Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نگاه تاجیکان به تحولات ایران

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[04 Jan 2018]   [ BBC]

اعتراضات سراسری و ناآرامیهای گسترده اخیر در شهرهای مختلف ایران واکنشهای مختلفی را در جامعه تاجیکستان و در میان کاربران تاجیک در فضای مجازی به دنبال داشته است.

بسیاری از کاربران تاجیک شبکه‌های اجتماعی می‌گویند در حالی که با اعتراضات خود را همنوا می‌دانند، اما از احتمال گسترش دامنه بی ثباتی در این "کشور همزبان" نگرانند. برخی خواهان سرنگونی جمهوری اسلامی هستند و برخی هم در دفاع از نظام جمهوری اسلامی در این شبکه‌های اجتماعی سخن می‌گویند.

در زیر نظرات چندی از کاربران تاجیک شبکه فیسبوک در این مورد که رویدادهای اخیر در ایران برای آنها چه اهمیتی دارد و این تحولات چه تاثیری می‌تواند در کشورهای آسیای میانه برجا گذارد:

قناعت عادل، تحلیلگر مسایل تاجیکستان و آسیای میانه:

قناعت عادل

حق نشر عکسPERSONAL ARCHIVE

اقتصاد ایران طی سالهای زیادی تحت فشار تحریمهای بین‌المللی قرار گرفته بود. در سال ۲۰۱۵ بسیاری از محدودیتها به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای با قدرتهای جهانی لغو شد، اما ایرانیان عادی از این بهره قابل توجهی نبردند. نقض گسترده حقوق بشر که از سوی سازمانهای حقوق بشر و روزنامه نگاران گزارش می شود، ادامه دارد.

به جای سرمایه گذاری در حوزه اجتماعی، حکومت جمهوری اسلامی ترجیح داد از وجوه به دست آمده از لغو تحریمها برای شرکت در درگیریهای خارجی، بویژه در جهان عرب، و برای رویارویی با اسرائیل و غرب که برای ایرانیان فایده ای ندارد، استفاده کند. و این به طور مستقیم در شعارهای توده های معترض بیان شد.

به نظر من، به نفع مردم ایران است که نظام جمهوری حفظ شود، اما به مطالبات مردم رسیدگی کند. برای جمهوری اسلامی، زمان آن فرا رسیده که سیاست داخلی خود را بازبینی کند: سیاست اجتماعی را تقویت سازد، از تکیه به دُگمهای مذهبی و امتیاز دادن به فرقه ای خاص در جامعه ای که چندعقیدتی و چندقومیتی است، پرهیز کند و مکالمه با محافل ایرانیان برونمرزی، از جمله با طرفداران نظام پادشاهی را آغاز کند.

فرصت بازنگری در اولویتهای سیاست خارجی ایران هم فرا رسیده، باید ایران با اسرائیل و کشورهای غربی مصالحه کند و همکاری گسترده در مقیاس پیشین با آنها را احیا سازد. آسیای میانه به یک ایرانِ قوی و صلح جو علاقمند است که بتواند برای ما به یک پل قابل اعتماد به کشورهای توسعه یافته جهان و آبهای آزاد تبدیل شود.

مریم دولتوا، فعال امور زنان:

مریم دولتوا

شخصا برای من این روند در این شکل خیلی دردناک است. زیرا چنین تظاهرات اگر درست ارزیابی نشود از جانب حکومت، می‌تواند باعث درگیریهای طولانی و پرخطر شود. ایران از همسایه‌های منفعت ناک (پرمنفعت) ملت تاجیک است.

بسیاری از ارزشهای فرهنگی و تاریخی ما آنجا حفظ شده‌است. از قدمجای و مزارهای بزرگان گرفته تا کتابها و تحقیقات علمی سالهای اخیر. همه اینها زیر خطر خواهند بود، بویژه اگر دشمنان بخواهند از این ناآرامی استفاده کنند و خدا نکرده اندک هم موفق شوند.

برای ملت ما ناآرامی افغانستان که این کشور را منبع خطر نموده است، کافی است. البته بین وضع سیاسی این کشورها تفاوت زیاد است و امیدوارم که فرهنگ مدارای نیاکان غالب ‌آید و بزودی آرامی در ایران نازنین برقرار ‌شود.

به فکر من، رویدادهای ایران نمی‌تواند در آسیای میانه تاثیر گذارد. شرایط خیلی متفاوت است. در کشورهای ما هر آیینه دمکراسی تا ‌اندازه‌ای موجود است. بعدا (در عین حال) دشمنان بیرونی هم اینجا مناسبت (دلایل) دیگری دارند.

سعیدشا اکرمف، پزشک:

سعیدشاه اکرمف

شخصا طرفدار نظام اسلامی نیستم. تغییر در ساختار دولتی بهتر است از راه انتخابات صورت بگیرد، نه انقلاب. چونکه ایران یک دولت دارای قومهای مختلف است. انقلاب می‌تواند به پراکندگی رساند یا این که حوادث سوریه که با دست ابرقدرتها رخ داد و دولت را خراب کرد، تکرار شود.

حفیظ بابایاراف، جامعه شناس:

حفیظ بابایارف

تظاهرات ایران به تاجیکستان چه می‌آموزد؟ پیش از همه، باید به نخبگان سیاسی تاجیکستان درسی شود که همه گونه فشار و ظلم به خاطر حفظ حکومت و نظام خودکامه و منحصر به آنها تاثیر کوتاه مدت دارد. آنها باید اراده مردم را در نظر داشته باشند که نیروی تعیین‌کننده نظام سیاسی می‌باشد.

همچنین، تظاهرات در اصل خود مدنی مردم ایران پیامهایی برای مخالفان حکومت تاجیکستان دارند. یکی این که نظامهای خودکامه را بی‌اراده مردم نمی‌شود اصلاح کرد و در عین زمان، تظاهرات مردمی باید حد اکثر مدنی، از پیش برنامه‌‌ریزی شده و مدیریت ‌پذیر باشند. مخالفان و فعالان شهروندی باید در نظر داشته باشند که حکومتهای خودکامه کوشش خواهند کرد تظاهرات مدنی را به خشونت کشند، تا برای سرکوبی آنها بهانه پیدا کنند.

پیام دیگر و خیلی مهمی که تظاهرات ایران به فعالان سیاسی و شهروندی تاجیک می‌دهد، این است که مقاومت شهروندی و مدنی برای عدالت سیاسی و اجتماعی مؤثرتر از مبارزه سرسختانه ایدئولوژیک، چه مذهبی و چه غیرمذهبی، به شمار می‌رود.

مبارزه ایدئولوژیک می‌تواند تا زمانی موفق گردد، ولی آن نمی‌تواند همبستگی عمومی به وجود آرد و نظام خودکامه را اصلاح کند. پیام سوم که البته آخرین نیست، اهمیت و امکان تعیین‌کننده شبکه‌های اجتماعی و واسطه‌های ارتباط اینترنتی در هماهنگسازی تظاهرات در فضا و زمان مختلف به شمار می‌رود.

بابا صالحزاده، نویسنده

برای من مهم ایران متمدن، مترقی، فرهنگی و دوست بی‌غرض ما است. رژیمها می‌آیند و می‌روند. خوب می‌بود اگر از طریق انتخابات آزاد، بی‌خون‌ریزی و انقلاب تحولاتی صورت می‌گرفت. من به معرفت مردم ایران باور دارم. از این واقعه‌ها قدرتهای جهانی، دشمنان رژیم چه گونه استفاده می‌کنند، تاثیر‌گذار خواهد بود.

برای تاجیکستان که در کنار افغانستانِ ناآرام جایگیر است، مهم است که آن به بدتر شدن اوضاع در این کشور تاثیر‌گذار نباشد. در آغاز گفتمانها جهت بهبود مناسبتها بین مقامات مربوطه دو کشور که می‌تواند در آینده به اجرای لایحه‌های مهم اقتصادی، فرهنگی مساعدت نماید، این وضع وخیم بی تاثیر نیست. همچنین، برای ما آرامی و آسودگی یک کشور بزرگ همزبان نیز مهم است.

نورالدین قرشیبایف، فعال رسانه:

نورالدین قرشی‌بایف

مسلم است که هیچ رژیمی ابدا حکم‌رانی نخواهد کرد. تحولات ایران حق مردم این کشور است که رهبری‌اش باید به آن ارج گذارد. البته، تظاهرات در شرایط و زمینه جهانی شوی تاثیر خود را به افکار جامعه کشورهای همسایه و منطقه هم می‌گذارد.

این تاثیر مثبت یا منفی می‌شود، از مناسبات رهبری سیاسی کشورها به آزادی بیان و عکس‌العمل آنها به چالشهای معاصر در فضای اطلاعاتی مربوط خواهد بود. احتمالا چنین تأثیر استثنا نیست، ولی به نظر من، جامعه کشورهای آسیای میانه‌ و بازیگران ژئوپلتیکی منطقه به چنین تحولات آماده نیستند.

اسفندیار نظر، شاعر مهاجر در آلمان

اسفندیار ناظر

نخست، این تحولات به ذهن جامعه ترس خورده تاجیکستان تکان مثبتی می‌دهد. دوم، این تحولات آشکار می‌سازد که هیچ رژیمی مداوم باقی نمی‌ماند. سوم، آشکار می‌شود که خودکامگی را هیچ ملتی تحمل ندارد. چهارم، اساساً کسانی در این حال اظهار عقیده می‌کنند و از تحولات این روزهای ایران کف به کف زده و خوشحالی می‌کنند که خود ابدا از داخل آن کشور و مشکلات آن آگاه نیستند.

تنها علت خوشحالی‌شان زمانی نگرفتن ویزا یا چیز دیگری بوده است. تنها چند روزنامه‌نگار واقعا حرفه‌ای از دید روزنامه‌نگاری به اوضاع نگریسته و حرفشان را می‌زنند. تغییر اوضاع در شرایط کنونی ایران صد در صد به منفعت کشورهای ابرقدرتی است که دیر باز می‌خواهند از ایران انتقام خویش را بگیرند.

ایران ناگزیر است که برای تغییر قوانین دُگم شده آخوندیت تصمیم بگیرد. ناوابسته به چگونگی رژیم - تغییر یا بازماندن آن، ایران همیشه به سود خویش کوشش می‌کند و کسی جز خود ایرانیها حق دخالت در این تحولات را ندارد.

نظردهی بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی تاجیک خنده‌آور است. آنها توان حرفی زدن برای اصلاح جامعه خود ندارند، از مشکلات روی هم ریخته کشور خود، از ستم سالاری و خودکامگی حرفی نمی‌گویند، از خرابی زبان و ذلیلی آن حرفی نمی‌گویند، از فشار به مطبوعات آزاد و در مهلکه افتادن تدریجی کشور حرفی نمی‌گویند... اما ایران را می‌خواهند که "دمکرتیک" و "آزاد" سازند. ایران را می‌خواهند به دست آرند... مگر (آیا این) خنده‌آور نیست؟

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 371


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995