به دنبال محکوم شدن ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، این کشور فعالیت 27 دوربین نظارتی آژانس را در تاسیسات هسته ای نطنز، اصفهان و تهران و دیگر اماکن متوقف کرد. دو طرف مناقشه چه تصمیمات موقتی گرفته اند ؟
۱- رافائل گروسی، مدیرکل آژانس هشدار داد فعال نشدن این دوربین ها حداکثر تا چهار هفته آینده به معنای از بین رفتن بخت احیای برجام است.
۲- ج .ا . ایران اعلام کرد روند تولید و نصب سانتریفیوژها و به کارگیری نسخه های جدیدتر و کارآمدتر را تسریع خواهد کرد.
تهران با افزون خواهی بر سه خواسته خودلجوجانه پافشاری می کند :
۱- حذف سپاه پاسداران از فهرست تروریسم،
۲- تضمین دادن آمریکا درباره خارج نشدن مجدد از توافق هسته ای،
۳- لغو بخش اعظم تحریم های آمریکا قبل از امضای توافق
ج . ا. برای این خواسته ها چه ابزارها و اهرم هایی در اختیار دارد؟ :
۱- ابزارهایی که مستقیما به فعالیت های هسته ای ایران ارتباط دارد مثل افزایش درجه غنی سازی به 90 درصد و خروج از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای و کاهش سطح همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی تا سطحی که عملا مانع عمل کردن بازرسان آژانس به ماموریت هایشان در تاسیسات هسته ای ایران می شود.
۲- ابزارهایی هستند که به طور مستقیم به مذاکرات هسته ای ارتباط ندارند و شامل نقشی می شوند که بازوهای خارجی ایران به خصوص سپاه پاسداران انقلاب و نیروهای بومی وابسته به آن در شماری از کشورهای عربی مثل عراق، لبنان، یمن، سوریه و غزه ایفا می کنند. تصادفی نیست که هرگاه مذاکرات هسته ای به بن بست می خورد، یک مسئول ایرانی تهدید می کند که اگر اسرائیل مرتکب اشتباهی در خصوص ایران شود، تل آویو و حیفا با خاک یکسان خواهند شد.
برنامه هسته ای ایران فقط مشکل آمریکا نیست بلکه به متحدان این کشور در منطقه به ویژه اسرائیل نیز مربوط می شود. این باور در واشنگتن وجود دارد که اسرائیل نمی تواند اجازه دهد دشمنی که موجودیتش را تهدید می کند به سلاح هسته ای دست یابد به ویژه که این دشمن، بارها متعهد به نابودی اسرائیل شده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند اسرائیل از نظر تاکتیکی توانایی حمله به تاسیسات هسته ای ایران را دارد ولی نابودی این تاسیسات هنوز به ضرورت راهبردی برای اسرائیل تبدیل نشده است.