Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


ای کاش این داستان تخیلی بود!

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[17 Nov 2015]   [ سید کامران باقری]

 


تصور کنید که کشوری تصمیم می‌گیرد یکی از موانع مزمن و کهنه توسعه خود را از میان بردارد. جمعی ماه‌ها تلاش می‌کند و راه‌حلی را ارائه می‌کند. این سند می‌رسد به دست یک جمع محدود از مدیران که احتمالاً هیچکدام در کل عمر خود حتی یک مقاله چند صفحه‌ای در آن زمینه نخوانده‌اند. اما با اتکا به حس ششم بی‌همتای خود، آن سند را پاره کرده و دور میریزند.




به گزارش عیارآنلاین، تصور کنید که کشوری تصمیم می‌گیرد یکی از موانع مزمن و کهنه توسعه خود را از میان بردارد. بهترین متخصصان و دانشمندان آن کشور در آن زمینه خاص گردهم آورده می‌شوند و از آن‌ها خواسته می‌شود در مورد آن چالش مشخص و راه‌های مواجهه با آن هم‌فکری کنند. این افراد سال‌های سال از عمر خود را صرف تحصیل، پژوهش و کار اجرایی در آن حوزه کرده‌اند. این جمع ماه‌ها تلاش می‌کند و با وجود تمام اختلاف نظرها و بحث‌های علمی و تخصصی، راه‌حلی را تهیه و ارائه می‌کند. این سند می‌رسد به دست یک جمع محدود از مدیران که احتمالاً هیچکدام در کل عمر خود حتی یک مقاله چند صفحه‌ای در آن زمینه نخوانده‌اند. اما اعضای آن جمع محدود با اتکا به حس ششم بی‌همتای خود و با اعتماد به نفس کامل، آن سند را پاره کرده و دور میریزند. آنگاه خودشان از روی عشق به خدمت، فی‌البداهه دست به قلم می‌شوند و چند خطی مرقوم می‌دارند. البته این جمع چون باهم کمی رودر بایستی هم دارند و دوست ندارند که کسی جلسه را با دست خالی ترک کند، حل مشکل را بین خود تعارف می‌زنند و هر کدام بخشی از راه‌حل را متقبل می‌شوند. اکنون آن کشور منتظر است که کهنه مشکلش به واسطه آن مرقومه معجزه‌گر، برای همیشه حل شود!!!!!!!!!!

مبادا گمان کنید که قصد داستان‌سرایی تخیلی دارم (که البته خیال‌پردازی به جای خود کار بسیار باارزشی است)! اگر چه من هم دوست داشتم این داستان تخیلی باشد، اما این داستانی کاملاً واقعی است و به شخصه بارها تکرار آن را از نزدیک شاهد بوده و زندگی کرده‌ام. در تمام این تجارب، موضوع بحث و شخصیت‌های داستان عوض شده‌اند، اما سناریو همان است که بود!

 


پیش از این که جدیدترین مصادیق این پدیده تلخ را برای‌تان نقل کنم، چند پرسش از خودم و شما می‌پرسم:

 

*آن صاحب‌نظران و دانشمندانی که بارها و بارها دعوت می‌شوند، دلسوزانه مشارکت می‌کنند، نظرات‌شان اخذ و جمع‌بندی می‌شود و دست آخر نظراتشان به دور ریخته می‌شود، به تدریج چه حسی پیدا می‌کنند؟ چقدر به آینده خود و کشورشان امیدوار می‌مانند؟ 

 

*آیا چنین کشوری می‌تواند در مسیر تعالی و توسعه اقتصادی و فرهنگی گام‌های بلندی بردارد؟ در این دنیای دانش‌بنیان که کشورها با تاسیس انواع اتاق فکرها و اندیشکده‌ها و پروبال دادن به دانشمندان خود، برای ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده سناریوهای عالمانه و نوآورانه خلق می‌کنند و بر اساس آنها گام‌های اجرایی برمی‌دارند، چه جایگاه رقابتی برای کشور مورد نظر ما متصور است؟

 

*آن مدیران که عصاره دانش و تجربه صاحب‌نظران را به سادگی آب خوردن دور می‌ریزند، این همه اعتماد به نفس را از کجا آورده‌اند که در موضوعی تخصصی که آشنایی بسیار ناچیزی با آن دارند، آنچنان جسورانه قلم می‌زنند؟ چرا با تغییر دولت‌ها و تغییر مدیران، این داستان با چهره‌های جدید تکرار می‌شود؟ نکند آن مدیران خود ما هستیم؟

 

اما مصادیق اخیر داستان بالا در ایران:

نظام مالکیت فکری کشور ضعف‌های فروانی دارد که عملاً به یکی از موانع توسعه علم و فناوری کشور تبدیل شده است. قانون مالکیت صنعتی کشور که در سال ۱۳۸۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده بود، مهلت اجرای آزمایشی ۵ ساله داشت. لذا چند سالی است که اصلاح آن در مراجع مختلف در جریان است.

در سال ۱۳۹۰ و با نزدیک شدن به پایان اولین مهلت آزمایشی قانون (این مهلت آزمایشی چند بار تمدید شده است)، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، انجام پژوهش‌هایی را در مورد وضعیت اجرای این قانون و مشکلات اصلی آن سفارش داد و گزارش‌ این پژوهش‌ها را در سال های ۹۱ و ۹۲ منتشر کرد. این مرکز از سال ۹۱ جلسات کارشناسی متعدد و مفصلی را با حضور ذی‌نفعان و صاحب‌نظران حوزه مالکیت فکری برگزار کرد که در این جلسات، تک‌تک مواد قانون آزمایشی بررسی و تحلیل شد. در نهایت با توجه به نتایج این همفکری گسترده و برخی نظرخواهی‌های تکمیلی از تعدادی از خبرگان، متنی تهیه شد که به صورت طرح حمایت از مالکیت صنعتی تقدیم به نمایندگان مجلس شد.

اما بررسی این طرح در مجلس به جای کمیسیون‌های مرتبط‌تری نظیر کمیسیون صنایع و معادن، در نهایت به کمیسیون قضائی و حقوقی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شد. در آن کمیسیون، آن متن که عصاره نظر صاحب‌نظران مالکیت فکری کشور بود عملا کنارگذاشته شد و متن جدیدی جایگزین آن شد!

 

ایرادات جدی موجود در طرح جدید باعث شد که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خواستار انجام بررسی‌های بیشتر در این زمینه گردد. در همین راستا، معاون امور مجلس رییس جمهور از نمایندگان فرصت خواست تا دولت با مشارکت صاحب‌نظران، کاستی‌ها قانون را استخراج و تحلیل کرده و لایحه‌ای را در این زمینه به مجلس ارائه دهد. در نتیجه بررسی این موضوع به دولت آمد و به کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری ارجاع شد.

کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری هیات دولت هم از مرداد ماه ۱۳۹۳ با برگزاری ۲۲ جلسه تخصصی هفتگی و برگزاری یک همایش یکروزه تلاش کرد تا همه ظرفیت‌های کارشناسی کشور در حوزه مالکیت فکری را به خدمت بگیرد. در این جلسات طولانی، صاحب‌نظرانی از تمام طرف‌های ذی‌ربط از جمله قوه قضاییه و سازمان ثبت اسناد و املاک، انجمن علمی حقوق مالکیت فکری، اساتید دانشگاهی مالکیت فکری، نمایندگانی از تمامی وزارتخانه‌های مرتبط، نمایندگانی از سوی مجلش شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و حتی نمایندگانی از شرکت‌های خصوصی خدمات مالکیت فکری شرکت داشتند. با اطمینان می‌توان گفت که انباشت تجمعی سوابق علمی و تجربی شرکت‌کنندگان این جلسات در حوزه مالکیت فکری از صدها سال بیشتر بود. در این جلسات در مورد تک‌تک چالش‌های نظام موجود و راهکارهای بهبود آن گفتگو و همفکری شد و نهایتاً عصاره این تلاش خبرگان در قالب متنی ۶۸ ماده‌ای جمع‌بندی گردید. یکی از مهم‌ترین نکات این متن، تاکید بر ضرورت تشکیل سازمان ملی مالکیت فکری به عنوان یک مرجع واحد ملی در قوه مجریه بود.

در حین برگزاری جلسات فوق، در تاریخ ۲۳ آبان ۱۳۹۳ نامه‌ای به امضای سه وزیر صنعت، علوم و بهداشت و همچنین معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری خطاب به معاون اول رییس جمهور منتشر شد که در آن علاوه بر برشمردن کاستی‌های موجود نظام مالکیت فکری، بر “تشکیل سازمان ملی مالکیت صنعتی در قوه مجریه به گونه‌ای که تمام وظایف مربوطه در آن متمرکز گردد” تاکید شده است.

متن پیشنهادی صاحب‌نظران نهایتاً به هیات وزیران ارجاع می‌شود و آن هیات در تاریخ ۱۸ مرداد تصمیم‌گیری در این خصوص را به کمیته‌ای پنج نفره متشکل از سه وزیر علوم، صنعت و دادگستری و دو معاون رییس جمهور (معاون امور مجلس و معاون علمی و فناوری) تفویض کرد. این کمیته پنج نفره هم در تاریخ ۲۶ مرداد ماه (یعنی کمتر از ۱۰ روز) به این نتیجه رسید که متن تهیه شده توسط صاحب‌نظران مالکیت فکری کشور را بکلی خط بزند و متنی دو صفحه‌ای مشتمل بر ۹ ماده جدید را جایگزین آن کرده و به مجلس ارسال کند. (البته معاون علمی و فناوری با این کار مخالف بودند که ظاهراً مخالفت ایشان موثر نیافتاده است).

از نکات برجسته این متن که کاملاً بر خلاف اصول علمی پذیرفته شده، بر خلاف تجربه جهانی، بر خلاف متن پیشنهادی صاحب‌نظران و نهایتاً بر خلاف نامه فوق‌الاشاره وزرای محترم می‌باشد، به قرار زیر است:



  • نظام مالکیت فکری کشور چند تکه خواهد بود. هر وزیری که در این کمیته بوده نقشی را برای وزارتخانه متبوع خود گرفته!!!! این در حالی است که در تمام دنیا به سمت داشتن یک مرجع واحد ملی حرکت کرده‌اند و آنها هم که چند مرجع داشته‌اند در سال‌های اخیر آنها را در دل یک سازمان ملی گردهم هم آورده‌اند!

  • وزارت علوم که در هیچ کجای دنیا در فرآیند ثبت اختراع مداخله ندارد (چون که بررسی ماهوی اختراعات، حرفه‌ای تخصصی است که فرآیند آموزش و ورود به آن با نوع کار اعضای هیات علمی دانشگاه کاملاً متفاوت است!)، شده است مرجع اصلی بررسی ماهوی!!!



در انتها باید یادآوری کرد که اقتصاد دانش‌بنیان و غیرنفتی، مدیران دانش‌بنیان و غیرنفتی را می‌طلبد که در تصمیمات خود به دانش صاحب‌نظران کشور اتکا کنند. مدیرانی را می‌طلبد که خود را در تمام زمینه‌های علم بشری صاحب‌نظر ندانند و گاهی در جلسات بگویند: “من در این حوزه متخصص نیستم، اجازه دهید به آرای صاحب‌نظران اعتماد کنیم!”

ای کاش داستان تلخ دور ریختن نظرات کارشناسی و جایگزینی آن با نظرات فی‌المجلس مدیریتی، تخیلی بود یا دست‌کم در یک‌کشور دوردست اتفاق ‌افتاده بود! اما این داستان دست کم دو بار فقط در حوزه مالکیت فکری در سال‌های اخیر در ایران اتفاق افتاده است.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 120


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995