ابزارهای همراه، برنامه های کاربردی و همچنین ربات های جراح و پرستار در حوزه پزشکی به یک ضرورت تبدیل می شود
فناوری های دیجیتالی با گام های بلندی به حرکت در مسیر پیشرفت در حوزه های مختلف ادامه می دهد و امروزه شاهد پیشرفت های بزرگی در محبوبیت این گروه از فناوری ها در عرصه پزشکی در زمینه کاربرد تبلت ها و گوشی های هوشمند و همچنین عرضه اپلیکیشن ها یا همان برنامه های کاربردی با رویکرد پزشکی هستیم تا جایی که در بسیاری از مراکز درمانی در کشورهای توسعه یافته استفاده از گجت ها در مراکز درمانی به عنوان یک استاندارد پذیرفته شده است.
شرکت های بزرگی که در این زمینه فعالیت دارند، هم قسم شده اند تا با همکاری هم بتوانند پرچم فناوری های دیجیتالی را در حوزه علوم پزشکی و درمانی به اهتزاز در آورند و هدف اصلی آنها این است که ابزارهای همراه، برنامه های کاربردی و همچنین ربات های جراح و پرستار در آینده ای نزدیک در بخش های درمان و آموزش پزشکی به یک ضرورت تبدیل شود. بی شک پیشرفت های بزرگی که در دنیای پزشکی شاهد آن خواهیم بود، می تواند زمینه ساز دستیابی به توانایی بیشتر در مدیریت فرآیند درمان، تضمین بهداشت و سلامت افراد باشد.
گوشی های هوشمند، تبلت ها، برنامه های کاربردی و همچنین گجت ها از جمله مهم ترین دستاوردها در حوزه فناوری های دیجیتالی است که برقراری ارتباط میان پزشکان و بیماران را به روشی امروزی و فراتر از ارتباط چهره به چهره امکان پذیر می سازد. به کمک این امکانات می توانید علاوه بر علائم حیاتی، نتایج آزمایش ها یا حتی اطلاعات مختلف درباره وضعیت عملکرد قلبتان را با پزشک معالج خود به اشتراک گذارید.
● برنامه های اختصاصی برای دنیای طب
امروزه برنامه های کاربردی ساده ای معرفی شده که به همه افراد این امکان را می دهد تا به آسانی از یک ضایعه استخوانی یا پوستی که برایشان مشکل ایجاد کرده است تصویری گرفته و از شدت وخامت آن مطلع شوند. بسیاری بر این باورند که گوشی های هوشمند یعنی همراهان همیشگی انسان تاثیرگذارترین نقش را در نفوذ فناوری های دیجیتال در عرصه پزشکی داشته اند.
این روزها استفاده از گوشی های هوشمند به جایگاه مهم و قابل توجهی در حوزه سلامت و درمان دست یافته و انجام بسیاری از کارها برای پزشکان و بیماران را تسهیل کرده است. بیش از صدها برنامه کاربردی برای سنجش وضعیت سلامت افراد از طریق گوشی های هوشمند طراحی و عرضه شده است که حتی می تواند آنها را به دستگاه های شخصی پیشرفته نظیر یک دستگاه سونوگرافی قابل حمل تبدیل کند. یکی از جدیدترین برنامه های کاربردی S Health است که برای گوشی های اندرویدی طراحی شده است.
به این ترتیب با استفاده از این برنامه گوشی تلفن همراهتان به ابزارهای سنجش سلامت متصل شده و میزان فشار خون، قند خون و وزن را اندازه گیری و ثبت می کند. برخی از برنامه های کاربردی نیز به شما یادآوری می کنند که باید مراقب وضعیت سلامتتان باشید. در واقع این برنامه ها ابزار های هشداردهنده هستند. برای مثال آن دسته از افرادی که روزانه زمان نسبتا طولانی را در مقابل نمایشگرهای کامپیوتری سپری می کنند برنامه های اختصاصی طراحی شده است که براساس یک برنامه زمان بندی شده به کاربران یادآوری می کند باید لحظاتی را به چشمانشان استراحت دهند تا سلامت چشمانشان با خطر مواجه نشود. اما پیشرفت این برنامه های کاربردی به اندازه ای بوده است که حتی می توان تشخیص بسیاری از بیماری ها نظیر سرطان پوست را هم به آنها سپرد. تنها کافی است با استفاده از گوشی همراهتان از قسمت های مختلف پوست بدن عکس گرفته و تشخیص را به عهده این برنامه بگذارید.
بر اساس نتایج آماری اعلام شده از سوی بانک جهانی در سال گذشته میلادی کاربران تلفن همراه که سه چهارم جمعیت جهان را تشکیل می دهند بیش از ۳۰ برنامه کاربردی قابل اجرا روی گوشی های هوشمند بارگذاری کرده اند که نشان دهنده محبوبیت برنامه های کاربردی در میان کاربران است و این موضوع نشان می دهد حوزه سلامت نیز از طریق برنامه های کاربردی می تواند آینده درخشانی را برای خود به تصویر کشد. شاید در آینده برنامه های کاربردی جایگزین روش های درمانی شود تا جایی که دیگر پزشکان به جای دارو برای بیمارانشان اپلیکیشن تجویز کنند.
● حضور گجت ها را جدی بگیرید
گجت های اختصاصی این امکان را فراهم کرده است تا اطلاعات مربوط به وضعیت سلامت افراد را جمع آوری و ثبت کنند. به این ترتیب همه اطلاعاتی که در سنجش وضعیت سلامت افراد مهم و ضروری است یکپارچه شده و پس از بارگذاری روی سرورهای مبتنی بر پردازش ابری در صورت نیاز در اختیار پزشکان قرار می گیرد.
اگرچه برنامه های کاربردی نیز به نوبه خود نقش مهمی در پیشرفت دستاوردهای حوزه پزشکی داشته است، اما باید پذیرفت مهم ترین عامل بهبود اقدامات درمانی و بهداشتی کاربرد سخت افزارها و ابزارهای هوشمند است.
از سیستم های موج نگار مغزی که از طریق گوشی های اختصاصی سیگنال های الکتریکی مغز را دریافت و ثبت می کند تا دستگاه های قابل حمل مخصوص انجام آزمایش های ژنتیکی که علاوه بر تشخیص بیماری های ژنتیکی هرگونه واکنش دارویی را نیز بسرعت تشخیص می دهند و همچنین صندلی های تقویت کننده عضلات شکم، همه از جمله گجت های اختصاصی حوزه پزشکی و درمان است که توانسته است بسیاری از محدودیت ها مانند زمان انتظار طولانی برای دریافت نتیجه انجام آزمایش های ژنتیکی را براحتی از میان بردارد.
هر تختخوابی که مجهز به سیستم Early Sense باشد، می تواند طی کمتر از یک دقیقه از زمانی که فرد روی تخت دراز می کشد علائم حیاتی مانند ضربان قلب و تنفس را مورد بررسی قرار داده و مانند یک پرستار شخصی، وضعیت سلامت افراد بخصوص سالمندان و افراد مبتلا به بیماری های قلبی و تنفسی را تحت نظر قرار دهد.
اگر شما از جمله افرادی هستید که کنترل وزن برایتان اهمیت زیادی دارد، ترازوهای هوشمند مجهز به سیستم Wi Fi می تواند اطلاعات مربوط به وزن و درصد چربی و شاخص توده بدنی شما را از طریق یک برنامه آنلاین مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
● خیر مقدم برای ورود ربات ها به حوزه درمان
یکی دیگر از فناوری هایی که به نظر می رسد بتواند در آینده ای نزدیک خدمات بهداشتی درمانی را تحت تاثیر خود قرار دهد، فناوری رباتیک است. امروزه ربات ها به شکل نامحسوسی در کنارمان حضور دارند و دیگر خدمات آنها تنها به کارخانه ها و آزمایشگاه ها محدود نمی شود.
علم رباتیک به کمک پزشکان، جراحان و پرستاران آمده است و این تحول علاوه بر درمان می تواند در پیشگیری از بیماری ها نیز نقش مهمی داشته باشد. اگرچه حضور ربات ها در بیمارستان ها و مراکز درمانی اندکی دور از ذهن به نظر می رسد، اما بی شک با وجود ربات ها که در مقایسه از دقت بیشتری برخوردار بوده و خستگی ناپذیرند می توان آینده سالم تری را برای ساکنان این کره خاکی تضمین کرد.
البته روی دیگر سکه بیمارانی قرار دارند که هنوز حضور علم رباتیک در دنیای پزشکی را به رسمیت نشناخته اند و از این که سلامت خود را یک ربات بسپارند احساس ترس و وحشت می کنند. از زمانی که ربات های مکانیکی برای نخستین بار قدم به اتاق عمل گذاشتند، بیش از ۲۵ سال می گذرد. اگرچه رباتی که در سال ۱۹۸۵ برای نمونه برداری در انجام یک جراحی مورد استفاده قرار گرفت پیچیدگی ربات های امروزی را نداشت، اما آغازگر تحولات عظیمی بود که همچنان می تواند مزایای بسیاری را به همراه داشته باشد. پس از آن نیز اقدامات مشابهی در این زمینه انجام شد تا این که سیستم جراحی رباتیک داوینچی برای نخستین بار در انجام یک جراحی لاپاروسکوپی مورد استفاده قرار گرفت.
به این ترتیب نخستین قدم ما برای گسترش دانش رباتیک یا بهتر بگوییم حضور ربات ها به عنوان پزشک، پرستار و جراح برداشته شد. ربات های دستیار پزشکی روز به روز در حال پیشرفت بوده و بر توانایی های آنها افزوده می شود. بنابراین دور از انتظار نخواهد بود در آینده ای نزدیک به کمک این دستیاران رباتیک تحولات عظیمی را در دنیای پزشکی نظاره گر باشیم.