Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


متدلوژي آينده نگري در ايران، آمريكا و ژاپن

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[24 Dec 2009]   [ حمید ضیایی پرور]


ايران با سند چشم انداز در زمره كشورهاي آينده نگر جهان قرار گرفت
؛آينده نگري
؛براي پاسخ به اين سوال بايد به مفهوم مهمي به نام آينده نگري بپردازيم.
برخي فكر مي كنند آينده نگري به معني غيب گويي است و با چنين برداشتي افراد آينده نگر و نتايج فعاليت آ ن ها را مورد تمسخر قرار مي دهند. در حالي كه آينده نگري يعني پيش از آن كه رويدادي به وقوع بپيوندد يا سناريويي به واقعيت تبديل شود، به آن واكنش نشان دهيم؛ يعني «واكنش» پيش از وقوع رويداد، به عبارت ديگر آينده نگري يعني واكنش به رويدادها پيش از واقعيت يافتن آن ها.
آينده نگري تلاشي سيستماتيك براي بررسي درازمدت آينده علم، فناوري، اقتصاد، محيط و جامعه به منظور شناسايي پديده هاي نوظهور و حوزه هاي زيربنايي تحقيقات استراتژيك است كه بيشترين منافع اقتصادي و اجتماعي را در برداشته باشد.
بنابراين در جهان امروز، آينده پژوهي و آينده نگري يك ضرورت است. پيش بيني مي شود كه در هزاره سوم، زمينه براي مطالعات آينده پژوهانه افزايش يابد.
؛پيشينه آينده نگري در جهان
؛آينده نگري اولين بار به دليل يك ضرورت نظامي در سال ١٩٤٨ در موسسه « راند» در آمريكا مطرح شد. عمده اين مطالعات بر مبناي پيش بيني بود كه سعي در شناخت وقايع احتمالي جنگ داشت و بعدها در مسائل غير نظامي و اقتصادي نيز به كار رفت.
از دهه ٨٠ به بعد، مفهوم آينده نگري در سياست گذاري جاي گرفت.
براي نخستين بار، ژاپني ها در دهه ٨٠ از آينده نگاري به عنوان ابزار سياست گذاري استفاده كردند. چندين دهه است كه در سازمان هاي دولتي و خصوصي، برنامه هاي آينده نگاري در مقياس هاي بخشي، منطقه اي و ملي و در حوزه هاي مختلف علم، فناوري، فرهنگ، محيط زيست و غيره اجرا مي شود، ولي در سال هاي اخير زمينه و چشم انداز اين برنامه ها بر حوزه علم و فناوري تمركز داشته و اكنون آينده نگاري علم و فناوري ابزار تصميم گيري دولتي در محيط سياست علم و فناوري است.
؛دسته بندي روش هاي آينده پژوهي
؛روش هاي درك، پيش بيني يا آماده شدن براي آينده را مي توان در ٥ دسته تقسيم بندي كرد. براي درك بهتر ماهيت روش برنامه ريزي بر پايه سناريو، جايگاه اين روش در ٥ دسته مذكور بررسي مي شود.
دسته اول: پايش الگوهاي نوظهور- اين دسته در برگيرنده روش هاي پيمايش، پايش، ردگيري و شبيه سازي است. فصل مشترك و شالوده اين روش ها، مفهوم غير قابل پيش بيني بودن آينده است.
در واقع آينده از تعامل نيروهاي فراواني به وجود مي آيد از اين رو يك پيش بيني نمي تواند با واقعيت هاي در حال دگرگوني تطابق كامل داشته باشد. از اين رو فرآيند برنامه ريزي استراتژيك بايد بسيار انعطاف پذير باشد چرا كه مسير حركت ما به سمت آينده همواره در حال تغيير است و فعل و انفعالات نيروهاي مختلف و حوادث غير منتظره مسير حركت را منحرف مي كند.
پس بهترين شيوه آماده شدن براي آينده، پايش مستمر و دقيق تحولات و پيشرفت هاي فناوري، فرهنگي، سياسي و اقتصادي است.
دسته دوم: برون يابي- بر خلاف دسته قبل، در روش هاي برون يابي فرض مي شود كه آينده ادامه منطقي گذشته است و نيروهاي پيشران كليدي كه غير قابل تغييرند، به شيوه اي پيش بيني پذير، مسير رويدادهاي آينده را تعيين مي كنند. به عبارت ديگر آينده چيزي جز تعميم گذشته نيست و با واژه ها و توصيف هايي همچون بهتر، بيشتر، بالاتر و قوي تر شناخته مي شود.
دسته سوم: تحليل هاي چرخه اي- در اين روش براي درك آينده، الگوهاي مشابه در رخدادهاي گذشته و تاريخي شناسايي مي شود.
دسته چهارم: تحليل هدف- اين دسته شامل مجموعه اي از روش ها همچون تحليل محتوا، تحليل تاثير، تحليل پروانه هاي ثبت اختراع و تحليل سهام داران مي شود. تقريبا در همه اين روش ها فرض مي شود كه رخدادهاي آينده از طريق اقدامات عامل هاي گوناگون شكل مي گيرد.
دسته پنجم: هم گرايي شهودي - بر اين اساس بهترين شيوه براي تسلط بر آينده عبارت است از گردآوري گسترده اطلاعات و سپس تكيه بر فرآيندهاي ناخودآگاه و شهودي پردازش اطلاعات و در نتيجه دست يابي به بينش ها و راهكارهايي براي عمل.
؛آينده پژوهي در آمريكا
؛در آمريكا حداقل ٣ هزار موسسه مطالعات استراتژيك به طور مستمر در زمينه فرآيندهاي آينده به مطالعه مي پردازد.
موضوع آينده نگري يكي از اصول مهم برنامه ريزي هاي درازمدت در آن كشور است.
به عنوان مثال به تازگي ناسا اعلام كرده است كه در سال ٢٠٥٠ دستگاهي خواهد ساخت كه مي تواند انسان را فاكس كند!٧ سال پيش، هزار تن از آينده پژوهان آمريكايي به بهانه طراحي استراتژي نيروي هوايي اين كشور در افق ٢٠٢٥ گردهم آمدند و ٤ سناريو براي آينده جهان و آمريكا طراحي كردند.
جالب است كه همه اين سناريوها به زيان آينده آمريكا بود و نشان مي داد كه يا سده آمريكا به زودي جاي خود را به هزاره آسيا خواهد سپرد يا آمريكا با شرايطي مواجه خواهد شد كه بايد نقش آتش نشان را در جهان آينده پذيرا باشد.

؛آينده نگري در ژاپن
؛ژاپني ها از جمله مردماني هستند كه به آينده نگري درازمدت در دنيا مشهورند؛ به گونه اي كه گفته مي شود آن ها در سطح ملي براي ٥٠ سال آينده خود برنامه دارند و مي دانند كه هر سال در كجاي اين برنامه قرار دارند. البته اين بدان معنا نيست كه اين برنامه ٥٠ ساله ثابت و غير قابل تغيير است، بلكه بر عكس برنامه هاي درازمدت مبتني بر آينده نگري كاملا پوياست و هر چند سال مورد بازنگري و اصلاح قرار مي گيرد تا هر چه بيشتر به واقعيت نزديك شود.

؛پيشينه آينده نگري در ايران
؛سابقه آينده نگري در ادبيات ايران نيز وجود دارد. در زمان سلطان محمود غزنوي، انوري شاعر ادعا كرده بود كه چنان توفاني خواهد وزيد كه چيزي بر سطح زمين باقي نمي گذارد و همه بايد به زير زمين بروند. ساعت و روز آن را هم تعيين كرده بود. اما در آن ساعت نه تنها توفان نشد بلكه نسيمي هم نيامد كه چراغ پيرزني را كه بالاي مناره شهر رفته بود، خاموش كند.
شاعر مورد غضب قرار گرفت و بعد از مدت ها سرگرداني تعهد داد كه ديگر آينده نگري نكند.
در سال ١٣٢٧ ايران وارد مرحله اي شد كه به برنامه ريزي نياز مبرمي داشت.
به گفته دكتر بايزيد مردوخي، كارشناس ارشد سازمان مديريت و برنامه ريزي، اولين برنامه عمراني ٧ ساله تدوين و شروع شد. يعني براي اولين بار ايران به جاي آن كه صرفا براي يك روز، يك ماه يا يك سال فكر كند، به اين فكر افتاد كه براي ٧ سال فكر كند. اما اين كار آينده نگري نبود. اولين آينده پژوهي ايران توسط دكتر مجيد تهرانيان به روش دلفي در طرح راديو و تلويزيون انجام شد. او از صاحب نظران مختلف كمك گرفت و آينده جامعه ايراني را مورد پرسش قرار داد.
كار ديگر در سال ١٣٧٥ انجام شد كه به صورت پيوست شماره ١١ نشريه برنامه و بودجه منتشر شد و متدلوژي آينده نگري را براي اولين بار وارد ادبيات رسمي برنامه ريزي كشور كرد و پيشنهادهايي ارائه داد كه از آن جمله تاسيس مركزي براي مطالعات آينده نگري در ايران بود.كار ديگر، ايران ١٤٠٠ بود كه به طور موازي ٢ گروه در سازمان برنامه، روي آن كار كردند كه يكي تحت عنوان اقتصاد بدون نفت و ديگري به عنوان « شجره طيبه» تدوين شد.
؛ايران و نيروهاي كليدي آينده
؛در جريان تدوين برنامه چهارم توسعه سازمان برنامه به اين نتيجه رسيد كه بدون داشتن تصويري از آينده نمي توان برنامه اي را تدوين كرد. به ويژه در كشوري كه تغيير دولت و مجلس، همواره آينده كشور را دستخوش تحولات سليقه اي كرده است اما اگر چشم اندازي ٢٠ ساله تدوين شود، دولت هاي مختلف از آن تبعيت خواهند كرد.يك ديدمان در اين چشم انداز برجسته است كه مي گويد ايران در افق چشم انداز (١٤٠٤)، كشوري است توسعه يافته با جايگاه اول در سطح منطقه.

؛آينده نگري در حوزه فناوري
؛به اعتقاد بيشتر دانشمندان آينده نگري بيشتر در قلمرو دانش و فناوري صورت مي گيرد بر همين اساس، بررسي سير رخدادهاي حوزه هاي مختلف فناوري حاكي از آن است كه بايد در آينده اي نزديك منتظر تحولاتي عظيم در اين حوزه باشيم؛ به عنوان مثال افزايش طول عمر انسان و بالا بردن توانمندي هاي فيزيكي و ذهني كه همگي جزو آرزوهاي ديرينه بشر بوده است.
دستيابي به اين موفقيت ها در آينده نه تنها غير ممكن نيست بلكه به بركت فناوري زيستي و نانو فناوري كاملا قابل حصول است.
در ادامه گزارش به ارائه فناوري هاي شگفت انگيز در آستانه ظهور و پيش بيني هاي مهم براي سال ٢٠٠٨ ميلادي مي پردازيم كه تا حدودي مي تواند مستندات آينده نگري در حوزه دانش و فناوري را روشن كند.
؛فناوري هاي شگفت انگيز در آستانه پيدايش كفش هاي تغيير پذير
؛به تازگي در استوديوي اينونتبلز كفشي طراحي شده است كه حتي در حال حركت نيز مي توان با فشار دادن يك دكمه طرح و شكل آن را تغيير داد. كنترل اين كفش با استفاده از يك وسيله كنترل از راه دور كوچك مشابه آي پادهاي معمولي انجام مي شود و با فشار دادن دكمه هاي آن، سيگنالي به سوي كفش ارسال مي شود كه طرح آن را بر اساس يكي از الگوهاي از پيش تعريف شده تغيير مي دهد.

؛قرص هاي آماده مصرف
؛اين محصول كه متشكل از قرص تجويزي پزشك شما به همراه مقداري آب آشاميدني است، بسته اي آماده مصرف به شمار مي آيد.

؛رايانه اي يكپارچه
؛در اين رايانه كه در مسابقه اخير طراحي رايانه در كره جنوبي برنده شد، صفحه نمايشگر از مجموعه آن حذف شده است و به جاي آن پرتوهاي نمايش روي هر سطحي كه شما دوست داشته باشيد، بازتاب داده مي شود.

؛كارت اعتباري آينده
؛يك وسيله پرداخت جهاني ابداع شده است كه در زمان واحد مي تواند به تمامي حساب هاي بانكي و اعتباري شما متصل شود. اين وسيله كه هنوز نامي براي آن در نظر گرفته نشده است، حساب لحظه به لحظه پرداخت هاي شما را در اختيار دارد و بر اساس ميزان متداول خريدهاي شما اعلام مي كند كه ظرف چند ساعت يا چند روز آينده به چه ميزان پول نياز خواهيد داشت.

؛ساعت مچي چسبي
؛در حقيقت يك برچسب زماني ديجيتال است كه براي همگان، از دانش آموزان و دانشجويان گرفته تا ورزشكاران و داوران قابل استفاده است.

؛پيش بيني هاي مهم براي سال ٢٠٠٨ ميلادي
؛سردبيران مجله آينده پژوهي فيوچرست از سال ١٩٨٥ تاكنون، هر سال جالب ترين ايده ها را كه در سال هاي آينده ممكن است مطرح شود، شناسايي و منتشر مي كنند. در شماره جديد اين مجله چند پيش بيني براي چشم انداز ٢٠٠٨ شده است از جمله:
جهان تا سال ٢٠٢٥ يك ميليارد نفر ميليونر خواهد داشت؛
امكان جعل در پول و وسايل و ابزار و داد و ستد ، جهان را به سوي جامعه فاقد پول نقد سوق مي دهد؛
كره زمين در آستانه يك رويداد مضمحل كننده طبيعت و محيط زيست قرار دارد؛
آب در قرن ٢١ به ارزشمندي نفت در قرن بيستم خواهد بود؛
شمار آفريقايي هايي كه جانشان بر اثر سيل به مخاطره مي افتد تا سال ٢٠٨٠ به ٧٠ برابر رقم كنوني خواهد رسيد؛
افزايش بهاي منابع طبيعي مي تواند هجوم تمام عيار به سوي منابع قطبي را در پي داشته باشد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995