آتش جنگ ميان پيروان ميان اهل سنّت و تشيع به سرعت خاورميانه را به کام خود فرو می برد . افراطیون شیعی و سنّی با کمک کشورها و گروه های جنگ طلبی که برانگیختن کینه و نفرت های مذهبی را وسیله ای برای دستیابی به هدف های سیاسی خود می دانند، با شدت به دامن زدن به اين گونه جنگ ها و درگیری های مذهبی مشغول اند . دولت های عربستان و قطر، با هزينه کردن میليونها دلار و به کمک مزدبگيران و وابستگانشان در کشورهای خاورميانه، نفت بر آتش دشمنی های تاریخی دینی می پاشند و اميدوار اند که روزی چنين آتشی در ايران نيز شعله ور شود . انان به خوبی می دانند که با کارهایی مانند بمب گذاری در مساجد پيروان اين دو مذهب اسلامی، احساسات مذهبی مردم بر انگيخته خواهد شد و ستیز مذهبی و خونریزی به نام خدا بالا خواهد گرفت. امروز ما شاهد چنین رویدادهای دلخراشی در پاکستان و عراق هستیم و روزی نیست که خبر بمب گذاری و یا کشتار شیعی و سنّی در رسانهها باتاب نیابد.
جنگ های دينی و مذهبی در ميان طولاترين جنگ های جهان اند و همواره با نسل کشی همراه گردیده اند. چهار جنگ صلیبی میان مسیحیان و مسلمانان گواه ما است. در سده پانزدهم، فرمان پادشاهی اسپانیا در پشتیبانی از کلیسا، صدها هزار یهودی را آوراه و بسیاری از آن ها را قربانی دشمنی دینی کرد. در نیمه دوم قرن شانزدهم میلادی، جنگ و خونریزی میان پروتستان ها و کاتولیک ها که دولت فرانسه در کنار آن ها بود، 2 تا 4 میلیون کشته به جای گدارد.در جنگ سی ساله در سده هفدهم، میلیون ها تن (برخی نوشته اند که 10 میلیون) از شهروندان اروپا در جنک میان باورمندان به کلیسای کاتولیک با پروتستانیسم کشته شدند. در جنبش استقلال هند، میلیون ها هندو و مسلمان به جان هم افتادند و صدهاهزار نفر در این درگیری ها کشته شدند در قرن بیستم، میلیون ها انسان در جنگ میان مسلمان بامسیحی، مسلمان با یهودی، مسلمان با مسلمان و مسیحی با مسیحی در سودان، نیجریه، ایرلند، لبنان، سوریه و دیگر بخش های خاورمیانه قربانی شده اند و اینک شاهدیم که آتش جنگ مذهبی در عراق، پاکستان و بخش هایی از افریقا زبانه می کشد.
جنگ های دينی را نميتوان صرفا با استفاده از نيروی انتظامی - پلیسی از ميان برد زيرا نظاميان نيز از احساسات دينی و مذهبی برکنار نيستند بلکه تجربه نشان داده اکه آن ها نیز به سرعت به بازيگران اين جنگ ها مبدل می شوند.
متاسفانه تبعيضات دينی و مذهبی، زمينه های مساعدی را برای کشيده شدن دامنه اين جنگ ها به ايران که سال ها تجربه کشتار و زدوخوردهای شهری و روستایی حیدری- نعمتی، عمر سوزان و تبرایی- تولایی، بابی کشی و یهودی ستیزی ها را دارد، فراهم کرده است. برای مقابله با چنين امری لازم است که تمام باورمندان به بردباری و روادری مذهبی، پايان دادن فوری به تبعيض های دينی و مذهبی را به عنوان وظيفه مهمی در برابر خود قرار دهند و از اين راه دیوار استواری در برابر خطر گسترش جنگ های مذهبی به ايران بنا کنند.
سايت اينده نگر در چند سال گذشته با انتشار مقالات گوناگونی، به خطری که در اين زمينه موجويت و تمامیت ارضی ايران را تهديد می کند، هشدار داده است . امروز که آتش چنين رویداد هولناکی، پیرامون ایران را فراگرفته، لازم است که سیاست مدارن و نخبگان و کنشگران سیاسی- اجتماعی - فرهنگی ايران و نيروهای جامعه مدنی به خود آيند و از تجربه سوريه، سودان، پاکستان، فلسطین و عراق، درس گرفته و از درغلطيدن ايران به چنين دوزخی که تر و خشک را باهم خواهد سوزاند جلوگيری کنند.