Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


قطع غيرقانونى يك ميليون درخت

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[17 Apr 2007]   [ محسن جندقى]

 «ايران» از فاجعه زيست محيطى در حومه پايتخت


قطع غيرقانونى يك ميليون درخت


معاون وزير كشور:
روند برخورد با ساخت و سازهاى غيرمجاز در
اراضى ملى، تأمين كننده نظر دولت نيست

• زمين خواران در فاصله سال هاى ۱۳۷۵ تا سال ۱۳۸۱ يك ميليون درخت را در ۱۵۰ هكتار از جنگل هاى خجير به صورت غيرقانونى قطع كرده اند
• رئيس سازمان حفاظت محيط زيست از پيگيرى جدى مسأله زمين خوارى در خجير و ديگر مناطق تحت حفاظت اين سازمان خبر داد و گفت: در اين باره، ۹۲ پرونده در مرحله پيگيرى است و ۷۱ پرونده در مراجع قضايى براى محكوم كردن زمين خواران وجود دارد
• به گفته اهالى روستاى خجير، زمين خواران كه افراد معلوم الحالى هستند حتى به حريم بستر رودخانه جاجرود وارد شدند و به فاصله ۵ مترى اطراف رودخانه ديوار كشيدند
• زمين خواران براى تصاحب زمين هاى روستائيان ادعا كردند كه روستايى به نام خجير در نقشه كشور وجود ندارد اين درحالى است كه روستاى خجير داراى شوراى اسلامى است


 







285711.jpg

درختان گرانبهاى ناصرالدين شاهى
كه زير خاك پنهان شده بودند

هنگامى كه تنها چند روز مانده به عيد نوروز خبر قطع حدود ۲۰ درخت پارك ملى سرخه حصار منتشر شد، دوستداران محيط زيست اين موضوع را يك فاجعه ملى خواندند چرا كه پارك ملى سرخه حصار به عنوان شش و مركز تنفس تهران محسوب مى شد و اگر اين روند ادامه پيدا مى كرد ديگر فضاى سبزى در پايتخت باقى نمى ماند و تهران خاكسترى به تهران سياه تبديل مى شد.
اما فاجعه اى كه در چند سال گذشته رخ داده و هيچ كدام از مسئولان متوجه آن نشدند ـ يا خود را به خواب زدند ـ فاجعه خجير است. اگر سرخه حصار يكى از شش هاى تهران است، خجير نيز شش ديگر آن محسوب مى شود. اگر در سرخه حصار تنها ۲۰ درخت قطع شده بود از سال ۱۳۷۵ تا سال ۱۳۸۱ در خجير بيش از يك ميليون درخت قطع و سوزانده و به رودخانه انداخته شده است اگر قطع ۲۰ درخت فاجعه است، قطع بيش از يك ميليون درخت را چه مى توان ناميد؟

شروع فاجعه
شايد بتوان سال ۱۳۶۷ را آغاز فاجعه دانست. زمانى كه جاده خجير، روستايى به فاصله ۱۳ كيلومترى تهران را آسفالت كردند. آسفالت كردن جاده خجير موجب شد پاى برخى ها به آنجا باز شود و منطقه خوش آب و هواى آن را ببينند.
از همان زمان زمين خواران تلاش هاى خود را براى به دست آوردن زمين با مراتع دل انگيز اين منطقه آغاز كردند. به همين علت اين مقطع از زمان را مى توان آغاز فاجعه دانست. مردم بومى خجير پس از اين زمان تغييرات را احساس كردند. تغييراتى كه به علت قانون دست وپا گير! پارك ملى و ندادن مجوز براى قطع درختان! تا اواخر دولت ششم به كندى پيش مى رفت اما درسال ۱۳۷۵ ، ۱۵۰ هكتار از جنگل هايى كه جزو پارك ملى خجير بود را ديوار كشيدند.سعيد خسروى نسب رئيس شوراى اسلامى خجير در اين باره مى گويد: بسيارى فكر مى كردند كه دولت آن زمان قصد دارد از اين جنگل محافظت كند اما ناگهان صداى دلخراش اره هاى برقى شنيده شد و درخت هايى با قدمت ۱۵۰ سال كه به درخت هاى ناصرالدين شاهى شهره اند قطع شد. پس از پايان دوره دولت ششم و روى كار آمدن دولت هفتم مردم اين منطقه اميدوار بودند كه ديگر صداى گوشخراش اره هاى برقى را نشوند اما دولت اصلاحات نيز به اصلاح جنگل ناصرالدين شاهى ادامه داد و منطقه خجير را از وجود درختان گرانبها پاك كرد. قطع بيش از يك ميليون درخت حدود ۶ سال طول كشيد و مردم بومى خجير با وجود تلاش فراوان موفق نشدند از قطع درختان جلوگيرى كنند. جالب تر اين كه هيچ كس نمى دانست آنهايى كه اقدام به قطع درختان كرده اند، چه كسانى هستند. البته آنها آن قدر نفوذ داشتند كه هيچ كس از كارشان جلوگيرى نمى كرد. يكى از بوميان خجير در اين باره مى گويد: «زمانى كه بخواهيم يك درخت را قطع كنيم براى ما پرونده سازى مى كنند و اجازه نمى دهند كه اين كار انجام شود. البته هيچكدام از بومى ها اين كار را انجام نمى دهند، اما جاى تعجب دارد كه حدود ۶ سال درختان ۱۵۰ هكتار جنگل قطع شد و هيچ كس چيزى نگفت.»







285720.jpg

روستائيان اجازه بازسازى
خانه هاشان را ندارند

درختان سوزانده شدند
تلاش هاى شبانه روزى افرادى كه متولى قطع درختان بودند ادامه داشت اما بايد براى از بين بردن درختان قطع شده فكرى مى شد. خسروى نسب در اين باره مى گويد: « زمانى كه رودخانه جاجرود پرآب بود درختان را به آب مى انداختند و وقتى رودخانه كم آب بود، آتش به جان درختان مى افتاد. پس از پايان قطع درختان بايد آثار باقيمانده نيز از بين مى رفت. به همين علت با بيل مكانيكى همه كنده هاى درختان از زمين جدا و به رودخانه سپرده شد. « البته روى شمار كمى از كنده هاى اين درختان خاك ريختند كه مردم بومى خجير در چند روز گذشته با بيرون آوردن اين كنده ها از زير خاك از راز فاجعه اى بزرگ پرده برداشتند كه دل هر بيننده اى را به درد مى آورد. عكس هاى حاضر در اين صفحه تنها گوشه هايى از اين فاجعه زيست محيطى به شمار مى رود كه از ميان يك هزار و يكصد عكسى است كه روزنامه ايران از اين منطقه تهيه كرده است.
تعارض به رودخانه
براساس قانون، ساخت و سازها همواره بايد در فاصله ۱۵۰ مترى بستر رودخانه صورت گيرد اما همانطور كه در عكس ها ملاحظه مى كنيد به جاى درختان، ديوارهايى به فاصله تنها ۵ الى ۱۰ متر از بستر رودخانه ساخته شده است. رئيس شوراى اسلامى خجير مى گويد : «اين ديوارها اندازه ملك را نشان مى دهد و هيچ كس حق واردشدن به آن را ندارد. همچنين قسمت اعظمى از زمين هاى پاكسازى شده به گلخانه تبديل و به مهاجران افغانى كه به صورت غيرمجاز در ايران حضور دارند اجاره داده شده است. حتى آنها با متوليان اين امر نيز قرارداد امضا كرده اند و به صاحبان اين زمين ها ارباب مى گويند. » اربابانى كه معلوم نيست اين زمين ها را چگونه و با چه روشى تصاحب كرده اند.







285732.jpg

زمين خواران حتى به بستر رودخانه
رحم نكرده و كنار آن ديوار كشيدند

آوارگى مردم
زمين خواران در ادامه پيشروى هاى خود روستاى خجير را خارى در گلوى خود مى ديدند. آنها به مردم بومى اين منطقه پيشنهاد دادند كه از خانه و كاشانه آبا و اجداى خود كه سال هاى سال در آن زندگى مى كنند دل كنده و به مكان ديگرى نقل مكان نمايند . آنها درحالى اين پيشنهاد را به اهالى روستاى خجير ارائه دادند كه مردم بومى اين منطقه به كشاورزى و دامدارى مشغول بوده و نمى توانستند آپارتمان نشينى را آغاز كنند.
يكى از مردم بومى مى گويد: زمين خواران به مردم خجير قول دادند كه خانه اى براى آنها مهيا كرده و زمينه اشتغالشان را فراهم آورند. اين موضوع موجب شد كه حدود نيمى از اهالى روستا خانه هاى خود را ترك كنند و به آينده چشم ببندند. روستائيان بخت برگشته اى كه شهرنشين شدند پس از مدتى دريافتند كه نمى توانند با حقوق ناچيز كار در كارگاه ها زندگى خود را سپرى كنند پس برخى به بزهكارى روى آوردند كه عاقبت آن نيز چيزى جز زندان و فروپاشى خانواده هايشان نبود. همين امر موجب شد تا روستائيانى كه در خجير ماندگار شده بودند فكر رها كردن خانه و كاشانه را از ذهن خود بيرون كنند.
رئيس شوراى اسلامى خجير نيز مى گويد: زمين خواران اين بار بهانه جويى را به گونه اى ديگر آغاز كرده و گفتند: اصلاً روستايى به نام خجير در نقشه وجود ندارد اما استعلام ها نشان داد كه خجير جزو روستاهاى ثبت شده مصوب هيأت دولت بوده و داراى كد مصوب آبادى به شماره ۲۶۰۱۱۲۸ است. آنها درحالى بحث وجود نداشتن روستايى به نام خجير را مطرح مى كردند كه در مقابل محل تولد در شناسنامه همه مردم بومى اين منطقه نام خجير ثبت شده است. اگر آنها توانايى حذف نام روستاى خجير از نقشه را داشته باشند بايد اين نام از شناسنامه هاى مردم اين روستا نيز حذف شود.
در مرحله اى ديگر مافياى زمين خوارى تصميم گرفت آنقدر عرصه را بر مردم تنگ كند تا اين روستا تخليه شود. نخستين اقدام كه تعجب همه را برانگيخت، قطع برق اين روستا بود. برق روستاى خجير در سال ۱۳۸۱ قطع شد. هنگامى كه مردم از مسئولان در اين باره سؤال كردند پاسخ شنيدند كه مى خواهند به علت پوسيدگى تير چراغ برق ها، آنها را عوض كنند. تيرهاى برق چوبى جمع آورى شد و تيرهاى جديد نصب شد اما هيچ گاه سيم كابلى روى اين تيرها قرار نگرفت. البته لازم به يادآورى است كه روستاى «سنجريان» در فاصله ۲ كيلومترى خجير كه يكى از آبادى هاى تابع اين روستا نيز محسوب مى شود داراى آب و برق است. خجيرى هايى كه دستشان به دهنشان مى رسد موتور برق تهيه كرده اند اما ديگران با چراغ نفتى شب خود را به صبح مى رسانند و غذاهاى خود را در يخچال هاى نفتى نگهدارى مى كنند. بله! اين جا زمان چند دهه به عقب بازگشته و باور آن كمى سخت به نظر مى رسد. اين روستا كه در فاصله ۱۳ كيلومترى پايتخت (مدرن ترين و مجهزترين شهر ايران) واقع شده، به جاى داشتن امكانات به دليل حضور زمين خواران يكى از عقب مانده ترين و محروم ترين روستاهاى ايران محسوب مى شود.







285729.jpg

زمين خواران از تپه ها نيز نگذشته اند

هر روز عرصه براى خجيرى ها سخت تر مى شود تا بلكه كار به جايى برسد كه از خانه هاى خود بروند.
درحالى مردم خجير از بى برقى رنج مى برند كه زمين خواران در اطراف - و حتى داخل روستا - به وسيله دكل هاى برق خصوصى در قسمتى از روستا از اين نعمت برخوردارند. نكته جالب اين كه افراد نامعلومى قصد داشتند تيرهاى چراغ برق را تخريب و منتقل كنند كه مردم خجير مانع از اين كار شدند.
دراكولا در خجير!
به گفته اهاى روستاى خجير زمانى كه زمين خواران موفق نشدند مردم بومى اين منطقه را از روستاى خود بيرون بيندازند دست به شايعه پراكنى زدند.
اذيت و آزار خجيرى ها ادامه داشت و زمين خواران خرابكارى ها و آتش سوزى هاى عمدى را به مردم نسبت مى دادند.
خانه هاى خجير از چوب و سنگ و پلاستيك است چرا كه عمر آنها حتى به ۱۰۰ سال نيز مى رسد اما به آنها اجازه تعمير خانه خود را نمى دهند. با قطع آب خجير، تخليه روستا حتمى به نظر مى رسيد اما بازهم خجيرى ها مقاومت كردند. آنها حاضر بودند حتى بدون آب و برق و امكانات اوليه، زندگى كنند اما از زادگاهشان نروند. خجير براى آنها تنها يك روستا نيست بلكه همه زندگى و اعتبارشان است. بسيارى به اشتباه فكر مى كنند كه زمين هاى چندهكتارى كه با ديوارهاى كوتاه مشخص شده و گلخانه هاى فراوان موجود در آن متعلق به مردم بومى خجير است در صورتى كه روستائيان حتى جرأت تعمير آغل گوسفندان خود را نيز ندارند.
مدرسه و بهداشت تعطيل!
به علت اين كه دست كم نيمى از مردم خجير خانه هاى خود را تخليه كردند شمار دانش آموزان اين روستا تنزل پيدا كرد تا اين كه حدود ۵ سال پيش اين مدرسه تعطيل شد.
همچنين مركز بهداشت خجير كه تنها مكانى براى تزريق و پانسمان احتمالى بود پس از تعطيلات عيدنوروز امسال بسته شد و مردم اگر حتى احتياج به آمپول زدن داشته باشند بايد به تهران بروند. اين روستا هيچ وسيله ارتباطى ندارد و مخابرات آن نيز تعطيل شده است. به دليل تپه هاى فراوان امكان استفاده از تلفن همراه نيز غيرممكن است. اين درحالى است كه زمين خواران دركنار خجيرى ها داراى بهترين امكانات هستند.
بولدوزرها تپه ها را نيز از بين مى برند
گويا پس از قطع درختان، زمين خواران براى به دست آوردن زمينى با مساحت بيشتر، راهى جز ازبين بردن تپه هاى اطراف نديده اند. همان طور كه در عكس مشاهده مى كنيد - اين عكس در تاريخ ۱۳۸۶‎/۱‎/۲۴ ثبت شده است - بولدوزرها در حال صاف كردن تپه هايى هستند كه مدتى پيش آنها را ازبين برده اند. زمين خواران به اين زودى ها سير نمى شوند. آنها حتى به تپه هايى كه جزو مراتع با ارزش كشور هستند نيز رحم نمى كنند. در گزارش سازمان بازرسى كشور كه در تاريخ
۱۳۸۶‎/۱‎/۲۰ منتشر شد در اين باره آمده است: «... به دليل اطاله دادرسى پرونده هاى زياد تصرف و تخريب، شرايط مناسبى براى سوءاستفاده اشخاص و تصرف غيرقانونى اراضى فراهم آمده است...»
اين گزارش درباره حضور غيرقانونى مهاجران افغانى مى افزايد: «... واگذارى امور كشاورزى و دامدارى به مهاجران افغانى، اين پارك را مبدل به منطقه امنى براى كار و اقامت آنان كرده...»







285723.jpg

اينجا روستاى خجير است

در گزارش اين سازمان پيشنهاد شده تا استاندارى تهران با نظارت و استمرار تعامل سازنده دستگاه هاى مستقر در پارك ملى خجير نسبت به برخورد با اسكان غيرمجاز افاغنه و جلوگيرى از ورود و خروج ماشين آلات سنگين به منطقه پارك ملى خجير اقدام عاجل را معمول دارد.
آب جاجرود را هم گل كردند
ساخت و سازهاى زمين خواران موجب شده كه آب رودخانه جاجرود به آلوده ترين حدممكن برسد.
در آب گل آلود رودخانه جاجرود اين روزها مى توان علاوه بر آشغال هاى معمولى، سنگ و چوب هاى سوخته شده فراوانى را مشاهده كرد. در آخرين گزارش سازمان بازرسى كشور در اين باره آمده است: «از آنجا كه با آبگيرى سد «ماملو» و به زيرآب رفتن اراضى حريم رودخانه، موجبات آلودگى آب شرب پشت سد فراهم خواهدشد، ضرورت دارد با برخورد قانونى با متصرفان و ساخت و سازهاى غيرمجاز و ديگر عوامل آلاينده حاشيه رودخانه، از ادامه آلودگى سازى بستر و حريم رودخانه منتهى به سد، اقدامات لازم صورت گيرد.»







285708.jpg

تير چراغ برق ها بدون كابل و سيم كشى


شكارگاه سلطنتى و زمين خواران
پارك ملى خجير با بيش از ۴۲۰۰ هكتار وسعت، قبل از انقلاب اسلامى شكارگاه سلطنتى محسوب مى شد و به همين علت درباريان مانع از ملى شدن پارك مى شدند اما در سال ۱۳۵۸ با مصوبه شوراى اسلامى و درجهت حفاظت از اكوسيستم منطقه، پارك ملى خجير زير نظر سازمان حفاظت محيط زيست قرارگرفت. از سال ۱۳۶۳ بخشى از اراضى زراعى و جنگلى پارك به همراه تأسيسات ساختمانى و كاخ هاى موجود به وزارت جهادسازندگى سابق محول شد.
براساس گزارش سازمان بازرسى كشور، يكى از دلايل سوءاستفاده سودجويان، نبودن نهادى واحد به عنوان ناظر و حافظ پارك ملى خجير است. در قسمتى ديگر از اين گزارش مى خوانيم: تعامل نداشتن و اختلافهاى دستگاه هاى دولتى ذى ربط در منطقه پارك جنگلى خجير (جهادسازندگى، منابع طبيعى، سازمان آب و سازمان حفاظت محيط زيست) در زمينه نحوه بهره بردارى موجب شد تا افزون بر ايجاد زمينه تضعيف حاكميت دولت، كاركنان شاغل در مجموعه هاى دولتى مستقر در پارك بدون برخورد جدى و قانونى از سوى دستگاه هاى مسئول، مبادرت به ساخت و ساز در بستر و حريم رودخانه كنند.







285726.jpg

خجير مأمن مناسبى
براى مهاجران افغانى شده است

قطع بيش از يك ميليون درخت و ازبين بردن ۱۵۰ هكتار از محدوده پارك جنگلى، به كارگيرى مهاجران افغانى كه به صورت غيرمجاز در ايران حضور دارند، زمين خوارى و خريد و فروش چند صد هكتار از اراضى اين منطقه، آسيب رساندن به مظاهر طبيعت مانند درختان و تپه ها، قطع آب، برق، تعطيلى مخابرات، مدرسه و خانه بهداشت وظلم به مردم بومى كه ساليان سال نسل اندرنسل ساكن روستا بوده اند، تلاش براى تخليه روستا از مردمى كه با كمترين امكانات زندگى مى كنند، اذيت و آزار ساكنان روستاى خجير، تلاش براى از بين بردن شوراى اسلامى اين روستا، آلودگى آب و... همه در خجير اتفاق افتاده است. مردم اندك اين روستا چشم به آينده اى دوخته اند كه در آن منتظر اجراى عدالت هستند. روستائيان بارها خواستار سندخوردن املاك خود شده اند كه اين طرح با تلاش افرادى نامعلوم تاكنون مسكوت مانده است.
ظلم هاى فراوانى به پارك ملى و منطقه حفاظت شده خجير رفته كه همان افراد با بى شرمى فراوان آنها را به مردم ستمديده نسبت مى دهند.
خنجر بى عدالتى بر قلب مردم خجير نشسته اما هنوز اميدى هست. اميد به دولت عدالت.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

محیط زیست

+ جامعه شناسی محیط زیست و پروژه های عامه پسند محسن زهری بیدگلی

+ روز جهانی پاکسازی فاطمه شفیعی

+ آینده خشک‌تر و گرم‌تر برای ایران 

+ جهان در مواجه با بحران کم آبی. گاردین برگردان ملیحه درگاهی

+ جهان در مواجه با بحران کم آبی گاردین برگردان ملیحه درگاهی

+ آیا خاورمیانه تا ۵۰سال دیگر جای زندگی نیست؟ 

+ آلودگی هوا بحرانی چند جانبه فاطمه سیارپور

+ سرکار خانم معصومه ابتکار- ریاست محترم سازمان محیط زیست با تقدیم درود کوروش برارپور

+ طلوع عصر نوین زمین در پرتو انرژی های پاک محسن مرادی

+ مناظره زنده مدیرعامل بنیاد با مسئولان دو سازمان محیط زیست و جنگل ها - سوم اردیبهشت 1394 بنیاد توسعه پایدار ایران

+ در آینده حتی آب فاضلاب تصفیه شده گیرمان نمی‌آید پرویز کردوانی

+ سازگاری؛ تنها راه مقابله با بحران آب‌و‌هوا مترجم: فرناز حیدری

+ گردنکشی مقابل قانون یا به رخ‌کشیدن قدرت  نگار حسینی

+ زیانبارتر از آنچه می‌پنداریم  برنت سیلبای

+ گوزن زرد از اشک تا تهران  فرشاد اسکندری

+ دانش احیای دریاچه ارومیه را به تنهایی در کشور نداریم  عیسی کلانتری

+ رییس مرکز تحقیقات سرطان: با قاطعیت می‌گوییم آلودگی هوا عامل بروز سرطان است  

+ آلودگی هوا و ترافیک: اقتصاد یا مهندسی؟  دکتر تیمور رحمانی

+ گزارش میدانی «شرق» از آلودگی هوای اهواز  

+ سيگار كشيدن چگونه به محيط زيست آسيب مي‌رساند؟  

+ مرگ سالانه ۲هزارو۷00تهرانی در اثر آلودگی هوا  

+ رنج تهران از آلودگي بي‌پايان است 

+ آلودگي، گلوي تهراني‌ها را مي‌فشارد  

+ ده‌ها هكتار از جنگل‌هاي ارس «گلول و سراني» ويران شد 

+ آیا گیاهان ژن‌های بد را وتو می‌کنند؟  

+ میمون در فضا و مردم در گورستان فرزانه روستایی

+ اتم را شکافتیم، فضا را تسخیر کردیم، اما هوای شهرمان...  نیلفروشان، هادی

+ ژئوپارک ها، تضمین آینده زمین 

+ دی اکسیدکربن بیشتر، ابر کمتر  

+ نگاهمان را نسبت به زلزله تغییر دهیم دکتر کامبد امینی حسینی

+ ژئوپارک ها، تضمین آینده زمین  

+ محیط زیست و بلایای طبیعی  

+ بحران زیست محیطی؛ تهدیدکننده توسعه پایدار کره زمین  سمیه کریمی

+ واكنش يون‌ها با مواد آلي درون بركه در زمان زلزله باعث برانگيختن وزغ‌ها مي‌شود 

+ ميكروب‌ها به صورت طبيعي يا جهش‌يافته، براي از بين بردن آلودگي‌ها به كار مي‌روند 

+ پیامدهای ازدیاد جمعیت مترجم: هدی رودی

+ مرگ خاموش زمین  

+ مشارکت جهانی در پاکسازی کره زمین  حمیده سادات هاشمی

+ جامعه شناسی محیط زیست: ردپای اکولوژیکی  صبا ایرانی

+ حیات وحش الگویی مطمئن برای حل مشکلات فناوری  مترجم: مهریار میرنیا

+ اثرات نانو فن آوری در محیط زیست  

+ گلدان هایی که جان شما را نجات می دهند! مجله زندگی ایده آل

+ محيط زيست، اولين قرباني آغاز جنگ حميده سادات هاشمي

+ پكن، تفكيك زباله از مبدا 

+ متان مقصر اصلي انقراض دسته جمعي جانوران دوران كهن مترجم: آتنا حسن آبادي

+ پروفسور پرويز كردواني، پدر علم كوير شناسي ايران با اعلام مرگ قطعي درياچه اروميه در گفت وگو با «شرق»: توريست ها بيايند و مرگ درياچه را ببينند صدرا محقق

+ فاجعه درياچه اروميه آغاز شد - سدهايي كه غزل خداحافظي را خواندند نرگس رسولي

+ آزمونی برای آینده نگری ما دکتر مهدی زارع

+ سايه هاي خشم طبيعت يوسف حسينعلي زاده

+ حفظ اراضي ملي اراده مي خواهد مريم خباز

+ بحراني محيط زيستي محمد درويش

+ حق ما بر سلامت درياچه اروميه يوسف مولايي

+ تاثیر ورزش بر حافظه  

+ خانه های دوستدار محیط زیست از رویا تا واقعیت  مریم چهاربالش

+ محیط زیست فقط مال تو نیست  

+ جوانه‌های امید در روز زمین  مریم چهاربالش

+ در اخبار بود که : « یکصد و ده اصله از درختان چند صد سالهء باغ فین کاشان خشگ شدند!»  م.سحر

+ آب، چالش قرن ۲۱ 

+ فناوری چهار میلیارد ساله ترجمه؛ مهتاب خسروشاهی

+ سرانجام نوبت به درخت ها هم رسید  م.سحر

+ قطع درختان کهنسال گیلان به بهانه‌ی مبارزه با خرافات! محمد درویش

+ از قهرماني در جام جهاني تا كوچه‌هاي آكرا   ترجمه علي كهن‌نسب:

+ بیش از ۱۶۰ هزار هکتار از دریاچه ارومیه خشک شد  مژگان جمشیدی

+ گروه حافظان محیط زیست در صنعت کامپیوتر(Climate savers Smart Computing) آواژنگ

+ دمای زمین در ابتدای تشکیل حیات 

+ ثبت ملی دماوند؛ راهی به سوی جهانی شدن هانا کاویانی

+ اطلاعات زائد، زباله‌هاي زندگي نو! محمد درويش

+ كانون نهال آينده انديشي بردیا دوستی

+ مهندسى آب به كمك محيط زيست مى آيد عليرضا قدردوست نخچى

+ به مناسبت فرارسيدن بيستمين سالگردكنوانسيون مونترال محسن جندقى

+ درختان ایستاده می میرند ... روایت یک آزاد راه خبرساز توماج طاهباز

+ علم در خدمت محيط زيست عليرضا قدردوست نخچى

+ خطرات گرم شدن زمين وحيد ارجمند

+ ايران ۲۰۲۵ بحران كم آبى حميده احمديان

+ جراحي، بدون تيغ و خونريزي دکتر مهشيد چايچي

+ توجه به محيط زيست و بنيادگرايي؛ دو روش از انديشة ديني در قرن 21  كارل فلوگر

+ قطع غيرقانونى يك ميليون درخت محسن جندقى

+ چگونه گرمایش جهانی ممكن است به عصر یخبندان بعدی منتهی شود* تام هارتمن

+ نيروگاه هاى برقابى مولد گاز هاى گلخانه اى آينده گرمايش جهانى ترجمه: عبدالله مصطفايى

+ ايران و ۱۰ سال فرصت باقيمانده ما وهزاره سوم ليلا سعادتى

+ دشوارى هاى هواشناسى مهندس افسانه تقى پور

+ ۳ تن مونواكسيدكربن در تهران سليمان فرهاديان

+ تكنولوژى زباله سوز يا تكنولوژى هاى سازگار با محيط زيست؟ دكتر رسول همكار، دبير انجمن ويروس شناسى ايران

+ بهداشت، جهانى شدن و كشور هاى در حال توسعه دكتر نسرين چلنگر قولو -- ترجمه: دكتر عبدالحميد حسين نيا -- شرق

+ گرم تر از هميشه NewScientist.com

+ محيط زيست بحران در راه است ScienceDaily.com

+ داده های ال نينيو به کمک کشاورزان آفريقايی می آيد ريچارد بلک -- خبرنگار امور محيط زيست بی بی سی

+ اروپاى بدون دخانيات محمود فاضلى

+ با استفاده از باكترى هاى نوتركيب جلوگيرى از آلودگى محيط زيست غزاله بزرگ منش فرد

+ گزارش آژانس بين المللي انرژي از وضعيت ۳۰ سال آينده همراهي انرژي و تكنولوژي  cc

+ برنامه کاهش جمعيت 'با کمبود بودجه روبروست' بی بی سی

+ روغن آفتاب گردان نويدبخش آينده سوختی بهتر بی بی سی

+ اقتصاد سبز تكنولوژى فريبا پايروند ثابت- آزاده سيدين

+ درختاني براي آينده جان ايوانكو - ترجمه زينب همتي

+ تلاش وسيع براي نجات درياچه هاي آب شيرين نيوزيلند ترجمه: سعيد علوي نائيني

+ در پي حذف گازهاي گلخانه اي از فهرست گازهاي آلاينده از آمريكا صورت گرفت گزارش.....................

+ درختان تغيير ژن يافته تهديدي عليه جنگل ها سكينه مهتدي- كارشناس محيط زيست

+ چالش هاي محيط زيستي قرن حاضر افسانه بهرامي

+ جامعه زيستمندان جهان با محرك هاي اقتصادي قابل سنجش نيستند ترجمه: عبدالحسين وهاب زاده

+ پساب هاي صنعتي عامل آلودگي رودخانه هاي چين ترجمه: سعيد علوي نائيني



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995