Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


هوش مصنوعی و برقی که از فضا می‌آید

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[20 Jun 2024]   [ هرمز پوررستمی]

در سرمقاله 274 در اسفند 1402، قول داده بودم که به شیوه‌های نوین حمل و نقل یا تامین انرژی برای حمل و نقلِ به‌صرفه و در عین حال پایدار که تلفات انسانی و زیست‌محیطی کمتری داشته باشد بپردازم. ترجیح می‌دهم که پیش از پرداختن به این موضوعات، نگاهی داشته باشیم به روش‌های نوین تهیه انرژی و نقش هوش مصنوعی در بهینه کردن این روش‌ها و تسریع در اجرای آن‌ها. می‌دانیم که صنعت حمل و نقل تا حدود بسیار بالایی به سوخت‌های فسیلی وابسته است؛ حتا آن دسته از خودروهایی که الکتریکی هستند و فخر می‌فروشند که محیط ‌‌‌زیست را آلوده نمی‌کنند، باز از انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند که در بخش‌های مهمی از جهان از سوختن انرژی‌های فسیلی در نیروگاه‌ها به‌دست می‌آید. به نظرم رسید که پیش از طرح موضوع روش‌های نوین حمل و نقل، به موضوع روش‌های نوین تامین انرژی پاک و پایدار نگاهی بیندازیم.
انرژی خورشیدی فضاپایه
SBSP سرنام Space-Based Solar Power یا انرژی خورشیدی فضاپایه، به جمع‌آوری انرژی خورشیدی در فضا با استفاده از ماهواره‌ها و ارسال آن به زمین اشاره دارد. در این روش، از پایگاه‌هایی که در مدار زمین مستقر هستند استفاده می‌شود. در حال حاضر، اجرای SBSP از نظر فنی امکان‌پذیر است. تکنولوژی‌های مورد نیاز برای ساخت و پرتاب ماهواره‌های خورشیدی و انتقال بی‌سیم انرژی به زمین وجود دارد.

میزان انرژی‌ای که از خورشید به سطح زمین می‌رسد حدودا ده هزار بار بیشتر از نیاز فعلی انسان است. از حدود ۵۰ سال پیش پژوهش‌هایی در این زمینه آغاز شده است که چگونه می‌توانیم انرژی خورشید را در خارج از جو زمین دریافت کرده و پس از تبدیل آن به ریزموج، به ایستگاه‌های مستقر در زمین ارسال کنیم. میزان این انرژی آن‌چنان زیاد است که می‌تواند تمامی نیازهای بشر را حتا تا سده‌های آینده تامین کند. این انرژی پس از دریافت توسط ایستگاه‌های زمینی قابل استفاده است. با توجه به این که در فضا دسترسی به نور خورشید تقریبا همیشگی است، مشکلات مربوط به چرخه شبانه‌روز یا پدیده‌های جوی و آب‌وهو‌ایی نمی‌تواند به‌عنوان مانعی برای دریافت و ارسال انرژی به‌حساب آید.

از آن‌جا که علاوه بر خورشید ستارگان بسیاری در فضا وجود دارند که می‌توانیم از نور و گرمای آن‌ها استفاده کنیم، یافتن راهی برای جمع‌آوری و انتقال انرژی از فضا می‌تواند معضل انرژی پاک و پایدار را برای همیشه حل کند. همچنین این نوع بهره‌برداری از انرژی می‌تواند مشکلات زیست‌محیطی را نیز تا حدود بسیار زیادی برطرف کند. به عبارتی دیگر، لازم نیست که برای تامین انرژی از سوخت‌های فسیلی استفاده کنیم که باعث انتشار گازهای گلخانه‌ای، گرم شدن هوای کره زمین و تغییرات اقلیمی شود.1

این روش که در حال حاضر در مقیاس آزمایشگاهی اجرا شده است، مزایای متعددی دارد. مهم‌ترین مزایای آن عبارتند از:

جمع‌آوری بیشتر انرژی: در فضا، اتمسفر وجود ندارد که نور خورشید را جذب یا پراکنده کند. به همین دلیل، ماهواره‌های خورشیدی می‌توانند انرژی بیشتری نسبت به پنل‌های خورشیدی روی زمین جمع‌آوری کنند.
کاهش اتکا به سوخت‌های فسیلی: با توجه به این که سوخت‌های فسیلی محدود هستند، انرژی حاصل از SBSP می‌تواند یک جایگزین بسیار مناسب برای آن‌ها باشد.
دسترسی دائمی: برخلاف پنل‌های خورشیدی روی پشت بام‌ها که فقط می‌توانند در طول روز برق تولید کنند، ماهواره‌های خورشیدی می‌توانند در مدار زمین بچرخند و به طور مداوم نور خورشید را دریافت و به زمین ارسال کنند.
کاهش آلودگی: SBSP یک منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر است که تقریبا هیچ‌گونه آلاینده‌ای تولید نمی‌کند.
قابلیت برق‌رسانی به مناطق دورافتاده: SBSP می‌تواند به مناطقی که دسترسی به شبکه برق زمینی ندارند، برق ارائه دهد و به این ترتیب شکاف میان مناطق کم‌برخوردار و بخش‌های غنی را تا حدودی در زمینه انرژی برطرف کند.
نیروگاه خورشیدی به مثابه رابط ایستگاه‌های فضایی: با اضافه کردن بخش‌هایی به ماهواره‌هایی که به‌عنوان نیروگاه خورشیدی عمل می‌کنند، می‌توان از آن‌ها به‌عنوان یک ایستگاه فضایی و رابطی برای ایستگاه‌های مختلف استفاده کرد.
چالش‌ها
با این حال، SBSP مانند هر فناوری تازه‌ای چالش‌هایی هم دارد که باید برطرف شوند. این چالش‌ها عبارتند از:

هزینه: ساخت و پرتاب ماهواره‌های خورشیدی به فضا بسیار پرهزینه است. همچنین نیاز به توسعه و ایجاد زیرساخت‌های زمینی برای دریافت و توزیع انرژی وجود دارد. کاهش هزینه SBSP برای رقابت با منابع انرژی سنتی ضروری است. همچنین لازم است که دولت‌ها مشوق‌هایی برای سرمایه‌گذاران و استارتاپ هایی که در این زمینه فعالیت دارند در نظر بگیرند؛ چرا که حل معضل تامین انرژی پاک، باعث حل بسیاری دیگر از مشکلات محیط ‌زیستی، آلودگی هوای شهرهای بزرگ و حمل و نقل سوخت‌های فسیلی خواهد شد.
کارایی: تبدیل انرژی خورشیدی به برق و انتقال آن به زمین با اتلاف قابل توجهی همراه است. بهبود کارایی سیستم‌های SBSP برای افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها ضروری است.
پذیرش عمومی: برخی از مردم نگرانی‌هایی در مورد تأثیر زیست‌محیطی SBSP مانند آلودگی نوری و تأثیر بر حیات وحش دارند و معتقدند که اثرات این طرح هنوز برآورد نشده است. ایجاد پذیرش عمومی برای SBSP نیاز به آموزش عمومی و اطلاع‌رسانی در مورد فواید و خطرات این فناوری دارد.
مقررات و قوانین: چارچوب‌های قانونی و مقرراتی برای SBSP هنوز در حال توسعه است. ایجاد قوانین و مقررات واضح و ثابت برای ترویج سرمایه‌گذاری و توسعه این فناوری ضروری است. همچنین مالکیت فکری فناوری‌های SBSP و مسائل مربوط به استفاده از فضا برای امور تجاری نیاز به راه‌حل دارد.
امنیت سایبری: سیستم‌های SBSP در برابر حملات سایبری آسیب‌پذیر هستند. ایجاد اقدامات امنیتی قوی برای محافظت از این سیستم‌ها در برابر هکرها ضروری است.

پروژه‌های انرژی خورشیدی فضاپایه
پروژه های تحقیقاتی و آزمایشی متعددی در کشورهای مختلف در زمینه انرژی خورشیدی فضاپایه فعالیت دارند. البته در حال حاضر هیچ پروژه SBSP در سطح جهان به‌طور تجاری مشغول به کار نیست. بعضی از این پروژه‌ها عبارتند از:

پروژه سولاریس(Solaris): آژانس فضایی اروپا (ESA) در حال توسعه پروژه سولاریس است که هدف آن ساخت یک نمونه کوچک از یک نیروگاه خورشیدی فضایی تا سال 2030 است. قرار است برنامه آمادسازی کامل آن تا سال ۲۰۲۵ در این آژانس آماده شود. سازمان فضایی اروپا اعلام کرده است که با این پروژه تازه‌ترین فناوری‌ها را هم در کاربردهای فضایی و هم کاربردهای زمینی توسعه ‌می‌دهد. این سازمان قصد دارد که در رقابت بین‌المللی در زمینه دست‌یابی به انرژی‌های پاک و در مقیاس بزرگ به بازیگری توانا تبدیل شود. با توجه به این که کشورهای اروپایی در زمینه حفظ محیط زیست و تغییرات اقلیمی تعهدات قابل توجهی را پذیرفته‌اند، پروژه سولاریس می‌تواند به آنان برای دستیابی به انرژی پاک و پایدار کمک کند.
Caltech’s space solar power: موسسه فناوری کالیفرنیا (کلتک) در سال 2023 توانسته است برای اولین بار یک پروژه انتقال انرژی از فضا به زمین را با موفقیت به انجام برساند. طراح اصلی این پروژه یک مهندس ایرانی به نام علی‌جاجی‌میری است که هدایت این عملیات را نیز بر عهده داشته است. انتقال برق بی‌سیم در سوم مارس این سال توسط MAPLE انجام شده است. MAPLE، مخفف Microwave Array for Power Transfer Low-Orbit Experiment شامل آرایه‌ای از فرستنده‌های انرژی مایکروویو سبک وزن انعطاف‌پذیر است که توسط تراشه‌های الکترونیکی سفارشی هدایت می‌شوند که با استفاده از فناوری‌های سیلیکونی کم‌هزینه ساخته شده‌اند.
علی حاجی‌میری در مورد این پروژه انقلابی می‌گوید: «تا جایی که ما می‌دانیم، هیچ‌کس تا به حال انتقال انرژی بی‌سیم را در فضا حتا با سازه‌های انعطاف‌ناپذیر و گران‌قیمت نشان نداده است. ما این کار را با ساختارهای سبک‌وزن انعطاف‌پذیر و با مدارهای مجتمع خودمان انجام می‌دهیم. این اولین بار است.»۲

انرژی خورشیدی فضاپایه راهی برای بهره‌برداری از منبع عملاً نامحدود انرژی خورشیدی در فضای خارج از جو فراهم می‌کند، جایی که انرژی دائماً بدون قرار گرفتن در چرخه‌های روز و شب، فصول و پوشش ابر در دسترس است؛ به طور بالقوه هشت برابر بیشتر از پنل‌های خورشیدی در هر مکانی از سطح زمین. پس از تحقق کامل پروژه، یک صورت فلکی از فضاپیمای مدولار مستقر می‌شود که نور خورشید را جمع آوری و سپس آن را به الکتریسیته تبدیل می‌کند؛ پس ازتبدیل آن به امواج مایکروویو، آن را به صورت بی‌سیم در فواصل طولانی به هر کجا که مورد نیاز باشد، از جمله مکان‌هایی که در حال حاضر به برق پایدار دسترسی ندارند، منتقل می‌کند.

پروژه PowerSat: شرکت آمریکایی Orbital Sciences در حال توسعه پروژه PowerSat است که هدف آن ساخت یک نیروگاه خورشیدی فضایی بزرگ تا سال 2025 است.
پروژه SunWorks: شرکت ژاپنی JAXA در حال توسعه پروژه SunWorks است که هدف آن ارسال انرژی خورشیدی به زمین با استفاده از لیزر تا سال 2050 است.
هوش مصنوعی و انتقال برق بی‌سیم از فضا
هوش مصنوعی می‌تواند در تسریع و بهینه‌سازی SBSP به روش‌های مختلفی یاری برساند:

۱. طراحی و ساخت ماهواره‌های خورشیدی
بهینه‌سازی پنل‌های خورشیدی: الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند برای طراحی پنل‌های خورشیدی کارآمدتر با استفاده از مواد سبک‌تر و قوی‌تر و همچنین ردیابی بهتر خورشید به کار گرفته شوند.
سیستم‌های کنترل خودکار: هوش مصنوعی می‌تواند برای توسعه سیستم‌های کنترل خودکار برای ماهواره‌ها به کار گرفته شود تا آن‌ها را به‌طور مستقل در مدار قرار داده و جهت‌گیری آن‌ها را برای جذب حداکثر نور خورشید تنظیم کند.
شبیه‌سازی و پیش‌بینی: از مدل‌های هوش مصنوعی می‌توان برای شبیه‌سازی عملکرد ماهواره‌ها در شرایط مختلف و پیش‌بینی خرابی‌ها و مشکلات احتمالی استفاده کرد.
۲. انتقال انرژی
بهینه‌سازی مسیر انتقال: الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند برای یافتن بهترین مسیر برای انتقال انرژی از ماهواره به زمین با کمترین اتلاف سیگنال مورد استفاده قرار گیرند.
کنترل شبکه توزیع: AI می‌تواند برای کنترل و مدیریت شبکه توزیع انرژی در زمین به‌منظور اطمینان از توزیع کارآمد و قابل اعتماد برق به مصرف‌کنندگان استفاده شود.
۳. مدیریت و نگه‌داری
نظارت بر سلامت: AI می‌تواند برای نظارت بر سلامت ماهواره‌ها و اجزای زمینی سیستم SBSP به‌منظور شناسایی مشکلات و انجام اقدامات پیشگیرانه قبل از بروز خرابی به کار گرفته شود.
تشخیص و عیب‌یابی: از هوش مصنوعی می‌توان برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های حسگر و تشخیص و عیب‌یابی خودکار مشکلات در سیستم SBSP استفاده کرد.
بهینه‌سازی عملیات: AI می‌تواند برای بهینه‌سازی عملیات سیستم SBSP برای افزایش کارایی و کاهش هزینه‌ها استفاده شود.
تجزیه‌وتحلیل داده‌های آب‌وهوایی: از هوش مصنوعی می‌توان برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های آب و هوایی و پیش‌بینی الگوهای تولید انرژی خورشیدی استفاده کرد.
ارزیابی اقتصادی: از مدل‌های هوش مصنوعی می‌توان برای ارزیابی مزایای اقتصادی SBSP و شناسایی بهترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری استفاده کرد.
افزایش آگاهی عمومی: از هوش مصنوعی می‌توان برای ایجاد کمپین‌های آموزشی و افزایش آگاهی عمومی در مورد SBSP و مزایای آن استفاده کرد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 533


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ تاکسی‌های هوایی و هوش مصنوعی  هرمز پوررستمی

+ دسته بندی داده ها با شبکه عصبی مصنوعی  حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی و برقی که از فضا می‌آید  هرمز پوررستمی

+ هوش تهدید چیست، چگونه به سازمان‌ها کمک می‌کند و پیاده‌سازی می‌شود؟ حمیدرضا تائبی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995