یکی از ابزارهای مهم انسان در افزایش بهره وری ، توانایی در تفکر، برنامه ریزی و تصمیم گیری است و یکی از معیارهای توانایی وی ، قابلیت در برنامه ریزی قبل از شروع فعالیت است .
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا وبه نقل از هیجار این توانایی در زندگی روزانه مانند برنامه ریزی برای مسافرت و انجام کارهای روزمره مشهود است که نشان دهنده تفکر درباره اتفاقات آینده قبل از وقوع آنهاست . پس می توان اذعان نمود همه انسانها در زندگی شخصی و اجتماعی خود در آینده چندین پروژه دارند .
انسان اگر بخواهد عملکردی معقول ارائه دهد باید نسبت به پیامدهای اقدامات خود و دیگران و واکنشهای آنان و نیز نیروهایی که خارج از کنترل آنهاست شناخت و آگاهی کافی داشته باشد قابل ذکر است این پیامدها صرفا در آینده رخ می دهند لذا افراد باید تلاش کنند ، علاوه بر درک صحیح امور در حال وقوع ، اموری که شاید در آینده اتفاق بیفتد را نیز شناسایی کنند همه اینها گواه بر ضرورت آینده نگری توسط انسان است.
لزوم آینده نگری در زندگی
آینده نگری به انسان این توان را می دهد که تهدیدها و فرصتهایی که در آینده با آنها مواجه می شود را پیش بینی کند و زمان کافی برای تفکر و تصمیم گیری قبل از برخورد با آنها را داشته باشد . همچنین آینده نگری سبب می شود انسان اهداف بلند مدت همراه با طراحی استراتژی های لازم برای دستیابی به آن اهداف را تدوین کند.
ما انسانها نقشی در تقدم و تاخر آینده نداریم و فرصتها و تهدیدها هم در اتاق انتظار نمی نشینند تا در صورت آمادگی ما به وقوع بپیوندند بلکه در بیشتر اوقات ، زمانی اتفاق می افتد که ماکمترین آمادگی را داریم.به این ترتیب نباید بخاطر مشغله زیاد و درگیر شدن با مسائل جاری و روزمره ، آینده را به بوته فراموشی بسپاریم .
تنها گزینه ما برای مقابله با این وضع ، همان تفکر روبه جلو و آمادگی در بهترین حالت ممکن برای مواجه شدن با وقایع احتمالی آینده است . آینده از قبل طراحی نشده ، بلکه در حال ساختن است و انسان می تواند با اقدامات هوشمندانه خود در شکل دادن به آن ، ایفای نقش کند. در عصر حاضر راههای بسیاری برای ساختن آینده که قبلا تصور آنها نمی شد در اختیار انسان وجود دارد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و فناوری اطلاعات و اتباطات تغییرات چشمگیری در کیفیت زندگی ، تحول صنعتی ، تغییر وتبدیل ثروت، جابجایی قدرت در سطح ملتها و ... به وجود آورده است و باعث شده است رشد منحنی علم در چند سال اخیر متمایل به عمود باشد که نشان دهنده کوتاه شدن هرچه بیشتر چرخه زمانی تولید علم است .
مدیران و آینده نگری
با این اوصاف هنوز برخی از مدیران آنچنان در مسائل و مشکلات روزمره ذوب شده اند که طی یک دوره زمانی کوتاه و مشخص برای یک امر معین چندین برنامه و تصمیم مختلف و حتی معارض می گیرند که سبب هدر رفتن منابع فراوان مادی و انسانی می شود . و همگی نشان از عدم بهره گیری از علم روز و داشتن برنامه راهبردی است . این درحالی است که آثار تصمیمات و برنامه ریزی آنان بر بخشی از جامعه تسری پیدا می کند . پس می طلبد مدیران ضمن الزام به تجهیز علم آینده شناسی و آینده نگری ، هنر مدیریت در محیط بی ثبات و پویا و چگونگی برخورد با پدیده تغییر و بهره برداری از آن را بیاموزند.
« آلن لاکین» متخصص مدیریت زمان در این باره می گوید: برنامه ریزی ، آوردن آینده به زمان حال است تا بتوانید همین الان کاری برای آن انجام دهید. مدیران نباید انتظار آینده را بکشند بلکه باید در محیط کاری و تصمیمات خود به استقبال آن بروند و فکر برنامه ریزی را به آینده منتقل نکنند. نباید منتظر آمدن فرصتها باشند بلکه تغییر را به عنوان قلب تپنده آینده همانند سکه ای بنگرند که در یک روی آن فرصت و در یک طرف دیگر تهدید وجود دارد و توانایی شناسایی و بهره برداری از فرصتها و تبدیل تهدید به فرصت را کسب کنند .
مهمترین ابزار در اختیار مدیران امروزی آینده نگری است بطوری که با داشتن نگرش عمیق از تحولات شتابنده محیطی و کلان نگری که حاصل توجه ژرف به آینده است را به زمان حال منتقل کرده و مانع از ارائه عملکرد ضعیف می شوند . شاید نام فرمول «شش پی » ( six p) را شنیده باشید این فرمول می گوید : « proper prior planning prevents poor performance. » یعنی « برنامه ریزی قبلی مناسب ، مانع عملکرد ضعیف می شود. »
پیشرفت شهر ومدیران
شاید دیده یا شنیده باشید که یک استان و یا شهرستان در این سالها دارای پیشرفت چشمگیری بوده است که همه این پیشرفتها یک شبه یا یک هفته یاحتی یکساله نبوده است بلکه با برنامه ریزی و تصمیم گیری قبلی که توسط مدیران و مسولان آن استان و یا شهرستان انجام شده تحقق یافته و اما هدف از نگارش این مقاله نگاهی به برنامه ها ، اهداف و عملکرد مدیران و مسئولان استان لرستان و شهرستان هاست .
برای پی بردن به برنامه و موفقیت یا عدم موفقیت یک مدیر یا مسئول در آینده کافی است از او در مورد برنامه ها و اهداف او سوال کنید . که همشهری برای تکمیل نمودن این گزارش با بیشتر ادارات شهرستان الیگودرز ارتباط تلفنی برقرار نمود که حاصل این ارتباط چنین است : در تماس باچند اداره که با چنین پیامی مواجه شدیم مشترک گرامی برقرای ارتباط با تلفن مورد نظر مقدور نمی باشد لطفا مجدداً شماره گیری نفرمائید ! در تماس با بعضی از ادارات ، رئیس ادارات یا حضور نداشتند یا جلسه بودند یا معاونانشان برای تکمیل این گزارش کمکی به ما نکردند .
یا بعضی از آنها از ما خواستند که حضوری خدمتشان برویم که به نظر شما با وجود بیش از 100 اداره ،نهاد، سازمان و شرکت در الیگودرز برای تهیه این گزارش ما باید چقدر زمان و هزینه صرف کنیم . و اختراع تلفن بعنوان وسیله ای که می تواند از صرف زمان و هزینه بکاهد بیهوده بوده است! البته چند مسئول به ما در تهیه این گزارش کمک کردند و به دلیل طولانی نشدن این گزارش حداقل به یک طرح اشاره نمودند که جای دارد از آنها تشکر و قدر دانی نمائیم .
بر نامه ریزی مدیران برای آینده شهر
مهندس ارسلان زارع فارسانی شهردار الیگودرز در آینده با برنامه ریزی که انجام داده ایم شهرداری الیگودرز را از سنتی به الکترونیکی تبدیل می کنیم و با به روز شدن شهرداری علاوه بر حذف کاغذ بازی از سوء استفاده ها ، خطاهای انسانی، نظرات سلیقه ای و... جلوگیری می شود .
علیرضا حاجیعلی مدیرکمیته امداد شهرستان الیگودرز به یکی از طرح های این کمیته اشاره کرد و گفت : یکی از طرح های کمیته امداد توانمندسازی خانوار های تحت پوشش این اداره می باشد . که درسال 92 تعداد 350 خانوار به لطف خداوند به خود باوری رسیدند که امسال هم امید است این رقم را افزایش دهیم .
اسفندیار پولادوند رئیس بهزیستی شهرستان الیگودرز گفت: از50 واحد مسکونی مهر بهزیستی تعداد 10 واحد مسکونی را به مددجویان تحویل داده ایم که امید است امسال با برنامه ریزی که این اداره نموده است با رفع موانع و مشکلات ، دیگر واحدهای مسکونی را تکمیل و هر چه سریعتر به مددجویان تحویل دهیم.
این نمونه ای از برنامه ریزی کردن یک مسئول برای آینده است و بجز از این عزیزان تعدادی دیگری از مسولان برنامه و اهداف آینده خود برای پیشرفت شهرستان الیگودرز را تشریح نمودند که به دلیل طولانی شدن این گزارش امکان چاپ آنها وجود ندارد که از این عزیزان عذر خواهی می شود .