چرا افراد باهوش از چند وظیفهگی اجتناب میکنند؟
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[28 Feb 2017]
[ مهسا قنبری]
مالتی تسکینگ (Multitasking) یا چند وظیفهگی به شرایطی گفته میشود که فرد به طور همزمان در حال انجام چند وظیفه است. با وجود باور عدهای که تصور میکنند چند وظیفهگی موجب بالا بردن بهرهوری و تقویت عملکرد افراد میشود، اما تحقیقات اخیر داستان دیگری را نقل میکنند.
چند وظیفهگی واقعاً وسوسهکننده است ولی اصلاً برای شما خوب نیست. شاید شنیده باشید که چند وظیفهگی یا انجام همزمان چند کار برای شما خوب نیست، اما مطالعات جدید نشان میدهند که چند وظیفهگی عملکرد شما را مختل میکند و حتی ممکن است به مغز شما آسیب برساند. انجام همزمان چند کار در لحظه فقط به عملکرد شما آسیب نمیزند، بلکه این احتمال وجود دارد که بخشی از مغزتان که برای موفقیت آینده کاری شما بسیار مهم و حیاتی است، به شکل جدی آسیب ببیند.
چرا هر کارمند باید مانند یک مدیرعامل فکر کند!
تحقیقات به عمل آمده از سوی دانشگاه استندفورد بیانگر آن است که چندوظیفهگی در مقایسه با انجام یک کار در لحظه بهرهوری کمتری به دنبال دارد. محققان دریافتند افرادی که به طور مرتب با جریانهای متعدد اطلاعات الکترونیکی بمباران میشوند، نمیتوانند به خوبی کسانی که در لحظه فقط یک کار انجام میدهند، توجه داشته باشند؛ اطلاعات را به یاد بیاورند یا از یک شغل به سراغ شغل دیگر بروند.
یک مهارت خاص؟
اما اگر برخیها چند وظیفهگی را هدیه خاص خدادادی بدانند چه؟ محققان استندفورد گروههایی از افراد را مبتنی بر تمایل آنان به چند وظیفه بودن و باور آنها که این کار به عملکردشان کمک میکند، مقایسه کردند. آنها دریافتند افرادی که همزمان کارهای زیادی انجام میدهند و احساس میکنند که این کار عملکرد آنان را تقویت میکند، در واقع در مقایسه با کسانی که در لحظه فقط یک کار را انجام میدهند، خوب عمل نمیکنند و عملکرد ضعیفی دارند. به این دلیل که این افراد در سازماندهی افکار و فیلتر کردن اطلاعات نامربوط دچار مشکل میشوند و در سوییچ کردن از یک کار به کار دیگر کندتر هستند.
چند وظیفهگی کارایی و عملکرد شما را کاهش میدهد، چون مغز شما میتواند در یک لحظه فقط روی یک چیز تمرکز کند. وقتی سعی میکنید دو کار را همزمان انجام دهید، مغز شما فاقد این ظرفیت است که هر دو کار را به طور موفق انجام دهد.
چندوظیفگی IQ را پایین میآورد
تحقیقات نشان میدهند که چندوظیفهگی علاوه بر این که عملکرد شما را کند میکند، IQ شما را هم پایین میآورد. مطالعات صورت گرفته در دانشگاه لندن نشان داد که امتیاز IQ شرکتکنندگانی که در ضمن کارهای شناختی کارهای دیگری انجام میدهند به اندازه زمانی که شبها تا صبح بیدار میمانند، کاهش مییابد. افت 15 امتیازی مردانی که همزمان چندین کار انجام میدهند، نمره آنان را به میانگین IQ یک بچه 8 ساله میرساند. بنابراین دفعه دیگری که ضمن جلسه با همکاران خود مشغول نوشتن ایمیل به رئیستان هستید، به خاطر داشته باشید که ظرفیت شناختی شما تا جایی کم میشود که انگار به یک کودک 8 ساله اجازه دادهاید تا این ایمیل را برای شما بنویسد.
آیا ذهن از چندوظیفهگی آسیب میبیند؟
مدتها باور افراد این بود که اختلات شناختی ناشی از چندوظیفهگی موقتی است، اما تحقیقات جدید چیز دیگری را نشان میدهند. محققان مقدار زمانی که افراد صرف کار کردن با چندین دستگاه ( مثل تایپ کردن ضمن تماشای تلوزیون) میکنند را با اسکن MRI مغز آنان مقایسه کردند. آنان دریافتند که افرادی که چندین کار را با هم انجام میدهند، تراکم مغزی کمتری در قشر کمربندی قدامی یعنی منطقهای که مسئول همدردی و نیز کنترل احساسی و شناختی است، دارند. با وجود این که لازم است محقیقین تحقیقات بیشتری در زمینه آسیب فیزیکی چندوظیفگی به مغز انجام دهند (و این که آیا این آسیب مغزی موجود است که افراد را مستعد انجام همزمان چند کار با هم میکند) ولی آنچه مسلم است این است که چند وظیفگی تاثیرات منفی دارد.
عصبشناس کپ کی لوح (Kep Kee Loh)، مولف اصلی این تحقیق- در مورد این موضوع این گونه توضیح میدهد که " به نظر من ایجاد آگاهی مهم است، روش تعامل ما با دستگاهها ممکن است روش فکر کردن ما را تغییر دهد و این تغییرات میتوانند در سطح ساختار مغز اتفاق بیافتند."
ارتباط چندوظیفهگی با EQ
هیچ چیز به اندازه وررفتن با گوشی همراه یا تبلت در طول گفتگو، افراد را ساکت و خاموش نگاه نمیدارد. چندوظیفهگی در ملاقاتها یا نشستها و دیگر ارتباطات اجتماعی نشانه پایین بودن آگاهی فردی و اجتماعی افراد است؛ یعنی دو مهارت هوش هیجانی (EQ) که برای موفقیت در کار مهم هستند. تلنت اسمارت بیش از یک میلیون نفر را مورد آزمایش قرار داده و دریافته است که 90 درصد مجریان رده بالا EQ بالایی دارند. اگر انجام همزمان چند کار همانگونه که محققان میگویند به واقع به قشرکمربندی قدامی ( منطقه اصلی مغز مخصوص هوش هیجانی) آسیب برساند، انجام این کار هوش هیجانی شما را پایین میآورد، ضمن این که همکارانتان را هم با شما بیگانه میکند.
اگر شما مایل به انجام همزمان چند کار هستید، این عادتی نیست که بخواهید در آن زیادهروی کنید- این کار به طور حتم موجب کاهش کیفیت کار شما میشود حتی اگر آسیب ذهنی به شما وارد نیاید، مشکلات شما در خصوص تمرکز، سازماندهی و توجه به جزییات تشدید میگردد.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: