مجله علمی ساینس در تازه ترین شماره خود پیشرفت های علمی ایران را بررسی کرد
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[20 Sep 2005]
[ بکتاش خمسه پور]
مجله علمي Science در تازه ترين شماره خود، بار ديگر اصلي ترين مقاله خود را بر بررسي تحولات و پيشرفت هاي علمي اخير در ايران متمرکز کرده است. مجله ساينس همچنين طرح روي جلد خود را به اين موضوع اختصاص داده است. اين مجله می نویسد پژوهشگران ايراني برغم وجود برخي تنگناها معتقدند كه جامعه علمي ايران در حال باروري است. با اين حال برخي منتقدان جذب دانشمندان و محققان ايراني را براي فعاليت در مراكز علمي داخل كشور آن هم با حقوقهاي موجود بسیار سخت می دانند. در بخش ديگر گزارش مجله ساینس آمده است که دانشمندان و پژوهشگران ايراني به واسطه تحريمهاي آمريكا در سال هاي گذشته با مشكلاتي روبرو بوده اند با اين حال آنها مسير خود را طي كردند.
بکتاش خمسه پور (): مقاله نويس اين مجله علمي نوشته است که از زمان شكل گيري دولت جديد، ديدگاه آن در خصوص تحولات علمي هنوز به روشني مشخص نشده اما محمد مهدي زاهدي كه يك رياضيدان در دانشگاه كرمان است بعنوان وزير علوم برگزيده شده است. نشریه ساینس ادامه داده است که پژوهشگران ايراني برغم وجود برخي تنگناها معتقدند كه جامعه علمي ايران در حال باروري است چنانكه در سال 2003 ميلادي دانشمندان ايراني 3 هزار و 277 عنوان مقاله در ژورنالهاي معتبر علمي جهان به چاپ رساندند و از سال 2000 ميلادي شمار همكاريهاي بينالمللي علمي ميان ايران و دانشگاههاي خارجي در سه رشته فيزيك، مهندسي و شيمي گسترش قابل توجهي داشته است.
با اين حال برخي منتقدان نسبت به وضعيت علمي ايران نكاتي را مطرح مي كنند. از آن جمله، دكتر يوسف ثبوتي رئيس مركز تحصيلات تكميلي در علوم پايه زنجان، جذب دانشمندان و محققان ايراني را براي فعاليت در مراكز علمي داخل كشور آن هم با حقوقهاي موجود بسیار سخت می داند.
در بخش ديگري از مقاله تحليلي نشریه ساينس درباره تحولات علمي ايران آمده است که وزارت علوم ايران پس از انقلاب سرمايه گذاري هايي بر روي مراكز علمي جديد داشته است كه يكي از ثمره هاي آن پژوهشگاه دانش هاي بنيادي IPM در تهران است. مجله ساینس می نویسد تمركز عمده اين انستيتو بر روي فيزيك ذرات است و از سال 2001 ميلادي اين انستيتو، پژوهشگران بسیاری را به آزمايشگاه فيزيك ذرات اروپا در ژنو فرستاده است.
بنوشته مجله ساینس دانشمندان اين انستيتو در حال حاضر در حال فعاليت بر روي ساخت سيم پيچ مغناطيسي فشرده براي آزمايشگاه فيزيك اروپا هستند كه تا سال 2007 میلادی آماده بهره برداري خواهد شد و اين پروژه رويايي دانشمندان انستيتو، مطالعات فيزيك نظري ايران را عملي خواهد ساخت يعني آغاز ساخت يك شتابگر كه بتواند يك ميليارد ولت انرژي را به اين ذرات القاء كند.
در بخش ديگري از اين گزارش علمي آمده است که طي سالهاي اخير وضعيت علوم فضايي در ايران نيز پيشرفت چشمگيري داشته است به گونهاي كه ستاره شناسي و علوم فضايي راه پيشرفت خود را به تندي طي ميكند و دولت ايران در حال حاضر به دنبال ساخت رصد خانهاي عظيم آن هم با بودجه اي بالغ بر 18 ميليون دلار است كه به احتمال فراوان تا سال 2010 ميلادي مراحل طراحي و ساخت آن به پايان می رسد. در بخش ديگر گزارش مجله ساینس آمده است که دانشمندان و پژوهشگران ايراني به واسطه تحريمهاي آمريكا در سال هاي گذشته با مشكلاتي روبرو بوده اند با اين حال آنها مسير خود را طي كردند.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: