Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


سیاست‌گذاری مناسب در خصوص رسیدن به اقتصاد دانش­محور

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Jun 2014]   [ هومن ابوترابی]

تمرکز بر اقتصاد دانش­محور در برنامه­ریزی توسعه به عنوان یک هدف استراتژیک می­تواند منجر به ایجاد محیطی برای یک اقتصاد پویا و رقابتی و رشد اقتصادی پایدار شود و همچنین انسجام اجتماعی را در پی داشته باشد (Tocan & Duduman, 2010). اهمیت روزافزون منابع نامشهود و اقتصاد مبتنی بر دانش، لزوم توجه به اتخاذ سیاست‌های مناسب در بعضی حوزه­ها برای عقب نماندن از رقابت جهانی را ایجاب می­کند. در ادامه سعی شده است تغییرات به وجود آمده ناشی از شکل­گیری اقتصاد دانش­محور، در چند حوزۀ دارای اهمیت که نیاز به اتخاذ سیاست‌های مناسب را دارد، بررسی شود.


الف. رشد بخش خدمات


امروزه با آهنگی تند شونده بخش خدمات در دنیا رو به گسترش است. در سال 1945 میلادی حدود 20 درصد درآمد ملی آمریکا بر پایه خدمات بوده است، در حالی که در سال 2002 این میزان به بالای 70% می‌رسد و در حال حاضر به حدود 80% می­رسد. سهم خدمات در میانگین جهانی حدود 70% است، ولی سهم خدمات در ایران زیر 50% می­باشد. این درصد برای کشورهای فقیر حوزه صحرای آفریقا 47% است، در همین حوزه سهم تولید صنعتی 37% و سهم اقتصاد کشاورزی 16% است (OECD, 2008). نمودار 8 فاصله قابل ملاحظۀ ایران را با سایر کشورهای دنیا از این منظر را نشان می­دهد (World Bank). لازم به ذکر است که تولید در بخش خدمات بر پایه سرمایه فکری است. برای تقویت بخش خدمات، لازم است از شکل­گیری بازارهای جدید خدمات برای تشویق نوآوری و کارآفرینی حمایت کرد، اصلاحاتی در بازار کار برای انطباق با اقتصاد خدمات صورت گیرد، موانع پیوستن به بازارهای جهانی از میان برود، یک محیط تشویقی مالی مناسب (همچون کاهش مالیات) برای رشد بخش خدمات به وجود آید، موانع قانونی برای توسعه زیرساخت‌های ICT حذف شود و سیاست‌های تحصیلی خاص برای انطباق تحصیلات با مهارت‌های در حال تغییر بازار کار، اتخاذ گردد (OECD, 2008). از طرفی رشد تجارت در بخش خدمات می­تواند عملکرد اقتصادی را بهبود بخشد و فرصت‌های جدیدی برای صادرات باز کند (OECD, 2008).



شکل 1. سهم خدمات در تولید ناخالص ملی ایران و چند کشور نمونه (منبع: داده­های بانک جهانی)


ب. اهمیت روزافزون سازمان­های کوچک و متوسط


در اقتصاد دانش محور سازمان‌های کوچک و متوسط ([1]SME) اهمیت بسیار زیادی دارند. سهم

SME ها در اشتغال در آمریکا 75% و در اروپا 72% می­باشد. این درصد برای مالزی 56% است و برای عربستان سعودی 25% است. همچنین سهم SME ها در تولید ناخالص ملی برای آمریکا 52% است، در حالی که این درصد برای مالزی 29% است (منبع: اداره آمار ایالات متحده).

شکل­گیری سازمان­های کوچک و متوسط (SME) یکی از مهم‌ترین فاکتورهای فرآیند به­کارگیری نوآوری و کارآفرینی می­باشد و باید در تدوین استراتژی­های دولت برای ارتقاء سطح نوآوری در کانون توجه قرار گیرد. سازمان‌های کوچک و متوسط نوآور مهم‌ترین عامل شناسایی و توسعه کالا و خدمات جدید در شکل بهینه خود هستند. مطالعات تجربی بسیاری نشان‌دهندۀ رابطه بسیار قوی کارآفرینی و فعالیت SME ها با رشد اقتصادی و اشتغال زایی است (OECD, 2012). همچنین تحقیقات بسیاری حاکی از همبستگی مثبت تعداد سازمان­های کوچک و نوظهور با رشد اقتصادی سریع هستند (Audretsch & thurik, 2001; Audretsch & Keilbach, 2005; Acs et al., 2005; Erkan et al., 2008). در چند دهۀ گذشته از اهمیت اقتصاد مقیاس به شدت کاسته شده است، از طرفی ناکارآمدی سیاست‌های اقتصادی در سطح کلان باعث حرکت اقتصادهای توسعه یافته از «اقتصاد مدیریت شده» به سمت «اقتصاد بر پایه کارآفرینی» شده است، بنابراین اهمیت سازمان­های جدید و کوچک در اقتصاد توسعه دارای اهمیت شده است (OECD, 2012).


 سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) برای سنجش رقابت­پذیری در حوزه اقتصاد دانش­محور (KBE[2]) در 4 حوزه شاخص­هایی به همین نام تعریف کرده است. این چهار حوزه شامل

خلق دانش، کسب دانش، انتشار دانش و به‌کارگیری دانش می­باشد. این شاخص­ها به ارزيابي رقابت پذيري قابليت‌هاي KBE هر کشور در سطح بين‌المللي مي‌پردازد.

جدول 1. شاخص­های تعریف­شده سطح رقابت­پذیری اقتصاد دانش­محور سازمان OECD


 

نکته مهم در این شاخص­ها پرداختن به توانایی به‌کارگیری دانش در عرصۀ ملی است. در شکل 2 چهار کشور با استفاده از این شاخص­ها با یکدیگر مقایسه شده­اند.


 


شکل 2. مقایسه 4 کشور از لحاظ سطح رقابت­پذیری اقتصاد دانش­محور (منبع: OECD)



کشور ژاپن با وجود آنکه از لحاظ توانایی خلق دانش در سطح بسیار بالایی است و دارای بالاترین میزان سرمایه­گذاری در R&D از تولید ناخالص ملی است و بیشترین تعداد پژوهشگر نسبت به جمعیت را داراست، به دلیل اینکه از لحاظ به‌کارگیری دانش در سطح پایین‌تری است، سطح رقابت­پذیری به مراتب کمتری در مقایسه با آمریکا دارد. مهم‌ترین فاکتور در خصوص به‌کارگیری دانش فعالیت SME ها می­باشد.


ج. رفع موانع در خصوص پژوهش و لزوم تسهیل فرآیند نوآوری


با وجود آنکه الگوها و پارادایم‌های اقتصادی تغییر کرده است، حوزه سیاست‌گذاری عمومی[3]

خود را با تغییرات به هنگام نکرده است. دولت‌ها به دنبال شناسایی روش­های جدید برای بهره­برداری از اطلاعات و نوآوری برای توسعه اقتصادی هستند و سیاست‌گذاران با سؤالات و مسائل جدیدی در اقتصاد جدید درگیر هستند. از این رو برای کاهش این شکاف لازم است موقعیت مؤسسات تحقیقاتی را تحکیم کرد تا برای مسائل جدید در حوزه سیاست‌گذاران پاسخ‌های مناسب پیدا کنند (Jarboe, 2008).

پیچیدگی، عدم قطعیت، غیر قابل پیش بینی بودن دنیای امروز، باعث گردیده است تا تعیین خط مشی‌های کلان در حوزه های عمومی چون ارتقای سطح رفاه، افزایش سطح خدمات آموزشی، ارتقای سطح سلامت جامعه و مواردی از این دست با یکدیگر ارتباطی تنگاتنگ پیدا کند. به بیان دیگر پرداختن به هر یک از حوزه های کلان در سطح ملی نیازمند توجه به سایر حوزه های مرتبط و ارتباط بین نهادهای دولتی و خصوصی مرتبط می­باشد. در این بین پررنگ شدن نقش سازمان‌ها و نهادهای خصوصی همچون مؤسسات تحقیقاتی، اندیشکده­های مرتبط با حوزه­های سیاست گذاری عمومی و ارتقای فکر انباره­ها[4] کمک شایانی به افزایش اثر بخشی سیاست‌های تعیین شده

خواهد کرد. همچنین رشد فزاینده ارتباطات بین‌المللی در حوزه سیاست گذاری‌های کلان ملی باعث شده است تا ارتقای اثر بخشی سیاست‌ها در گرو افزایش ارتباطات بین‌المللی در این حوزه باشد (Boulanger & Brechat, 2005).

در اقتصاد دانش­محور توجه به ايجاد دانش، محصولات و خدمات جديد است، و نه بر تخصيص منابع موجود. در این اقتصاد، به دلیل اینکه يادگيري با تغييرات سريع و در حال شتاب همراه است، براي افراد و بنگاه‌ها و حتي سیستم‌های ملي غیر عقلایی خواهد بود اگر ظرفیت‌های فکري خود را جهت تخصيص مجدد منابع بکار بگيرند، چرا که آنها می‌توانند از ظرفیت‌های فکري خود جهت ايجاد ايده هاي جديد استفاده کنند، کشورهایی که صرفاً به تخصيص منابع متمرکز می‌شوند در بلندمدت حيات اقتصادي خود را از دست می‌دهند (Lundvall, 2010). وجود یک «سیستم ملی

نوآوری[5]» که فرآیند تکاملی یادگیری شخصی، سازمانی و بین سازمانی را بهبود بخشد، می­

تواند باعث شود نوآوری با شدت بیشتری به رشد اقتصادی منجر گردد و تخصیص منابع به شکل بهینه­تری صورت پذیرد. در طول تاریخ به وسیله اقتصاددانان و نظریه‌پردازان زیادی همچون مارشال، شومپیتر و فریمن به ایده سیستم ملی نوآوری پرداخته شده است. چارچوب اصلی سیستم ملی نوآوری، باید ارتقاء نظری علم، نظام­مند ساختن فرآیند یادگیری و تکیه بر علم اقتصاد در جهت دادن مشاوره به سیاست‌گذاران در حوزه­های گوناگون در سطح ملی باشد (Lundvall, 2007). لازم به ذکر است سیستم نوآوری ملی جریان نظام­مند اطلاعات و فناوری در میان افراد، شرکت­های تجاری و مؤسسات است، به شکلی که فرآیند نوآوری را در سطح ملی تقویت کند (Freeman, 1995). بحث سیستم ملی نوآوری در دستور کار کشورهای عضو OECD قرار دارد.

د. توجه به پیامدهای جانبی


تعداد كاربران‌ اینترنت‌ به شدت‌ در حال‌ افزایش‌ است، به طوری‌ كه‌ از سپتامبر ۲۰۰۱ كه‌ تعداد كاربران‌ ۴۰۷ میلیون‌ بوده‌ تا سپتامبر ۲۰۰۲ این‌ رقم‌ به‌ ۸۴۰ میلیون‌ نفر رسید ، هم­اکنون حدود 5/2 میلیارد (حدود 35%) است و پیش‌بینی‌ می‌شود تا سال‌ ۲۰۲۰ بیش‌ از ۸۰ درصد افراد روی‌ كره‌ زمین، دسترسی‌ به‌ اینترنت‌ داشته‌ باشند (اتحادیه ارتباطات بین­الملل[6]). تأخیر در همراه‌

شدن‌ با این‌ پدیده‌ عواقب‌ خطرناكی‌ خواهد داشت و فاصله‌ دیجیتالی‌ ما با كشورهای‌ پیشرو بیشتر می‌شود.

از طرفی در كشورهاي پيشرفته حجم كارگران كمتر مي­شود، زيرا صنايع مبتنی بر فناوری متوسط و پایین[7] به كشورهاي در حال توسعه منتقل می‌شوند و می­تواند با توزیع اشتغال در سطح جهانی مانع از حرکت کشورهای در حال توسعه به سمت فناوری­ عالی[8] شود. موضوع دیگر بحث مهاجرت نخبگان است. دانش ضمنی[9] که به عنوان بخشی از منابع نامشهود نقشی اساسی

در اقتصاد دانش‌محور دارد، حاصل تجربه است و کانال‌های توزیع و انتقال آن بسیار کند عمل می­کنند، این نوع از دانش به راحتی و صرفاً توسط آموزش قابل انتقال نیست (Hausmann, 2013a). در نتیجه با جابجایی و مهاجرت افراد این بخش از دانش نیز منتقل می­شود و کشورهای در حال توسعه را دچار چالش می­کند، از این رو کشورهای در حال توسعه باید به دنبال جذب این بخش از منابع باشند (Hausmann, 2013b).

 


فهرست منابع:


Acs, Z. & Audretsch, D. & Braunerhjelm, P. & Carlsson, B. (2005). “Growth and Entrepreneurship: An Empirical Assessment”. Centre for Economic Policy Research Discussion Paper 5409, Centre for Economic Policy Research, London.


Audretsch, D. & Thurik, R. (2001). “Linking Entrepreneurship to Growth”. OECD Science, Technology and Industry Working Papers, OECD, Paris.


Audretsch, D. & Keibach, M. (2005). “Entrepreneurship Capital and Regional Growth”. The Annals of Regional Science, Vol. 39, pp. 457-469.


Boulanger, P. M. & Brechet, T. (2005). “Models for policy-making in sustainable development: The state of the art and perspectives for research”. Ecological Economics, pp. 350-377.


Erkan, H. & Donselar, P. & Thurik, R. (2008). “Total Factor Productivity and the Role of Entrepreneurship”. Jena Economic Research Papers 2008-19, Friedrich Schiller University and the Max Planck Institute of Economics, Jena.


Freeman, C. (1995). “The National System of Innovation in Historical Perspective”. Cambridge Journal of Economics, No. 19, pp. 5–24.


Hausmann, Ricardo (2013a). “The Puzzle of Development”. GEM (Global Empowerment Meeting) 2013 Conference, Center of International Development at Harvard University, 16-17 October 2013.


Hausmann, Ricardo (2013b). “The Tacit-Knowledge Economy”. Syndicate Project, 30 October 2013.


Jarboe, Kenan Patrick (2008). “Intangible Asset Monetization”. Information Innovation Intangible Economy, Athena Alliance Think Tank, Washington DC.


Lundvall, B. Å. (2007). “Innovation System Research and Policy Where it came from and where it might go”. CAS Seminar, Oslo, 4 December 2007.


Lundvall, B. Å. (2010). “National Systems of Innovation: Towards a Theory of Innovation and Interactive Learning”. Anthem Press, London.


OECD (2008). “The Contribution of Services to Development and the Role of Trade Liberalisation and Regulation”. ODI Briefing Notes, DFID, UK, Global Forum on International Investment, 27-28 March 2008.


OECD (2012). “SMEs, Entrepreneurship and Innovation”. ISBN: 9789264080355, Paris.


Statistics of International Telecomunications Union available at: www.itu.int


Tocan, Madalina & Duduman, Stefan-Gabriel (2010). “Sustainable development – strategic goal of the knowledge based economy”. Munich Personal RePEc Archive, No. 41588, posted 28 September.


Unites States Census Bureau available at: www.census.gov


World Bank Economic Indicators available at: data.worldbank.org/indicator


 








[1]Small & Middle Sized Enterprises



[2]Knowledge-based Economy



[3]Public Policy



[4]Think Tank



[5]National Innovation System



[6]International Telecommunications Union



[7]Medium and Low Tech



[8]High Tech



[9]Tacit Knowledge


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ -  ۲ دسامبر ۲۰۲۴

اقتصاد فراصنعتی

+ اقتصاد از چشم‌اندازی زنانه مریم یوسفیان

+ انسان شناسی اقتصادی پیر بوردیو سعدیه صالحی

+ چطور می‌توانیم در زمان رکود اقتصادی بازهم موفق ظاهر شویم؟ حمیدرضا تائبی

+ خلاصه کتاب چالشهای مدیریت در قرن ۲۱،پیتر دراکر سید محمد افقهی

+ چرا زنان مدیران بهتری هستند داریوش نوروزی

+ اقتصاد خرد جوزف استیگلیتز

+ پروفسور مارگلین کسی است که تمامی مدارج اقتصاد نئوکلاسیک را تا انتها طی کرده است استفان مارگلین

+ نگاهی متفاوت در علت یابی کاستی های نظام آموزشی 

+ اقتصاد نفتی کارآفرینی و تولید علم را فلج کرده است 

+ چرا با وجود سخنرانی خوب از نتیجه جلسه راضی نیستید؟ 

+ چگونه مدیران را مدیریت کنیم مترجم: رویا مرسلی

+ ركود از جنگ و امريكا هم خطرناك‌تر است محسن رنانی

+ اقتصاد دانایی محسن عارف

+ نوآوری استراتژيک در چهار مرحله. نادیا شادوش

+ آينده نگري ، تحقیق و توسعه و نوآوری ، جهاني انديشيدن 

+ اقتصاد سیاسی، نفت و بحران اقتصادی ایران / گفت‌وگو با محسن رنانی دکترمحسن رنانی

+ یک دیدگاه فرآیندی از مدیریت دانش مترجم: مصطفی پارسانیا

+ راهنمایان گردشگری،‌ کاشفان سرمایه‌های نمادین دکترمحسن رنانی

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکترمحسن رنانی

+ عصر مدیران. 

+ ايران پسا تحریم و بحران در شرکت‌های نفت بين‌المللی  سید کامران باقری

+ با حضور زنان در جامعه به توسعه می‌رسیم دکترمحسن رنانی

+ واكاوي نفت: رنـج اقتصـاد ايـران از سـه تـهديد در گفتگو با ناصر فکوهی دکتر ناصر فکوهی

+ طرحی برای آینده‌نگری اقتصاد ایران علیرضا صابونی‌ها

+ درک دموکراسی 

+ جدل رنانی و مصباحی‌مقدم بر سر توسعه 

+ افق‌های کوتاه مقیاس‌های کوچک فرشاد مومنی

+ صنعت‌داری یا صنعتی‌شدن؟ عباس شاکری

+ روند های جدید پویا در کارآفرینی 

+ خلاقیت راهکاری جهت توسعه گردشگری 

+ فرصت‌های از دست رفته بایزید مردوخی

+ راهکارهای تحقیق اقتصاد بدون نفت دکتر بایزید مردوخی

+ بیم و امیدهای نفتی سعیده شفیعی

+ روندها، فرصت‌ها و تهدیدها حسین تسلیمی

+ شجاعانه اما پر اشتباه دیدره مک کلاسکی/ استاد دانشگاه اقتصاد در شکاگو

+ توسعه انساني يعني توانمند سازي سیدمحمدسعید نوری‌نائینی

+ سودای تغییر بدون تغییر ، اساسی ترین مشکل بنگاههای خصوصی مهندس صلاح الدین همایون

+ دنیای نو اقتصاد نو 

+ مدیریت دانش در سازمان 

+ چطور سازمان ها یمان را برآینده متمرکز کنیم ؟  یان ویلسن / برگردان : مهندس حمید رضا عرفانیان

+ این رکود پایان ناپذیر…! 

+ ﺟﻬﺎﻧﻲﺷﺪﻥ ﻭ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺭﺍﻫﺒﺮﺩﻱ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﻭﺯﺑﻪ ﺣﺒﻴﺒﻲ

+ در آستانه دوره پایان نفت هستیم دکترمحسن رنانی

+ آنچه پیتر دراکر درباره‌ سال 2020 می‌دانست 

+ اصول مدیریت دولتی 

+ سال٩٤، پایان حضور دولت در عرصه توسعه دکترمحسن رنانی

+ بخشی از اقتصاد در آستانه ورشکستگی است دکترمحسن رنانی

+ ما نیازمند انقلابی پایدار هستیم 

+ چالشهای فراروی مدیریت منابع انسانی مهدی صانعی

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ریشه نابرابری در کجاست؟ پل کروگمن

+ کروگمن، استگلیتز و توماس پیکتی جزء پرنفوذترین اقتصاددانان اکونومیست

+ تحصیل دانایی و مدیریت دانایی جان وَن بِویرن

+ تاثير اجزاء اقتصاد دانش محور بر بهره وري نيروي كار رضا خواجه نائيني

+ جهانی سازی یعنی ادغام اقتصادهای ملی/من منتقد سرسخت‌ راهبردهای‌ اصلاحی‌ مثل‌ «شوک درمانی» هستم/واکنش شدید علیه جهانی‌سازی‌، به علت افزایش نابرابری  استیگلیتز

+ پیش نیازهای اقتصاد دانایی محور زهرا شمسی

+ چرا در صنایع علم محور، قدرت رقابت جهانی نداشته ایم؟ علی بابایی

+ علم اقتصاد در ایران تبدیل به ایدئولوژی شده است 

+ اﺗﻢ, ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻗﺮن ﺑﻴﺴﺘﻢ, ﻧِﺖ، آﻳﻨﺪهي ﻣﺎﺳﺖ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ خدایان مدیریت چارلز هندی

+ اخلاق در رفتار سازمانی مهندس صلاح الدین همایون

+ مدیریت از زبان بزرگمهر بابک بهی

+ اقتصاد دانان فردا_2 

+ اقتصاددانان فردا 

+ رشد اقتصادی بدون سیاستگذاری هوشمندانه امکان پذیر نیست رعیا

+ خرما و کشمش جایگزین واردات شکر مهدی ازرقی

+ ايجاد يك جامعه يادگيرنده پروفسور جوزف استيگليتز

+ رشد اقتصادی در جهان کندتر می شود/ آیا بشر در آینده ثروتمندتر می شود؟ ندای ایرانیان

+ چرا هنوز به مدیران نیاز داریم؟ مترجم: فريبا وليزاده

+ سودهای بانکی مردم را خانه نشین کرد. ثروت های دروغین در اقتصاد پول مبنا دکتروحید شقاقی شهری

+ اقتصاد دیجیتالی  علیرضا ابراهیمی

+ رقابت جهاني در قرن 21 مصطفی مؤمنی

+ ساختارهای جدید سازمانی 

+ داﻧﺶ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺴﺎﻧﻲ Decision  آرش ﻣﻮﻣﻨﻲ

+ مدیر قرن بیست و یکم  ترجمه و اقتباس: تورج مجیبی و محسن محمدیان ساروی

+ چالش‌های سودآوری و رشد در سازمان‌های قائم به ذات فرنود حسنی

+ سازمان تندآموز  

+ روند آینده رقابت و تقسیم بازار در نظام بانکی ایران  فرنود حسني

+ سازمانهای یادگیرنده  

+ فرهنگ سازمانی سید محمدعلی رجبی

+ سیاست‌گذاری مناسب در خصوص رسیدن به اقتصاد دانش­محور هومن ابوترابی

+ جایگاه ایران در اقتصاد دانش‌محور هومن ابوترابی

+ نبرد با ادم اسمیت (و کارل مارکس) Daniel Jafari

+ بی عدالتی درمیان ثروتمندان زیاد شده / از ثروتمندان مالیات بیشتری بگیرید حتی اگر فقیر شوند 

+ کتاب “سرمایه در قرن ۲۱″ ”توماس پیکتی”  مدرسه اقتصاد

+ مدیریت و سازمان در قرن بیست و یکم  ’امیر یوسفی

+ مدیریت بحران، بحران مدیریت  امیررضا پوررضایی

+ هند و پاکستان در بازار لوازم‌التحریر ایران  

+ نگرشی جدید نسبت به روش های توسعه مدیریت  Gaurav Moda, Anshu Nahar, Jai Sinha

+ بهره گیری از ارتباطات داخلی برای پشبرد استراتژی بقای سازمان عادل میرشاهی

+ چين کپی‌کار را فراموش کنيد!  سيد کامران باقری

+ کارآفرینی و خلق ثروت بدون سرمایه مالی  

+ قابلیت‌های تصمیم‌‌گیری پايدار را به سازمان خود بیاورید  

+ مثبت اندیشی عاملی برای افزایش بهره‌وری در محیط کار  مترجم: نفیسه هاشم خانی

+ چرا مدیران منابع انسانی شانس کمتری برای مدیر عامل شدن دارند؟  مترجم: مریم رضایی

+ بشنويد که افراد دقيقا چه مي‌گويند؟! سيد محمد اعظمی نژاد

+ درگیری شدید سیاسی بین سنت گرایان و تجددگرایان حوزه اقتصاد ایران 

+ چالشهای یک مدیر درایران کنونی صلاح الدین همایون

+ مهارت‌های مدیریتی Eric McNulty



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995