بدون شک موسسه فناوری ماساچوست یکی از برجستهترین دانشگاههای فناوری در جهان است. این دانشگاه پذیرای طیف بسیار گستردهای از فناوریهای فوق هوشمندی است که از سوی با ذکاوتترین افراد این حوزه در اختیار مردم قرار میگیرد. اما به نظر میرسد دستاورد جدید این موسسه در زمینه هوشمندسازی ساختمانها بیش از هر دستاورد دیگری به مردم کمک خواهد کرد.
هائو سان پژوهشگر موسسه MIT موفق به طراحی و توسعه یک مدل محاسباتی شده که قادر است ارتعاشات محیطی پیرامون ساختمانها، همچون عبور کامیونها را تجزیه و تحلیل کرده و به این شکل فشار مکانیکی که بر یک ساختمان وارد میشود را مورد بررسی و نظارت قرار دهد. با استفاده از این مدل محاسباتی آگاهی لازم در زمان ساخت ساختمانها و تخمین خساراتی که به مرور زمان به یک ساختمان وارد میشود امکانپذیر خواهد بود. فرآیند آزمایش این مدل محاسباتی روی آسمانخراش 21 طبقه MIT موسوم به Green Building با موفقیت به اتمام رسیده است. این آسمانخراش یک برج بتنی است که در سال 1960 توسط معماری به نام I.M. Pei ساخته شده است. این برج بلندترین ساختمان در کمبریج است که موسسه ماسوچوست طرح خود را روی آن آزمایش کرده است.
دادههایی که از سوی حسگرها و تعدادی از الگوریتمها هوشمند جمعآوری میشود در اختیار کامپیوتر قرار گرفته و یک شبیهسازی جامع از یک ساختمان آماده میشود. در ادامه تیم MIT قادر هستند یک ساختمان فیزیکی را مدلسازی کرده و واکنش ساختمان نسبت به تکانههای مختلف محیطی را پیشبینی کنند. برای آنکه برآوردهای ارائه شده از سوی این مدل دقیقتر باشند، تنها به اندازه ساختمان اکتفا نشده و جزییات دیگری نیز مورد توجه قرار میگیرد. استحکام ساختمان، تراکم دیوارهای بتنی، سنگ فرشها، بخشهای فلزی و حتا پلههایی که در هر طبقه قرار دارند از جمله فاکتورهایی هستند که این مدل به آنها توجه دارد.
هائو سان، طراح این مدل گفته است: «تصور میکنم در آینده بتوانیم یک سامانه نظارتی را برای تمامی ساختمانهای شهر آماده کنیم و به این شکل فرآیند هوشمندسازی ساختمانهای شهری را اجرایی کنیم. ساختمانهایی که به حسگرها و الگوریتمهای پردازشی مرکزی مجهز خواهند بود و قادر خواهند بود وضعیت سلامت و شرایط محیطی خود را مورد بررسی و نظارت قرار دهند. این ساختمانها نه تنها در زمان بروز خطرات واقعی از خود واکنش نشان خواهند داد، بلکه در مقابل حوادث شدید انعطافپذیری خوبی خواهند داشت.»
این دستاورد جدید بدون شک تحول عظیمی در صنعت ساختمانسازی به وجود خواهد آورد، به دلیل اینکه ساختمانها پیش از آنکه اتفاقات ناگواری بروز کند قادر خواهند بود هشدارهای لازم برای تخلیه ساختمان را برای ساکنان ساختمان ارائه کنند. بدون شک این راهکار در زمان بروز حوادث طبیعی همچون رانش زمین جان هزاران انسان را نجات خواهد داد.