شايد چند سال پيش كسي تصور نميكرد وبلاگها در بسياري از زمينهها گوي رقابت را از وب سايتها بربايند و چهرهي اوليهي اينترنت را به سرعت دگرگون كنند. با تغيير تصور كاربران اينترنت از توانمنديهاي اين رسانه، وبلاگها كارايي خود را در بازتاب انديشههاي نوين به نمايش گذاشتند. آيندهانديشي نيز از اين امر مستثني نبود و وبلاگهاي آيندهگراي متعددي پا به عرصهي اينترنت گذاشتند. با وجود آن كه آيندهانديشي نسبت به ديگر حوزههاي دانش بنيان جوانتر به شمار ميآيد، در همين مدت كوتاه وب لاگهايي راهاندازي شدند كه گاهي مطالب مندرج در آنها ارزشمندتر از مطالبي است كه در وب سايتهاي رسمي فعال در زمينهي آيندهپژوهي منتشر ميشود.
افزايش تدريجي شمار وبلاگهاي آيندهگرا فضايي وبلاگي يا به اصطلاح يك "سپهر بلاگ" را پديد ميآورد كه افزون بر تاثيرگذاري بر آيندهانديشي آنلاين، الهام بخش ديگر زمينههاي دانشگرا خواهد بود. علت اين تاثير نوانديشي و آفرينش ايدههاي نويني است كه همواره مورد استقبال دانشمندان و مخترعان است. يادآوري اين نكته ضروري است كه تمامي وبلاگهاي آيندهگرا لزوماً اصول و مباني آيندهپژوهي را در بازتاب دادن انديشههاي خود رعايت نميكنند و اصولاً نيز نميتوان چنين انتظاري داشت چرا كه وبلاگها از آغاز با هدف بازتاب غير رسمي انديشهها پا به عرصهي وجود گذاشتند.
يكي از نمونههاي بارز اين وبلاگها وبسايت يا در حقيقت وبلاگ ديوايس (DVICE) است كه ابتدا كار خود را به صورت وبلاگي با عنوان ساي فاي (SciFi) كه اختصاري از واژهي تخيل علمي است، در ژانويه 2006 در اين نشاني اينترنتي آغاز نمود: http://www.scifi.com . با گسترش استقبال كاربران از تجهيزات و وسايلي كه با ايدههاي آيندهگرا طراحي و ساخته و در اين وبلاگ معرفي ميشدند، دستاندركار انگليسي وبلاگ به اين نتيجه رسيد كه بهتر است وبسايتي را با عنوان ديوايس در اين نشاني راهاندازي كند: http://dvice.com . اين وب سايت اينك به عنوان يكي از بهترين مبادي معرفي فناوريهاي نوين و آيندهگرا شناخته شده است. ديوايس اينك 48 طبقهي موضوعي را پوشش ميدهد و يكي از محبوبترين موضوعات آن يعني فناوريهاي آينده در اين نشاني قرار دارد: http://dvice.com/archives/future_tech نمونههاي مشابه ديگري نيز مانند اين وب سايت وجود دارند.
مفهوم جالب توجه ديگري كه بر اثر كاربرد فزايندهي وبلاگ پديد آمد، ايدهي "كتاب بلاگ" يا وبلاگهايي بود كه محتواي آنها در حقيقت در بردارندهي يك كتاب بود. برخي نويسندگان با هدف گسترش انديشههاي خود به انتشار آزادانهي مطالب مندرج در كتاب خود به صورت يك وبلاگ برآمدند. چنين وبلاگهايي در محيطهاي فارسي زبان كمتر ديده شد و محتواي آنها اغلب غير علمي و شخصي بود. يكي از كتاب بلاگهاي مفيد به زبان انگليسي با عنوان "آيندهي اينترنت" در اين نشاني موجود است: http://futureoftheinternet.org . این وبلاگ در واقع تشکیل دهنده محتوای کتابی است که با همین عنوان به چاپ رسیده است. با مراجعه به بخش دانلود مي توانيد اين كتاب رايگان را با فرمت PDF دريافت كنيد. آرشیو وبلاگ نيز در بر دارنده پست های ارسالی جاناتان زيترين نويسنده كتاب است که از فوریه سال 2007 تا کنون به این وبلاگ افزوده شده است و از ساختار ساده و كاربردي مناسبي برخوردار است.
وبلاگ ديگري با موضوع فرهنگ آيندهنگاري توسط آيندهپژوهي به نام "جان ماهافي" راه اندازي شده كه به ديدگاههاي او در اين خصوص ميپردازد. وب لاگ ماهافي كه در اين نشاني قرار دارد: http://foresightculture.com از نظر شكل ظاهري بسيار ساده بوده و بدنهي آن از سامانهي متعارف وبلاگها برخوردار است. وبلاگ فرهنگ آيندهنگاري دربردارنده مطالب مفيدي مرتبط با آيندهپژوهي است كه برخي از برجستهترين عناوين آن از اين قرار است: 27 عادت آيندهپژوهان موفق، پويش محيطي، قدرت آيندههاي كهن، جملات الهامبخش براي آيندهنگاري و صدها مطلب خواندي ديگر. ماهافي مطالب وبلاگ خود را در 15 طبقه بندي موضوعي منتشر مي كند كه مهمترين آنها شامل تصاوير آينده، سناريو، راهبرد، انديشه متفاوت، رهبري، نوآوري و ... مي باشد. مراجعه به اين وبلاگ ارزشمند كه مطالب آن به زبان انگليسي منتشر ميشود، به عموم انديشمندان آينده نگر توصيه ميشود.
يكي ديگر از وبلاگهاي مفيد شما را با پيشينهي تخيل علمي آشنا ميسازد. اين وب لاگ با ظاهري مشابه يك وب سايت، اما در حقيقت با بهرهگيري از سرويس بلاگر يا همان بلاگ اسپات عنوان "پيليا فيوچر" يا آينده قديمي را براي خود برگزيده است. اين وبلاگ در اين نشاني: http://www.paleofuture.com براي كساني كه ميخواهند فرايند تاريخي تخيل علمي را از دههي 1880 تا 1990 پيگيري نمايند، مرجع جالبي است. وبلاگ "پيليا فيوچر" از سال 2007 راه اندازي شده و در اين مدت مخاطبان بسياري را مجذوب خود ساخته است. در اين وبلاگ مطالب جذابي از پيشبينيهاي آينده گرفته تا تخيلهاي علمي پيرامون انواع فناوريها كه در نشريات انگليسي زبان در صد سال اخير به چاپ رسيده، آمده است.
"پيليا فيوچر" مجموعهاي از افكار و ايدههاي نويسندگان، مهندسان، نقاشان، پزشكان و هر انساني كه ميتواند ايدهاي در خصوص آينده داشته باشد و در جرايد عمومي به چاپ رسيده، گردآوري نموده و آن را در معرض ديد كاربران خود قرار داده است. نكتهاي كه در اين ميان شايان توجه به نظر ميرسد اين است كه بسياري از ايدههاي آيندهگرا و تخيلهاي علمي جلوتر از دانش و فناوري رايج در زمان خود بودهاند و برخي از آنها حتا تا امروز نيز به واقعيت مبدل نشدهاند. اين امر قدرت ذهني انسان را در ترسيم آيندههايي فراتر از مرزهاي زماني و مكاني كه در آنها به سر ميبرد، نشان ميدهد.
تداوم روند كنوني در زمينهي راهاندازي وبلاگهاي علمي به ويژه وبلاگهاي آيندهگرا نويدبخش شكلگيري سپهر بلاگهاي ارزشمندي در آيندهي نزديك خواهد بود. سپهر بلاگهاي علمي نقش شايان توجهي در نوانديشي و ترسيم افقهاي تازه فرا روي بشريت خواهند داشت و شيوهي نگرش به حال و آينده را دگرگون خواهند ساخت