گفتگو با باقر اسکویی، مسئول ستاد دانشگاهی کروبی
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[04 Jun 2009]
[ سید باقر اسکویی]
چهارشنبه ۱٣ خرداد ۱٣٨٨
امروز آقای سید باقر اسکویی که از فعالین دانشگاهی و دبیر پیشین کمیته دفاع و صیانت از دانشگاهیان و تشکلهای دانشجویی هستند و اینک مسئولیت ستاد دانشگاهی آقای کروبی را برعهده دارند، با آینده نگر به گفتگو نشستند و به پرسش های ما پاسخ دادند.
آینده نگر: برخی گزارش ها درباره کارزار انتخاباتی بر این گواهی می دهند که امروز ما با یک شکاف نسلی در زمینه درخواست های اجتماعی روبرو هستیم. آیا شما چنین روندی را مشاهده می کنید؟ و در همین رابطه، میزان درگیری جوانان در کارزار انتخاباتی و از جمله ستاد آقای کروبی تا چه میزان است؟
اسکویی: شکاف های اجتماعی درجامعه ما در زمینه های گوناگون از جمله قومیتی، مذهبی، جنسی و نسلی بسیار است و این در جامعه ای مانند ایران که بسیار متکثر و متنوع می باشد امری طبیعی است. آنچه که شکاف نسلی را در ایران تشدید کرده این است که پس از گذشت سه دهه از انقلاب، چیرگی تمامیت خواهی و انحصار طلبی و قرائت افراطی از انقلاب و اسلام، مرزبندی های خودی و غیرخودی را میان شهروندان ایران بوجود آورده است. به باور ما این مسائل، شکاف نسلی را درایران تشدید کرده است. با این حال باید بیافزایم که به رغم این شکاف نسلی برنامه هایی که آقای کروبی ارائه داده اند ما توانسته ایم دانشجویان و جوانان تحول خواه و هوادر تغییر را که بخشی از اصلاح طلبان عملگرا و برنامه محور و نه هوادار شعار های توخالی و بی پشتوانه اند به سوی خود جلب کنیم. ستاد و تیم کروبی بیش از دیگران مورد استقبال جوانان و دانشگاهیان است.
آینده نگر: برخی از کسانی که به پشتیبانی از نامزدی آقای کروبی برخاسته اند، ورود ایشان را به کارزار انتخاباتی از سوی یک حزب سیاسی همراه با یک پلاتفرم نسبتا شفاف به عنوان یکی از مهمترین دلایل پشتیبانی از ایشان برمی شمارند. آیا تجربه و احساس شما هم این است که ستاد او مانند یک حزب مدرن رفتار می کند؟
اسکویی: ایشان تنها کاندیدی است که پس از انتخابات دوره پیشین و آن تقلبی که همه از آن آگاه هستند، از همه مناصب رسمی کناره گیری کردند و به ایجاد یک حزب مدرن دست زدند؛ روزنامه مستقل مردمی را پایه ریزی کردند و حتی تمام تلاش و توان خودشان را برای ایجاد یک تلویزیون مستقل خصوصی به کار بردند که البته با دشواری هایی روبروشد. مهم این است که امروز ایشان پیشقدم یک کار مدرن در جمهوری اسلامی هستند. ایشان یک کار سخت و طاقت فرسای مدرن حزبی را درایران ممکن کرده اند و پای آن هم ایستاده اند. با این حال و به رغم کار ایشان، می توان گفت که در ایران احزاب مدرن به مفهوم واقعی وجود ندارند و امیدوارم که تجربه حزب اعتماد ملی و افزایش آزادی احزاب در دولت آینده کمک کند که احزاب به شکل وسیعتری در ایران ظاهر شوند. ستاد ایشان هم بسیار قوی و برنامه محور و مدرن است. می دانید که شعار صیانت از حقوق شهروندی را نخست ایشان مطرح کردند و دیروز پیشنهاد ایجاد نهاد حقوق بشر در ریاست جمهوری را مطرح کرده اند که کاری بیسابقه است. سخنان ایشان در باره حقوق بشر و طرح ستاد صیانت از حقوق بشر موضع بسیار آوانگارد و مدرنی است که بسیاری از خطوط قرمز و تابوهای این نظام را درهم می شکند. بحث تغییر یا اصلاح قانون اساسی بر اساس معیارهای جدید و بر پایه مطالبات نسل جوان، گواه خطاب ایشان به نیازهای جامعه و نسل جوان ایران است. به نظر ما که به این ستاد پیوسته ایم، این ستاد در مجموع و با وجود همه کاستی ها، یک ستاد پیشتاز و مدرن است که مطالبات ما را دنبال می کند.
آینده نگر: شفافیت نظریه و پلاتفرم ها در این انتخابات چه جایگاهی دارند و آیا کوششی برای شفافیت بیشتر در جریان است؟
اسکویی: من معتقدم که یکی از الزامات و نیازهای گفتمان سیاسی مدرن، شفافیت نظری و برنامه ای است. ما تردیدی در این زمینه نداریم. به باور بنده آقای کروبی اولین کاندیدایی است که پلاتفرم کاملا شفافی را ارائه داده و یک نگاه برنامه محور به جامعه عرضه کرده است. این کاری بی نظیر در سیاست ایران است. من باور دارم که ایشان پیشرو این کار در ایران بوده اند و باعث و بانی شده اند که دیگران هم برای رقابت در این عرصه و برای این که عقب نمانند، خودشان را با این حرکت همراه کنند و بیانیه های برنامه ای صادر نمایند. ما حتی از این استقبال می کنیم که کاندیداهای جناح محافظه کار که حالا خودشان را اصولگرا می خوانند، بیایند و برنامه محوری کنند و با مردم کاملا شفاف صحبت کنند.
اما باید پذیرفت که هنوز بخش های قابل توجهی از مردم ما باور و برداشت های سنتی دارند. ما هنوز در سطح مجموعه جامعه به یک جایگاه سیاسی مدرن و به جنبش های اجتماعی مدرن که مورد پشتیبانی گسترده مردم باشند نرسیده ایم. هنوز به جایی نرسیده ایم که مردم بر پایه برنامه و پلاتفرم های شفاف بیایند و در انتخابات و سیاست شرکت کنند و از یک کاندیدا پشتیبانی بکنند. هنوز بخش بزرگی از جامعه ما اسیر تبلیغات و هوچی بازی هایی است که البته ناشی از یک شرایط تاریخی است. کشور ما امروز گرفتار یک بحران اجتماعی و اقتصادی است و مردم ما چنان درگیر مشکلات ناشی از این گرفتاری های اقتصادی و اجتماعی هستند که برای بسیاری از ایشان بحث برنامه و شفافیت های نظری و پلاتفرم های پیشرو جایگاه مهمی ندارد. بخشی از مردم کافی است احساس کنند که ممکن است کسی به ایشان وعده دهد که برخی از مشکلات آن ها را حل می کند و از راه هوچی گری آن ها را به دنبال خود بکشاند. با این حال و با وجود چنین فضایی آقای کروبی توانسته است یک پلاتفرم و برنامه شفاف را در برابر مردم قرار دهد و هم خود و هم مردم و هم کاندیداهارا به سوی شفافیت بیشتر سوق داده است. شفافیت برنامه ای و نظری بسیار مهم و اساسی است.
آینده نگر: انتظار واقع بینانه شما و دوستانتان از پی آمد های این انتخابات چیست؟
اسکویی: طبیعی است که در این کارزار انتخاباتی نخستین انتظار ما این است که به یاری مردم و با شفافیتی که در برنامه هایمان داریم بتوانیم به پیروزی برسیم. اما از این که بگذریم، امید ما این است که موفق به ارتقاء سطح گفتمانی کاندیداها و جامعه و شکستن تابوها و خطوط قرمزی بشویم که افراطیون اسلامی در ایران ایجاد کرده اند. اگر دراین کار موفق بشویم، همین پیروزی ما است. حقیقت این است که آقای کروبی و کارزار انتخاباتی ایشان حتی سطح گفتمانی نظام را یک گام به جلو برده اند. ما خوشحالیم که نهادهای مدنی و جنبش های اجتماعی به این گفتمان مدرن وارد شده اند. خوشحالیم که ما توانسته ایم بر جنبش هایی مانند زنان، دانشجویان و کارگران و حتی بر گفتمان اصلاح طلبان تاثیر بگذاریم و آن را به سطح بالاتری ارتقا دهیم. همین کار خودش یک پیروزی بزرگ است.
آینده نگر: از ایرانیان خارج از کشور چه انتظاری دارید؟ نیروهای هوادار دموکراسی در خارج از ایران از چه راه هایی می توانند به کوشش کنونی شما و نیز به روند دموکراسی در ایران یاری برسانند؟
اسکویی: ما انتظار داریم که خارج کشورهم با شفافیت به روشنگری بپردازد. مکانیزم آن هم پوشش های رسانه ای و خبری ایرانیان خارج از کشور است. خواهش و انتظار ما از هم وطنان خودمان در خارج این است که مرزبندی های میان کاندیداها و جریان ها را که به لحاظ حقیقی و سیاسی موجود است با استفاده از رسانه ها و نوشته ها برای مردم ما که رسانه ملی آزاد در اختیار ندارند روشن کنند. صدا و سیما که روشن است تریبون یک جناح خاص است و مردم ماهم همه روزنامه خوان نیستند. همه از اینترنت استفاده نمی کنند. اما تلویزیون و رادیو از راه ماهواره در اختیار همه است. ما به این کمک هواداران دموکراسی در خارج، برای روشنگری تمایز میان کاندیداها نیازمندیم.
آینده نگر: آیا به ادامه کار پس از انتخابات اندیشیده اید و اگر پاسخ شما مثبت است، آیا در نظر دارید که به عنوان بخشی از یک نیروی مستقل دموکراسی خواه به کار خود بصورت متشکل ادامه دهید؟
اسکویی: چه آقای کروبی در این انتخابات پیروز شوند و چه نشوند، برنده حقیقی و تاریخی این انتخابات آقای کروبی و تیم او است! تاریخ جنبش های مدنی و اصلاح طلبی کشور ما این را قضاوت خواهند کرد که ما در این انتخابات، با سربلندی و از راه شفافیت نظری و شکستن خط قرمز ها، پیروز شده ایم. سربلندیم، رای بیاوریم یا نیاوریم. اما در صورت پیروزی آقای کروبی، همه کوشش ما این خواهد بود که در جهت نهادینه سازی دموکراسی درایران با استفاده از ریاست جمهوری بکوشیم و برنامه هایی را که پاسخگوی دغدغه های مردم ایران است جلو ببریم. اما اگر پیروز نشویم، تلاش ما این است که اگر دولت بعدی دولتی باشد که از حداقل های حقوق شهروندی تا حدودی پشتیبانی کند؛ و به خصوص اگر دولت بعدی به ماده بیست و شش قانون اساسی و آزادی احزاب پایبند باشد، ما از کوشش برای ایجاد احزاب و سازمان های غیر دولتی پشتیبانی خواهیم کرد و خودمان هم در این مسیر حرکت خواهیم کرد. امیداوریم اما آگاهیم که حفظ این انسجام و همفکری پس از انتخابات کار بسیار دشواری خواهد بود. امیدواریم که دولت آینده در ایران نگاه امنیتی در آزادی احزاب را از میان بردارد. البته اگر دولت آتی دولت آقای کروبی باشد که این موضوع خودبخود شکل خواهد گرفت و آزادی احزاب به وجود خواهد آمد.
آینده نگر: آقای اسکویی از این که در این روزهای پر از گرفتاری که در گرماگرم کارزار انتخاباتی هستید این فرصت را به ما دادید سپاسگذاریم. برای شما و همه دوستانتان آرزوی بهروزی و موفقیت داریم.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: