Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


حال و روز زنان امروز

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[12 Dec 2018]   [ دکتر منیژه نویدنیا]

چکیده: جامعه صنعتی با نمایان کردن چشم اندازهای استقلال مالی و حقوقی چنان اشتیاقی در زنان برای ورود به بازار کار ایجاد نمود که زنان سراسیمه به آن پیوستند. این در حالی بود که محیط های کار مردانه بودند و پیش شرط ناگفته برای کار زنان، «مرد شدن» یا «وانمود کردن به مردانگی» بود. لذا، مطلب حاضر علیرغم ارج گذاری بر تلاش زنان در عرصه کار و ستودن طاقت و تحمل آنان، غفلت زنان را از وجود خویش که به دلیل پیش شرط نانوشته رُخ داده است، مورد بحث قرار داده است.  

مقدمه

هستی بر تلاش و کوشش استوار است، لذا به میدان آمدن زنان برای کار و دستیابی به مناصب، امری نیکو و پسندیده است. به خصوص که کار زنان، نوید بخش رهایی آنان از قیود نقش های سنتی و به دست آوردن استقلال مالی برای نجات از زندگی های تلخ و خشونت بار بود. کار، زنان را از بن بست تقدیر آزاد می کرد و کنترل زندگی را به دست آنان می داد. لذا زنان داوطلبانه و خود خواسته، دوشادوش مردان برای رشد و پیشرفت خویش و جامعه قدم بر داشتند و با کسب مدارج عالی، توان خویش را برای مدیریت و راهبری اثبات نمودند. مشکلات، موانع، فراز و نشیب های دستیابی زنان به موقعیت های رفیع بر کسی پوشیده نیست و هنوز سخن از آنان بسیار است و پیگیری برای حل آن ها ادامه دارد. وسعت دردها، رنج ها، آزارها و مسائل پیشروی زنان در عرصه کار و حضور در جامعه چنان بزرگ و عمیق بود که مجالی نگذاشت، برای سخن از تغییرات زیادی که زندگی زنانه را به تموج کشانده است. مطلب حاضر، فرصت را مغتنم دانسته و به رنج و دردهای پنهان زنان که ریشه از نانوشته های قواعد کار می گیرند، به اختصار پرداخته است.

 

قواعد نانوشته کار؛ مرد شدن

در واقع، با ورود زنان به بازار کار، دو اتفاق «هماوردی با مردان» و «فراموشی زنانگی» هم زمان رُخ داد. جامعه مدرن که به نیروی کار جدید محتاج بود و شرایط را برای ورود زنان مهیا می کرد به هماوردی با مردان توجه داشت و حوزه های مختلف این هماوردی چون میزان دستمزدها، تبعیض ها، کلیشه های شغلی و غیره را مورد مطالعه و بررسی قرار داد. از سوی دیگر، زنان نیز که دنیای جدیدی را پیش روی خویش می دیدند، شتابان و با آغوش باز به آن شتافتن و سختی ها و ناملایمات را به جان خریده و سعی در تصاحب سهم بیشتری از میدان کار کردند. بنابر این، گرچه سنگلاخ های بسیاری در مسیر هماوردی با مردان وجود دارد، ولی ناهمواری ها دیده شده است و محافل گوناگون در صدد کاهش و حل آنان هستند. اما، فراموشی زنانگی از دیده ها پنهان مانده است و سخنی از آن به میان نیست.

در نتیجه، هر روز که می گذرد و زنان در کار و سُکان داری جامعه تبحر بیشتری پیدا می کنند، از هویت زنانگی خویش بیشتر فاصله می گیرند و بر عمق غفلت از خویش می افزایند. این دو اتفاق هم زمان را می توان به پدیده «صنعتی شدن جوامع» و «فراموشی از محیط زیست» تشبیه کرد. بشر با غوطه ور شدن در دستاوردهای صنعت از آسیب های زیست محیطی آن غافل ماند. عظمت صنعت، چنان آدمی را به تحسین و تشویق مشغول داشت که لحظه ای فرصت برای تفکر در باره محیط زیست  نداشت. به همین قیاس، کار و شغل برای زنان چنان با حاصل شگفت و حیرت آوری همراه بود که تمام تفکر و اندیشه بر جُستن گوی سبقت از مردان معطوف گشت و تمام هم و غم بر چگونگی بُرد و باخت در کاراز قدرت و ثروت تمرکز گرفت.

در اینجا، قصد خط بطلان کشیدن بر دستاوردهای زنان در بازار کار نیست یا انکار پیشرفت و بلوغ زنان در عرصه کار و شغل نمی باشد. هدف یادآوری وجه به فراموشی سپرده شده است که تا به گرداب بحران زیست محیطی گرفتار نیامده است، علاج و چاره یابد. هدف توجه دادن به طبیعت زنانه است که در هیبت تولیدات بازارهای گوناگون صنعت، خدمات، اطلاعات، رسانه به گوشه ای افتاده است و از چرخه زندگی به دور مانده و روز به روز ضعیف و نحفیف تر می گردد.

این قانون هستی است که برای رسیدن به خواسته ای لازم است، قوا را در جهت آن بسیج کرد و از همه اعمال و رفتارهای مرتبط با آن دریغ نورزید. به طور مثال، محصلی که قصد موفقیت در امتحانات را دارد، زندگیش تحت الشعاع امتحانات قرار خواهد گرفت و قوای خویش را جهت امتحانات به کار می گیرد یا فردی که می خواهد در شیرینی پزی متبحر باشد، لازم است، وقت زیادی را صرف آن نماید. بر همین اساس، زنان که به حوزه کار دستمزدی ورود کردند، امری طبیعی بود که باید زندگی خویش را با محوریت کار برنامه ریزی نمایند، تا بتوانند به موفقیت برسند. در نتیجه، تلاش و کوشش زنان برای موفقیت در کار لازم است و نقدی بر آن نیست یا صرف وقت یا انرژی زنان برای کسب مشاغل تخصصی روال عادی به شمار می آید.

اما، نکته غافل گیری آن است که زنان به بازار کار مردانه آمدند و در ساختار کار مردانه مشغول به کار شدند. به مانند این می ماند که لازمه امتحان دادن، داشتن نژاد سفید باشد یا لازمه شیرینی پزی، چاق بودن. نتیجه چه خواهد بود، کسانی در امتحانات شرکت خواهند کرد که سفید هستند یا خود را سفید وانمود می نمایند. همچنین کسانی شیرینی پزی را می توانند حرفه خویش سازند که یا چاق هستند یا خود را چاق وانمود می کنند. همین رخداد در مورد زنان نیز به وقوع پیوست، یعنی زنانی قادر به کار شدند که خویش را «مرد» وانمود کرده باشند. در نتیجه به اذعان زنان، پس از چند صباحی از کار که می گذرد و زنان در کارنامه شغلی خویش از سابقه درخشانی برخوردار می شوند، تفاوتی بین خود و مردان نمی یابند. چرا که در محیط کار مردانه وارد شده اند و برای به دست گرفتن کار باید «چون مردان» عمل می کردند. به بیان دیگر، پیش شرط ورود به کار، «مرد شدن» است و زنانی که توانسته اند، خویش را «چون مردان» وانمود کنند، در عرصه کار دوشادوش مردان قرار گرفته اند و توانسته اند بر مسند امور سوار شوند.


محیط های کار چنان در ساز و کارهای مردانه پیچیده است که زنان گاهی نیز که به خود می آیند و بر وجود از دست داده خویش تاسف می خوردند، راهی جز ادامه «مرد شدن» بر خود نمی بینند. چون محیط های کار در روال مرسوم نیز آسیب های سخت از آزارهای جنسی گرفته تا انواع تحقیرها و ستم ها را بر زنان چنان بار می کند که باعث می شود آنان هر روز بیشتر بر مرد شدن خویش پافشاری کنند، چه برسد به این که بخواهند با قلب مهربان، لطافت بیان، زیبایی چهره، عشق به یاری و کمک، دل رحمی و دلسوزی در کار خویش حاضر باشند. از طرف دیگر، برخی زنان در مسابقه مردنما بودن چنان تبحر از خود نشان می دهند و چنان شاکله های زنان خویش را به قهقرا برده اند که در برخورد با آنان گفته می شود، صد رحمت به مردان. جالب این جاست که این زنان چنین گفتارهایی را به عنوان موفقیت در کارنامه خویش ثبت می کنند.

 

شواهدی بر قواعد نانوشته کار

در مجموع، زنان خواسته یا ناخواسته، چنان به هیئت مردانه در آمده اند که شگفت آور است و انسان را به حیرت وا می دارد. چو مردان، لباس می پوشند، جدی و بلند صحبت می کنند و خلاصه می توان آنان را مردان بدون سیبل دانست که وقتی تلنگره های بدنشان آنان را به یاد آوری تفاوت می کشاند از وجود خویش می رنجند و از این که چرا این نعمت بی نظیر هستی یعنی تولد به عهده وجود آنان سپرده شده است، گلایه و شکایت دارند. از بارداری و شیر دهی و هر آنچه تفاوت آنان را از مردان بیشتر نمایان می کند، شاکی هستند و طاقت و تحمل از دست می دهند.

شگفتی آورتر این که در حوزه کار «تولید» اساس و بنیان است، یا به تعبیر دیگر کار همان تولید است. یعنی کار انجام می شود تا تولیدی در کشاورزی یا صنعت و غیره زاده شود. اما به زنان که می رسد تولید (فرزند) نه تنها بی اجر و مزد است که با نکوهش و سرزنش نیز همراه است. چرا که مانع تولید در کار مردانه است و بازده تولید مردانه را پایین می کشد. در نتیجه نسل زنان که سال های متمادی کار در ساز و کارهای مردانه را تجربه کرده اند، با هستی زنانه خویش بیگانه هستند و بر صفات مردانه نمای خویش تکیه می زنند، چو مردان از بارداری انتقاد می کنند، چو مردان ترس ها و دلشوره ها نسبت به فرزند را به باد استهزاء می گیرند، چو مردان دغدغه ها و نگرانی ها را به دیده تمسخر می نگرند و آن ها را مانع بر سر راه موفقیت زنان می انگارند. غافل از این که شاید مسیر موفقیت مردانه از راه پیروزمندانه زنانه متفاوت باشد.

 

سرانجام نانوشته

روایت کار زنان تبدیل به «تراژدی» خواهد شد، وقتی آنان گرفتار بدسرپرست یا بی سرپرستی باشند. زنانی که باید تاوان بد سرپرستی شوهران خویش را جبران کنند یا زنانی که باید سرپرست بودن را به عهده گیرند. زنان در وادی کار از خویش فاصله می گیرند، ولی هنوز کور سویی از امید برای فهم زنانگی دارند و می توانند، زن بودن خویش را به یاد آورند. اما زنان گرفتار بدسرپرست یا بی سرپرستی، دیگر مجالی برای اندیشیدن به خویش ندارند و دایم بر زنانگی خویش که توان هماوردی با مردان ندارند، می تازند و آن را چو فرزندی ناخواسته تحمل می کنند. این زنان بیش و بیشتر از زنانگی خویش بیگانه می باشند.

در سوی دیگر، زنان، اگر بتوانند بقایایی از لاشه زنانگی خود را در وجودشان زنده نگه دارند، یک مسیر نافرجام پیش روی خویش می شناسند و آن که عروسکی برای مردان باشند و زنانگی را در ناکجا آباد مدل های لباس، آرایش ها و اطوارها به نمایش بگذارند. این زنان، گرچه از ارزش های سنتی که زنان را برای غذا پختن و فرزندآوری برای مردان به تصویر می کشید، تنفر دارند، اما به وجه دیگری در خدمت دنیای مردانه قرار می گیرند و نسبت به هویت واقعی خویش بیگانه هستند.

خلاصه کلام:

بازار کار و مردانه بودن آن را به هر دلیل و عللی از نظام پدر سالاری گرفته تا دیکتاتوری و انحصارگری ارجاع دهیم. شاید، اینک وقت آن رسیده باشد که پس از اثبات به مردان که زنان می توانند امور را به دست گیرند و از عهده آن بر آیند، به تجدید نظر و بازسازی سیستم کار همساز با زنان پرداخته شود. سیستم کار دو گانه و در عین حال مکمل هم، به قیاس دستگاه های امروز چون آب سرد کن ها که هر دو وجه گرم و سرد را در خود دارند. سیستم کار و شغل همگرا با خلق و خوی هر دو موجود انسانی یعنی زنان و مردان ساخت و پرداخته شود تا مردان را از افراطی گری و زنان را از فراموشی هستی خویش برهاند و آنان را کنار یکدیگر و برای یکدیگر به اوج پیروزی در کار برساند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 150


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995