سیما سمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان باشاره به اینکه وضعیت حقوق بشر در افغانستان شکننده است، از رهبران دولت وحدت ملی افغانستان خواست که باید در زمینه بهبود حقوق بشر در آینده اقدامات جدی انجام دهند.
او که در نشستی زیر نام آینده حقوق بشر در افغانستان، در کابل صحبت میکرد، گفت که بعد از سقوط حکومت گروه طالبان بهبودهای زیادی در زمینه حقوق بشری در افغانستان رونما شده، ولی قتل فرخنده در مرکز شهر کابل و گروگان گیری ۳۱ نفر در ولایت زابل نشان داد که وضعیت حقوق بشر چقدر شکننده است.
خانم سمر از دولت افغانستان خواست که دولت افغانستان باید در زمینه حقوق زنان، حقوق کودکان، معلولین، شکنجه افراد، کشتار غیر نظامیان، مهاجرین داخلی، شفاف سازی روند صلح و مشارکت زنان دراین روند، حمایت از نهادهای مدنی و حقوق بشری، مبارزه با فرهنگ معافیت و دسترسی مردم به عدالت توجه جدی را در آینده نماید.
او گفت که خشونت علیه زنان نگران کننده و به شدت ادامه دارد. علاوه بر آن نه تنها حقوق کودکان نقض که مورد سوء استفاده جنسی قرار میگیرند و از حقوق اولیه آموزشی محروم هستند.
نقض حقوق افراد دارای معلولیت نگرانی دیگر خانم سمر بود و افزود که شکنجه ادامه دارد و در نقاط مختلف این کشور بعضی از فرماندهان توقیفگاههای خصوصی دارند.
خانم سیما سمر از تمام طرفهای درگیر خواست که از تلفات غیر نظامیان خودارای و نیروهای امنیتی افغان نیز نباید خانهای را به ظن اینکه مخالفین دولت در آن پنهان گرفته، هدف قرار دهند.
او وضعیت بد مهاجرین داخلی را یکی از چالشها ذکر کرده و گفت که دولت وحدت ملی روند صلح را شفاف ساخته و زنان را شریک سازد.
خانم سمر حمایت از نهادهای مدنی و حقوق بشر را حمایت از دمکراسی دانسته و افزود که دولت باید در برابر فرهنگ معافیت که اکنون ترویج شده اقدامات جدی را انجام دهد و دولت باید راهکاری را ایجاد کند که عدالت برای تمام مردم تامین شود.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرائی دولت وحدت ملی افغانستان نیز در این مراسم با اشاره به این ریاست اجرائیه را کسی به او تحفه نداده گفت که ریاست اجرائیه ۵۰ درصد در قدرت شریک است. ولی از آنچه که تاکنون در زمینه حقوق بشر شده، راضی نیست و چشم پوشی های نیز شده است.
او افزود:"به عنوان رئیس اجرائی دولت وحدت ملی افغانستان میگویم که ما وظیفه خود را انجام ندادهایم و وظیفه ما بزرگتر از چهار حرفی است که میگویم و حرکات است که انجام می دهیم."
آقای عبدالله با اشاره بهگزارش عفو بین الملل درباره فعالین حقوق زن گفت که از ۵۰ مورد فعالین حقوق زن که در افغانستان کشته شده فقط یک واقعه مورد پیگیری قرار گرفته است.
او حمایت خود را از نهادهای حقوق بشری در این کشور اعلام کرده و گفت: "به این دلیل که فعالیت شرافت مندانه را انجام داده و از درد و رنج مردم افغانستان حمایت میکنید. اگر همه دست به دست هم ندهیم و راه چاره پیدا نکنیم درد بر سر درد و رنج بر سر رنج خواهد آمد."
آقای عبد الله تاکید کرد که هرگاه از موضوع حقوق بشری استفاده سیاسی شده، نتیجه نداده است و باید درموضوع حقوق بشر به کرامت انسانی که در نهاد بشرنهفته است توجه شود و در این صورت مردم نیز از آن استقبال میکند.
رئیس اجرائی دولت وحدت ملی افغانستان تاکید کرد که باید سیستم های عدلی و قضائیه افغانستان به گونهای عیار شود که اطمینان حاصل شود کسانی که نقض حقوق بشر میکنند، مجازات خواهند شد.