پلیس تهران از بازداشت ۲۹ نفر در این شهر که در اعتراض به حجاب اجباری روسریهای خود را در خیابانها برداشتهاند، خبر داد. پلیس گفته که بازداشتشدگان در ارتباط با کمپین «چهارشنبههای سفید» بودهاند.
به گزارش روز پنجشنبه ۱۲ بهمن خبرگزاری تسنیم، پلیس تهران اعلام کرده که این افراد، «به دنبال فراخوان شبکههای ماهوارهای تحت عنوان چهارشنبه سفید... در قالب این کمپین کشف حجاب کرده بودند.»
این گزارش اما هیچ توضیحی درباره مکان، زمان و چگونگی بازداشت این ۲۹ نفر ارائه نکرده و تنها آنها را «فریبخوردگان» معرفی کرده است.
بر اساس این گزارش، پلیس این بازداشتشدگان را تحویل مراجع قضایی داده است.
باشگاه خبرنگاران جوان نیز این ۲۹ نفر را «فریب خوردگان کمپین آزادیهای یواشکی» نامیده و از قول پلیس تهران نوشته که آنها «امنیت اجتماعی» شهروندان را بر هم زده بودند.
کمپین آزادیهای یواشکی را مسیح علینژاد، خبرنگار ساکن آمریکا برای مبارزه با حجاب اجباری در ایران در سالهای اخیر به راه انداخته که شمار زیادی از زنان ایرانی در داخل و خارج کشور از آن استقبال کردهاند.
این کمپین چند ماه است که در قالبی با عنوان «چهارشنبههای سفید» از همراهان خود میخواهد هر چهارشنبه با روسریهای سفید به خیابانها آمده، نسبت به حجاب اجباری اعتراض کرده و سپس تصاویر این اعتراض خود را برای این کمپین ارسال کنند.
اما بازداشتهای جدید پس از آن صورت میگیرد که روز چهارشنبه، ششم دیماه سال جاری، فیلمی از یک دختر جوان در خیابان انقلاب تهران در شبکههای اجتماعی منتشر شد که با رفتن روی یک پست انتقال برق، روسری خود را به یک چوب وصل کرده بود و آن را مثل پرچم تکان میداد. این دختر که به «دختر خیابان انقلاب» شهرت یافته و برخی کاربران شبکههای مجازی، وی را ویدا موحد معرفی کردند، بر اساس اطلاعرسانی نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، پس از دوبار بازداشت، آزاد شده است.
مسیح علینژاد: اعتراض امروز زنان نتیجه سرکوب در همه این سالهاست
در این حال مسیح علینژاد در گفتوگویی با وبسایت رادیو فردا تاکید کرد که اعتراض امروز این زنان به دلیل اقدام حکومت ایران در «سرکوب» مدام آنان در همه این سالهاست که اکنون به این شیوه تجلی پیدا کرده است.
وی اظهار داشت: «دلیل اصلی اینکه دختران انقلاب با ابتکار عمل خودشان نماد حجاب اجباری را به سر چوب بستند این است که آنها به بازداشت و سرکوب خودشان توسط گشت ارشاد و پلیس امنیت اعتراض دارند و حقوق از دست رفتهشان را مطالبه میکنند.»
خانم علینژاد در ادامه این گفتوگو به برخی آمارهای رسمی که جمهوری اسلامی از برخورد با زنان ارائه داده استناد کرد. وی عنوان کرد: «پلیس خودش رسما اعلام کرد که فقط در طول یک سال سه میلیون و ششصد هزار نفر را به جرم بدحجابی بازداشت یا در خیابان متوقف و پروندهدار کردهاند. هجده هزار نفر از این افراد را روانه دادگاه کردهاند. چهل هزار خودرو فقط در طول هشت ماه به دلیل بیحجابی توقیف شده. بنابراین زنان ایرانی پیش از آن که به حجاب اجباری اعتراض کنند، بازداشت و پروندهدار شده بودند.»
مسیح علینژاد در انتها گفت: «اعتراضات مسالمت آمیز دختران انقلاب و زنان کمپین چهارشنبههای سفید نوعی واکنش به همین سرکوبها و فشارها و رفتار خشونتآمیز گشت ارشاد بود.»
روز دوشنبه ۹ بهمنماه تصاویر دیگری در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد دستکم شش نفر در تهران و یک نفر در اصفهان با بالا رفتن از پستهای انتقال برق این حرکت را تکرار کردهاند.
بازتاب اقدامات این دختران به اندازهای وسیع بودهاست که هشتگ «دختر_خیابان_انقلاب» به «دختران_خیابان_انقلاب» تغییر کرد و به یکی از ترندهای اصلی در سایت توئیتر تبدیل شد.
روز بعد از آن نیز گزارشها و تصاویری در مورد اعتراض علنی چند زن به حجاب اجباری در چند شهر دیگر ایران از جمله مشهد منتشر شد.
زن معترض در مشهد در حالی که چادر به سر داشت، یک روسری را به چوب آویزان کرده بود و آن را تکان میداد.
علاوه بر زنان، تصاویری از تعدادی از مردان هم در اینترنت منتشر شده که با تکان دادن روسری و یا حمل پلاکاردهایی، نسبت به حجاب اجباری اعتراض و با زنانی که این اقدام را انجام میدهند، اعلام همبستگی میکنند.
پیش از اعلام بازداشت این ۲۹ نفر، خبرگزاری آلمان به نقل از افرادی که آنها را «شاهدان عینی» معرفی کرده، از بازداشت شش نفر از «دختران خیابان انقلاب» خبر داده بود.
این در حالی است که عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران تنها بازداشت یک نفر از دختران خیابان انقلاب را تائید کرده بود.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران نیز اقدام زنانی را که در اعتراض به حجاب اجباری در ایران، روسریهای خود را برمیدارند «امری جزئی و غیرقابل توجه»، «بچهگانه» و از روی «نادانی» خوانده است.
وی گفته که «به نظرم کسانی که این کار را انجام دادهاند بیشتر از روی نادانی و تحریک احساسات بوده که ممکن است القائاتی از خارج کشور نیز داشته باشند.»
عباس جعفری دولتآبادی خود از جمله مقامهای قضایی است که شهریور ماه سال ۱۳۹۵ با ذکر اینکه نمیتوان برای همه خانوادهها و افراد در کشور «مأمور» گذاشت، گفته بود که اقدامات «سلبی» در زمینه حجاب در ایران بینتیجه بوده است.
بر اساس تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی، «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا از ۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد».
سهیلا جلودارزاده، نماینده مجلس شورای اسلامی، اقدام «دختران خیابان انقلاب» را نتیجه «تنگنای غیرلازم»، «فشارها» و «رفتار اشتباه» حکومت دانسته است.
خانم جلودارزاده گفت که «زمانی برای زنان محدودیت قائل میشدیم و آنها را زیر تنگنای غیرلازم قرار میدادیم. همین مسئله موجب شد تا این فشارها طغیان ایجاد کند و دختران خیابان انقلاب روسریهایشان را سر چوب بگذارند».
بازداشت شیما بابایی و داریوش زند
گزارش دیگری نیز حاکی از بازداشت شیما بابایی و داریوش زند از فعالان مدنی ایران در شهر بهبهان است.
مسیح علینژاد در صفحه اینستاگرام خود نوشته که «ماموران وزارت اطلاعات با عنوان پستچی به خانه پدری دایوش زند مراجعه و سراغ او را گرفتند. پس از گشودن درِ منزل ماموران اطلاعات به داخل خانه هجوم برده و اقدام به بازداشت داریوش زند و همسرش شیما بابایی کردند.»
بر اساس این گزارش، خانم بابایی پیشتر بارها از سوی وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه پاسداران احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.»
وی پنجم خرداد ۹۵ بازداشت و پس از یک هفته با قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شد.
اتهامهای بابایی، «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی»، «نشر اکاذیب در فضای مجازی»، «توهین به رهبری»، «توهین به سران»، «ارتباط با بیگانه و رسانههای خارج از کشور» گزارش شده است.
داریوش زند، همسر شیما بابایی نیز در تظاهرات سراسری دیماه در شهر تهران بازداشت و پس از ۹ روز با قرار کفالت موقتا تا روز دادگاه از زندان اوین آزاد شد.
به نوشته خانم علینژاد، این دو فعال مدنی که برای دیدار با خانواده داریوش زند از تهران به بهبهان رفته بودند، روز پنجشنبه در حالی بازداشت شدند که روز شنبه، هفتم بهمنماه، شعبه ۱۰۹۰ دادگاه ارشاد تهران بدون آنکه احضاریهای برای بابایی ارسال کند اقدام به برگزاری جلسه بررسی اتهامات وی کرده بود.