فناوریاطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است. از زمانیکه این فناوری ترکیبی از قطعات الکتریکی و مکانیکی می شد، محصولات دارای سیستم پیچید ه ای شدند که شامل ترکیبات گوناگونی از سخت افزار، سنسورها، ذخایر داده، ریزپردازند ه ها، نر م افزار و اتصالات بود. این نوع از «محصولات هوشمند و متصل به شبکه »، با پیشرفت های گسترده در زمینه قدرت پردازش و کوچ کسازی دستگا هها و همچنین مزایای شبکه های ارتباطی بی سیم موجود در هر کجا، دوره جدیدی از رقابت ها را بوجود آورد ه اند.
محصولات هوشمند و متصل به شبکه، فرصت های گسترده و بیشماری را برای قابلیت های جدید، قابلیت های اطمینان بسیار بالاتر، بهر ه برداری بسیار زیادتر از محصولات و قابلیت هایی که باعث کاهش مر زهای محصولات و عبور از آنها می شود، به بار می آورند. ماهیت متغیر محصولات نیز باعث اخلال در زنجیر ه های ارزش می گردد و شرکت ها را وادار می کند تا در مورد تمام فعالیت های داخلی خود، تجدید نظر کرده و تقریبأ همه چیز را از نو، تجهیز کنند. این شکل جدید از محصولات، باعث تغییر ساختار صنعت و ماهیت رقابت ها می گردد و شرکت ها را با فرصت های رقابتی و تهدیدهای جدیدی مواجه می گرداند. آنها، مرزهای صنایع را تغییر می دهند و صنایع کاملأ جدیدی را بوجود می آورند. در بسیاری از شرکت ها، محصولات هوشمند و متصل به شبکه، بر این سوال بنیادین تاکید خواهند داشت: «من در حال انجام چه کسب وکاری هستم؟! »
محصولات هوشمند و متصل به شبکه، مجموعه جدیدی از انتخا ب های استراتژیک مرتبط با این موضوعات را ایجاد می نماید، انتخا ب هایی شامل: ارزش چگونه ایجاد شده و چگونه ارائه می گردد، چگونه مقدار بیشمار داد ه های جدید(و حساس) ی که این دستگا ه ها فراهم می کنند، مدیریت شده و از آنها بهر ه برداری می شود، چگونه روابط آنها با شرکای تجاری سنتی از قبیل کانال های تامین و عرضه دوباره از نو تعریف می شود و اینکه شرکت ها باید چه نقش هایی را در صنایعی که مر زهای آن توسعه یافته، بازی کنند.
عبارت «اینترنت اشیاء » بوجود آمده تا نمایانگر شمار رو به رشد محصولات هوشمند و متصل به شبکه باشد و فرص تهای جدید که آنها می توانند به وجود بیاورند را خاطر نشان کند. اما با این وجود، این عبارت در درک این پدیده یا پیامدهای آن، زیاد کارساز نیست. اینترنت، چه شامل افراد شود یا دستگا هها، تنها مکانیزمی برای انتقال اطلاعات است. آنچه که باعث می شود محصولات هوشمند و متصل به شبکه به کلی از دیگر محصولات مجزا گردند، اینترنت نیست بلکه ماهیت متغیر « اشیاء » است. این قابلیت توسعه یافته محصولات هوشمند و متصل به شبکه و داد ه هایی که آنها بوجود می آورند است که در دوره جدید رقابت ها طلوع می کنند.
به منظور شکل گرفتن تحولات رقابتی، شرکت ها باید به دنبال فناور یهایی فراتر از آنچه که دارند باشند. این مقاله به همراه مقاله دیگری که به زودی در HBR منتشر خواهد شد، به ساختار شکنی انقلابی «محصولات هوشمند و متصل به اینترنت » خواهد پرداخت و پیامدهای عملیاتی و استراتژیک آن را مورد بررسی قرار می دهد.
موج سوم رقابت هایی با محوریت فناوری اطلاعات فناوری اطلاعات
دو بار بطور اساسی در طول 50 سال گذشته، استراتژ یها و رقابت را تغییر داده است؛ اکنون ما در آستانه سومین تحول می باشیم. پیش از ظهور فناوری اطلاعاتی امروزی، محصولات مکانیکی بودند و فعالیت های زنجیره ارزش با استفاده از ارتباطات کلامی، کاغذ بازی و یا بصورت دستی انجام می شد. اولین موج فناوری اطلاعات در طول دهه 1960 و 1970 میلادی، فعالیت های افراد را در زنجیره ارزش، از روند سفارشات و پرداخت صورتحساب گرفته تا طراحی به کمک کامپیوتر و برنامه ریزی منابع تولید، بصورت خودکار درآورد. «( چگونه اطلاعات برای شما مزیت رقابتی به بار می آورد ،» توسط مایکل پورتر و ویکتور میلار، HBR ، جولای 1985 ، را مشاهده کنید(. بهر هوری فعالیت ها بطور چشمگیری افزایش یافت، زیرا مقدار زیادی از داد ه های جدید می توانست در هر فعالیت، بدست آید و یا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این موضوع منجر به استاندارد سازی فرآیندهای میان شرکت ها شد و معضل جدیدی برای شرکت ها به وجود آورد: چگونه از مزایای عملیاتی فناوری اطلاعات بهر ه مند شوند در حالیکه استراتژ یهای متمایزی را دنبال می کنند!
ظهور اینترنت به همراه اتصالات ارزان قیمت و همه جایی آن، موج دوم انقلاب با محوریت فناوری اطلاعات را در دهه 1980 و 1990 میلادی، به بار آورد. )استراتژی و اینترنت مایکل پورتر، HBR ، مارس 2001 (. این امر باعث ایجاد هماهنگی و یکپارچکی در تمامی فعالیت ها با تولیدکنندگان خارجی، کانا لهای توزیع، مشتریان و ... در سرتاسر مناطق جغرافیایی شد. بطور مثال، این امر به شرکت ها اجازه داد تا زنجیر ه های تأمین پراکنده در سطح جهان را با یکدیگر ادغام کنند.