Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


10 فناوري شگفت‏انگيز در آستانه‏ پيدايش

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Facebook Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[23 Jan 2008]   [ سید علیرضا حجازی]

 



 


ترجمه: سید علیرضا حجازی


به دنياي شگفت‏انگيز فناوري‏هاي نوپديد خوش آمديد. همواره يادمان باشد كه فناوري‏هاي انقلابي و محصولات راهبردي در كرانه‏هاي كاري و ابداع‏هاي نوآورانه‏ي جالب آغاز مي‏شوند. بهترين سودمندي اين عرصه كمك به جوشش خلاقيت شما است، شايد در دنياي ما مرزبندي خاصي بين فناوري‏هاي نوین و در آستانه پیدایش نباشد. آيا براي فناوري‏ها مي‏توان كاربردهاي گسترده‏تر متصور شد؟ اين پرسش را به خلاقيت ذهن شما مي‏سپاريم.


هر روز فناوري‏هايي پا به عرصه‏ي وجود مي‏گذارند كه زندگي را بيش از پيش ساده‏تر و جذاب‏تر مي‏‏سازند، اما واقعيتي در پس اين صحنه وجود دارد: هنوز بسياري از فناوري‏ها از مرحله‏ي طرح و ايده فراتر نرفته و به واقعيت نپيوسته‏اند. پيوسته كوشش‏ بر آن است كه آثار و نشانه‏هايي از اين فناوري‏هاي نوظهور يافت شود، اما حتا گاهي مبتكران و مخترعان اين فناوري‏ها جرات افشاي نام يا چهره‏ي خود را ندارند. با اين حال، به نظر مي‏رسد 10 فناوري شگفت‏انگيز در آستانه‏ي ظهور قرار دارند، هر چند كه هنوز از آن‏هاي به شيوه‏اي واقعي پرده‏برداري و رونمايي نشده است. شايد برخي از اين فناوري‏ها در نگاه نخست نوعي اسباب‏بازي به نظر برسند، اما اين‏ها واقعيت‏هايي هستند كه در آينده‏اي نه چندان دور با آ‏ن‏ها ملاقات خواهيم كرد: 


 


1ـ خال‏كوبي‎هاي برهمكنشي


هيچ‏كس تاكنون طرحي مفهومي را براي يك واقعيت نظير شكل و طرحي به كار رفته بر روي بدن قورباغه‏ها ارايه نكرده است. طي ساليان گذشته، برندگان جايزه‏هاي گوناگون در حوزه‏ي طراحي در نيافته‏اند كه قورباغه‏ منبع الهام و سرچشمه‏ي طراحي فناوري براي عصر جديد  هستند. به همين دليل هنگامي كه به شيوه‏اي بسيار اتفاقي با انديشه‏ي خال‏كوبي برهمكنشي برخورد كرديم كه از طرح و نقش بدن قورباغه‎ها الهام گرفته شده است، شگفت‏زده شديم. شايد اين انديشه براي آينده‏پژوهان، بيش از طلا ارزش داشته باشد. هارتموت اسلينگر نوعي خال كوبي را اختراع كرده است كه در نوع خود آخرين هم‏گرايي ميان انسان و ماشين به شمار مي‏آيد. اين خال‏كوبي‏ از يك فناوري خواندن رمزينه‏هاي دي.ان.اي، نانو حسگرها و خواندن حسي و لامسه‏اي برهمكنش، تعامل كامل صوت، ريزتراشه‏هاي زيستي نانو مقياس و چندين بخش سازنده‏ي سايبرنتيك برخوردار است. در حالي كه خال‏كوبي‏هايي كه به اين طريق ايجاد مي‏شوند، ظاهري جذاب دارند، اما آن چه كه اسلينگر ابداع كرده است، كمتر از پوست يك قورباغه نيست. اكنون اين پرسش مطرح مي‏شود كه آيا ممكن است يك ذهن خوش‏خيال و خلاق بتواند به چنين ابداع جالب توجهي نايل شود؟ بسياري از جهش‏هاي فناورانه از دل‏ ايده‏هاي ساده به دست مي‏آيند. شما هم كاربردهاي ديگري براي اين فناوري جستجو كنيد و به استتار هم بينديشيد.


 


2ـ هواپيماي فضايي استراليا


مسابقه و رقابت در حوزه‏ي گردشگري فضايي به شكلي فراگير و تمام عيار ادامه دارد، اما اين صنعت هنوز در گام‏هاي آغازين خويش است و بر اين اساس جلوه‏نمايي طبيعي و راحتي مسافران جايگزين امنيت و امكان‏پذيري چنين سفرهايي شده است. به نظر مي‏رسد هواپيماي فضايي استراليا در اين عرصه خط شكن و پيشرو بوده است. اين هواپيما به خوبي احساس طبيعي سفر در فضا را به مسافران خود القا مي‏كند و راحتي آن‏ها را نيز در طول سفر تضمين خواهد كرد. يك طراح استراليايي به نام مارك نيوسان وسيله‏‏اي نقليه‏ براي سفرهاي فضايي طراحي كرده است كه مسافران خود را به اعماق سفرهاي علمي ـ تخيلي نمي‏برد، بلكه در آينده‏ي نزديك گردشگري فضايي را براي آن‏ها امكان‏پذير مي‏سازد و برخلاف هواپيماهاي تجاري كه اغلب شما را با تاخير به مقصد مي‏رسانند، در زمان مقرر شما را در ايستگاه‏هاي فضايي پياده مي‏كند!


 


3ـ كفش‏هاي تغييرپذير


كفش‏هاي ورزشي به همراه خود فرهنگي را آوردند كه دنياي مد را دستخوش تغيير كرد و آن را به عرصه‏ي هنر تبديل ساخت. امروزه اهميت مارك و برچسب قيمت اين كفش‏ها در سراسر جهان تحت تاثير اصل بودن و انحصاري بودن طرح اين كفش‏ها قرار گرفته است و اين رويكرد در عالم ورزش و كفش‏هاي ورزشي به يك واقعيت جاري تبديل شده است. اما امروزه طرح‏هايي كه تاكنون آن‏ها را نديده‏ام، به اين روند شدت بيشتري بخشيده‏اند. به تازگي در استوديوي اينونتبلز كفشي طراحي شده است كه حتا در حال حركت نيز مي‏تواند با فشار دادن يك دگمه توسط صاحب خود، طرح و شكل را تغيير دهد. اين كفش براي كنترل خود از يك وسيله‏ي كنترل از راه دور كوچك مشابه آي‏پادهاي معمولي استفاده مي‏كند و با فشار دادن دگمه‏هاي آن، سيگنالي به سوي كفش ارسال مي‏شود كه طرح آن‏ها را براساس يكي از الگوهاي از پيش تعريف شده تغيير مي‏دهد و بي‏درنگ آن را براساس ميل شما تغيير مي‏دهد و ظاهر آن را براي شما دل‏پذيرتر مي‏سازد. شايد چنين اختراعي براي كودكان و نوجوانان جالب‏تر از ديگران باشد.


 


4ـ دوربين رقومي 360 درجه‏


شايد پيش از اين تنها در فيلم‏هاي علمي ـ تخيلي مي‏ديديم كه امكان تصويرداري 360 درجه‏اي از اشيا يا افراد وجود دارد، اما امروز با تلاش شركت نيكون، امكان تصويرداري 360 درجه‏اي و تحقق انديشه‏ي آن در آستانه‏ي واقعيت قرار دارد. به گفته‏ي ين چن، طراح اين وسيله، دوربين‏هاي يادشده قادر هستند با لنز دوار خود تصوير افقي كاملي را تهيه كنند و پيش از ثبت و ضبط جزييات، آن را بر روي صفحه‏ي نمايشگري كه روي آن تعبيه شده است، به شما نشان دهند. پيش از اين تصاوير چشم‏اندازي وجود داشته‏اند، اما براي تهيه‏ي آن‏ها كار بيشتري صورت مي‏گرفت. اكنون با استفاده از دوربين 360 درجه‏اي نيكون و تنها با فشار دادن يك دگمه اين امكان فراهم شده است.


 


 


 


5ـ موتور سيكلت مينياتوري


سام جيبرت انديشه‏ي موتور سيكلت مينياتوري هوندا براي فضاي خارج از جاده‏هاي معمولي را ابداع كرده است. طرح او به اندازه‏اي شگفت‏انگيز و جالب است كه امكان هرگونه قضاوت بد يا برخورد با چنين موتور سيكلتي را دست كم به طور نظري منتفي ساخته است. اين موتور شباهت فراواني به دوچرخه‏هاي قرن 19 دارد و تنها يك موتور مدرن امروزي موجب تمايز آن‏ها از دوچرخه‏هاي قديمي شده است. اين موتور سيكلت با برخورداري از پيل سوختي هيدروژني به عنوان دوست طبيعت شناخته شده است. به گفته‏ي برخي از ايده‏پردازان، اگر اين موتور سيكلت اندكي زودتر اختراع مي‏شد، شايد دشواري‏هاي كنوني آمد و شد و آلودگي هوا در شهرها و خيابان‏ها وجود نداشت.


 


6ـ قرص‏هاي آماده مصرف


يك طراح انگليسي به نام پتسرمن گوده به تازگي محصولي را توليد كرده است كه به سادگي مصرف آن براي همگان امكان‏پذير است. اين محصول كه متشكل از قرص تجويزي پزشك شما به همراه مقداري آب آشاميدني است، بسته‏اي آماده‏ي مصرف به شمار مي‏آيد. اگر چه اين محصول تركيبي ساده به نظر مي‏رسد، اما ديدگاهي آينده‏گرا در آن وجود دارد و هم اينك برخي از شركت‏هاي دارويي از اين انديشه براي افزايش فروش برخي از محصولات دارويي خود كه كاربردي عمومي‏تر دارند، استقبال كرده‏اند. سهولت در مصرف دارو انگيزه‏ي اصلي استقبال آن‏ها از اين محصول ابتكاري است.


 


7ـ لباس مولد برق براي تجهيزات همراه شما


ولادي اسپتكوسكي جامه‏اي را در چارچوب يك پروژه براي آكادمي هنر و طراحي بزآلل اسراييل طراحي كرده‏ است كه برق موردنياز تجهيزات همراه شما را تامين مي‏كند. با وجود آن كه اسپتكوسكي جزييات بيشتري در خصوص اين جامه فاش نساخته است، اما نماي سه بعدي تهيه شده از آن، اين جامه را در عمل نشان مي‏دهد، و به نظر مي‏رسد باتري‏هاي به كار رفته در آن، افزون بر استفاده در زمينه‏هاي جانبي، براي تامين انرژي حركتي لباس و افزايش سرعت حركت صاحب آن كاربرد داشته باشند. اين احتمال وجود دارد كه پس از كاربرد اين جامه در زمينه‏هاي ويژه، كاربرد عمومي آن نيز همگاني و فراگير شود.


 


8ـ رايانه‏اي يكپارچه


اين رايانه‏ي تازه وارد شما را به بُعد ديگري از فضا منتقل نمي‏كند و يا به ناگهان سبب خودآگاهي شما نمي‏شود يا اعلام نمي‏كند كه انسان‏ها قادر مطلق عالم هستند، بلكه خود را به يك سخت‏افزار انحصاري تبديل كرده است. اين رايانه كه در مسابقه‏ي اخير طراحي رايانه‏ در كره جنوبي برنده شد، صفحه‏ي نمايشگر را از مجموعه‏ي خود حذف كرده است و به جاي آن پرتوهاي نمايش را بر روي هر سطحي كه شما دوست داشته باشيد، بازتاب داده و به شما نشان مي‏دهد. افزون بر اين، صفحه كليد آن بر روي يك سطح قابل لمس ايجاد شده است و فاقد دگمه‏هاي پر سروصداي هميشگي است. طراح آن، ون ـ ساك‏لي از كارايي اين صفحه كليد اطمينان كامل دارد و معتقد است اين رايانه را براي كاربردهاي واقعي طراحي كرده است و هرگز از آن انتظار مصارف علمي ـ تخيلي ندارد.


 


9ـ كارت اعتباري آينده


پرداخت صورت حساب‏ها هرگز يك شوخي يا سرگرمي نيست، اما در آينده اين شانس وجود خواهد داشت كه شما دست كم قادر باشيد حتا به نوازندگان خياباني نيز در صورت تمايل مبلغ اندكي پرداخت كنيد. جيكوب پالمبورگ به چنين توانمندي‏هايي براي كارت اعتباري انديشيده است و يك وسيله‏ي پرداخت جهاني را ابداع كرده است كه مي‏تواند در زمان واحد، به تمامي حساب‏هاي بانكي و اعتباري شما متصل شود. اين وسيله كه هنوز نامي براي آن در نظر گرفته نشده است، حساب لحظه به لحظه پرداخت‏هاي شما را در اختيار دارد و براساس ميزان متداول خريدهاي شما مي‏گويد، ظرف چند ساعت يا چند روز آينده به چه ميزان پول نياز خواهيد داشت. از ديدگاه امنيتي، استفاده از اين وسيله نيازمند برخي اطلاعات انحصاري زيستي شما يا صاحب وسيله است و از آن جا كه از سامانه‏ي شناساي‏ي بسامد راديويي برخوردار است، در صورت گم شدن قابل رديابي بوده و از طريق تمامي سامانه‏هاي بانكي مستقر در ايالات متحده قابل دسترسي و بهره‏برداي از سوي صاحب حساب مي‏باشد.


 


10ـ ساعت مچي چسبي


شايد طرح و انديشه‏ي ساعت مچي چسبي مقوله‏ي تازه نباشد، اما نكته‏ي جالب‏تر اين است كه شما ناچار نيستيد اين ساعت را روي مچ يا پشت دستتان بچسبانيد. اين ساعت كه تايم فلكس نام دارد و در شكل‏هاي گوناگون طراحي شده است، در حقيقت يك برچسب زماني ديجيتال (رقومي) است كه براي همگان، از دانش‎آموزان و دانشجويان گرفته تا ورزشكاران و داوران قابل استفاده است. شايد شناگران مهم‏ترين كاربران آن باشند، زيرا به طور كامل ضد آب و رطوبت است. وزن كم اين ساعت از ديگر ويژگي‎هاي مهم آن است.


 


 


 


منبع: http://dvice.com/archives/2007/12/top_10_technolo.php ، دسامبر 2007


 


 


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

سید علیرضا حجازی

+ فهم انسان معاصر از آينده - ۳بخش  سید علیرضا حجازی

+ فهم انسان معاصر از آينده  سید علیرضا حجازی

+ آينده را با چه ابزارهايي مي‌توان ساخت  سید علیرضا حجازی

+ چگونه يك آينده‌پژوه راهبردي باشيم؟  سید علیرضا حجازی

+ پروتكل بين‌المللي آينده پژوهي  سید علیرضا حجازی

+ آينده پژوهان كي مي‌خواهند آينده را بپژوهند؟  سید علیرضا حجازی

+ آينده‌پژوهي فرهنگي در 11 گام  سید علیرضا حجازی

+ افول ستاره‌ي ديترمينيسم در كهكشان آينده‌انديشي  سید علیرضا حجازی

+ آگاهی‌پژوهی: پیش‌نیاز آینده‌پژوهی   سید علیرضا حجازی

+ استعدادهاي كشف نشده در قلمروي آينده‌انديشي  سید علیرضا حجازی

+ جوليان جينز: پيام‌آور عصر آگاهي  سید علیرضا حجازی

+ آگاهي‌پژوهي: پيش‌نياز آينده‌پژوهي - گفتار چهارم – آگاهي چه چيزي نيست؟  سید علیرضا حجازی

+ گريز جوليان جينز از خطاي ديرينه در فهم آگاهي – گفتار سوم   سید علیرضا حجازی

+ آگاهي‌پژوهي: پيش‌نياز آينده‌پژوهي - گفتار دوم  سید علیرضا حجازی

+ آیا اندیشه‌های ما به موزه سپرده خواهند شد؟  سید علیرضا حجازی

+ بیداری جمعی: دغدغه‌ی مشترك جهان آینده  سید علیرضا حجازی

+ فهم انسان معاصر از آينده (بخش سوم و پاياني)  سید علیرضا حجازی

+ آينده بي‌نهايت: كلان روندهايي كه جهان را در 5، 10 و 20 سال آينده بازآفريني مي‌كنند  سید علیرضا حجازی

+ چگونه براي آينده‌ي خود برنامه‌ريزي كنيم؟  سید علیرضا حجازی

+ فهم انسان معاصر از آينده (بخش نخست)  سید علیرضا حجازی

+ فهم انسان معاصر از آينده (بخش دوم)  سید علیرضا حجازی

+ گفت و گوي دروني آينده‌انديشان   سید علیرضا حجازی

+ چه ويژگي‌هايي يك آينده‌پژوه را ممتاز مي‌سازد؟  سید علیرضا حجازی

+ پيروزي مثبت انديشي بر تجربه گذشته‌نگر  سید علیرضا حجازی

+ آيا براي   سید علیرضا حجازی

+ بزرگترين چالش آينده‌انديشي  سید علیرضا حجازی

+ افق 1404: عصر رويارويي قدرت‌هاي جهاني  سید علیرضا حجازی

+ چگونه يك آينده‌پژوه راهبردي باشيم؟  سید علیرضا حجازی

+ همگرايي نيروهاي جهاني آينده‌ساز  سید علیرضا حجازی

+ آينده اينترنت  سید علیرضا حجازی

+ بومي‌سازي آينده‌پژوهي  سید علیرضا حجازی

+ آينده‌پژوهي و نسل‌هاي آينده  سید علیرضا حجازی

+ گام‌هاي هفت‌گانه در پياده‌سازي روش سناريو   سید علیرضا حجازی

+ رسد خانه "آينده": تدبيري براي سونامي‌ تغيير  سید علیرضا حجازی

+ تخيل علمي در مقام اسطوره شناسي آينده  سید علیرضا حجازی

+ جهان آينده از روزمرگي رنج نخواهد برد  سید علیرضا حجازی

+ آناتومي ذهن آينده‌انديش  سید علیرضا حجازی

+ آینده ایده پردازی  سید علیرضا حجازی

+ نگاهي به آينده‌پژوهي دانشگاهي  سید علیرضا حجازی

+ گيل گمش: اسطوره اي كه الهام بخش آینده شد  سید علیرضا حجازی

+ رویداد بزرگ آینده  سید علیرضا حجازی

+ آینده شگفت انگیز فناوری های ترکیبی  سید علیرضا حجازی

+ ثبت هویت دیجیتال بر دیوارهای تمدن سایبر  سید علیرضا حجازی

+ انسان و مشکل ورود به آینده  سید علیرضا حجازی

+ بهار و نوزایی فکری علاقمندان دانش و فناوری  سید علیرضا حجازی

+ سیسیفوس های دنیای مدرن  سید علیرضا حجازی

+ ایتوپیا: آرمان شهر الکترونیکی  سید علیرضا حجازی

+ آيا "آینده" می تواند "مطمئن" باشد؟!  سید علیرضا حجازی

+ 10 فناوري شگفت‏انگيز در آستانه‏ پيدايش  سید علیرضا حجازی

+ 10 پيش‏بيني مهم براي سال 2008 ميلادي و فراتر از آن  سید علیرضا حجازی

+ هشت سوخت اصلی جهان آينده  سید علیرضا حجازی

+ آینده آموزش عالی  سید علیرضا حجازی

+ ویژگی های هفتگانه پیشگامان آینده  سید علیرضا حجازی

+ آناتومي ذهن آینده انديش  سید علیرضا حجازی

+ رادارهاي آينده ياب  سید علیرضا حجازی

+ استخوان‏هاي دست و تبادل داده‏ها به هنگام دست دادن  سید علیرضا حجازی

+ آينده‎پذيري: چالش اساسي آينده‎پژوهي در جهان در حال توسعه  سید علیرضا حجازی

+ آينده‎انديشي: توصيه‎اي دوستانه يا ضرورتي انكار ناپذير؟  سید علیرضا حجازی

+ دانشمندان در يك قدمي فناوري نامريي‏سازي   سید علیرضا حجازی

+ مردان آينده به چه مي انديشند؟  سید علیرضا حجازی

+ ما سناريوها را مي‌سازيم، سناريوها ما را باز مي‌سازند  سید علیرضا حجازی

+ مديريت آينده نگر در ICT  سید علیرضا حجازی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995