Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نوشتن در دنيايي ديگر

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 May 2005]   [ cc]

پديده وب نگاري را بايد دستاورد تركيب دگرگوني هاي اجتماعي و نوآوري هاي تكنولوژيك دانست، دستاوردي كه در آن نقش دگرگوني هاي اجتماعي بسيار پررنگ تر از تحولات تكنولوژيك در عرصه اطلاع رساني است. در واقع پديده وب نگاري مقدمه تحقق جامعه اي چند صدايي است كه به دلايل مختلف ساختاري امكان بروز صداي خود را در خارج از دنياي مجازي نمي يابد.درباره فعاليت وبلاگ نويسان بايد گفت كه در نظام سنتي، مجزا كردن حريم خصوصي از فضاي عمومي افراد امكان پذير بود، اما با قدرت گرفتن نقش افكار عمومي و شكل گيري رسانه هاي جديد چالش جدي در تداخل اين دو حوزه مطرح شد كه تفسيرهاي متنوع، متفاوت و متضادي را در پي داشته است. وبلاگ نه قلمرو خصوصي و نه گستره اي همگاني است بلكه سلول اطلاعاتي جامعه مدني است و براي توسعه اصولي آن نهادهاي مدني و روزنامه نگاران مستقل بايد با ارايه الگوها و ايجاد فرهنگ تعامل شرايط جوامع را براي تحول مطلوب مساعد كنند.

گفتمان غالب در رسانه وبلاگ نه از مسير ايدئولوژيك از بالا به پايين و نه از مسير فرهنگي از پايين به بالا نمي تواند به صورت انحصاري مطلوب باشد. به عبارت ديگر تدوين قانون براي ساماندهي به وبلاگ ها از طرف نخبگان مي تواند آن را به اهرمي يكجانبه براي حاكميت گروهي خاص تبديل كند، همانگونه كه تاكيد بر سامانه اي آزاد در عرضه و تقاضاي فرهنگي ممكن است اين رسانه را به عاملي توده سالار يا پوپوليست تقليل دهد. در مورد ادبيات وبلاگ ها نيز طبيعي است وقتي فردي مدت ها فرصت سخن گفتن نداشته باشد، در ابتدا مجال يافتن براي گفتن، فرياد مي زند، اما به تدريج روند بيان او معقول تر خواهد شد و هجويات را كنار مي گذارد و به توليد معناي بيشتر و افزايش غناي محتوا خواهد پرداخت و در اينجاست كه ادبيات حاكم بر وبلاگ ها ارتقا مي يابد.

اين در حاليست كه پس از روند توقيف برخي نشريات در چند سال گذشته بسياري از روزنامه نگاران ايراني با ورود به دنياي مجازي مي كوشند تا از مجراي الكترونيك رايانه هاي شخصي به بيان ديدگاه ها و نظريات خود بپردازند. حال وبلاگ ها مي توانند در چنين فضايي به جايگزيني مطمئن براي مطبوعات تبديل شوند يا نه پرسشي است كه ذهن بسياري را به خود معطوف كرده است.

• نوشتن در دنيايي ديگر

هنگامي كه شبكه گسترده جهاني وب يا همان (WWW) يازده سال پيش ناگهان در فضاي رسانه اي جهان مطرح شد، اين اميد را زنده كرد كه به صورت نسخه اي ارزان تر از نشر روميزي در آيد و براي بسياري از افراد چنين بود اما آنان همچنان ناگزير بودند كدگذاري html را بياموزند، مقوله اي كه فهم آن دشوار بود و افراد را وا مي داشت تا در حسرت بازگشت روزهاي حروفچيني باشند. مجله «review jurnalism columbia» در مقاله اي مي نويسد، اين همه راه در عرصه روزنامه نگاري نوين نبود . در ماه اوت سال 1999 موسسه پيراليز تمامي اين فرآيند را با عرضه محصولي به نام بلاگر متحول ساخت ( مسئوليت آن بيش از هر چيز متوجه آن كلمه پنج حرفي وحشتناك يعني وبلاگ است) همان گونه كه بيشتر مردم جهان مي دانند وبلاگ معمولا به عنوان يك وب سايت تعريف مي شود كه اطلاعات در آن زود به زود روزآمد و به ترتيب زماني معكوس يعني تازه ترين مطالب در قسمت بالاي آن ارايه مي شود. به طور مشخص هر مورد ارسال پستي در وبلاگ دربردارنده يك و غالبا چند فراپيوند با ساير وب سايت ها و گزارش هاست و معمولا يك فهرست دائمي از پيوندها در ارتباط با نشانه گذاري هاي متني مورد علاقه وجود دارد.

اين مقاله با اشاره به سختي هاي اوليه در كار با اينترنت مي افزايد: موسسه پيراليز (pyra labz) از زماني كه گوگل (google) آن را خريداري كرد تاكنون نوعي نگرش انقلابي را در پيش گرفته و به گونه اي تمامي اين امور را عامه پسند ساخته كه هر گونه شرايط لازم فن آوري در نشر روميزي نظير طراحي گرافيكي كدگذاري ساده براي كارهايي مانند پيوندها و ميزباني، به منزله مانعي براي ورود محسوب مي شود و افراد غيرفني را خارج از گود نگه مي دارد. برنامه بلاگر به كاربران يك نوع حق انتخاب مجازي و تصنعي الگوها ،نوعي ثبت نام پنج دقيقه اي آسان (و شايد بهتر از همه اينها) ميزباني وب سايت را ارايه مي كند. اين در حاليست كه همه اينها رايگان است وحتي نيازي به اين نيست كه حوزه وب سايتي خاص خود را بخريم. نويسنده اين مقاله در پاسخ به اين پرسش كه چرا وبلاگ ها داراي محبوبيت هستند؟ به نقل از جارويس مدير يكي از شركت هاي وبلاگ مي نويسد: دليل محبوبيت وبلاگ ها آن است كه پويايي خيلي زيادي در آن وجود دارد. با همه تاريخچه مفيد و تاثيربرانگيزي كه روزنامه ها در سال هاي بين 1960 تا 2000 ميلادي در غرب از خود به جاي گذاشتند ،حرفه روزنامه نگاري هم اكنون از نظر تنظيم قرارداد استاندارد شدن و همگن شدن دستخوش تحول قرار گرفته است. اصولا روزنامه نگاري به شيوه اي خاص به وسيله قشري معين از مردم صورت مي گيرد در حالي كه وبلاگ نويسان اساسا اينگونه سنت را به دست فراموشي مي سپارند. در ضمن باتوجه به شخصيت و مخاطبين روي خط اينترنت نوعي تعامل با خوانندگان به وجود مي آيد كه با هر رسانه قابل مقايسه ديگري از نظر چاپي ارتباط دو سويه آن به مراتب شديدتر و شخصي تر است. اكنون اين پرسش مطرح شده است كه آيا وب لاگ نويسان جزو روزنامه نگاران به حساب مي آيند و آيا وبلاگ ها جايگزين روزنامه ها خواهند شد؟

پاسخ اين پرسش ها مثبت ارزيابي شده و آمده است كه روزنامه نگاري از بسياري جهات از وبلاگ نويسي تاثير خواهد پذيرفت. به نوشته اين بولتن پس از يك پذيرش گام به گام و آهسته وبلاگ ها سازمان هاي خبري اكنون در شرف پذيرش شكل آن هستند. خبرنگاران مي توانند پيوندهاي دائمي مرتبط با سايت هاي جالب توجه را گردآوري كنند و گزارش هاي ويژه و وقايع جالبي را كه لزوما به روزنامه تعلق ندارند به محيط بيرون از سازمان رسانه اي خود تحويل دهند و خوانندگان هم انديش خاصي را به خود جلب كنند. اين مقاله در ويژگي هاي مثبت ديگر وبلاگ نويسي مي نويسد مي توان ده ها هزار ستون نويس بالقوه را پيدا كرد كه تحت تاثير شوق و شور فردي مطالبي را به رايگان در وبلاگ به رشته تحرير در مي آورند. به نوشته نويسنده اين مقاله شايد بهترين ويژگي پديده وبلاگ نويسي كه در عرصه روزنامه نگاري يافت نمي شود سرگرم كنندگي آن است زيرا ما هيچ گاه مطالب نويسنده اي را به ياد نمي آوريم كه از خواندن مطلب او در روزنامه اين تصور را كرده باشيم كه او قصد سرگرم كردن ما را دارد.

• تهران پايتخت وبلاگرها

در همين حال يك كارشناس نرم افزار كه در عين حال وبلاگ نويس است درباره تاريخچه وبلاگ نويسي در ايران مي گويد: آغاز اين پديده در كشور ما به دو سال پيش بر مي گردد كه اندكي پس از شكل گيري وبلاگ نويسي در آمريكاست. محمدرضا طاهري افزود: هنگامي كه مشكل توليد صفحات فارسي اينترنتي با بحث يوني كد رفع شد وبلاگ نويسي در ايران شكل گرفت. به گفته وي ايران نسبت به جوامع ديگر با پديده وبلاگ به شكل عمومي تري برخورد كرده است به طوري كه كاربران وبلاگ نويسي فارسي طيف گسترده اي از افراد جامعه را در بر مي گيرند.

طاهري گفت: به تدريج كساني كه متخصص در زمينه صفحات وب نبودند نيز توانستند براي خود وبلاگ داشته باشند و وبلاگ نويسي در ايران اشاعه يافت. به گفته وي سايت بلاگر يكي از نخستين وبلاگ هاي فارسي بود كه خدمات رايگان ارايه مي داد تا آنكه يك سال پس از آن سايت پرشين بلاگ از سوي 4 جوان ايراني ايجاد شد و به اين ترتيب سرويس دهنده رايگان فارسي شكل گرفت.

وي گفت : سايت پرشين بلاگ خدمات وبلاگ ارايه مي داد اما با اين تفاوت كه كليه صفحات و بخش مديريت وبلاگ فارسي شده بود و اين موضوع موجب گسترش وبلاگ نويس فارسي در ايران شد. طاهري گفت: سپس سرويس بلاگ اسكاي درست شد كه به علت مشكلات مالي و تكنيكي هنوز هم نتوانسته با قدرت پرشين بلاگ در عرصه وبلاگ نويسي فارسي عمل كند. وي افزود: موضوع مطرح در وبلاگ ها روزنويسي است.وبلاگ براي روزنويسي و بيان مسايلي كه فرد هر روز با آن درگير است يا در اينترنت به آن بر مي خورد ايجاد شد و حرف ها و مشغله هاي ذهني فرد و بلاگ نويس وبلاگ ها را ادبي، سياسي و حتي علمي كرد. طاهري درباره موضوع كنترل و نظارت بر وبلاگ ها در ايران گفت: در مرحله ايجاد وبلاگ نظارتي اعمال نمي شود اما معمولا دستگاه نظارتي نظر خود را بر وبلاگ هاي معروف معطوف مي كند و اگر عملكرد وبلاگ مورد نظر را بر خلاف مصالح نظام يا اشاعه دهنده فساد تشخيص دهد ، آن وبلاگ را مسدود مي كند. وي افزود: مسدود شدن وبلاگ فارسي از سوي تيم كنترل و نظارت تابع هيچ گونه قانون و قاعده مشخصي نيست. در واقع اغلب وبلاگ هاي ايراني از طريق سرويس دهنده شان مسدود مي شوند و در مورد وبلاگ هايي كه آدرس هاي مستقل دارند مخابرات يا سرويس اينترنت دايالاب از طريق فيلترينگ عمل مي كنند. داريوش بلادي وبلاگ نويس و كارشناس اين حوزه نيز درباره پديده وبلاگ نويسي در ايران معتقد است ، ايران از نظر وبلاگ نويسي در رتبه سوم جهان بعد از آمريكا و كويت قرار دارد و بر مبناي آمارهايي كه بلاگ دات كام اعلام مي كند وبلاگ هاي فارسي در دنيا مقام سوم را دارند و تهران لقب پايتخت وبلاگ دنيا را به خود اختصاص داده است. اين در حاليست كه وبلاگرها از نظر امنيتي با مشكل مواجه اند زيرا وبلاگ نويس به خاطر متمركز شدن بر روي مسايل روز، فعال بودن و مخاطب زياد داشتن مورد كنترل قرار مي گيرد.

وي وبلاگ را برزخ وبلاگر ميان دنياي مجازي و دنياي حقيقي توصيف كرد و افزود: بسياري از وبلاگ نويسان مايل نيستند از دنياي وبلاگ بيرون بيايند و در دنياي واقعي با ديگران تماس بگيرند اين افراد در قرارهاي عمومي بلاگرها نيز شركت نمي كنند.

بلادي گفت: موضوع وبلاگ هاي فارسي در ايران واكنش وبلاگ نويس به مسايل روز است و در وبلاگ ها هزاران نوع نگاه و طرز تلقي را مي توان مشاهده كرد. وي در مورد وبلاگ نويسان خارج از ايران گفت: وبلاگ هاي غيرفارسي بيشتر شخصي نويسي مسايل روزانه فرد است و به وبلاگ به عنوان دفتر خاطرات نگاه مي كنند اما در وبلاگ هاي فارسي بازتاب مسايل اجتماعي، سياسي و فرهنگي جامعه را مي توان ديد. سعيد طباطبايي ديگر كارشناس اين حوزه هم گفت: آمار مشخصي درباره تعداد وبلاگ نويسان فارسي موجود نيست و سيستمي براي آمارگيري وبلاگ هاي فعال و مشخص وجود ندارد اما حدس مي زنم بيش از يك ميليون وبلاگ فارسي داشته باشيم. به گفته وي وبلاگ هاي فارسي شامل موضوعات سياسي، فرهنگي، ادبي، ورزشي و اجتماعي است و بيشترين وبلاگ ها به حوزه نويسندگي اختصاص دارد. وي گفت: وبلاگ يك دفترچه يادداشت به شكل آن لاين است كه ديگران هم مي توانند آن را بخوانند. طباطبايي افزود: سه سيستم پشتيباني و سرويس دهنده پرشين بلاگ، پرشين اسكاي و پرشين استود براي وبلاگ نويس در شبكه وجود دارد كه سرويس دومن و هاست را به طور رايگان ارايه مي كنند و يك سري سرويس دهندگان نيز هستند كه خدمات به زبان فارسي ارايه نمي دهند ولي امكان فارسي سازي آنها وجود دارد. سيستم هاي پشتيباني پرشين اسكاي و پرشين استود به شكل رسمي در ايران حضور دارند و به خاطر ارايه برخي آزادي ها و رايگان بودن مورد استقبال برخي وبلاگ نويسان ايراني قرار گرفته اند.اين در حاليست كه وبلا گ نويسان حرفه اي در ايران آدرس اينترنتي مستقلي دارند و وابسته به سرويس دهنده ها نيستند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995