خودروهایی که با هم حرف میزنند
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[23 Nov 2015]
[ جواد عسگری]
زبان خودروها با هم فرق میکنند مثلا زبان تویوتا را شورولت نمیفهمد و زبان فولکس واگن را فیات، شاید این کلمات امروز بیمعنی به نظر برسند ولی مهندسان در حال یافتن راهی هستند که خودروها با هم حرف بزنند (ارتباط برقرار کنند) و احتمالا بزرگترین مشکل فعلا ترجمه زبانهای مختلف برای خودروهایی با برندهای مختلف است.
اما این زبان به چه دردی میخورد؟ فرض بگیرید که شما بدون آنکه به آینه خود نگاه کنید در حال خارج شدن از جای پارک هستید بیخبر از خطری که شما را تهدید میکند. همزمان با خروج شما از جای پارک، خودرویی هم با سرعت در حال عبور از لاین کناری خیابان است حال فرض بگیرید که خودرو شما پیامهایی را از آن خودرو دریافت کند و به شما خطر را اطلاع دهد یا حتی مهمتر خودرو را نگه دارد. چنین زبانی اگر بین خودروها رواج یابد احتمالا سالانه از هزاران تصادف جلوگیری خواهد شد.
روی طرح ارتباط بین خودروها دانشگاهای مختلفی در جهان مشغول کار هستند که از مهمترین آنها دانشگاه میشیگان و بخش حمل و نقل در این دانشگاه است. در این دانشگاه فعلا سه موضوع سرعت، موقعیت و جهت حرکت خودروها و انتقال اطلاعات هر خودرو به خودروهای نزدیک از طریق امواج رادیویی در حال مطالعه است.
البته به غیر از این دانشگاهها ۹ شرکت خودروسازی مانند جنرال موتورز در حال همکاری با یکدیگر برای طرحی جهت ارتباط بین خودروهایی با برندهای مختلف هستند. جان کپ مسئول تکنولوژی ارتباطی بین خودروها در جنرال موتورز به الجزیره انگلیسی میگوید ما به دنبال راهی برای ارتباط بین خودروهایی مانند فورد تویوتا و هیوندایی با محصولات خود با پیامها و کدهای مشخص هستیم.
برای چنین اتفاقی خودروها در حال مجهز شدن به سنسورها و رادارهای مختلفی هستند تا محیط اطراف خود را به درستی اسکن کنند و اطلاعات اسکن شده را به نزدیکترین خودروها انتقال دهند.
با وجود چنین پیشرفتهایی، چندین شرکت در جهان کار بروی خودروهایی با قابلیت رانندگی اتوماتیک را شروع کردهاند.
در یک خودرو مفهومی شرکت جنرال موتورز در حال اجرا ایده خودرو بدون راننده است. البته جنرال موتورز در این کار تنها نیست. نیسان نیز خودرو جدیدی را که میتواند بدون راننده حرکت کند ساخته است. این خودرو با راداری در جلوی خودرو تا فاصله ۲۰۰ متری را اسکن میکند و سنسورهای مختلف لیزری هم به بررسی اطراف میپردازند. در پشت خودرو هم راداری تعبیه شده که تا فاصله ۷۰ متری جاده را اسکن میکند. این خودرو میتواند خطوط خیابان و علامتهای راهنمایی را اسکن کند و به فرامین چراغهای راهنمایی و رانندگی عمل کند.
در یک آزمایش در سرعت ۶۰ کیلومتر به طور ناگهانی عروسکی در نقش عابر پیاده به جلوی خودرو انداخته میشود و خودرو با یک حرکت ناگهانی فرمان، مانع از تصادف با عابر پیاده میشود. این خودرو به راحتی میتواند در سختترین مکانهای پارک خودرو هم پارک کند.
این تکنولوژیها هنوز همهگیر نشده ولی از هم اکنون از برخی از این تکنولوژیها در خودروهای گران قیمت استفاده شده است به عنوان نمونه بیام و از سیستم پارک خودکار در مدل جدید سری ۷ خود استفاده کرده است.
گام بعدی در استفاده از چنین خودروهایی استفاده از هوش مصنوعی در خودروهای بدون راننده است.ایدهای که عملا خودرو را میتواند به اتومبیلی با شوفری باهوش و حرفهای در رانندگی تبدیل کند. البته این ایده جذاب ممکن است خطراتی هم داشته باشد و آن طغیان ماشینهای هوشمند علیه انسانهاست. خطر دیگر این است که اگر خودروها آنقدر قابلیت پیدا کنند هک شدن آنها هم دردسرساز خواهدشد شد.
تصور کنید این اتومبیل به ناگاه توسط هکری هک شود و خودرو را مثلا به ته یک دره پرتاب کند. این اتفاق البته نه به این شدت ولی کمی خفیفتر چندی پیش افتاد.
در ماه جولای ۲۰۱۵ اداره ملی امنیت ترافیک بزرگراههای آمریکا شرکت فیات کرایسلر را ۱۰۵ میلیون دلار جریمه کرده بود چرا که خودروهایش قابلیت هک شدن داشتند. حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو جیپ دارای نرمافزاری بودند که به راحتی قابلیت هک شدن داشتند. در نهایت جیپ مجبور شد این خودروها را فراخوان دهد تا نرمافزار روی آنها بهروز رسانی شود تا دیگر هکرها نتوانند آن را هک کنند.
ماجرا از آنجا آغاز شده بود که دو هکر توانسته بودند جیپ را چنان هک کنند که کولر خودرو بدون خواست راننده با حداکثر توان کار کند. سیستم صوتی خودرو هم با بیشترین قدرت موسیقی انتخابی هکرها را پخش کند.
البته اوضاع کمی خطرناکتر هم شد این دو مهندس توانستند عملکرد موتور خودرو را هم در اختیار بگیرند و به کامپیوتر موتور خودرو نفوذ کنند. این مدل جیپ دارای سیستم کمکی پارک است و به وسیله نفوذ به این سیستم، هکرها توانستند از دور با خودرو رانندگی کنند.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: