.

·           احساس مصنوعي از طريق شبيه‌سازي شبكه‌ي عصبي

·           اقتصاد خرد در تجارت جهاني

·           ايجاد نيروگاه‌هاي زمين ـ حرارتي در مقياس تجاري

·           رايانه‌ها همكار به‌حساب خواهند آمد نه ابزار

·           لوازم آشپزخانه كه به شكل الكترونيكي و هوشمند توليد مي‌شوند

 

·     انواع روبات‌هاي باغباني براي نگهداري چمن


مسير زمان فناوري: به سوي زندگي در سال 2020 و بعد از آن













2015

2017

2020

·           ژن افراد بخشي از سوابق ژنتيكي آن‌ها مي‌شود

·     پنجره‌هاي مجازي در محل كار و منزل كاربردي گسترده مي‌يابد.

·           جامعه گريزي  يك مشكل بزرگ اجتماعي خواهد شد

·     روبات‌ها راهنمايي نابينايان را برعهده خواهند گرفت.

·     خودروهاي اتوماتيك كه در بزرگراه‌هاي هوشمند حركت مي‌كنند.

·     دانش ماشين از دانش انسان فراتر مي‌رود

·     سلو‌ل‌هاي مغزي مصنوعي توليد خواهند شد.

·     روبات‌هاي خود ـ تعمير

·            تعداد مسافران هواپيما از 5 ميليارد نفر هم بيشتر مي‌شود.

·     حيوانات دست‌آموز الكترونيكي از حيوانات واقعي  بيشتر مي‌شوند.

·           شكل‌هايي از زندگي الكترونيكي محقق خواهد شد.

·     هوش فراگير مي‌شود.

·     حافظه‌ي الكترونيكي زياد مي‌شود

·     مهندسي ژنتيك، انواع جديد حيوانات و گياهان را به‌وجود مي‌آورد

·     شهرهاي ژاپني در عمق زمين تأسيس مي‌شوند.

·     روبات‌هاي همكار

·     مسافران دنيا تا 50 ميليون كيلومتر مسافت طي مي‌كنند


مسير زمان فناوري: به سوي زندگي در سال 2020 و فراسوي آن













2025


2030


2040


·     در كشورهاي پيشرفته جمعيت روبوت‌ها از جمعيت انسان بيشتر مي‌شود


·           پيدايش ابزار مهندسي ژنتيك (با توانايي محدود)


·     همجوشي هسته‌اي به‌عنوان منبع انرژي


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

سيد عليرضا حجازي

+ اميد: پيشران كوشش‌هاي آينده گرا  سيد عليرضا حجازي

+ تاثيرات هفتگانه تکنیکهای آينده پژوهي بر كيفيت يادگيري  سيد عليرضا حجازي

+ آينده را با چه ابزارهايي مي‌توان ساخت؟  سيد عليرضا حجازي

+ اميد: پيشران كوشش‌هاي آينده گرا  سيد عليرضا حجازي

+ روش شناسي آينده نگري  سيد عليرضا حجازي

+ انسان مجازي طراحي مي‌شود  سيد عليرضا حجازي

+ چالش روابط ميان فردي در عصر ديجيتال  سيد عليرضا حجازي

+ سونامي تغيير  سيد عليرضا حجازي

+ تخيل: هنر آفرينش آينده  سيد عليرضا حجازي

+ آينده‎ي دنياي كامپيوتر: تعامل ذهن انتزاعي با واقعت مجازي  سيد عليرضا حجازي

+ روش ماتريس تاثير متقاطع در پيش‏بيني  سيد عليرضا حجازي

+ چشم‌انداز فناوري‌ها در دو دهه‌ي آينده  سيد عليرضا حجازي

+ آينده‏ي نانوالكترونيك  سيد عليرضا حجازي

+ چرا بايد آينده‎ي دور دست را شبيه‌سازي ‌كنيم؟  سيد عليرضا حجازي

+ كانون تفكر چيست؟  سيد عليرضا حجازي

+ پرسش هاي 17 گانه در ارزيابي يك كتاب  سيد عليرضا حجازي

+ آينده پژوهي به كجا خواهد رفت؟  سيد عليرضا حجازي

+ آفتي به نام ”جلسه“ در مزرعه مديريت زمان  سيد عليرضا حجازي

+ رهبری دانش: ارزش آفرينی دانش در سازمان  سيد عليرضا حجازي

+ 10 گام اساسي براي آن كه يك مدير الكترونيكي (E-Manager) شويم  سيد عليرضا حجازي



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995