آیا توافق اسد و داعش سر آغاز تجزیه سوریه است ؟
در روزهای پیشین ، با رایزنی های دمیستورا و توافق اولیه مسکو و دمشق ، قرار بر این شد که ؛ داعش کاری با دمشق نداشته باشد و نیروهای خود را بدون دردسر از اطراف دمشق بیرون آورده و در رقه متمرکز کند.
رقه در شمال سوریه و در مرز ترکیه ، پایتخت و قلعه پولادین و حیاتی ترین سنگر داعش شناخته شده است . رقه د ارای موقعیت نظامی و دفاعی مهم و نبض استراتزیکی مهم داعش می باشد .
چرا رقه به عنوان مرکز امارت اسلامی داعش ها بر گزیده شده است ؟ زیرا موقعیت جغرافیایی رقه اهمیت فراوانی برای داعشی ها دارد . از یک سوی در شما ل شرقی سوریه قرار دارد و به عراق و ترکیه نزدیک است و از سوی دیگر امکان دسترسی زمینی به آن مشکل است و حملات هوایی هم دارای بازده بالایی نمی باشد . و نیز مردمان آن منطقه سنی سلفی می باشند و از سال ها پیش ، از حکومت علویان نا خرسند بوده اند و با مقاومت اندک ، زیر بار قوانین شریعت داعش رفتند .
افزون بر این ، در آخرین روزهای سال ۲۰۱۵ ، کارنامه پیشروی داعش نه تنها درخشان نبوده است ، بلکه پس روی هم داشته است . ارتش عراق بخش اصلی رمادی را از چنگال داعش بیرون آورد . استان انبار و رمادی برای داعش یان ، از منظر استراتژکی اهمیت فراوانی دارد . شکست های اخیر ، نماینگر ضعف نظامی و از هم پاشیدگی تروریست ها در عراق و سوریه می باشد . از سوی دیگر با تمام یاوری های نظامی و مالی روسیه و ایران به بشآر ، سوریه در شرایط دشواری قرار دارد . بنابراین ضعف و موقعیت بهم ریخته هم این و هم آن ، سبب عقب نشینی داعش یان از اطراف دمشق به سوی رقه و ایجاد یک هم زیستی نیم بند از هر دو سوی شد .
این توافق عجیب ، سرنوشت داعش و سوریه را در سال ۲۰۱۶ رقم خوا هد زد . چگونه ؟
گمانه و نتیجه یکم : اینکه دمشق ، مسکو و تهران و سایر حامیان و موتلفین پذیرفته اند ؛ تا زمانی که داعش در سوریه ( و فقط در سوریه ) پا از گلیم خود دراز نکند ، در اقلیم رقه ماندگار شود . این توافق ، پیش درآمدی است بر تجزیه سوریه بدین گونه : سر زمین داعشستان در شرق و شمال شرقی به مرکزیت رقه ، سوریه ( یا علویستان ) در غرب و جنوب غربی و کرانه ساحلی به مرکزیت دمشق و شاید سرزمین کردستان در شمال . بدین گونه امنیت نسبی در دمشق و حلب ایجاد می شود .
گمانه و نتیجه دوم : گفتیم رقه به ترکیه نزدیک است . مشروعیت گرفتن و رسمیت یافتن داعش در رقه ، می تواند منبع تهدیدی برای ترکیه و کردها و ترکمان ها باشد . و این سبب ساز توازن و بالانس در ان منطقه خوهد شد .
شرایط کنونی به معنای رسیدن به آستانه تصمیم گیری و تصمیم سازی در مورد استقرار مخالفین و نوعی از تقسیم قدرت نسبی نیز می باشد .
سرنوشت داعش در سال ۲۰۱۶
اما اگر داعش توان مانور را در عراق و سوریه نداشته باشد و با ایجاد دولت در رقه و شامل شرقی سوریه ، دست و پایش بسته شود ، در سال ۲۰۱۶ ، به کدام سوی خواهد رفت و چه سرنوشتی خواهد یافت ؟
گمان بر این است : در سال جدید، رهبران داعش به سوی لیبی می روند تا پایگاه جدید خود را در این کشور بنا نهند و آشوب حاکم در لیبی نیز بهترین شرایط را برای آنها فراهم می کند. لیبی از ارتش و نیروی لازم برای مقابله با گروه های افراطی برخوردار نیست، و افزون بر این ، لیبی میادین نفتی عظیمی دارد که می تواند تامین مالی گروه داعش را تضمین کند.
غرب هیچ چاره ای جز مقابله با داعش در لیبی در سال 2016 ندارد. گروه های تروریستی در لیبی همه تلاش خود را به کار می برند تا ثبات را در مصر و تونس بر هم زنند. افزون بر این برقراری گروه تروریستی داعش در 300 کیلومتری اروپا خطری است که نمی توان به راحتی از آن چشم پوشید.