وقتى راه مى رويد، مى ايستيد، حركت مى كنيد وقدم مى زنيد، جرم بدن نيرويى را به سمت پائين وارد مى كند كه اين نيرو از طريق تنها نقطه اتصال شما با زمين يعنى همان پاها منتقل مى شود. در حالت عادى زمين به اندازه كافى سفت و محكم است. اما در بعضى از نقاط به وسيله سيمان، چوب و بتون پوشيده شده است و هنگامى كه روى اين سطوح راه مى رويد اثر جمع شونده اين ضربه ها سبب خواهدشد كه احساس كوفتگى و درد در پاها، ران ها و پشت پاها احساس شود. تجربه افراد در راه رفتن نشان داده است كه كفش ها نمى توانند كمك زيادى در كاهش درد ناشى از پاها داشته باشند زيرا به اندازه اى خود كفش ها سفت هستند كه مى توان از آن ها به جاى چكش در كوبيدن ميخ استفاده كرد. اما در حقيقت وظيفه كفش ها اصلاح ناهنجارى هاى بدن و نيز الگوهاى غلط راه رفتن است. هدف اصلى كفش ها راحت تر كردن ايستادن، دويدن و قدم زدن است كه اين هدف را از طريق تغيير زاويه هايى كه در آن ها پا ضربه مى خورد، انجام مى دهند.
در بدو تولد هر شخص با مقدار مشخص از يك لايه نرم در كف پا متولد مى شود. اين لايه به صورت طبيعى ضربه هايى را كه به پا وارد مى شود ملايم تر كرده و ضربه را در كل پا توزيع مى كند تا همه ضربات به نقطه اى يكسان وارد نشده و سبب آسيب زياد نشود. در طول زمان و با بالاتر رفتن سن افراد اين لايه اثر خود را از دست داده و باريك تر مى شود كه در اين جا نقش كفش به عنوان ضربه گير و آرام كننده ضربات وارده به پا بيشتر خواهدشد.
* قدمت كفش
قدمت كفش در كشور ما به ۴۵۰۰ سال قبل بازمى گردد يعنى زمانى كه در ايران پاپوش هايى با نام غوشنگ مورد استفاده قرار مى گرفت پس ازغوشنگ، چارق وارد بازار شد كه نقوشى از چارق در آثار تاريخى تخت جمشيد نيز بر جاى مانده است، در آن زمان كفش نه تنها كالايى لوكس و تشريفاتى به حساب نمى آمد بلكه محصولى نرم، سبك، راحت و با كيفيت بود كه جهت انجام امور روزانه و طى طريق كردن مورد استفاده قرار مى گرفت.پس از انقلاب صنعتى و توليد كفش هاى كارخانه اى، ديگر كفش هاى دست دوز از رونق افتاد و مشتريان تمايلى به خريد اين گونه از كفش ها نداشتند. به علاوه در سال هاى اخير با ورود انواع و اقسام كفش هاى چينى در بازار كشور ما و ساير بازارهاى جهانى ديگر به كيفيت كفش اهميتى داده نشده و تنها ظاهر و زيبايى آن ملاك انتخاب قرار مى گيرد.
* تغييرات پا
به طور متوسط هر فرد ساليانه سه ميليون قدم برمى دارد كه در هر قدم معادل وزن خود را روى پاها مى اندازد. با گذشت زمان و در صورت عدم استفاده از كفش هاى مناسب براى راه رفتن آسيب هايى در پا وارد مى شود كه به طور خلاصه به قرار زير است:
- درازتر شدن و پهن تر شدن پاها
- صاف شدن قوس پا
- كاهش چربى كف پا و پاشنه
- خشكى مچ پا
- كاهش تعادل در هنگام راه رفتن
- خم شدن انگشتان به طرفين چپ و راست
- انحراف انگشت كوچك پا به سمت خارج
- تورم مفاصل انگشتان
- انحراف انگشت شصت پا به خارج
* كفش زنانه
براساس تحقيقات انجام شده توسط انجمن ارتوپدى آمريكا به دليل استفاده بيشتر خانم ها از كفش هاى تشريفاتى و غير طبى مشكلات به وجود آمده در آن ها بيشتر است. به آمار زير دقت كنيد:
- از هر ده زن، هشت نفر اعتقاد دارند كه كفش هايشان دردناك است.
- از هر ده زن، نه نفر كفش تنگ و كوچك مى پوشند
- از هر ده زن، هفت نفر دچار يكى از بيمارى هاى پا هستند.
- زنان ده برابر مردان دچار بيمارى هاى پا مى شوند.
جالب است بدانيد كه براساس مطالعه دانشمندان بروز ناراحتى در پاهاى زنان تنها به دليل استفاده از كفش هاى تنگ و پاشنه بلند بوده است.
* كفش خوب
در خريد كفش همواره دقت لازم را به عمل بياوريد و همان اندازه كه به ظاهر و شكل كفش دقت داريد به راحتى و انعطاف پذيرى آن نيز دقت داشته باشيد و نكات زير را نيز به خاطر بسپاريد:
- سعى كنيد كفش چرمى بخريد (البته اگر پولتان مى رسد!) زيرا چرم سبب عبور هوا شده و قالب پاى شما را نيز بر هم نمى زند.
- كف كفش بايد داراى بالشتكى باشد تا ضربه هاى ناشى از راه رفتن روى سطوح سخت را خنثى كند.
- از كفش هاى پاشنه بلند براى مدت طولانى استفاده نكنيد زيرا سبب فشردن انگشتان پا شده و مشكلات فراوانى براى شما به ارمغان خواهندآورد.
- براى كودكان كه رشد سريعى دارند كفش هاى كتانى و ارزان قيمت بخريد تا موجب جلوگيرى از رشد طبيعى پاى كودكان نشود.
- وجود قوس در كف كفش سبب خواهدشد كه وزن بدن در سطح بيشترى پخش شود و از تمركز فشار بر نقطه اى خاص بكاهد.
بنابر گفته دكتر اسميت: كفش خوب بايد كفى داشته باشد و پاشنه پا به راحتى در آن جا بگيرد. به علاوه بايد فضاى كافى براى پنجه پا و انگشتان وجود داشته باشد.
و بنابر نظر دكتر ديويد: پاشنه بلند كفش سبب خواهدشد كه پا از حالت طبيعى خارج شده و تاندون آشيل كوتاه شود، به علاوه به دليل توزيع نامتناسب وزن بدن، بيشتر وزن بدن به قسمت برجسته روى پا منتقل شده كه سبب عدم تعادل و توازن خواهدشد. به علاوه با سرازير كردن مسير پنجه ها، پاها به سمت داخل كشيده شده و صاحب كفش در معرض پيچ خوردگى قرار مى گيرد.