Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آتش افروزی در قفقاذ

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[06 Oct 2020]   [ فرهاد یزدی]

– پنجم اکتبر 2020

گوئی بی ثباتی در ایران و مرزهایش به اندازه کافی وجود نداشت که درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیز به آن افزوده گشت. از این رو، اگر به مرزهای ایران نظری بی افکنیم، تنها به نسبت با ترکمنستان است که تا اندازه ای ثبات برقرار است.
براثر قرادهای گلستان (1813 میلادی) و ترکمن چای (1828 میلادی(، تمامی قفقاذ به مساحت کل 285,400 کیلومتر مربع از ایران جدا و به اشغال امپراتوری روسیه درآمد. از این مساحت کل، اران و یا جمهوری آذربایجان به مساحت 86,600 کیلومتر مربع، جمهوری ارمنستان به مساحت 29,800 کیلومتر مربع و جمهوری گرجستان به مساحت 69,700 شکل گرفتند. باقیماند 99,300 کیلومتر مربع اکنون بخشی از فدراسیون روسیه را تشکیل می دهند. مرز کنونی ایران با ارمنستان تنها 44 کیلومتر می باشد و مرز خاکی ایران با آذربایجان 689 کیلومتر مربع است. ایران و آذربایجان به نوبه 750 کیلومتر و 955 کیلومتر کرانه در دریای مازندران دارا هستند. نفوذ تاریخی و فرهنگی و رابطه دیرینه میان ایران و ناحیه قفقاذ، از آنچه واقعیت فیزیکی می تواند بیان کند، ژرف تر است. به احتمال بسیار زیاد، پس از سقوط شوروی، اگر حکومت قابل قبولی در ایران بجای نظام اسلامی، برقرار بود، امروز نفوذ و قدرت ایران در منطقه، بسیار بیش تر از یک ناظر عاجز می بود. تا هنگامی که ایران بر قفقاذ حکم می راند، وظیفه ی برقراری صلح و حل اختلاف میان ملیت، تیره و مذهب های گوناگون بر عهده ایران بود و پس از آن بر دوش امپراتوری روسیه و شوروی قرار گرفت. طبیعی است که براثر فروپاشی قدرت برتر که این بار بخاطر فروپاشی شوروی رخ داد، اختلافات سرپوش گذارده شده هزار ساله ها، گه گاه زبانه کشد. براثر رابطه ی درازا تاریخی و فرهنگی ایران با قفقاذ و همزمان امنیت ملی، ایران چاره ای ندارد که به عنوان کشور در خط اول، تمام تلاش خود را برای تثبیت ثبات به کار برد.
ارمنستان نخستین کشور مسیحی و یگانه حکومت غیر مسلمان است که با ایران دارای مرز خاکی است. این سرزمین و گرجستان، دیگر کشور مسیحی قفقاذ، از دیر باز با ایران دارای روابط بسیار نزدیک بوده و تعداد زیادی از ارمنی و گرجی ها در ایران در درازای تاریخ سکنی گزیده بودند. می توان ادعا کرد که حتی در دورانی که مذهبیون اسلامی در ایران دارای قدرت بودند، تندروی و محدودیت تا چه رسد به نسل کشی و جنایت در سطح گسترده، مانند آنچه در ترکیه برای ارامنی ها اتفاق افتاد در ایران هرگز رخ نداد. روابط دوستانه و درازمدت میان ایران و قفقاذ، را باید ارج گذارد و سرمایه ایست که باید آن را با تمام وجود حفظ کرد. همزمان این دو واحد سیاسی موازنه ای در برابر سیاست تهاجمی ترکیه در منطقه، برای ایران به وجود می آورند. دو کشور مسیحی قفقاذ و به ویژه ارمنستان برای برقراری روابط دوستانه ایران با دنیای مسیحی، اهمیت بسیار دارند. از سوی دیگر منطقه آران (ایران کوچک) که نام آن در دوران استالین بخاطر هدف های توسعه طلبانه و اشغال آذربایجان به "جمهوری آذربایجان" تغییر یافت، همیشه بخش لاینفکی از ایران بوده است. تمامی آذربایجان چه جنوبی و چه شمالی "ترک" نیستند و ایرانی تبار می باشند. آنان با استفاده از نوعی گویش ترکی سخن می گویند و در درازای تاریخ از زبان فارسی در ادبیات و امور دیوانی همیشه استفاده کرده اند. اکنون با سستی نظام اسلامی، ترکیه وارد صحنه شده و به عنوان مدافع "ترکان" در جهان برای ارمنستان خط و نشان می کشد. ترکیه مانند استالین در واقعه آذربایجان، برای گسترش نفود خود بر وحدت زبانی تکیه می کند. اما در تاریخ، همیشه آذربایجان سدی بوده در برابر گسترش نفوذ ترکان عثمانی و روس ها برای دست اندازی در ایران. نباید از نظر دور داریم که جمهوری آذربایجان به یکی از مراکز مهم گسترش برای تجزیه طلبی در ایران بدل شده است: با همدستی ترکیه، به تبلیغات پان ترکیسم و حمایت تجهیزاتی مالی از تجزیه طلبان ایران، دست می زند. در این راه از همراهی مستقیم اسرائیل و آمریکا و تا اندازه ای اقلیم کردستان برخوردار است. همراهی اسرائیل و آمریکا در این واحد سیاسی، منحصر به این مورد نمی گردد. بلکه، جمهوری آذربایجان که وسیله ی علی اف، عضو پلیت بوری شوروی و فرزند دست نشانده اش، از پس از همپاشی شوری اداره می گردد، به مرکزی برای جاسوسی و عملیات ضد رژیم اسلامی بدل شده است. شوربختانه عملیات ضد رژیم، در عمل در برخورد مستقیم با امنیت ملی و یک پارچگی سرزمینی ایران بدل شده است.
بخاطر ازهمپاشی داخلی و وجود منابع متعدد قدرت در کشور، هر تحولی در مرزها، به خودی خود می تواند برای ایران بسیار پرهزینه باشد. به عنوان نمونه، تارنمای تابناک متعلق به فرمانده سابق سپاه پاسداران، اعلان می نماید "حمایت چهار نماینده رهبری در استان های شمال غربی از جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ" بر مبنای تقسیم مسئولیت، سیاست خارجی کشور در دست وزارت خارجه است و نه هر آخوند بی مقدار و بی مسئولیتی. البته سال هاست که برپایه ی سیاست "صدور انقلاب"، سپاه پاسداران به تعیین کننده اصلی سیاست خارجی و به ویژه در کشورهای همسایه، بدل شده است. نقش وزارت خارجه بیش تر شبیه جارچی است تا تعیین کننده. حال در این بلبشو، "نمایند رهبری" به خود اجازه می دهد که بر خلاف سیاست رسمی اعلان شده رژیم که بی طرفی است، روابط خارجی و همبستگی سرزمینی ایران را، به طور مستقیم با چنین اعلانی مورد حمله قرار دهد. رهبر نظام که در دورانی، بهر بهانه به درافشانی مشغول بود، در ارتباط با چنین موضوع حیاتی سکوت پیشه کرده است که نشان می دهد یا قدرتی ندارد و یا قادر به سخن پراکنی نیست. نیروهای مسلح ایران، هنوز واکنشی در خور با چنین بی مسئولیتی از خود نشان نداده اند که آنهم نشان از درهم پاشی در آن نهادها می باشد. اما تجزیه طلبان و از آن میان، بی بی سی، از بازداشت ده ها نفر در مناطق "ترک نشین" ایران ابراز نگرانی کرده است.
راهی را که ایران باید در پیش گیرد، منافع ملی روشن کرده است. برقراری فوری آتش بس و دخالت موثر برای حل مساله. ایران کنونی بسیار ضعیف تر از آن است که به تنهائی به این هدف دست یابد. در این راه، ایران به کمک روسیه، آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا نیاز دارد. در حال حاظر، ایران تنها، توان رویاروئی با ترکیه و جمهوری آذربایجان برای حفظ توازن قدرت در آن منطقه را ندارد و نیاز به کمک دیگران دارد. اگر کشورها و نهادهای نامبرده که وزنه تمامی آنها به سوی ارمنستان سنگینی می کند، نیز تلاش جدی برای حل این مساله را در پیش گیرند، هم امید موفقیت افزایش یافته و هم از برخورد جدی میان ایران و ترکیه – جمهوری آذربایجان پیش گیری به عمل می آید. در این برهه، برخورد با این کشورها نه در راستای منافع و نه توان ایران نمی باشد. حتا اگر هم قدرت و سازمان های جهانی، آماده مداخله در این مساله گردند، بازهم روشن نیست که بتوانند و یا بخواهند رژیم اسلامی را به بازی گیرند. عامل دیگر نا امیدی، آشوب در آمریکا و نزدیکی انتخابات در آن کشور است که امکان اتخاذ سیاستی منطقی و درآزمدت را به شدت کاهش داده و در حقیقت خلاء قدرت برای اجرای سیاست قاطع، ایجاد کرده است. بدون تردید ترکیه از چنین خلائی برای افزایش نفوذ در قفقاذ استفاده خواهد کرد. از سوی دیگر، جو جهانی برای مقابله با ترکیه، پیش از هر زمان دیگر آمادگی دارد. ترکیه در رابطه با سوریه، عراق، یونان، لیبی وبه طور کلی ثبات منطقه و در دریای سیاه و مدیترانه، بیش از توان خود و با شدت به عنوان مهاجم عمل کرده است. اکنون به طور علنی از دخالت مستقیم در این برخورد، هواداری کرده و همزمان از مشارکت دیگران زیر عنوان عوامل بی ثباتی مخالفت می نماید. در غیاب قدرت ایران، بر عهده قدرت های بزرگ تر است که به طور جدی با توسعه طلبی ترکیه مقابله کرده و اجازه ندهند که در منطقه قفقاذ نیز آن سرزمین به قدرت تعیین کننده بدل شود. ایران، ارمنستان و گرجستان بخاطر وابستگی و نیاز متقابل، متحدین طبیعی یکدیگر هستند.
اکنون با در نظر گرفتن اوضاع و برای اثر گذاری در منطقه قفقاذ در این دوران بحرانی، باردیگر روشن می گردد که تا چه مقدار ایران منزوی و بدون متحد مانده است. مشگل بتوان تصور کرد که با ادامه نظام اسلامی در صحنه، ایران قادر به بهبود موقعیت خود در منطقه و جهان، گردد. بلکه برعکس، بالقوه قدرتمندترین کشور منطقه، در عمل شاهد تنیده شدن تارهای دشمنان به دور خود می باشد که تا زمان سقوط رژیم و یا تجزیه ایران، هریک که زودتر اقتفاق افتد، ادامه خواهد داشت. باید از نظر دور نداشت که وضعیت کنونی ایران، نتیجه مستقیم بیش از چهل سال حکومت نظام اسلامی می باشد.
//////////////////////////////////
۱ - البته خرید انرژی و انتقال آن به شمال ایران، نیز گه گاه دچار اشکال می گردد.
۲ - تابناک دوم اکتبر 2020
۳ - به ویژه فرانسه در این راه پیشگام است و به ترکیه با صراحت بیش از دیگران، اخطار داده است.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995