بشنويد که افراد دقيقا چه ميگويند؟!
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[17 May 2013]
[ سيد محمد اعظمی نژاد]
ابزارهای ذهن -
ابزار شنيدن موثر
سيد محمد اعظمی نژاد*
منبع: mindtools
شنيدن يکي از مهمترين مهارتهايي است که ميتوان به دست آورد. نحوه شنيدن شما، تاثير عمده اي بر اثربخشي کار و کيفيت رابطهتان با ديگران دارد. ما براي دستيابي به اطلاعات، فهمیدن، لذت بردن و آموختن گوش ميکنيم.
باوجود تمام اين کارآييها، به نظر ميرسد که ما بايد شنوندگان خوبي باشيم، اما بيشتر ما اينطور نيستيم. تحقيقات نشان داده است که تنها ۲۵ تا ۵۰ درصد از آنچه که ميشنويم، به ياد ميآوريم. يعني زماني که شما براي مدت ۱۰ دقيقه مشغول صحبت با ریيس، همکاران، مشتريها يا همسرتان هستيد، آنها تنها به نيمي از صحبتهاي شما توجه ميکنند و اين امري ناراحت کننده است! حتي زماني که شما به اطرافتان دقت ميکنيد و در پي يافتن مسيرتان يا دريافت اطلاعات ارائه شده هستيد، همه حرفها را به طور کامل نميشنويد.
تنها بايد اميدوار بود که بخشهاي مهم ارائه شده در همان 30تا25 درصدي باشد که شما آن را ميشنويد. اما اگر اينطور نبود چه؟ با ارتقاي مهارت شنيداري، ميتوان بهرهوري و همچنين توانايي در تاثيرگذاري، متقاعدکردن و مذاکره کردن با ديگران را بهبود بخشيد. افزون بر اين، با ارتقاي اين مهارت ميتوان از منازعات يا سوءتفاهمها نيز جلوگيري کرد. تمام اين موارد، در موفقيت ما در کارهايمان،
تاثير بسزايي دارد.
درباره ابزار شنيدن موثر:
براي شنيدن بهتر بايد از شيوه «شنيدن موثر» استفاده کرد. به عبارتی، شما در يک تلاش آگاهانه در پي آن باشيد که علاوه بر آنکه حرفهاي ديگران را بشنويد، بلکه مهمتر از آن، پيامي را که به شما فرستاده ميشود نيز به طور کامل دريافت کنيد. براي اين منظور، شما بايد به دقت به سخنان مخاطبتان توجه کنيد. براي بهبود مهارت شنيداري، شما بايد مخاطبتان را متوجه سازيد که در حال شنيدن حرفهاي او هستيد. براي اينکه به اهميت اين موضوع پي ببريد، از خودتان سوال کنيد که آيا وقتي شما در حال گفتوگو با شخصي هستيد، به اين موضوع توجه ميکنيد که شخص مقابلتان در حال شنيدن حرفهاي شما هست يا نه، آيا پيامي را که شما در پي ارسال آن هستيد، فهميده يا نه و تنها در شرايطي که حرفهاي شما براي او ارزشمند باشد، به سخنان خود ادامه ميدهيد.اگر حس کنيد که فرد هیچ توجهی به صحبتهای شما ندارد، از ادامه صحبت کردن منصرف ميشويد.
تبديل شدن به يک شنونده موثر
براي دستيابي به مهارتهای شنيداری موثر، پنج راهحل کليدي وجود دارد. اين موارد به شما اين اطمينان را ميدهد که شما سخنان مخاطبانتان را به خوبي ميشنويد و به مخاطبانتان نيز نشان میدهید شما به خوبي در حال شنيدن حرفهاي آنها هستيد.
۱. روشی استفاده کنيد که نشان دهد،هم سخنان مخاطبتان را ميشنويد و هم کلام او را تصديق ميکنيد. همچنين ارتباط غيرکلامي نيز داريد. بنابراین:
• مستقيم به صورت مخاطبتان نگاه کنيد.
• افکار غير مرتبط را کنار بگذاريد.
• در ذهنتان سخنان او را رد نکنيد.
• با حرکات بدني توجهتان را نشان دهيد.
۲. نشان دهيد که در حال گوش دادن هستيد. با حرکات بدن و صورتتان نشان دهيد که به مخاطبتان توجه ميکنيد.
• گاهي اوقات سر خود را تکان بدهيد.
• لبخند بزنيد و از ساير حرکات چهرهتان استفاده کنيد.
• به حالت چهرهتان توجه داشته باشيد و مطمئن باشيد که چهرهتان گشاده و مشتاق است.
• مخاطبتان را با واژههاي کوتاهي همچون «بله» به ادامه صحبت ترغيب کنيد.
۳. بازخورد ارائه دهيد؛ نظرات شخصي ما، مانند مفروضات، قضاوتها و اعتقاداتمان ميتوانند شنيدههاي ما را دچار تحريف کنند. نقش شما به عنوان يک شنونده اين است که هر آنچه را که ميشنويد، بفهميد. اين کار شايد نيازمند آن باشد که هر آنچه را که گفته ميشود، مورد بازخورد و پرسش قرار دهيد.
• شنيده هايتان را با بيان پرسشهايي مورد بازخورد قرار دهيد: «من چه ميشنوم؟» سخنان مطرح شده چه منظوري در خود داشت؟ اينها پرسشهاي خوبي براي بازخورد شنيدههايمان است.
• براي روشن شدن برخي نکات، پرسشهايي را مطرح کنيد: «منظور شما از اين صحبت چيست؟»، «آيا منظور شما اين است؟»
• نظرات گوينده را به طور مرتب خلاصه کنيد.
۴. قضاوت خود را به تاخير بيندازيد. قطع کردن سخن مخاطب، سبب اتلاف وقت ميشود. اين کار ذهن مخاطب را مشوش ميکند و فهم کامل پيام را دچار اختلال ميکند.
• پيش از مطرح کردن سوالاتتان، اجازه دهيد که گوينده صحبتش را به طور کامل تمام کند.
• با صحبتها و استدلالهاي بي مورد سخنان گوينده را دچار وقفه نکنيد.
۵. پاسخ مناسب ارائه دهيد. شنيدن موثر روشي است براي احترام و درک متقابل. شما با گوش کردن به صحبتهاي مخاطبتان درحال کسب اطلاعات و ديدگاههاي او هستيد. برخورد کردن يا بياحترامي به مخاطب هيچ نتيجه سودمندي براي شما در پي نخواهد داشت.
• پاسخهايتان را با صراحت، باز و صادقانه بيان کنيد.
• نظرات خود را بااحترام بيان کنيد
• نظرات خود را به شيوهاي که مورد پسند مخاطبتان است، بيان کنيد.
براي تبديل شدن به يک شنونده موثر، تمرکز و عزم و اراده طولاني مدت لازم است. عادتهاي کهنه به سختي در انسان تغيير ميکنند و اگر شما براي سالها شنوندگان خوبي نبوديد، مسلما تغيير آن نيز به آساني و سرعت نخواهد بود. بنابراين، به طور آگاهانه روي مهارتهاي شنيداري خود کار کنيد. از همين امروز تلاش کنيد که از شنيدن موثر استفاده کنيد تا درنتيجه، ارتباطي بهتر داشته باشد، بهرهوريتان را در کارهايتان ارتقا بخشيد و روابط اجتماعيتان را توسعه دهيد.
*عضو هيات ریيسه کميته تخصصی توسعه- انجمن مديريت منابع انسانی ايران(azaminejad@gmail.com)
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: