احمد تقوائی
٨ ارديبهشت ۱٣٨٨
ataghvai @gmail.com
1-- پرسش اين است که نيروهای دمکراتيک برای سازماندهی مردم در انتخابات چه راهی را بايد برگزينند ؟ ايا جوانان و بويژه داتشجويان تنها بايد به طرح مطالبات و گفتگو با نامزدهای انتخاباتی بسنده کنند ؟ ايا نشستی از چند گروه سياسی و انتشار طوماری از مطالبات کلی راه به جائی خواهد برد و ميتواند استراتژی مشارکت در انتخابات تلقی شود ؟ به باور من پاسخ به اين پرسش ها منفی ايست و تنها به از دست رفتن فرصتی ميانجامد که فضای انتخاباتی اين دوره برای باورمندان به حقوق بشر در راستای سازماندهی مردم فراهم اورده است.
انتشار طوماری از خواستها و مطالبات توسط نيروهای دمکراتيک ، دردی را درمان نکرده و حلال مشکلی در جامعه ما نيست زيرا چالش نيروهای دمکراتيک نه انتشار خواستهای عمومی بلکه تشکل مردم برای رسيدن به مطالبات مشخص است.
برای نمونه، اخيرا هشت گروه سياسی و دانشجوئی*1 موضوعات زير را در بيانيه خود به عنوان" اولويت های ما" انتشار داده اند. در انجا امده است که :
" اولویتهای ما در این رویکرد برنامهگرا و مطالبهمحور عبارت است:
الفـ توسعه سیاسی و ایجاد فضای تنفس و امکان حیات انسانی و فعالیت برای فعالان سیاسی و اجتماعی و تقویت نهادهای مدنی و صنفی
ب ـ جهتگیری توسعهگرای تولیدی و ایجاد اشتغال و رفاه نسبی برای اقشار مختلف مردم
پ ـ اصلاح مدیریت سیاست خارجی و برخورد منطقی و مبتنی بر منافع ملی با دیگر کشورها "
هنگاميکه چنين اولويت هائی با مهم ترين شعارهای انتخاباتی اقای کروبی يعنی " اصلاح قانون اساسی برای تضمين حقوق شهروندی ( حقوق بشر ) ، پايان دادن به نظارت استثصوابی ( انتخابات ازاد ) ، انتقال مالکيت نفت و گاز از دولت به مردم ( صندوق ملی –سهامی شهروندان ) ، پايان دادن به تنش های بين المللی از طريق احترام به کنوانسيون های بين المللی ) ، تشکيل کميته دفاع از حقوق شهروندی در دفتر رياست جمهوری و...مورد قياس قرار گيرد برنامه انتخاباتی اقای کروبی به مراتب دقيق تر ، دمکراتيک تر و بسيج کننده تر از اولويت های ياد شده است .
به باور من اگر اقای کروبی شعارهای مشخص خود را با " اولويت های " طرح شده در ان بيانيه معاوضه کند نه تنها گامی به پيش محسوب نمی شود بلکه چندين گام به پس خواهد رفت.
طرح اين مطلب را نيز ضروری می دانم که با همه احترامی که برای امضا کنندگان بيانيه ياد شده قائلم، جای تاسف است که در زماني که کمتر از يک ماه نيم به انتخابات باقی مانده، چند گروه معتبر سياسی به جای دادن رهنمود های مشخص به مردم و بويژه جوانان به طرح يک رشته موضوعات عمومی بسنده کرده و از اعلان موضعی روشن پيرامون انتخابات و کانديدادها طفره می روند.
2-- مدلی که ميتوان فورا از ان برای مشارکت در انتخابات بهره جست، راهکاری ايست که در دوران انتخابات امريکا سازمان «مووآن» *2 ان را به کار گرفت و توانست در فاصله کوتاهی صدها هزار جوان امريکائی را رادر شبکه ائی قدرتمندی به موازات حزب دمکرات سازمان دهد . اين شیکه نه تنها نفش بسيار موتری در پيروزی اوباما ايفا کند ، پس از انتخابات نيز به يکی از قدرتمند ترين ديده بان های جامعه مدنی امريکا مبدل گرديد.
نيروهای باورمند به حقوق بشر و دمکراسی در دوره کنونی نيازمند تهيه يک ليست بلند بالا از خواستها تيستند زيرا موضوعاتی که اقای کروبی در برنامه خود گنجانده است و بويژه دو موضوع " اصلاح قانون اساسی برپايه حقوق شهروندی و پايان دادن به نظارت استصوابی ، با تغيراتی در جهت شفاف سازی آن ها ، به اندازه کافی روشن و صريح اند و ميتوانند به مبانی تشکل دمکراتيک جوانان در اين انتخابات مبدل گردند.
مشارکت و بهره گيری از فضای انتخاباتی در درجه نخست به درخواست همه نيروهای دمکراتيک از جوانان جامعه برای تشکل در کميته هائی است که هر روز خواست های ياد شده اقای کروبی را همراه با دو سند اساسی " اعلاميه جهانی حقوق بشر" و " موازين انتخابات ازاد " به میان مردم برده ، مناسبات ميان انها را به مردم توضيح داده و پشتيبانی مردم را از ان خواست ها در اين انتخابات طلب کنند.
موفقيت اين کميته ها در اين است که مستقل از ستاد عملياتی اقای کروبی ليکن در ارتباط نزديک با ان عمل کنند. زيرا در چنين حالتی اين کميته ها قادر خواهند بود که از يکسو به صورت يکی از اهرم های نظارت جامعه مدنی بر سياست های دولت سامان يافته و از سوی ديگر به عنوان نيرویی برای مقابله با توطئه اقتدارگرايان در جلوگيری از تحقق ان خواست ها به ميدان ايند .
تشکيل يک سايت انترنتی از نمايندگان سايت هائی که به خواست ياد شده باور دارند برای کمک رسانی به تشکيل کميته های ياد شده گامی مهم و ضروری است . چنين سايتی ميتواند کميته ها را از طريق مناسبات انترنتی به شبکه قدرتمندی مبدل سازد.
گمان من بر اين است که هيچ شخصی با حدافل اشنائی با اوضاع و احوال ايران نمی تواند دچار اين خوش خيالی شود که با پيروزی اقای کروبی ، برنامه انتخاباتی ايشان به سرعت متحقق شده و جامعه ما راه صد ساله را يک شبه خواهد پيمود. ليکن اين موضوع رانيز نبايد ناديده گرفت و بی اهميت به حساب اورد که اکنون پس از ساليانی دراز و برای نخستين بار برخی از مهم ترين و محوری ترين مطالبات نيروهای دمکراتيک و ازادی خواه در قالب يک پلاتفرم انتخاباتی وارد صحنه رفابت در حوره رسمی سياست گرديده است . کم بها دادن و بی اهميت دانستن چنين امری خاک ريحتن به کوشش های جنبش دمکراسی مردم در چند ساله گذشته بوده و عدم دفاع از اين پلاتفرم انتخاباتی به بهانه اينکه افای کروبی در گذشته چنين و چنان کرده يا روحانی و معمم هستند، تنها به تضعيف گفتمان دمکراسی در اين انتخابات ياری می رساند.
من ترديدی ندارم که مشارکت مردم در انتخابات به گرد برنامه ها و شعارهای دمکراتیک اقای کروبی به گسترش گفتمان انتخابات ازاد و حقوق بشر در جامعه ياری می رساند. زيرا بر اين باورم که انروزی که اکثريت رای دهندگان جامعه ما اگاهانه برای پايان دادن به نظارت استصوابی و به منظور اصلاح قانون اساسی برای رسيد ن به حقوق شهروندی و نه دستور رهبری و نيکی و بدی افای کروبی و شجاعت ايشان، ارای خود را به صندوق ها ريزند، در انروز جامعه ما دروازهای رسيدن به دمکراسی را بروی خود گشوده است و از اين منظر بحث پيرامون اين مطلب که ايا اقای کروبی ميتواند در دوران رياست خود شعارهای ياد شده را متحقق سازد در اين مقطع موضوعی ثانوی است .
3—همکاری نهاد های و انديشکده های اينده نگر ايران برای نقد و غنا بخشيدن به برنامه های اقتصادی اقای کروبی از يکسو و افشای سياست اقتصادی پاپوليستی اقای احمدی نژاد و نفد اقتصاد کوپنی – دولتی يک نيازمبرم مهم و اساسی است. به باور من انديشکده های اينده نگری ايران نبايد در رفابت کنونی سکوت کرده و نقش بی طرفانه ائی را بر گزينند.
*1- نقل از بيانيه مشترک اردیبهشت ۱۳۸۸ – سايت اخبار امروز www.akhbar-rooz.com
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان سراسرکشور (دفترتحکیم وحدت)، جاما، جامعه زنان انقلاب اسلامی ایران، جنبش مسلمانان مبارز، حزب ملت ایران، سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت)، شورای فعالان ملی- مذهبی، نهضت آزادی ایران
*2- برای کسب اطلاعات بيشتر :
" نقش نهادها و کمون های انترنتی دمکراتيک در انتخابات آمریکا" – ayandeh.com
www.moveon.org