IT زندگي شهري را تغيير داده است
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[26 Mar 2012]
[ مانا سرايي]
معرفي و بررسي كتاب از تحرک اجتماعی تا شهروندی تعاملی
مانا سرايي
mana@asreertebat.com
از تحرک اجتماعی تا شهروندی تعاملی: اطلاعات شهری، رسانههای اجتماعی و فناوری تلفن همراه برای توسعه تعامل شهروندی
مارکوس فوس، لائورا فورلانو
انتشارات دانشگاه MIT (2011)
544 صفحه
در سالهای اخیر، این نگاه در میان برنامهریزان شهری پررنگ شده است که فناوری اطلاعات و ارتباطات عملا برنامهریزی شهری، طراحی شهری و مدیریت شهری را وارد عصری جدید کرده است. گسترش نامحدود ارتباطات و امکان دسترسی آزاد به اطلاعات منجر به تعامل میان افراد و گروهها شده، که خود این امکان را به همه افراد جامعه میدهد تا در برنامهریزی و توسعه شهری مشارکت داشته باشند. تغییر مفاهیم کار و فراغت، افزایش مشارکت مردم در برنامهریزی و مدیریت شهری، اهمیت مفهوم شهروندی، تغییر در زیرساختهای شهری، ارتقای کیفیت زندگی، گسترش دسترسی به آموزش و... جملگی از آثار و نتایج فناوری اطلاعات و ارتباطات در زیست شهری است. اما ریشه همه این تغییرات چیست؟ ویراستاران کتاب اعتقاد دارند «تعامل» کلید درک تحولات شهر و شهروندی در جامعهاطلاعاتی است. آنان تاکید میکنند فناوری اطلاعات و ارتباطات به واسطه گسترش و تعمیق تعامل میان افراد، زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار داده است. به همین دلیل، محور مقالات مطالب ارائهشده در اين کتاب از تحرک اجتماعی تا شهروندي تعاملی بر مفهوم تعامل در جامعهاطلاعاتی استوار است و آثار و نتایج تعامل را بر شهر و شهروندی بررسی میکند. ویراستاران کتاب استدلال میکنند که شهروندی تعاملی، تعهد و خلاقیت را هرچه پررنگتر میکند. مقالات کتاب، شهر را از وجوه مختلف مورد مطالعه قرار میدهند و تصویری جامع و هوشمندانه از شهر و شهروندی در عصر اطلاعات ارائه میکنند.
درباره ویراستاران
مارکوس فوس (Marcus Foth) موسس و مدیر آزمایشگاه مطالعات انفورماتیک شهری، مدیر موسسه نوآوری و صنایع خلاق و دانشیار دانشگاه فناوری کویینزلند است. او در سالهای اخیر بر موضوع تعامل شهروندان از طریق شبکههای اجتماعی تمرکز داشته است. مطالعات و پژوهشهای او در دو دهه اخیر تعامل شهروندان در فضای مجازی را تحلیل میکند و آثار اطلاعرسانی شهری و فناوری اطلاعات را در فضاهای شهری پیگیری میکند. آخرین کتاب او که در ماه پایانی سال 2011 توسط دانشگاه MIT منتشر شد، «راهنمای پژوهش انفورماتیک شهری» نام دارد. در میان آثار او چند مقاله برجسته وجود دارد که در سالهای اخیر بسیار به آنها ارجاع داده شده است. «رسانههای اجتماعی و شهر»، «برنامههای کاربردی تلفن همراه»، «فناوری اطلاعات و ارتقای تعامل شهروندان»، «اطلاعرسانی شهری در جامعهشبکهای» عنوان این مقالههاست. مرکز برنامهریزی و طراحی Planetizen او را یکی از 25 متفکر برجسته سال 2001 در حوزه فناوری و برنامهریزی شهری معرفی کرده است. مارکوس فوس تاکنون بیش از 80 مقاله نوشته است و نویسنده یا ویراستار شش کتاب است.
لائورا فورلاندو (Laura Forlando) استادیار طراحی در موسسه تکنولوژی ایلینویز است. او دارای لیسانس مطالعات آسیایی از کالج اسکیدمور، فوق لیسانس روابط بینالملل از دانشگاه کلمبیا و دکترای ارتباطات از دانشگاه کلمبیاست. او دو سال (1993 و 1994) در دانشگاه توکیو به عنوان پژوهشگر کار کرده است و در سالهای 2008 و 2009 عضو تیم تدوین «قانون جامعهاطلاعاتی» بود که در دانشکده حقوق دانشگاه ییل انجام میشد. از 2009 تا 2011 در آزمایشگاه طراحی روابط تعاملی دپارتمان فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه کورنل فعالیت داشته است و بر نقش فناوری اطلاعات در پشتیبانی از شبکههای نوآوری در محیطهای شهری مطالعه کرده است. او هماکنون مدیر پروژه «طراحی سیستمهای فناوری جامعهمحور» است که با هزینه مالی بنیاد ملی علوم انجام میشود. این پروژه یک مطالعه تطبیقی در مورد شبکههای نوآوری اجتماعی در شهرهای تورنتو، نیویورک و بارسلوناست. مقالات و مطالعات او به ویژه بر نقش فناوری اطلاعات و شکلگیری تعاملات شهری تمرکز دارد. فورلاندو از سال 2007 میلادی استاد مدعو دپارتمان مدیریت موسسه پارسونز است. کتاب دیگر او «از شکاف دیجیتالی تا تعامل دیجیتالی» در سال 2011 منتشر شده است. او عضو هیات مدیره موسسه NYCwireless است.
فهرست مطالب کتاب
کتاب از تحرک اجتماعی تا شهروندی تعاملی مجموعه 24 مقاله پژوهشی از پژوهشگران کشورهای مختلف در موضوع طراحی شهری در جامعهاطلاعاتی است. این مقالات در پنج بخش دستهبندی شده است و ویراستاران برای هر بخش یک پیشگفتار نوشتهاند که هر کدام یک مقاله خواندنی و کارآمد است. این مقالات شهر را تلفیقی از فضاهای مجازی و فضاهای فیزیکی معرفی میکنند و به وجوه مختلف توسعه پایدار شهری، شهروندی و کنشگری، رسانههای جدید، ارتباطات مجازی در محیطهای شهری و... میپردازند.
بخش نخست: نظریههای تعامل
پیشگفتار (فوب سینگر از دانشگاه کورنل آمریکا)
فصل 1: ایدهها و ایدهآلها در تئوری رسانهای شهری (مارتین دووال از دانشگاه کرونینگن هلند)
فصل 2: اقتصاد اخلاقی و رسانههای اجتماعی (پل دوریش از دانشگاه کالیفرنیا)
فصل 3: صدای فراگیر رادیوهای آنلاین در شهر (گیلیان فولر از دانشگاه NSW استرالیا)
فصل 4: رسانههای موبایل و راهبردهای شهروندی (کورت ایوسون از دانشگاه سیدنی استرالیا)
بخش دوم: تعهد مدنی
پیشگفتار (ایون راجرز از دانشگاه آزاد انگلستان)
فصل 5: پیشبرد طراحی برای کشت مواد غذایی پایدار (جاز هیچیونگ چوی از دانشگاه ایندیانا)
فصل 6: ساخت بناهای مشارکتی دیجیتالی (فیورلا دسیندیو از دانشگاه میلان ایتالیا)
فصل 7: تجربه، تاثیر و اطلاعات: تجارب شهری در تغییرات اقلیمی (جوناس فریش از دانشگاه آرهوس دانمارک)
فصل 8: فراتر از یک دوست: رسانههای اجتماعی و تلفن همراه در خدمت سازمانهای مدنی (تاد هرش از موسسه مطالعاتی اینتل)
فصل 9: باغبانی آنلاین (بیورن نانسن و جو پیرس از دانشگاه ملبورن استرالیا)
فصل 10: ظهور کارشناسان آماتور (اریک پالوس و ساینونگ کیم از دانشگاه کورنگی ملون آمریکا)
بخش سوم: تعامل خلاق
پیشگفتار (گری مارسدن از دانشگاه کیپ تاون آفریقای جنوبی)
فصل 11: شکار خیابان: صداهای شهر نامرئی (سارا بارنز از دانشگاه فناوری سیدنی استرالیا)
فصل 12: خانواده جهانی: فناوریهای تعاملی برای ترافیک شهری (هیلاری دیویس از دانشگاه ملبورن استرالیا)
فصل 13: رسانههای شهری: پیچیدگیهای جدید، امکانات جدید (کریستوفر کیروان از مدرسه جدید طراحی آمریکا)
فصل 14: کاربرد شهر به عنوان پسزمینه زیست سالم (جنی پای از دانشگاه آلدبورگ دانمارک)
فصل 15: تلفنهای همراه در جایگاه ابزارهای اجتماعی: جوانان فقیر شهری وارد بازی میشوند (اندرو وانگ از موسسه تحقیقات و نوآوری مالزی)
بخش چهارم: فناوریهای تعاملی
پیشگفتار (آتائو تاناکا از دانشگاه نیوکاسل انگلستان)
فصل 16: سنجش، برنامهریزی و تشخیص هویت دیجیتالی از طریق بلوتوث (آوا فاتح و فریا پالمر از دانشگاه لندن)
فصل 17: خط مشی و صادرات از همه مکانها: مطالعه شهرهای مجازی کره جنوبی (جرمان هالگوا از دانشگاه ویسکانسین)
فصل 18: شهروندان تعاملی (تیمو اوجالا و هانو کوکا از دانشگاه اولو فنلاند)
فصل 19: درک شلوغی در فضای وب: تحلیل تجربه شهروندی در فضای مجازی (فرانسیسکو پریرا از دانشگاه MIT)
فصل 20: توانمندسازی جوامع شهری از طریق شبکههای اجتماعی (پیتر بروزا از موسسه فناوری اطلاعات و ارتباطات استرالیا)
بخش پنجم: طراحی تعاملی
پیشگفتار (مارک بلیث از دانشگاه یورک انگلستان)
فصل 21: تدوین یک پورتال خیابانی (مایکل آرنولد از دانشگاه ملبورن استرالیا)
فصل 22: امکان طراحی اشکال نوین تعامل از طریق فناوری (کارل دی سالوو، جاناتان لوکنز از موسسه فناوری جورجیا)
فصل 23: ایجاد شهرهای متنباز: تغییر محیطهای کاری برای همکاری و نوآوری (لورا فورلاندو)
فصل 24: طراحی آپارتمانهای مسکونی برای سبکهای مختلف زندگی شهری (مارکوس فوس)
خاتمه (جودیت دوناث از دانشگاه MIT)
سخن پایانی
کتاب به نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در تحولات برنامهریزی و مدیریت شهری میپردازد و به طور ویژه بر نقش فناوری ارتباطات و تلفنهای همراه در شکلگیری شهروندان تعاملی توجه دارد. میدانیم که ابزارهای وب 2 شامل وبلاگها، ویکیها، شبکههای اجتماعی و... امکان مشارکت بیشتر را برای کاربران و شهروندان فراهم آورده است. امروزه بخش بزرگی از این فناوریها روی گوشیهای تلفن همراه قابل دسترسی و استفاده است. این موضوعی است که مورد توجه ویراستاران قرار گرفته و در انتخاب مقالات اهمیت داشته است.
کتاب «از تحرک اجتماعی تا شهروندی تعاملی» مهمترین اثر 10 سال اخیر در مورد مباحث مرتبط با اطلاعرسانی شهری و تاثیر فناوری اطلاعات بر برنامهریزی شهری است. این کتاب نتیجه پژوهشهای دوساله نویسندگان مقالات آن است که توسط ویراستاران دستهبندی شده و به صورت کتاب درآمده است. مقالات کتاب توسط برجستهترین چهرههای حوزه برنامهریزی شهری، طراحی شهری و مدیریت شهری نوشته شده و مباحث متنوعی از ارتباطات، توسعه پایدار، اقتصاد شهری، کارآفرینی و خلاقیت، تعاملات شهری، محیط زیست و شهروندی را در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات بررسی میکند. مطالعات ارائهشده در کتاب شهرهای مختلف جهان از نیویورک و تورنتو تا ملبورن و داکار را پوشش داده است. ویژگی کتاب توجه به تعامل اجتماعی در مناطق شهری و توجه به تعاملهای مدنی در شهرهاست و شامل مطالعاتی از سراسر جهان میشود. خواندن کتاب برای دانشجویان رشتههای ارتباطات و مدیریت و برنامهریزی شهری مفید و برای مدیران شهری و سیاستمداران ضروری است
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: