مقالات کامپیوتر و فناوریاطلاعات اینترنت و شبکه تاثیر فناوری زندگیبخش بر زندگی روزمره
۱۱ مرداد ۱۳۸۷
Friday, Aug 1, 2008
با توسعه همهجانبه علم و فناوری در سالهای اخیر، اینترنت توانسته است تاثیرات چشمگیری بر زندگی روزمره مردم برجای بگذارد و حتی آنهایی که توانایی اتصال به اینترنت به صورت دائمی را ندارند نیز از این تاثیرات بیبهره نمانند.اگرچه اینترنت برای برخی افراد همچنان ابزاری غیرضروری و فرعی محسوب میشود، نتایج برخی مطالعات انجامشده خبر از وابستگی هرچه بیشتر مردم آمریکا به اینترنت دارد. کاربران آمریکایی امروزه اینترنت را بهمثابه مهمترین منبع برای کسب اطلاعات مورد استفاده قرار میدهند و باارزشترین لحظات زندگی خود را در کنار آن به سرمیبرند.
نتایجی که از آخرین مطالعات صورت گرفته روی کاربران آمریکایی بهدست آمده است، نشان میدهد ۴۵ درصد کاربران آنلاین این کشور که تعداد آنها به ۶۰ میلیون نفر میرسد بر این باورند که اینترنت به آنها کمک میکند برای اتفاقات بزرگ زندگی خود تصمیمگیری کنند و بتوانند مهمترین تحولات زندگی خود را در دو سال گذشته مورد بررسی قرار دهند.
به منظور اثبات این فرضیه، کارشناسان حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات مطالعات گستردهای را که بخشهایی از آن به ژانویه ۲۰۰۲ بازمیگشت، از مارس ۲۰۰۷ آغاز کردند.
مقایسه دو بررسی مجزا که درمورد افزایش تمایل کاربران به استفاده از اینترنت و رویآوردن به جوامع مجازی صورت گرفته بود نیز نتایج حاصل از این بررسی جدید را تایید کرد و نشان داد که میزان تمایل مردم آمریکا برای زندگی در کنار اینترنت به میزان زیادی افزایش یافته است.
کارشناسان برای آنکه مطالعات مارس سال ۲۰۰۷ را با موفقیت به اتمام برسانند، افرادی را گزینش کردند و از آنها خواستند تا به سوالات از پیشتعیین شده پاسخ دهند. در این سوالات آمده بود، آیا افراد طی دو سال گذشته تصمیماتی را گرفته بودند که به عاملی خاص نظیر اینترنت بستگی داشته باشد.
علاوه بر این از افراد خواسته شده بود تا در مورد میزان تاثیرگذاری اینترنت روی زندگی شخصی آنها توضیح دهند. برای ۵ موضوع بهخصوص- خرید خودرو، تصمیمگیریهای مهم اقتصادی، گذراندن دورههای تحصیلی اضافی برای ایجاد سابقه کاری مناسب، انتخاب مدرسهای مناسب برای ادامه تحصیل کودکان و کمک به افرادی که به یک بیماری سخت مبتلا شدهاند- افراد باید جدیدترین اتفاقی که برایشان افتاده را توضیح میدادند و نقش اینترنت را روی هریک از این فعالیتها بازگو میکردند.
با انجام این بررسیها و تفکیک افراد شرکتکننده از یکدیگر دانشمندان دریافتند، تنها ۵ درصد افرادی که معتقد بودند اینترنت به تصمیمگیریهای بزرگ زندگی آنها کمک میکند، اعلام کردند که به هنگام مراجعه به موتورهای جستوجوگر اطلاعات بیفایده و غلط دریافت میکنند.
زمانی که از این افراد در مورد منابع اطلاعاتی اینترنتی و غیراینترنتی سوال شد، ۵۷ درصد کاربران اعلام کردند که اطلاعات آنلاین به عنوان مهمترین عامل در منابع اطلاعاتی محسوب میشود و در مقابل ۳۷ درصد گفتهاند که منابع اطلاعاتی غیراینترنتی اهمیت بیشتری دارند.
برای آنهایی که طی دو سال گذشته دست به خرید خودرو زده بودند و یا از اینترنت برای تصمیمگیری در مورد مواقع حساس زندگی خود استفاده کرده بودند، نزدیک به دو سوم۶۵۵ درصد) افراد گفته بودند که اینترنت مهمترین منبع برای کسب اطلاعات محسوب میشود.
اگرچه اینترنت توانسته میزان دسترسی ما به اینترنت و منابع اطلاعاتی را به میزان زیادی افزایش دهد اما تعداد قابلتوجهی از کارشناسان اعلام کردهاند که این امر باعث بروز مشکلات فراوانی شده و مردم در دنیایی از اطلاعات غوطهور شدهاند.
این بمباران اطلاعاتی که لحظهبهلحظه بر میزان آن افزوده میشود کاربران را با چندگانگی مواجه کرده و موجب شده تا آنها به سادگی نتوانند از بین انبوهی از اطلاعات، مطلب موردنظر خود را پیدا کنند.
اگرچه نظر این کارشناسان قابل تامل است و تاحدی از جانب برخی موسسات تحقیقاتی مورد پذیرش قرار گرفته، اما نتایج این مطالعه جدید آمارهای جالبی را در اختیار ما قرار داده است.
طبق این آمارها که از سوی موسسه تحقیقاتی PewInternet منتشر شده است، تنها ۱۵درصد کاربران براین باورند که بههنگام جستوجو در پایگاههای اینترنتی با اطلاعات نادرست و بیفایده مواجه شده و در دنیایی از اطلاعات غوطهور میشوند. ۷۱ درصد کاربران اعلام کردهاند که با مدیریت صحیح، موتورهای جستوجوگر اطلاعاتی را که دقیقا نیاز داشتهاند بهدست آوردهاند و دراینمیان ۱۱ درصد هم گفتهاند اطلاعاتی را که به آنها نیاز داشتهاند در اینترنت گمکردهاند.
طبق این گزارشها، تعداد اندکی از افرادی که طی دو سال گذشته اتومبیل خریداری کرده بودند(حدود ۹ درصد) اعلام کردند که حجم بیش از اندازه اطلاعات اینترنتی آنها را محاصره کرده و توانایی گزینش اطلاعات درست را در این منبع ندارند.
بزرگترین نتایجی که از این مطالعات به دست آمده شامل افرادی میشود که توانستهاند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به صورت آنلاین با یکدیگر مشاوره کنند.
در آمارهای منتشر شده آمده است، نزدیک به یک سوم ۳۴۴ درصد) افرادی که اینترنت را به عنوان ابزاری برای تصمیمگیریهای مهم زندگی خود بهکار میبرند اعلام کردهاند که اینترنت میتواند یکی از مهمترین عوامل برای برقراری ارتباطات نزدیک و صمیمی بین آنها محسوب شود و با تقویت این عامل ارتباطات آنها را پویا کند.
برای ۲۸ درصد آنهایی که اینترنت را به عنوان ابزاری تخصصی مورد استفاده قرار میدهند شبکه ارتباطات اجتماعی به میزان قابل توجهی مورد استفاده قرار گرفته و توانسته است روی زندگی شخصی آنها تاثیر بگذارد. این قبیل مزایای اینترنت موجب شده تعداد کاربران آنلاین آمریکا بین سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ میلادی به میزان ۳ برابر افزایش پیدا کند. با این روند تعداد کاربران آنلاین آمریکا از ۱۸ میلیون نفر در ژانویه سال ۲۰۰۲ به ۶۰ میلیون کاربر در مارس ۲۰۰۷ افزایش یافته است.
به جز آمارهای گفته شده همچنین مشخص شد، ۵۴ درصد کاربران بزرگسال آمریکایی براینباورند که اینترنت به آنها کمک میکند تا بهسادگی به همنوعان بیمار و یا درمانده خود کمک کنند. در این میان تعداد افرادی که معتقدند به کمک اینترنت بر بیماری خود غلبه کردهاند تا ۴۰ درصد افزایش یافته است.
۵۰ درصد کاربران آنلاین آمریکایی هم به این نتیجه رسیدهاند که آموزشهای اینترنتی به عنوان یکی از بهترین سوابق کاری آنها محسوب میشود و ۴۵ درصد نیز گفتهاند، زمانی که میخواهند سرمایهگذاری بزرگی انجام دهند این ابزار را در اختیار میگیرند و این فعالیت را تنها به کمک اینترنت انجام میدهند.
اگرچه این بررسیها تنها روی کاربران آمریکایی انجامشده و نتایج یاد شده را بهدنبال داشته است، کارشناسان براین باورند که میتوانند از آنها در دیگر نقاط جهان نیز استفاده کنند.
زمانیکه یک کاربر یک متن نوشتاری اینترنتی را دریافت میکند، در اصل دعوت شده به اینکه پهنه فضای مجازی اینترنتی خود را بگستراند، صفحه کاغذی که در حال خواندنش است را ترک کند، خود را از محدوده اتاقی که در آن نشسته فراتر برد، وارد یک کتابخانه قدیمی شود و یا برخی سایتها را کشف کند که تنها به اندازه یک نقطه از وی دور است.
همه ما به کمک اینترنت میتوانیم بدون اینکه حتی یک سانتیمتر بدنهای خود را حرکت دهیم، از این سو به آن سوی فضا سفر کنیم، به درون لیستها برویم، نسخ خطی قدیمی لاتین را از کتابخانههای دوردست فرا بخوانیم، یا صدای مردمی را بشنویم که با سیستم واژهپرداز خودمان دربارهشان بنویسیم و یا چهرهشان را هم ببینیم.
ما تلفنهای همراه خود را به دست میگیریم، به جایی میرویم که سیگنالها به راحتی از دیوارهای ضخیم عبور میکنند و ما را بلادرنگ با سرتاسر قارهها و اقیانوسهای پهناور پیوند میدهند و اینها همه در حالی است که ما در حال گشت وگذار در مراکز خرید هستیم و یا سعی میکنیم با دست دیگرمان فرمان اتومبیل را بگیریم (تعجبی ندارد که میزان تصادف هم بالا میرود.)