در همایش آینده پژوهی مشاغل و رشته های تحصیلی در رشت عنوان شد؛
گیل نگاه/ مهدیه عطایی: اولین همایش آینده پژوهی مشاغل و رشته های تحصیلی به همت و با حضور جمعی از معلمان آموزش و پرورش در سالن پارك علم و فناوری رشت برگزارشد.
سخنران ویژه این همایش وحید وحیدی مطلق، دبیركل فدراسیون جهانی آینده پژوهی بود. وحیدی مطلق چهره ماندگار آینده پژوهی جهان و آینده پژوه برتر جهان در سال ۲۰۱۳ می باشد.
وحیدی مطلق در این نشست با اشاره ای به پیشینه فدراسیون جهانی آینده پژوهی که از سال ۱۹۷۳ در پاریس به عنوان نهادی مشاور یونسکو پایه گذاری شده است به استان گیلان اشاره کرد و گفت: گیلان استان پیشرو در فناوری های پیشرفته است.
آینده پژوهی فعالیت فکری و عملی است که به همه ی بخش های کالبدی زندگی مثل روان شناسی، زیست مخیطی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فناوری می پردازد. و هدف اصلی آن کشف و تسلط بر زمینه های مختلف علت و معلولی از طریق مفهوم سازی نگرش سیستمی می باشد.
دبیر کنفدراسیون جهانی آینده پژوهی ضمن تأکید بر تغییر شیوه تشکیل نظام های آموزشی مطرح کرد: یادگیری دیگر محدود به مقاطع تحصیلی نبوده است و امروزه یادگیری مادام العمر بعد از فارغ التحصیلی را شاهد هستیم.
او با اشاره به نظریات این حوزه آینده پژوهی را به چند دسته مثل آینده های باور پذیر، آینده های برمبنای تخیلات و تصورات و آینده مطلوب معرفی کرد.
این آینده پژوه ابراز کرد: آینده پژوهی بر خلاف تصور رایج به معنای پیشگویی نیست. او ادامه داد: آینده پژوهی صرفا به دنبال یافتن آینده محتمل نبوده است و روی آن متمرکز نمی شود بلکه سراغ آینده مطلوب نیز می رود.
او با یاد کردن از کشور ژاپن که در آن تعداد ایستگاه های شارژ برقی خودرو از تعداد پمپ بنزین ها بیشتر شده است عنوان کرد: دنیا به سمت انرژی های تجدید پذیر در حرکت است و شیوه زندگی، طراحی و مهندسی جوامع از بیخ و بن متحول خواهد شد.
این آینده پژوه همچنین با اشاره به پیاده راه فرهنگی شهر رشت گفت: در چشم انداز های شهرهای توسعه یافته مانند اسلوو، افزایش ۵۰ درصدی محیط هایی برای پیاده روی تدوین شده است و دنیا به سمت چنین ایده هایی پیش می رود که به نظر می رسد ساخت پیاده راه در مرکز گیلان هم با همین ایده است.
وحیدی مطلق ضمن تأکید بر رشد شبکه های اجتماعی که در سال ۹۲ دو میلیون عضو در ایران داشته اند و در سال ۹۴ این عدد به ۴۰ میلیون نفر رسیده است تصریح کرد : حرکت بازارها روند خطی را طی نمی کند و تصاعدی عمل می کند بنابراین چیزهایی که امروز متصور آن هستیم در کوتاه مدت با رشد تصاعدی به واقعیت تبدیل خواهند شد.
او همچنین ادامه داد: نسل جدید با بی وزنی مواجه است به این شکل که همه چیز را به صورت دیتا و اینفورمیشن می بیند. حوزه فعالیت نسل جدید اپلیکیشن ها هستند. او اضافه کرد: این تفکر در تقابل با تفکر فیزیکالِ تا کنون خواهد بود.
وحیدی مطلق با ترسیم جهانی که نیاز به حضور فیزیکی پزشک ندارد، فروشگاه ها به صورت کاملا مجازی هستند و اشیاء در شبکه اینترنت با یکدیگر تعامل می کنند به نظریات همکارانش استناد نمود و گفت: به زودی فناوری هایی مثل بایوتک، چاپگر سه بعدی، خودروهای برقی و اینترنت اشیاء آینده شغلی همه را تحت تأثیر قرار خواهند داد. او اضافه کرد: بسیاری از مشاغل از بین می روند و مشاغل جدید با استفاده از دیتا به روی کار می آید.
وحیدی مطلق عنوان کرد: میلیونر شدن در اقتصاد جدید در ایده هایی است که بتواند مشکلات ملیون ها نفر را حل کند.
او جهان پیش رو را جهانی با چهار سناریو متفاوت معرفی کرد و عوامل شکل دهنده این سناریو ها را «محدودیت»، «عمومی»، «همکاری» و «رقابت» معرفی کرد و همچنین به مثال هایی عینی از ترکیب این عوامل با یکدیگر و ساخت چهار سناریو را برای حاضرین تشریح کرد.
از دیگر نظریات مطرح شده در این نشست، می توان به دنیایی که یک کل پیوسته است و به جای رقابت های موجود در نظام آموزشی به سمت همکاری پیش می رود می توان یاد کرد.