دوران گذار فناوري اطلاعات ايران
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[03 Apr 2007]
[ فرنود حسنی]
كشور ما همچون بسياري از كشورهاي درحال توسعه اگرچه خيلي دير و البته ناقص، اما بالاخره به جرگه بهرهبرداران فناوري اطلاعات پيوست و تقريبا از اواسط سال 2001 شاهد فعاليتهاي بخش دولتي و خصوصي در اين حوزه بوديم.
سرمايهگذاري كلان دولت ايران در فاصله سالهاي 2002 تا 2005 در قالب طرحهاي مختلف به ويژه طرح تكفا اگرچه با مشكلات و اشتباهات فراواني مواجه بود اما در كمترين شرايط توانست موجي گذرا ايجاد كند و نگاههاي سرمايهگذاران بخشهاي مختلفي را به سوي خود جلب كند.
هرچند كه به اعتقاد بسياري ديگر از منتقدين داستان تكفا مشابه داستان پروانهاي است كه شخصي براي كمك به خروج او از پيله، ديواره پيلهاش را ميشكافد و درست به همين دليل پروانه هرچند كه بالهاي زيبايي نيز داشت اما تا انتهاي عمر كوتاه خود نتوانست پرواز كند.
شايد اين تعبير دور از واقعيت نباشد چراكه امروز ميبينيم بعد از صرف ميلياردها ريال سرمايهگذاري مستقيم براي توسعه فناوري اطلاعات در بخشهاي خصوصي و دولتي هنوز با چالشهاي بسيار و سطحي مواجه هستيم.
فناوري اطلاعات ايران در سالهاي اخير دوران بلوغ خود را به خوبي طي نكرد و به دليل شرايط حاكم بر اقتصاد دولتي و رانتخواريهاي فراوان نتوانست روي پاي خود بايستد و مدام چشم به دست دولت داشت تا بتواند از مواهب پروژههاي دولتي بهرهاي هرچند اندك ببرد، از سوي ديگر وامهاي متعددي كه در اين حوزه ارائه شدند عليرغم انتظار كارآيي لازم را نداشت و متاسفانه بسياري از شركتهايي كه در سالهاي مذكور با سوابق غيرمرتبط و با اتكاء به يك يا دو پروژه فوري راهاندازي شده بودند، تعطيل و ورشكست شدند و بسياري از جواناني كه با روياي طي كردن ره صد ساله در يك شب وارد اين وادي شدهاند، امروز بيكار هستند و يا با درآمدهاي پايين به دنبال يك شغل دولتي ميگردند.
اين خلاصهاي بود از آنچه بر سر فناوري اطلاعات ايران در سالهاي اخير گذشت اما نكته اينجاست كه سير تحولات و تغييرات در حوزه فناوري اطلاعات به حدي سريع و زياد است كه عملا رسيدن به يك نقطه ثابت در اين بخش غيرممكن است بنابراين مدام با رويكردها و مسائل تازهاي مواجه هستيم.
همانطور كه اشاره شد، اگر حمايتهاي متعدد دولت از بخش خصوصي فناوري اطلاعات ايران درست و اصولي بود، اين بخش بايد امروز بارور و به خود متكي شده بود و ميتوانست به راحتي در داخل و خارج كشور فعاليت كند و در برابر كاهش حجم بودجه مربوطه خم به ابرو نميآورد.
موقعيت فعلي فناوري اطلاعات از يك سو و وضعيت عمومي اقتصاد ايران در دو سال گذشته ازسوي ديگر شرايط را به گونهاي رقم زده است كه آينده حاكم بر حوزه فناوري اطلاعات خبر از شرايط و مشكلات بسياري در اين زمينه دارد؛ به گونهاي كه اين طفل نوپا و نابالغ بايد خود را براي دوران گذاري بسيار سخت و دشوار آماده سازد.
اما راهحلهاي برون رفت يا تسكين اين مشكلات كدام است؟ يكي از نقاط اميد حوزه فناوري اطلاعات در زمينه بهبودي اوضاع ميتواند پيگيري جدي و عملياتي شدن واقعي اصل 44 در اين بخش باشد.
درحالحاضر فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي يكي از بزرگترين منابع درآمدي دولت محسوب ميشوند و تسريع در خصوصيسازي اين حوزه ميتواند زمينه مناسبي را براي بازگشت به روالي عادي فراهم سازد.
وجود پتانسيلهاي علمي و اجرايي بسيار خوب در ايران و نيروي كار ارزان در زمينه فناوري اطلاعات ميتواند به عنوان يك مزيت نسبي بسيار مناسب براي توليد و عرضه خدمات و محصولات به بازارهاي منطقه و بينالمللي باشد.
لذا توجه جديتر دولت و حمايت واقعي از بخش خصوصي براي عرض اندام در بازارهاي بينالمللي ميتواند زمينه بهسازي امور و گذار از شرايط موجود را فراهم سازد.
گزينه سوم نيز ميتواند تاكيد و تامل فراوان بر جذب سرمايهگذاريهاي خارجي براي تزريق استانداردهاي جهاني توليد دانش و محصول در اين حوزه باشد تا ضمن كارآفريني باعث ايجاد چرخه اقتصادي مناسب گردد
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: