تا حالا شده با زنی خشونت کرده باشید؟
[مکث طولانی میکند.]
فقط راستش را بگویید.
والله چه بگویم به شما؟ شاید یک بار شده باشد. البته اسمش را باید بگذارید دفاع از خود.
دفاع مشروع؟
به هر حال دفاع از خود دیگر. سعی کردم از خودم دفاع کنم چون در خیلی از موارد خانمها تهاجمیتر از آقایان هستند که معمولا دیده نمیشود ولی هر وقت اتفاق بیفتد مجبور میشوم از خودم دفاع کنم.
من آمار شما را قبول ندارم ولی ادامه بدهید.
گفتم در خیلی از موارد و نه همه موارد. و در همین محدوده دفاع از خود و غیر از این را خیلی رذیلانه میدانم.
پس شما هیچوقت خشونتی در مورد زنان انجام ندادهاید؟
نه. من به شما عرض میکنم این کار را غیراخلاقی میدانم. در دوران بچگی گاهی وقتها جسارتا خواهرانم را میزدم، ولی بعدها دیگر نه.
بچگی یعنی چند سالگی؟
فرض کنید تا ۱۴ یا ۱۵ سالگی، که از روی نادانی بود.
میتوانم بپرسم چرا میزدید؟
خوب در قرآن کریم آیهای داریم که میگوید: «لاَّ يُحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوَءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلاَّ مَن ظُلِمَ.» خداوند هرگز ناسزا گفتن را دوست نمیدارد، مگر در مورد کسی که به او ظلم شده باشد. میدانید که ظلمشدن یک امر نسبی است. ممکن است شما احساس کنید که به شما ظلم شده ولی اگر به یک قاضی منصف مراجعه کنید، متوجه بشوید که نه ظلم نشده، جهل بوده که تصور میکردید مورد ظلم واقع شدید. ما هم در عالم بچگی گاهی اوقات...
چه کار می کردند که شما آنها را میزدید؟
اذیت میکردند، بچه بودیم دیگر.
چطوری اذیت میکردند؟
شما الان فقط به حوزه جنسیت توجه دارید درحالی که من به خارج از حوزه جنسیت، یعنی ممکن است با برادرانمان دعوا میکردیم. با خواهرانمان به ندرت دعوا میکردیم. چطور بگویم... یک مزهای داشت.
چون مجله ما مربوط به زنان است، بحث جنسیتی میشود.
من به این شکل به موضوع نگاه نمیکردم.
شما دختر دارید؟
اوه اوه الان دارد بالای سر من راه میرود.
در خانه با همسرتان خشونت کردهاید؟
من بیشتر مظلومم. از آنها فراری هستم. همین الان دخترم اینجا ایستاده ومن از آنها میترسم. من متاسفانه موضع نیرومندی ندارم.
یعنی زبانی هم هیچ وقت دادی، فریادی...
چرا تا آن حد که گاهی مجبور بودیم بعضی از مسایل را پیش ببریم.
مثلا چی بوده که باعث شده داد بزنید؟
همان احساس تحت ظلم قرار گرفتن است دیگر، چیز خاصی که نباید باشد.
یکی از ظلمها را میتوانید به ما بگویید؟
خدمت شما عرض کنم که موضوع خیلی پیچیده است و من از صحبت با شما میترسم.
خیلی ساده است اتفاقا، ما میخواهیم شما را برای دیگر آقایان الگو قراردهیم.
الان دخترم جلوی من ایستاده و من میترسم صحبت کنم. من اینجا امنیت جانی ندارم. البته گاهی وقتها در واقع پیش میآید که مجبور میشویم جایی بحث را خاتمه دهیم، تا آرامشی برقرار کنیم.
مثلا با داد زدن؟
... این هم یکی از ابزارش است. هیچ گاه به این شکل نیست که فقط من بخواهم کاری کنم. آنها هم به من اقتدار نشان میدهند.
پسرتان چطور؟ او نسبت به خواهر یا مادرش خشونت میکند؟
مادر که غیرممکن است ولی گاهی وقتها این دو با هم دعوایی میکنند.
شما چه موضعی میگیرید؟
من مجبور میشوم میانه را بگیرم که داد و قال بخوابد ولی بیشتر اوقات سعی میکنم ببینم چه کسی ممکن است مقصر باشد و به چه کسی میتوان برای حل مسأله بیشتر حق داد. با اینکه نگاه جنسیتی به مسایل ندارم ولی بیشتر اوقات سعی دارم طرف دخترم را بگیرم. برای اینکه میخواهم مراقب باشم که مورد ظلم قرار نگیرد. گرچه الان همه ما دربرابر دخترم مظلوم هستیم.
خب انگار واقعا امنیت جانی ندارید، من دیگر مزاحم نمیشوم.
بله. الان دو بچههایم و خانم جلوی من ایستادهاند.
مراقب خودتان باشید.
اردشیر رستمی، تصویرگر
تا به حال علیه زنی خشونت به خرج دادهاید؟
آره متأسفانه.
با چه کسی؟
با خانمم.
چه کار کردید؟
صدایم را بلند کردم.
چرا؟
حالم خوب نبود.
فقط این نوع خشونت بوده؟
آره
اگر از همسرتان هم بپرسم همین جواب را میدهد؟
شاید. البته ممکن است او در سیاره دیگری باشد و سکوت من هم به نظر او خشونت باشد.
علی مطهری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی
تا به حال به زنی از زنان زندگیتان خشونت کردهاید؟
مسائل مربوط به حقوق زنان را تبدیل به دوگانه مرد و زن نکنید که گویی اینها با هم تقابل دارند و هر کس باید از حق خود دفاع کند. این نگاه فمینیستی میشود. اما خشونت روشن است که در دین و از نظر اخلاقی و انسانی نفی شده.
شما بر نگاه انسانی و اسلامی تاکید میکنید؛ خودتان در زندگی به زنان اطرافتان خشونت کردهاید؟
نه. به طور کلی معتقدم که با خانمها برخورد ملاطفتآمیز انجام شود. حتی در بحثهای بدحجابی هم معتقدم که شاید کسی انتقاد داشته باشد اما کسی حق بیاحترامی به خانمها را ندارد. احترام به زنان دستور پیامبر ما و اصل کلی است. اما اینکه تا چه حد رعایت شده بحث دیگری است.
تا به حال از عصبانیت صدایتان را بالا بردهاید؟
صدای من اصلا بلند نیست. در مجلس هم مثل بعضی از آقایان نمیتوانم صدای خود را بالا ببرم. این خودش در مجلس مشکل هست. چون یکی از شرایط در مجلس این است که صدایت بلند باشد وگرنه حقتان ضایع میشود.
اما صدای شما به طریق دیگری بلند هست.
بله، اما گاهی نوبت تذکر ماست و صدایمان نمیرسد.
شما دختر دارید؟
بله دو تا.
اگر از دخترانتان درباره شما بپرسم حرفتان را تایید میکنند؟
قطعاً. من شاید بیش از حد هم محبت میکنم و گاهی خانمم میگویند شما دختر دوست هستید.
بهزاد فراهانی، کارگردان و بازیگر تئاتر و سینما
تا حالا شده در مورد زنی خشونت کرده باشید؟
اگر منظورتان این است که آیا هنرمندان چنین کاری را انجام میدهند؟ پاسخ من نه هست.
یعنی فکر میکنید هیچ هنرمندی خشونت نمیکند؟
اینکه استثناً فردی چنین کار شنیعی را انجام دهد، به خود فرد مربوط است. ولی هنرمندی که دستش روی زنی، هر زنی با هر شغلی دراز شود، این هنرمند به نظر من هنرمند نیست.
پس یک عده این کار را میکنند و از هنرمندی ساقط میشوند؟
از انسانیت و نه از هنرمندی. از انسانیت خارج میشوند چون کسی که قدرت دارد، یعنی قدرتش فراتر از یک زن هست، وقتی که نیروی خود را روی گونههای آن زن پیاده میکند، معلوم است که به قانون جنگل معتقد است. چنین موجودی به نظر من نمیتواند هنرمند باشد.
خود شما چطور؟
من اذعان میکنم که از زنم کتک خوردهام ولی دستم را روی زنم بلند نکردهام.
واقعا کتک خوردهاید؟
بله.
چکار کرده بودید؟
به من گفت این بستهای را که از فرنگستان برای ما میآید پنهان کنیم چون بچهها درس دارند، امتحان دارند، نبینند و حواسشان پرت نشود. من این پیشنهاد خوب او را برنتافتم و بسته را بازکردم و حواس بچهها را پرت کردم. تحلیل من از کارم این بود که بچهها خوشحال خواهند شد و بهتر امتحان خواهندداد. همسر من وقتی فهمید به پشت من زد طوری که دستش درد گرفت و دو سه روزی دستش را بست.
حالا توی بسته چی بود؟
شیرینی و لباسی که خاله بچهها از فرنگ برای عیدشان فرستاده بود.
شما واقعا هیچ وقت حتی خشونت کلامی هم نداشتید؟
نه، من نسبت به هیچ زنی این کار را نمیکنم. آره خب، خشونت کلامی در مباحثات یک هنرمند چیز بعیدی نیست. بسیار معقول است. چون ما بحث میکنیم؛ تحلیل و کالبد شکافی میکنیم. نظریه خود را میگوییم و نظریه طرف را میشنویم. درگیریهایی در تئاتر هست و کسی نمیتواند آنها را نفی کند. ولی این به هیچ عنوان تبدیل به خصلت عام نمیشود که حالا این حق بنده است که به یک زن نعره بزنم و رکیک بگویم. این را بر نمیتابم و درست نمیدانم، هنرمندانه نمیدانم. موضع حرفهای من فقط از جهت هنر و هنرمندان است.
مخاطب سوال من ولی شخص شمایید.
شخص من هرگز این کار را نمیکند.
یعنی اگر من از همسر شما هم بپرسم همین جواب را میدهند؟
مطمئن باشید که همین پاسخ را خواهد داد.
اگر من الان شما را عصبانی کنم به من پرخاش نمیکنید؟
شما چنین قدرتی را ندارید. چون ما منطقی داریم و مسئله علت و معلول مطرح است. یک مقدار روانشناسی میدانیم، مقداری جامعه خود را میشناسیم و فرهنگ جامعه را میشناسیم. اعتقاد به مسائل نو وتازه به دست آمده بشریت داریم. به شما گفتم که از دیدگاه یک هنرمند به این مسئله نگاه میکنم. اینکه فلان مرد متعصب حق خود میداند که زنش را تنبیه کند، این اصلا نمیتواند در حوزه داوری من قرار گیرد، این حق را به خود نمیدهم که داوری کنم. ولی چون معلمی در عرصه هنر هستم، لذا این حق را به خود میدهم که بگویم هیچ هنرمندی حق ندارد دستش را روی زنی بلند کند. هر زنی باشد فرقی نمیکند.
اگر من بگویم که شنیدهام که شما زود عصبانی میشوید و داد و فریاد میکنید...
داد و فریاد کردن با خشونت فرق میکند.
خشونت کلامی میشود دیگر.
خشونت کلامی یعنی چی؟
یعنی اینکه داد و فریاد کنید.
نه، من رکیکگویی نمیکنم.
داد و فریاد چطور؟
تن صدای من جزو صداهای بالا هست. وقتیکه میخواهم یک پدیده درست را بیان کنم، ممکن است با صدای بلندتر بیان شود، که به هیچ عنوان خشونت نیست.
دخترهای شما هیچ وقت با صدای بلند شما مواجه نشدند؟
چرا من با دخترانم کار کردم، در تئاتر داد زدم، سرشان نعره زدم که بهت گفته بودم این کار را اینطور بکن، چرا نکردی؟ این چیزها را ما در کار و حرفه روی صحنه داریم و این جزء قوانین تئاتر است.
در خانه خشونت نکردهاید؟
در خانه فکر نمیکنم. اگر هم بوده برای دورانی است که من جوان بودم و به فرهنگ و دانش امروزی نرسیدهه بودم. امکان دارد که اشتباه کرده باشم.
یک نمونه از آن اشتباهات خود را میتوانید به ما بگویید؟
چون کوشش میکردم به دختر بزرگم ثابت کنم که فلان انتخابش غلط است و بر نمیتافت، بله سرش داد زدم.
احتمالا یک کتک کوچولو هم زدید؟
نه، من دست به روی هیچ کدام از بچههایم دراز نکردم.
درود بر شما.
رامبد جوان، کارگردان و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون
در دوران مختلف زندگیتان تا به حال در مورد یک زن خشونت کردهاید؟
بله.
به چه صورت؟
به نظرم این سوال خیلی بیرحمانه است. از تحکم به یک زن که تو کمتر از منی، دانشات کمتر است و چیزی که من میگویم درست است، تا خشونت فیزیکی. ممکن است بگویم من همه این کارها را کردهام. همه این کارهای زشت را انجام دادم. ولی در این صورت این نتیجه را برای من دارد که چه آدم وحشیِ عوضیای! و من بعدش باید توضیح دهم که در دورهای بوده که فلان بودم و چرا چنان کردم. ولی عیبی ندارد، بگذارید من هم جزو آدمهایی باشم که راحت راجع به خودشان حرف میزنند و اگر هم کسی برداشت بدی از من کرد، نترسم. امیدوارم به درد بخورد، از محبوبیت من و آدمهایی که مرا دوست دارند کم نشود و هیچ کسی درسی از آن نگیرد. متأسفانه من هم قربانی تربیت غلط جامعه خود هستم که به ما یاد داده مردها برتر از زناناند. از یک طرف هم نوعی مردستیزی یا قدرتطلبی از جانب زنها مسائلی را ایجاد کرده که اگر مردها هم، که من هم باز در آن دسته هستم، برای حقوق آنها احترام قایل باشند، متأسفانه خود خانمها از آن طرف فضایی میسارند که من مرد هم احساس میکنم حق من دارد گرفته یا جایی نادیده گرفته میشود. یا مثلاً اینکه خانمی در یک مجلسی زن و مرد را دستهبندی میکند و میگوید که همه مردها چه و چه... ما مردها احساس میکنیم این دیگر بیمعرفتی است. بله، میفهمم، متأسفانه ما مردها را بد بار میآورند، بد تربیت میکنند و بد آموزش میدهند. حتی بعضی وقتها از جانب مادرها. حتی از جانب یک همراه، همسر، شریک، دوست، و این غلط است. خانمها هم متأسفانه رابطه را غلط برگزار میکنند. یا آنها هم تحت برتری مرد هستند یا از آن طرف بوم میافتند و میخواهند بگویند که مردها هیچی نیستند و ما زنها چنانیم؛ مردها همه از دم وحشی و بیتربیت و بیفرهنگاند و زنان درستاند. خب این خشونتها هم علیه مردها میشود. این فمینیسم افراطی است.
شما از زنی خشونت دیدهاید؟
آره، قطعاً. متأسفانه ما از همدیگر خشم داریم. این باعث میشود نسبت به هم خشونت کنیم. من نمیخواهم تقسیم بندی کنم که چه نوع خشونتی بوده، کلی میگویم خشونت.
خودتان از خشونتی که کردید چه حسی دارید؟
بابت هر خشونتی که به دیگران کردم تمام قد معذرت میخواهم و دلم میخواهد از همه زنهایی که خشم من را دیدند یا ندیدند و در ذهنم نسبت به آنها خشم داشتم، معذرت بخواهم.
چه خوب، موفق باشید.
عابد فتاحی، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی
تا به حال به هیچ زنی خشونت کردهاید؟
من به شما قول شرافت میدهم که واقعیت را بگوییم. در ۲۴ سال ازدواج مطلقاً برخورد فیزیکی نداشتم. اما دعوا کردیم. خانم من با هرچیز راحت قهر میکند اما عصبانیت خود را با سکوت نشان میدهد. من میگویم: «خانم من، وقتی تهران هستم با هم قهر کنیم.» ولی ساختار خانم من طوری است که در یک ماه یک هفته قهر هستیم. حداقل این قهر را در زمانی که من نیستم، باشیم.
شما فرزند دختر دارید؟
یک دختر هم دارم که اسمش دیدار است و عاشق قهر و مغرور. او سال دوم پزشکی است و من میگویم: «دخترم خوش به حالت که برایت امکان جنگ و جدال فراهم شدهاست.» اما پسرم فوقالعاده خوشاخلاق است و مادرش دیوانهاش هست.
حتی در دوران جوانی هم با کسی خشونت نداشتید؟
در دوره مجردی هم خیلی کم عصبانی میشدم. خانواده ما خیلی خوشاخلاق هستند و در تمام مدت عمر از شش برادر و سه خواهر هیچوقت نه با کسی دعوا داشتیم و نه با خودمان.
بعد از دوران تجرد با کسی قهر کردهاید؟
من با کسی قهر طولانی نمیکنم. حرف میزنم اما در وجودم، در روح و ذهنم هیچ جایی برای این آدم نمیگذارم، اما اصلا قهر نمیکنم. گاهی میگویم: «خانم من امکان لازم برای جنگ ندارم، لطفاً با کسی دیگر دعوا کن. با من بدبخت چقدر میخواهی جنگ کنی؟»
فرهاد ظریف، عضو تیم ملی والیبال مردان ایران
شما در دوران مختلف با زنهایی که در زندگیتان بودهاند، خشونتی داشتهاید؟
زنهای دوران زندگی من؟! من یک همسر بیشتر ندارم.
منظورم همسر، خواهر، مادر و دوستانتان است.
نه، من خدا را شکر در این چند ساله چیزی در ذهنم ندارم. البته میدانم که در جامعه ما هست و زیاد هم هست. راهکارش را هم نمیدانم. وقتی ما جدایی و طلاق را میبینیم، به هر حال مطمئن باشید که اتفاقهایی قبل این مرحله افتاده که طلاق شکل میگیرد.
حتی تا به حال صدای خود را هم در برابر خواهر یا همسرتان بلند نکردهاید؟
چرا. مگر میشود در زندگی مشکل و اختلاف سلیقه نباشد؟ در زندگی من هم هست.
تا حالا شده از زنی خشونت دیده باشید؟
عصبانیت دیدهام ولی خشونت نه. طبیعی هم هست. این چیزی است که همه جای دنیا هست، اینجا هم هست.
جواد هروی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی
تا به حال به زنی که در زندگیتان بوده خشونت کردهاید؟
این سوال سختی نیست ها، اما خیلی کلیدی است. سوال سیاسی از من بپرسید. به خدا من یادم نیست صبح چی خوردم، شما ما را به اعماق تاریخ میبرید.
تا به حال با همسرتان قهر کردهاید؟
خواهش میکنم سوال سیاسی بپرسید[میخندد.]. اینها کار دست من میدهد، خطرناک است...
قهر طولانی داشتهاید؟
قهر عادی است. قهر و آشتی اگر نهایتا به نتیجه برسد زندگی را مستحکم میکند.
مرز عصبانیت شما کجاست؟
عصبانی زیاد شدهام.
مثلا شده از شدت عصبانیت ظرفی را که همسرتان دوست دارد پرت کنید و بشکنید؟
[میخندد.]من زیاد عصبانی شدهام.
چرا؟
شاید به دلیل خستگی بوده و به دلیل کار من. در نهایت من احترام زیادی به همسرم میگذارم و این شعار نیست. همه چیز زندگی ما مشترک است. اما گاه در طول ایام با هم کدورت و جنگ لفظی داشتهایم اما اینها نمک زندگی است و اگر منتج به نتیجه باشد مهم است.
تا به حال از رفتارتان عذرخواهی کردهاید؟
بارها. بارها عذرخواهی کردم. ما مردها فکر میکنیم فشارهای زندگی را باید در خانه تخلیه کنیم.
شما در خانه مشورت هم میکنید؟
کاملا. ما زندگی را بدون تعامل با هم یک قدم هم پیش نبردیم.
همسرتان این حرفها را تایید میکند؟
آره. مطمئن باشید.
محمدرضا خانزاده، بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس
آیا تا به حال به زنی خشونت کردید؟
من راجع به این موضوع سررشته ندارم، ولی چیزی است که احترام او واجب است، چون چیزی است که عرف جامعه ماست. باید به همه احترام بگذاریم تا احترام متقابل باشد.
یعنی شما تا به حال با هیچ زنی خشونت نکردهاید؟
والله من فکر میکنم خانمها نسبت به مردها افراد ضعیفی هستند، ولی خوب فکر میکنم اگر آدم هرچقدر هم عصبانی میشود نباید سر یک خانم داد بزند، چون از لحاظ عاطفی، مقداری ضغیفتر از آقایان هستند. طبیعی است که افراد عصبانی شوند. من سعی میکنم با صلوات خودم را آرام کنم، ولی اگر مرد باشد و سر بازی، فرق میکند.
در دوران کودکی هم با خواهر یا همسر الان خود خشونت نکردهاید؟
من چنین برخوردی نداشتم. من عاشق خواهر و خانوادهام هستم و چنین اتفاقی برای من پیش نیامده و امیدوارم حداقل جامعه ما طوری شود که چنین اتفاقهایی در آن کمتر شود.
تا حالا شده شما از زنی خشونت ببینید؟
من [مکث میکند] حضور ذهن ندارم. ولی تا جایی که یادم میآید چنین اتفاقی نیفتاده است. ولی اگر در خیابان چنین اتفاقی افتاده باشد درباره آن حضور ذهن ندارم.
مهرداد بائوج لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی
تا به حال شده که با زنی رفتاری خشن داشته باشید؟
خداوند نگاه مساوی داشته و ضرورت خلقت زن و مرد به شکل تساوی است. زنان در کنار خانهداری و تربیت فرزند، نقش اجتماعی دارند. الان شما ببینید از ۲۹۰ نفر نماینده، فقط نه نفر خانم هستند. به نظر من این خشونت است. زنها در پذیرش مسئولیت روحیه مثبتی دارند که مردها ندارند: اول به دلیل دقت و دوم به دلیل سلامت اقتصادی که در خانمهاست؛ کمتر خانمی داریم که دچار ناسلامتی اقتصادی باشد.
شما در خانواده این تساوی را رعایت میکنید؟
در کلام ادعا میکنیم که زن و مرد باید با هم شریک باشند اما آیا خود من این را رعایت میکنم؟ به نظرم رعایت نکردهام. زنان باید در تصمیمات زندگی از اقتصادی تا مشاوره نقش داشته باشند اما اینطور نیست. ما می گوییم زن در خانواده و تربیت فرزندان وظیفه دارد اما در تصمیمات زندگی این نقش را به او نمیدهیم. خود من در عین رعایت اما گاهی رعایت نکردهام.
فرزند دختر دارید؟
من سال ۱۳۶۳ ازدواج کردهام و همسرم خانهدار است. قهر طولانی نداشتیم اما اخم و تخم کردن به زندگی استحکام میدهد. من هرگز خانم خود را نزدهام و حتی گاهی خانم از من عصبانی میشوند که چرا با بچهها در مواقعی ضروری تند برخورد نمیکنی.
مصطفی اقلیما، جامعهشناس
تا به حال نسبت به زنی خشونت کردهاید؟
من زن نگرفتهام که چنین تجربهای داشته باشم . ولی با توجه به تخصصی که دارم، انواع خشونتها را دیدهام. چون افراد زیادی با من صحبت میکنند. در خانواده و دیگر جاها از این خشونتها زیاد دیدهام. من شخصاً خودم تا حالا با پدر و مادرم هم این برنامه را نداشتم.
با خواهرتان چطور؟
نه. من به شوهر خواهرم میگویم:«وقتی تو به زنت میگویی که میخواهی بروی زن دیگری بگیری، این حرف تا آخر عمر در ذهن او میماند.» خشونتهایی که جنبههای روحی و روانی دارد با هیچ چیزی قابل جبران شدن نیست، تا آخر عمر در یاد میماند. زمانی که برادرم ازدواج کرد، به همسرش گفته بود:«تو حالتهای مردانه داری و قیافه تو زنانه نیست.» از آن موقع تا حالا، که سی سال گذشته، هنوز این حرف در دلش مانده است .
ممکن است ما خشونتهایی را که، جنیه فیزیکی دارند، فراموش کنیم، اما خشونتهایی که ریشه در روح و روان دارد تا آخر عمر با ماست و هیچوقت درمان نمیشود. ما این نوع خشونت را در جامعهمان زیاد داریم. اینها هیچوقت قابل حل شدن نیست. وقتی صحبت از خشونت میشود ما فقط مشت و کتک را میبینیم.
خود شما تا حالا با همکار زن خود خشونت داشتهاید؟
خانمهاحتی اگر با من خشونت کنند میخندم. بچهها میگویند چرا ناراحت نمیشوی؟ من میگویم کسی که فحش میدهد ناراحت است، من که ناراحت نیستم. بعد از چند روز زنی که به من فحش داده بود بر میگردد و میگوید: «ببخشید من آن روز دچار وضعیت بههمریختگی هورمونی خاصی بودم، امیدوارم ناراحت نشده باشید.» آن زن مشکل داشت و سر من خالی کرد ولی وقتی من برای خود ارزش قائل باشم، حرفهای بقیه مرا کوچک نمیکند. مهم این است که بتوانیم افراد را با خصوصیتشان درک کنیم آن وقت مشکل نخواهیم داشت.
حجتالله درویشپور، نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی
تا به حال تجربه خشونت بر زنی را داشتهاید؟
در هر خانوادهای بگو مگو هست، گاهی زن عصبانی میشود و مرد کوتاه میآید و گاهی برعکس.
نسبت به همسرتان خشونت داشتهاید؟
من خیلی وقت است ازدواج کردهام. گاهی من قهر کردهام و گاهی زنم. من هم برای این قهر مقصر بودم. این طبیعی است اما قهر طولانیمدت و ترک خانه نداشتیم. قهر چندساعته داشتیم و اگر من مقصر باشم یک جوری از دلش درمیآورم. کم پیش میآید در خانوادهای بگو مگو نباشد. اما من هرگز زن را کتک نمیزنم.
خشونت کلامی چطور؟ مثلا به همسر خود توهین کنید، یا بگویید تو زنی و نمیفهمی؟
نه، من معمولا به زن اینطوری نمیگویم. اما اگر زنم اشتباهی داشته باشد به او میگویم که تو اینجا اشتباه داشتی و پایش هم میایستم.
در جمع به ایشان میگویید که اشتباه کرده؟
نه. مگر اتفاقی پیش آمده که اگر همان زمان نگویم بدتر بشود و به خودش ضرر بزند.
یعنی به نظر شما مرد عقل کل است؟
نه، نه.
اگر برعکسش اتفاق بیافتد و همسر شما در جمع به شما تذکر بدهد؟
آن موقع بعدا میگویم چرا در جمع به من تذکر دادی.
اما خود شما در جمع این رفتار را انجام دادهاید!
من هم توضیح میدهم و عذرخواهی میکنم و عذرخواهی ایشان را میپذیرم.
-------------------------------
ماهنامه زنان امروز