Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مقايسه دو پيامد احتمالي

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[01 Apr 2008]   [ وحید وحیدی مطلق]

گاهي اوقات برخي از تصميم گيران در شرايط پيچيده اي قرار مي گيرند که استنباط منطقي و نهايتا دفاع از انتخاب نهايي براي آنها دشوار مي شود. يکي از اين شرايط زماني ظهور مي کند که به دليل ماهيت مساله بحث عدم قطعيت و احتمال مطرح مي شود. در واقع چون نمي داند که آينده نهايتا چه خواهد شد ناچار است که بر روي پيامدهاي ممکن يک توزيع احتمال گسسته يا پيوسته تعريف کند. اما در اکثر موارد با وجود دقت در توصيف پيامدهاي ممکن و برآورد مناسب احتمالات، مقايسه بين گزينه هاي مختلف کماکان دشوار است و دليل اصلي آن هم عدم توجه به مهم ترين و اساسي ترين رکن توصيف پيامدهاي ممکن هر تصميمي يعني شفاف شدن دامنه باورکردني پيامدهاست (مثلا صفحه ۱۹۹ تفکر ارزشي را ببينيد). در واقع بدون ملاحظه دامنه باورکردني پيامدهاي ممکن، مقايسه بين پيامدهاي احتمالي ناشي از تصميم شما کاري بيهوده و حتي غير ممکن است.

هنگام نمايش چگونگي مقايسه پيامدهاي احتمالي و براي سادگي بيشتر مي توان تصور کرد که مساله شما فقط داراي يک هدف يا معيار بنيادي يا به تعبير بهتر سطح تحقق بقيه هدف هايي که ممکن است در مساله دخيل باشند به ازاي همه گزينه ها تقريبا ثابت است. به هر حال تصميم گيرنده برحسب همان تک هدف خود را حداقل در برابر دو گزينه مي بيند که با شرايط احتمالي توصيف شده اند که ظاهرا غير قابل مقايسه اند. شرايط احتمالي به اين صورت است که با احتمال x فلان اتفاق مي افتد و با احتمال y فلان اتفاق ديگر. هر دو اين اتفاق ها در واقع وضعيت هاي کمي شده يا کاملا برجسته و ملموس همان هدف بنيادي هستند.

براي مثال مي توانيد يک کارفرما را تصور کنيد که مي خواهد بين دو نفر که براي انجام کار يا پروژه اي پيشنهاد شده اند يکي را به عنوان مدير يا سرپرست انتخاب کند. همانطور که اشاره شد براي سادگي بيشتر فرض مي کنيم که مساله انتخاب تک معياري يا تک هدفي است و در اينجا کارفرما فقط به فکر سرعت عمل بوده و به بياني ديگر بقيه ويژگي هاي اين دو نفر در نظرش تقريبا ثابت و هم سطح اند. کارفرماي مذکور پس از ارزيابي هاي اوليه به اين نتيجه مي رسد که:

اگر نفر الف انتخاب شود آنگاه به احتمال ۶۰ درصد کار مورد نظر ظرف ۱ ماه تمام مي شود و به احتمال ۴۰ درصد ظرف ۲ ماه.

و

اگر نفر ب انتخاب شود آنگاه به احتمال ۵۰ درصد کار مورد نظر ظرف ۲ ماه تمام مي شود و به احتمال ۵۰ درصد ظرف ۳ ماه.


کارفرماي مورد نظر به هر صورت يکي از اين دو نفر را انتخاب خواهد کرد اما شايد نتواند با شفافيت کامل و به صورت کاملا عقلاني از انتخاب خود دفاع کند. چرا که معلوم نيست مقايسه بين اين دو پيامد احتمالي بر اساس چه تحليلي صورت مي گيرد.

اين در حالي است که اگر يک دامنه صريح براي پيامدهاي ممکن تعريف شده باشد آنگاه مقايسه بين پيامدهاي احتمالي و ارائه يک تحليل قانع کننده به سادگي ميسر است. منظور از دامنه پيامدهاي ممکن، کمترين سطح قابل قبول متناظر با مطلوبيت صفر و بيشترين سطح مطلوب باورکردني متناظر با مطلوبيت يک است. در واقع براي مقايسه پيامدهاي احتمالي اوليه کافي است آنها را به پيامدهاي احتمالي جديد بر حسب سطح بالاي دامنه (سوپريمم)‌ و سطح پائين دامنه (‌اينفيمم)‌ تبديل کنيد. به بيان رياضي بايد پيامدهاي احتمالي اوليه و جديد روي يک منحني بي تفاوتي قرار بگيرند.

در مورد انتخاب مدير پروژه توسط کارفرما که فرض کرديم معيار يا هدف بنيادي اش سرعت عمل است، دامنه صريح براي پيامدهاي ممکن مثلا به صورت زير تعريف مي شود:

هدف بنيادي: سرعت عمل
کمترين سطح قابل قبول باورکردني: ۶ ماه
بيشترين سطح مطلوب باورکردني: ۱ ماه


حالا کارفرما بايد يک معاوضه انجام دهد. او در واقع بايد ببيند که حاضر است گزينه اول يا همان نفر الف را با چه توصيف احتمالي بر حسب کمترين سطح يعني ۶ ماه و بيشترين سطح يعني ۱ ماه عوض کند. مثلا شايد او به اين صورت جواب دهد که حاضر يا مايل است که آن را با گزينه زير عوض کند:

۱) اين کار به احتمال ۹۰ درصد ظرف ۱ ماه تمام شود و به احتمال ۱۰ درصد ظرف ۶ ماه.

اين گزينه در واقع بر اساس قضاوت کارفرما معادل انتخاب نفر الف است.

همچنين شايد کارفرما مايل باشد که نفر ب را با گزينه زير عوض کند:

۲) اين کار به احتمال ۷۰ درصد ظرف ۱ ماه تمام شود و به احتمال ۳۰ درصد ظرف ۶ ماه.

اين گزينه جديد نيز بر اساس قضاوت کارفرما معادل انتخاب نفر دوم است.

مقايسه بين پيامدهاي احتمالي ۱ و ۲ پس از اين تبديل و معادل سازي آسان مي شود. چون سرعت عمل ۶ ماه براي کارفرما متناظر مطلوبيت صفر است فقط کافي است که بر اساس ميزان احتمال بيشترين سرعت عمل مطلوب و باورکردني يعني ۱ ماه اين دو گزينه را مقايسه و يکي را انتخاب کند. در واقع چون احتمال ۹۰ درصد بيشتر از ۷۰ درصد است گزينه ۱ انتخاب مي شود. گزينه ۱ نيز همانطور که گفته شد با انتخاب نفر الف معادل است.


يک مثال ديگر را در نظر بگيريد. يک فرمانده که نمي داند بين دو عمليات مختلف و سناريوي هاي ناشي از آنها کدام يک را انتخاب کند. در اينجا نيز فرض مي کنيم که تنها هدف بنيادي عبارت است از کمينه سازي تلفات نيروهاي خودي.

سناريوي اول: اگر اين عمليات انجام شود به احتمال ۷۰ درصد تعداد تلفات ۱۰۰ نفر خواهد شد و به احتمال ۳۰ درصد ۲۰۰ نفر (که مي تواند مشخصه يک عمليات عادي و متعارف باشد) .

و

سناريوي دوم: اگر اين عمليات انجام شود به احتمال ۶۰ درصد کمتر از ۱۰ نفر تلفات و به احتمال ۴۰ درصد تعداد تلفات ۴۰۰ نفر خواهد شد (که مي تواند مشخصه يک عمليات شبيخون عليه دشمن کاملا مشرف باشد) .


همانطور که اشاره شد به جاي مقايسه اين دو پيامد احتمالي اولين گامي که بايد برداشت تعريف دامنه صريح براي پيامدهاي ممکن است. مثلا اگر فرمانده ۵۰۰ نفر نيرو دارد مي توان گفت که:

هدف بنيادي: کمينه سازي تلفات نيروهاي خودي
کمترين سطح قابل قبول باورکردني: ۵۰۰ نفر تلفات
بيشترين سطح مطلوب باورکردني : صفر نفر تلفات

گام دوم معادل سازي سناريوهاي اوليه با سناريوهاي جديد بر حسب سطح هاي بيشترين و کمترين است. مثلا به صورت زير

فرمانده مايل است سناريوي اول را با سناريو زير معاوضه کند:

۱) اين عمليات با احتمال ۵۰ درصد به صفر نفر تلفات و احتمال ۵۰ درصد به ۵۰۰ نفر تلفات مي انجامد.

و سناريوي دوم را با سناريوي زير معاوضه کند:

۲) اين عمليات با احتمال ۸۰ درصد به صفر نفر تلفات و با احتمال ۲۰ درصد به ۵۰۰ نفر تلفات مي انجامد.

پس از اين تبديل و معادل سازي، مقايسه بين پيامدهاي احتمالي ۱ و ۲ آسان مي شود. چون احتمال ۸۰ درصد بيشتر از ۵۰ درصد است گزينه ۲ انتخاب مي شود. گزينه ۲ نيز همانطور که گفته شد با انتخاب سناريوي دوم معادل است.

و نهايتا در مثالي ديگر مي توان نشان داد که هيچ لزومي ندارد براي توصيف دامنه تحقق پيامدها از عدد و رقم استفاده کنيد. مي توانيد پيامد هاي ملموس و برجسته را جايگزين عدد و رقم کنيد. تصور کنيد که مدير کارخانه اي، که البته قصد فريب مشتريان را ندارد، مي خواهد مجموعه اي از قطعات جديد يا مواد اوليه با کيفيت عالي را در خط توليد بياورد. پس از ارزيابي هاي اوليه متوجه مي شود که هنگام انتخاب تامين کننده جديد نهايتا دو گزينه دارد.

گزينه الف. احتمال ۵۰ درصد کيفيت قطعات در حد تامين کنندگان فعلي است و ۵۰ درصد احتمال مي رود که کيفيت قطعات در حد تامين کننده قبلي باشد.

و

گزينه ب. احتمال ۷۰ درصد کيفيت قطعات در حد تامين کنندگان رقباي اصلي شرکت است و ۳۰ درصد در حد متوسط تامين کنندگان بازار است.


طبيعتا مقايسه اين دو گزينه که بر حسب تامين کنندگان فعلي و سابق و نيز تامين کنندگان رقبا يا متوسط بازار توصيف شده اند کار ساده اي نيست. بنابراين بايد گام اول را برداشت. مشخص کردن يک دامنه تحقق براي کيفيت قطعات. در اينجا مي توان به جاي توسل به عدد و رقم يا هر مقياس کمي ديگر اين طور فکر کرد که اگر فقط کيفيت قطعات هدف بنيادي است آنگاه از آنجا که آشغال ترين جنس را يک توليد کننده چيني مي زند و بهترين جنس را يک توليد کننده آلماني مي زند در نتيجه

کمترين سطح قابل قبول باورکردني: کيفيت چيني
بيشترين سطح مطلوب باورکردني: کيفيت آلماني

پس از صريح شدن دامنه تحقق پيامدها کار معادل سازي را مي توان مثلا به اين صورت انجام داد که

گزينه الف قابل معاوضه و بنابراين معادل است با

۱) احتمال ۷۰ درصد کيفيت آلماني و احتمال ۳۰ درصد کيفيت چيني

و گزينه ب قابل معاوضه و بنابراين معادل است با

۲)‌ احتمال ۹۵ درصد کيفيت آلماني و احتمال ۵ درصد کيفيت چيني.

پس از اين تبديل و معادل سازي، مقايسه بين پيامدهاي احتمالي ۱ و ۲ آسان مي شود. چون احتمال ۹۵ درصد بيشتر از ۷۰ درصد است گزينه ۲ انتخاب مي شود. گزينه ۲ نيز همانطور که گفته شد با انتخاب گزينه ب معادل است. يعني تامين کننده اي که ۷۰ درصد احتمال مي رود کيفيت قطعات اش در حد تامين کنندگان رقباي اصلي شرکت باشد و ۳۰ درصد در حد متوسط تامين کنندگان بازار.

به ياد داشته باشيد گام اول يعني مشخص کردن دامنه تحقق پيامدها فعاليتي کاملا عيني و مبتني بر واقعيت است در حالي که گام دوم يعني معادل سازي يا همان معاوضه گزينه هاي احتمالي اوليه با گزينه هاي احتمالي جديدي که بر حسب سطح بالا و پايين دامنه بيان مي شوند کاملا مبتني بر قضاوت شخصي و بنابراين فعاليتي کاملا ذهني است. به هر حال اگر قضاوت هاي عيني و ذهني شما براي خود و ديگران موجه و قابل دفاع باشد آنگاه مي توانيد مطمئن باشيد که پس از برداشتن اين چند گام به خوبي از عهده حل برخي از پيچيدگي هاي مسائل تصميم بر خواهيد آمد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995