درگیری شدید سیاسی بین سنت گرایان و تجددگرایان حوزه اقتصاد ایران
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
بیانیه دانشآموختگان دانشگاه شریف خطاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی
ترویج تفکر جدایی دین از علم و سیاست در تار و پود دروس دانشکده مدیریت مشهود است .
جمعی از دانش آموختگان دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف با صدور بیانیهای خطاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی از وجود جریان حاکم ضددینی در این دانشکده ابراز نگرانی کردند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، جمعی از دانش آموختگان دانشکده مدیریت و اقتصاد صنعتی شریف با صدور بیانیهای به شورای عالی انقلاب فرهنگی، از وجود جریان حاکم ضد دینی در این دانشکده ابراز نگرانی کرد.
در ابتدای این بیانیه آمده است: همانگونه که مستحضرید، دانشگاه صنعتی شریف به عنوان محل تجمع نخبگان کشور همواره مورد توجه نظام اسلامی، علیالخصوص مقام معظم رهبری بوده است، چرا که به زعم ایشان نخبگان هستند که کشور را از گردنههای دشوار عبور میدهند و شاخصهای فکری برای آحاد مردم جامعه هستند. در این سالها نیز تلاشهای خوبی در این دانشگاه صورت گرفته تا از این ظرفیت نخبگانی به نفع اهداف و آرمانهای جمهوری اسلامی استفاده مطلوب شود و روز به روز شاهد بارورتر شدن این ظرفیتهای نخبگانی در فضای کشور هستیم.
این بیانیه در ادامه تاکید کرد: علیرغم تمامی تلاشهای صورت گرفته و اصلاحات انجام شده، متاسفانه هنوز هم برخی نقاط ضعف پررنگ به چشم میخورد که نیاز به اصلاح اساسی دارد. یکی از این نقاط جریانی است که تحت عنوان گروه مدیریت و اقتصاد در دوره اصلاحات در این دانشگاه راه اندازی شد و پس از مدتی با کمکهای ویژه دولت آن زمان و پشتوانههای مادی و معنوی کارگزاران سازندگی تبدیل به دانشکده مدیریت و اقتصاد شریف شد. اصول حاکم و عملکرد جریان مزبور در آن دانشکده همواره مورد نگرانی دلسوزان و آگاهان کشور بوده است و از راههای مختلف این نگرانی ابراز شده است.
دانشآموختگان دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در بیانیه خود با اشاره به اینکه اگر دشمن در هر موضوعی از ما تعریف کرد، باید در آن موضوع حساس شد، نوشت: اخیرا نیز بحث دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در فضای رسانهای داخلی و حتی خارجی کشور (که در میان آنها رسانههای مسالهدار مانند بی بی سی و شبکه مبتذل من و تو نیز دیده میشود) بسیار داغ شده است. شاید در این نکته شکی نباشد که این دانشکده باعث ایجاد جریانهایی در کشور شده است، اما هیچگاه اثرات این جریان به صورت شفاف و دقیق مورد بحث قرار نگرفته و در مواضع مختلف دانشکده مدیریت و اقتصاد با استناد به اینکه صرفا یک رویکرد علمی دارد و با استفاده از برند دانشگاه صنعتی شریف، از این پاسخگویی فرار کرده است.
دانشآموختگان دانشگاه صنعتی شریف در ادامه بیانیه خود تاکید کردند: لذا با توجه به توصیه معمار کبیر انقلاب که هرگاه دیدید دشمن از قضیهای تعریف کرد، نسبت به آن حساس باشید، ما به عنوان جمعی از دانش آموختگان این دانشکده وظیفه خود دانستیم تا برای روشن سازی ویژگیهای اساسی آن نکاتی را در دو بعد اصول حاکم و کارکردهای آن به استحضار برسانیم (اصولی که جز با حضور سه ساله سر کلاسهای درس نمیتوان آنها را به سادگی مشاهده کرد).
اصول حاکم
1- ترسیم برخی مکاتب خاص فکری بشر در حوزه علوم انسانی به عنوان علم قطعی لایتغیر (پوزیتیویسم خام)
عدم نگاه حرفهای آنها به علم باعث شده که در دام یک نگرش پوزیتیوسیتی خام، مکاتب فکری بشری (نظیر رویکرد اقتصاد باز) را علم تلقی کنند و به صراحت اعلام کنند که هم اقتصاد و هم مدیریت علم است و این علم باید سرلوحه تمام تصمیمگیریها و برنامهریزیها باشد.
2- ترویج تفکر جدایی دین از علم و سیاست
این تفکر به وضوح تار و پود محتوای دروس دانشکده مشهود است. دین به حوزه شخصی و اعمال و عبادات فردی تقلیل داده میشود، سیاست را مختص به اقتصاددانان میداند و اقتصاد را علم. لذا دین هم از علم جداست و هم از سیاست و دانشجویان ورودی این دانشکده که عمدتا فنی هستند و با مباحث انسانی غریبه، به سرعت بعد از گذشت حدود یک سال خود به خود به این نتیجه رسانده میشوند که دین از سیاست و علم جداست.
3- ترویج استفاده از مدلهای غربی برای اداره امور نظام اسلامی
نه تنها نگاه دینی به مسائل وجود ندارد، بلکه در حوزههای مختلف آنها منکر وجود یک نگاه بومی برای اداره کشور، اقتصاد و مدیریت هستند. اکتفای آنها به کتابهای تالیف شده در دانشگاه های آمریکا به عنوان نسخه هایی است که باید عینا در کشور پیاده شود.
4- ترسیم اقتصاد آزاد مبتنی بر نفع فردی به عنوان نظام مطلوب بشر
اکنون بدون هیچ ابایی در سر کلاسهای درس این مساله مطرح میشود که نظام اقتصاد آزاد مبتنی بر نفع فردی همان نظام مطلوبی است که به زعم اینان به وسیله آدام اسمیت به عنوان نسخه دردهای بشر پیچیده شده است و تا ما به قواعد و قوانین این نظام تن در ندهیم، به هیچ روی امید خلاصی و نجات نیست.
5- حزبیگرایی علمی و عدم پذیرش و تحمل هرگونه تفکر مخالف
تنها نسخهای که آنها خود اسم علمی بر آن گذاشتهاند، مشروع است و بدین ترتیب هیچ گونه تفکر مخالفی، حتی به صورت مقطعی، اجازه بروز و ظهور در این دانشکده ندارد.
6- تحلیل اغلب پدیدههای اجتماعی منحصرا با استفاده از رویکردهای یک بعدی و بعضا منسوخ شده در دنیا
جالب است که آنها از این نگاه منسوخ شده لیبرالیستی برای تحلیل همه پدیدهها استفاده میکنند و در این میان از بدی وضع حمل و نقل و ترافیک تا رفتار شهروندان در کوچه و خیابان تا مشکلات بنگاهها و ضعف رقابت پذیری صنایع و بیثباتی اقتصاد کلان را، همه و همه با همین رویکرد تحلیل میکنند. اصلا این نکته که انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی بود و بیشتر از اینکه ما نیازمند انقلاب اقتصادی باشیم، نیازمند یک انقلاب فرهنگی مبتنی بر اصلاح نظام آموزش و پرورش و سایر نهادهای فرهنگی هستیم در نگاه اینان هیچ محلی از اعراب ندارد.
7- مخالفت رسمی و غیررسمی با مواضع جمهوری اسلامی ترسیم شده به وسیله مقام معظم رهبری در حوزههای داخل، علیالخصوص بین الملل (نظیر مبارزه با استکبار جهانی).
در ترویج یک جامعه باز و لیبرال، آنها ابایی ندارند که بعضا در کلاسهای درس، و عمدتا در جلسات خصوصی، و حتی در برخی اسناد کلان استراتژیکی که تدوین کردهاند، این نکته را مطرح کنند که ایستادن در برابر دنیا و استکبار غرب راهی غلط است و ما تا با جامعه جهانی هم پیوندی برقرار نکنیم، وضع کشور هر روز بدتر از دیروز خواهد شد. استفاده از مسائلی نظیر تلاش و کوشش، ایستادگی، جهاد و پایمردی در دایره لغات آنها جایی ندارد و بحث صرفا از آزادی و بازکردن مرزهاست.
8- ترویج نگاه عقلانیت ابزاری (هدف وسیله را توجیه میکند) به انسان
نگاه عقلانیت ابزاری که انسان را یک موجود صرفا عقلانی که برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده خود (که این اهداف نیز از نفع شخصی ریشه می گیرد)، بن مایه نگاه آنان است و رفتار هر نهادی(اعم از بنگاه یا افراد) در پرتو این نگاه به انسان تحلیل می شود.
9- مقاومت و ترس در برابر هرگونه مطرح شدن بحثهای نظری و بنیادین در کلاسهای درس
در جلسات مختلف تدوین و طراحی دروس، همواره این نکته از اصول بنیادین آنهاست که هدف در اینجا صرفا آموزش یک سری ابزار است و اصلا نباید به این مساله توجه کرد که در بن مایه این ابزار چه میگذرد. آنها به صراحت اساتید مختلف را از ورود به مبانی نظری و فکری منع میکنند، بلکه به دلیل ضعف بن مایههای فکری خود، حتی میترسند که اشخاص وارد این حوزهها گردند.
10- کادر سازی و تیم سازی فعال برای جریان تفکر لیبرال
در دانشکده مدیریت و اقتصاد یک حرکت حساب شده و آرام برای شناسایی افراد نخبه، تلاش وکمک برای فرستادن آنها برای تحصیل در بهترین نقاط مروج تفکر لیبرالی دنیا وجود دارد به گونه ای که تا داخل این شبکه پیچیده وارد نشوی، از آن بی خبر خواهی بود. این مساله به نوعی است که اگر شما در این تیم قرار بگیری، شبکه دانشکده از هیچ تلاشی برای کمک به شما دریغ نخواهد کرد و اگر درون این تیم نباشید، با بهترین کارنامه، معدل و رزومه علمی، شما را طرد خواهد کرد.
2. کارکردها
از مدعاهای اصلی سرمداران این جریان این است که دانشکده مدیریت و اقتصاد بسیار به حال کشور مفید بوده است و نخبگان کشور را جذب کرده و برای پستهای حساس مدیریتی تربیت کرده است. جدای از اینکه افراد تربیت شده به وسیله اینان مبتنی بر تفکرات فوق در جای جای پستهای حساس کشور نفوذ کرده اند، ارزیابی کارکردهای این دانشکده خود بحث مستقلی میطلبد که در ذیل به آن پرداخته میشود:
1. کارکرد علمی
مبتنی بر همان معیارهایی که به وسیله اینان و دوستانشان ترویج می شود، علم واجد ویژگیها و شاخصه های خاصی است که به وسیله آن سنجیده می شود و از اصلیترین این ویژگیها، میزان انتشارات و مقالات است. بنری که درخود دانشکده نصب شده صرفا چند کتاب را نشان می دهد که عمده آنها حاصل مطالعات استراتژی توسعه صنعتی کشور (یا همان مانیفست تفکر لیبرال) است. از منظر مقالات ISI این مجموعه عظیم با صرف این همه هزینه از بیت المال، در طول چند سال گذشته به اندازه انگشتان یک دست خروجی نداشته است.
2. جذب هیئت علمی
معیار گزینش هیئت علمی شفاف است. بدون توجه به معیارهای علمی، هرکس با ما همخوان بود جذب میشود و هرکس همخوان نبود (با هر درجه علمی)، رد میشود. فقط تاکتیک رد کردن افراد برای آنها متفاوت است، برخی را مستقیم، برخی را با استناد به مسائل رفتاری، دیگران را باتهدید و ترساندن (که خودش پرونده اش را پس بگیرد) و ... لذا انتظار نقش آفرینی فکری از این گروه سیاسی انتظاری بیهوده است.
3. کارکرد سیاسی
مبتنی بر نگاه مقام معظم رهبری، دانشگاه بایدکانون تفکرات سیاسی باشد. اما خروجی سیاسی دانشکده مدیریت و اقتصاد معلوم است، تفکرسیاسی خاصی که حمایت کننده از جریان لیبرال باشد تنها مورد قبول است و بیانیهها، سخنرانی ها و تحلیلهای اینها همه آن موضع را نشانه رفته است.
4. کارکرد فرهنگی اخلاقی
بی توجهی به شعائر دینی، باعث شده که وضعیت فرهنگی دانشکده و روابط دختر و پسر در آن از پارکهای سطح شهر نیز مبتذل تر باشد. نحوه آرایش و پوشش دانشجویان در وهله ورود برای هر فرد جدیدی چنان زننده است که لحظهای به فکر فرو میرود که آیا اینجا یک دانشکده تحصیلات تکمیلی است. دانشکده نه تنها توجهی به این مسائل ندارد، بلکه شاید از چنین وضعیتی احساس خرسندی نیز می نماید. این فرهنگ در بدنه منشی ها و کارمندان دانشکده نیز کم و بیش مشهود است.
5. بورس دانشجویان
کافیست به لیست دانشجویانی که به وسیله اینان بورس شده اند نگاهی انداخته شود. به سختی می توان حتی یک نفر از افراد معتقد به اصول اساسی نظام و پایبند جدی به ولایت فقیه را درمیان آنان پیدا نمود. برعکس افرادی که کعبه آمالشان غرب است در میان آنان فراوان است.
6. کارکرد ملی
کارکرد ملی به این معناست که خروجی های این دانشکده تا چه میزان دل در گرو کشور دارندو تا چه میزان غرب را کعبه آمال می دانند. جدای از تعداد زیاد دانشجویانی که جلای وطن کرده و حتی با وعده هیات علمی شدن نیز برنگشته اند، در میان آنانی که مانده اند نیز این تفکر مشهود است که تا عرصه سخت می شود، همه به فکر عزیمت می افتند یا با روانه ساختن سیل انتقادات نسبت به کشور، از خوبی های غرب دم می زنند. ماندن برای ساختن و آباد کردن بی معناست و زندگی مرفه و بی درد، معنابخش زندگی.
7. کارکردهای صنفی
تاسیس و یا در دست گرفتن نهادهایی نظیر بنیاد شریف و انجمن فارغ التحصیلان شریف و پیشنهاد فرصتهای شغلی، مشاوره ای و حرفه ای به حلقه درونی این جریان ازجمله مصداقهای صنفی نگری و کارکرد صنفی آنان است.
این بیانیه در پایان خاطرنشان کرد:با توجه به موارد فوقالذکر، پیشنهاد میشود کمیته تحقیقی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شود و با بررسی دقیق و عمیق موارد مطروحه نظر کارشناسی خویش را ارائه نماید و تا اعلام نظر کمیته مذکور، تصمیم فعلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مبنی بر عدم پذیرش دانشجو برای دانشکده به قوت خویش باقی بماند. « پیشنهاد کارشناسی شده ما در حال حاضر، ادغام گروه اقتصاد و گروه مدیریت این دانشکده در دانشگاههایی است که پایه علوم انسانی توانمندی دارند».
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
|
بنیاد آیندهنگری ایران |
دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۲ دسامبر ۲۰۲۴
اقتصاد فراصنعتی
|
|