آينده و راههاي ممكن براي انتخاب
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[12 Feb 2007]
[ دکتر يونس شکرخواه]
یکشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۸۵
بخشي از«گزارش بررسي و ارزيابي گزارشها، اسناد و مصوبات دومين اجلاس جهاني سران درباره جامعه اطلاعاتي»
الف : سطح تصميمسازي و تصميمگيريهاي كلان
- ارزشيابي عملكرد دولت و نهادهاي ذيربط در اجراي سياستها و برنامههاي مربوط به توسعه فناوري ارتباطات واطلاعات و اتخاذ ديدگاهها و راهبردهاي براي تداوم، اصلاح و توسعة برنامههاي كلان كشور در اين زمينه به ويژة، ارزيابي عملكرد نهادهاي دولتي در يك دهة گذشته و به طور خاص 5 سال اخير.
- همچنانكه از بيانية اصول و برنامة عمل ژنو (2003) و اجلاس نوين (2005) بر ميآيد، هر كشوري بر حسب وضعيت خود، ظرفيتهاي موجود، چشمانداز تحولات و تغييرات علمي، اجتماعي و فني و نيازها و شرايط حال و آينده ميبايست موضوع و استقبال از جامعة اطلاعاتي بپردازد. ايران با توجه به تجربههاي جهاني، معيارهاي خاص خود، شرايط حال و آتي و محدوديتها و منابع براي پيشبرد مقاصد مربوط به توسعه و كاربرد فناوري ارتباطات و اطلاعات و بهرهگيري از چنين ظرفيتي براي پيشبرد سياستها و برنامههاي توسعهاي و ملي ميبايست برخوردي فعالانه داشته باشد و به مانند ديگر كشورهاي پيشرفته آسيايي به «تدوين سند ملي توسعة ارتباطات و فناوري اطلاعات» و يا «برنامة عمل ايران دربارة جامعه اطلاعاتي» اقدام نمايد.
- حمايت از پژوهشهاي بنيادين پيرامون جامعة اطلاعاتي، و انجام تحقيقات و مطالعات مربوط به وضعيت ايران، شناخت تغييرات و دگرگونيهاي ناشي از گسترش فناوريهاي اطلاعاتي، ميزان دسترسي و بهرهمندي از شبكههاي اطلاعرساني و كاربردهاي آن در عرصههاي آموزش، تجارت و فرهنگ و ارائه چشمآندازهاي نو براي آيندة فناوريهاي نوين ارتباطات و اطلاعات در جامعة ايران.
- تداوم و تقويت حمايت دولت از بخش خصوصي، نهادهاي علمي و پژوهشي و نهادهاي مدني و اجتماعي حوزة ارتباطات و فناوري اطلاعات به ويژه در فعاليتهاي منطقهاي و بينالمللي و تمركز و ايجاد انسجام ميان بخشهاي دولتي، خصوصي و نهادهاي مستقل علمي و مدني در مطالعات سياستگذاري و برنامهريزيهاي مربوط به موضوع جامعة اطلاعاتي به ويژه شركت در كنفرانسها و اجلاسهاي بينالمللي و منطقهاي در اين زمينه از طريق ايجاد دبيرخانة دائمي در وزارت ارتباطات يا دبيرخانة شوراي عالي اطلاعرساني با همكاري و مشاركت نهادهاي دولتي و غير دولتي ذيربط.
- توسعه و تقويت علوم ميانرشتهاي در زمينة ارتباطات و فناوري اطلاعات با تأكيد بر ميان رشتهاي كردن علم ارتباطات و فناوري اطلاعات در ايران.
ب: سطح مطالعات و تحقيقات
- تدوين برنامة تحقيقاتي ايران پيرامون جامعة اطلاعاتي و ارتباطات و فناوري اطلاعات
- تعيين اولويتهاي پژوهشي در موضوع جامعة اطلاعاتي در عرصههاي فرهنگ، اقتصاد، آموزش، پزشكي، خدمات و نهادهاي اجتماعي و توسعة تكنولوژي ارتباطات و اطلاعات و زيرساخت، مقررات و ...
- اجراي مطالعات طولي براي تبيين و ترسيم وضعيت ايران در شاخصهايي نظير برنامة ملي، توسعة زيرساختها، ظرفيت و توسعة اينترنت، دسترسي و بهرهمندي كاربران، آموزش و فرهنگسازي.
- انجام مطالعات آيندهنگر با توجه به تغييرات جمعيتي، فناوري، اجتماعي و تحولات و يافتههاي جهاني در اين عرصه و به منظور ترسيم نسبتا دقيق چشماندازهاي توسعة ارتباطات و فناوري اطلاعات در ايران
- ارائه راهبردها، راهكارها و ترسيم راههاي ممكن براي انتقال از وضع موجود به وضعيت مطلوب و مورد انتظار.
- انجام مطالعات سياستگذاري در حوزة ارتباطات و فناوري اطلعات براي كمك به نظام تصميمسازي و پاسخگويي به پرسشهاي فوري كشور.
- انجام پژوهشهاي تطبيقي به منظور ايجاد پيوند و نسبت ميان سياستگذاريهاي ملي و فرايندهاي جهاني و ايجاد تعامل ميان مطالعات و برنامهريزيهاي ايران با تجارب و منطقهاي جهاني.
ج ـ سطح عمومي و اجتماعي كردن فناوريهاي اطلاعات و ارتباطات
- افزايش درك شهروندان از مفاهيم بنيادين و كاركردها و كاربردهاي فناوريهاي اطلاعات و اينترنت در بهبود زندگي جاري و نقشهاي آن در اشتغالزايي، تحرك اجتماعي، افزايش آگاهي و مهارتهاي جديد و مورد نياز جامعة امروز و آينده از طريق جلب مشاركت، رسانههاي عمومي و نهادهاي مدني و اجتماعي
- جلب كمك نظامآموزشي اعم از عمومي، متوسطه و آموزش عالي براي توسعة مهارتهاي مربوط به دسترسي و بهرهمندي نوجوانان و جوانان جامعه و افزايش معدل سواد اينترنتي در جامعه از اين طريق.
- استفاده از خود اينترنت براي تحول در افكار عمومي در چگونگي استفاده مؤثر و بهينه از اين رسانه در پيشبرد مقاصد فردي و اجتماعي.
- استفاده از استادان و كارشناسان اين حوزه و متخصصان رسانهها و افزايش رسانههاي جمعي در سادهسازي مفاهيم و افزايش فهم عمومي در درك مفاهيم پايه و كاربردي جامعة اطلاعاتي و فناوري اطلاعات.
- آموزشهاي عمومي و سازماني براي افزايش مهارتهاي پايه افراد جامعه به ويژه متخصصان و كارشناسان در نظاممند و هدفمند كردن و جمعآوري اطلاعات، ثبت و حفظ اطلاعات در رايانه، استفاده از اطلاعات در شيوههاي نو و توانايي پردازش و كاربرد اطلاعات در تصميمگيريهاي فردي، اجتماعي و سازماني.
- آموزش عمومي براي اينكه اطلاعات و دادهها و يافتههاي علمي و تجربي خود را به خوبي سطحبندي نماييم، خلاصه كنيم، پردازش كنيم و آنها را به خوبي و در حد بهينه قرار دهيم.
- اجرا كردن پروژه يونسكو با عنوان اطلاعات براي همه به عنوان يك طرح و برنامه واسط براي پيوند ميان لايههاي مختلف جامعه با موضوع جامعه اطلاعاتي و مباحث مربوط به ارتباطات و فناوري اطلاعات در كشور
- توسعه و تقويت نهادهاي علمي، اجتماعي و فرهنگي غير دولتي و مدني در عرصة ارتباطات و فناوري اطلاعات و جامعة اطلاعاتي
- مطالعه، تدوين و تهيه بستههاي آموزش تخصصي براي گروههاي مختلف اجتماعي و كارشناسان، متخصصان با گرايشهاي مختلف.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
منبع: ايران و جامعه اطلاعاتي