با توسعه همه جانبه علم و فناوری در سال های اخیر، اینترنت توانست تاثیرات چشمگیری بر زندگی روزمره مردم بگذارد. در این فضا حتی آنهایی که توانایی اتصال به اینترنت به صورت دائمی را ندارند نیز از این تاثیرات بی بهره نمانده اند و به میزان نیاز خود از گسترده خدمات الکترونیک بهره می برند اگر چه اینترنت هنوز هم برای برخی افراد ابزاری غیرضروری و فرعی محسوب می شود. نتایج برخی مطالعات انجام شده خبر از وابستگی هرچه بیشتر مردم به این بستر مجازی دارد. کاربران آمریکایی امروزه اینترنت را به مثابه مهم ترین منبع برای کسب اطلاعات مورد استفاده قرار می دهند و با ارزش ترین لحظات زندگی خود را در کنار آن به سرمی برند. نتایجی که از آخرین مطالعات صورت گرفته روی کاربران آمریکایی به دست آمده، نشان می دهد که ۴۵ درصد کاربران آنلاین این کشور که تعداد آنها به ۶۰ میلیون نفر می رسد براین باورند که اینترنت به آنها کمک می کند تا برای اتفاقات بزرگ زندگی خود تصمیم گیری کنند و بتوانند مهم ترین تحولات زندگی خود در دو سال گذشته را مورد بررسی قرار دهند.
به منظور اثبات این فرضیه، کارشناسان حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات مطالعات گسترده ای را که برخی بخش های آن به ژانویه ۲۰۰۲ بازمی گشت، از مارس سال گذشته آغاز کردند. مقایسه دو بررسی مجزا که در مورد افزایش تمایل کاربران به استفاده از اینترنت و روی آوردن به جوامع مجازی صورت گرفته بود نیز نتایج حاصل از این بررسی جدید را تایید کرد و نشان داد که میزان تمایل مردم آمریکا برای زندگی در کنار اینترنت به میزان زیادی افزایش یافته است.
کارشناسان برای آنکه مطالعات مارس سال گذشته را با موفقیت به اتمام برسانند، افرادی را گزینش کرده و از آنها خواستند به سوالات از پیش تعیین شده پاسخ دهند. در این سوالات آمده بود، آیا افراد طی
دو سال گذشته تصمیماتی را گرفته بودند که به عاملی خاص نظیر اینترنت بستگی داشته باشد؟ علاوه بر این، از افراد خواسته شده بود در مورد میزان تاثیرگذاری اینترنت روی زندگی شخصی شان توضیح دهند. طبق آخرین آمارهای منتشر شده در سال ۲۰۰۰ میلادی شمار کاربران اینترنت در دنیا نزدیک به ۲۴۰ میلیون نفر برآورد شد که براین اساس، همگان به انقلاب جدیدی در عرصه اطلاعات ایمان آورده بودند. این روند پس از گذشت هفت سال با یک جهش قابل ملاحظه مواجه شد و آمارهای یاد شده، تغییر کرد. طبق آمارهای جدید تا سال گذشته حدود یک میلیارد نفر در سراسر جهان به اینترنت دسترسی دارند. این آمار و ارقام شاید ۴۰ سال قبل حتی در تخیل هیچ یک از موسسان اینترنت نیز نمی گنجید زیرا آن زمان رقم مذکور بیش از یک سوم کل مردم جهان بود. تا چند سال قبل، عدم توجه دولت ها باعث شده بود مدیریت اینترنت در دست موسسان آن باقی بماند. آنها با هماهنگی یکدیگر این موضوع را بهICANN سپرده بودند و این موسسه غیرانتفاعی کارها را اداره می کرد ولی هم اکنون زمان آن رسیده است که دولت ها نیز پا پیش بگذارند.
دبیر کل اسبق سازمان ملل در زمان فعالیت خود اعلام کرده بود آینده اینترنت آنقدرها هم در دست کشورهای توسعه یافته نیست چرا که بازارهای آنها اشباع شده است. در این میان آینده وب در گرو رسیدن آن به میلیون ها انسانی است که در جهان در حال توسعه هستند و هنوز طعم انقلاب اطلاعاتی را نچشیده اند. این مساله به عنوان زیربنای توجه کشورهای توسعه یافته به حساب می آید زیرا آنها به خوبی می دانند برای رونق یافتن محیط وب نیاز به دسترسی بازارهای جدید وجود دارد ولی در عین حال این کشورها اعتماد کافی به مدیران فعلی ندارند. عده ای از این مناطق نظیر چین، ویتنام و کشورهای اسلامی نسبت به اشاعه فرهنگ غرب، آن هم بدون هیچ قید و بندی معترض هستند و عده کثیر دیگری بر این باورند که هم اکنون اینترنت امنیت کافی برای حضور دولت ها را ندارد و در عین حال نتوانسته است اعتماد دول مختلف را جلب کند. این گروه از کشورها می گویند برای تضمین امنیت و جلب اعتماد، به خصوص برای کشورهای در حال توسعه نیاز مبرم به اعمال حاکمیت بین المللی بر اینترنت وجود دارد و بدون اعمال حقوق بین المللی بر آن این امر محال به نظر می رسد. در مطالعه ای که برای نشان دادن تاثیر اینترنت بر زندگی روزمره آمریکایی ها صورت گرفته، برای پنج موضوع به خصوص (خرید خودرو، تصمیم گیری های مهم اقتصادی، گذراندن دوره های تحصیلی تکمیلی برای ایجاد سابقه کاری مناسب، انتخاب مدرسه ای مناسب برای ادامه تحصیل کودکان و کمک به افرادی که به یک بیماری سخت مبتلا شده اند) افراد باید جدیدترین اتفاقی که برایشان افتاده را توضیح می دادند و نقش اینترنت را روی هریک از این فعالیت ها بازگو می کردند. با انجام این بررسی ها و تفکیک افراد شرکت کننده از یکدیگر دانشمندان دریافتند، تنها پنج درصد افرادی که معتقدند بودند اینترنت به تصمیم گیری های بزرگ زندگی آنها کمک می کند اعلام کردند هنگام مراجعه به موتورهای جست و جوگر اطلاعات بی فایده و غلط دریافت می کنند. زمانی که از این افراد در مورد منابع اطلاعاتی اینترنتی و غیراینترنتی سوال شد، ۵۷ درصد کاربران اعلام کردند اطلاعات آنلاین به عنوان مهم ترین عامل در منابع اطلاعاتی محسوب می شود و در مقابل ۳۷ درصد گفته اند منابع اطلاعاتی غیراینترنتی اهمیت بیشتری دارند.برای آنهایی که طی دو سال گذشته دست به خرید خودرو زده بودند یا از اینترنت برای تصمیم گیری در مورد مواقع حساس زندگی خود استفاده کرده بودند، نزدیک به دو سوم (۶۵ درصد) افراد گفته بودند اینترنت مهم ترین منبع برای کسب اطلاعات محسوب می شود.
طبق این آمارها که از سوی موسسه تحقیقاتی PewInternet منتشر شده، تنها ۱۵ درصد کاربران براین باورند که هنگام جست وجو در پایگاه های اینترنتی با اطلاعات نادرست و بی فایده مواجه شده و در دنیایی از اطلاعات غوطه ور می شوند. ۷۱ درصد کاربران اعلام کرده اند با مدیریت صحیح موتورهای جست و جوگر اطلاعاتی را که دقیقاً نیاز داشته اند به دست آورده اند و در این میان ۱۱ درصد هم گفته اند اطلاعاتی را که به آنها نیاز داشته اند در اینترنت گم کرده اند.
طبق این گزارشات، تعداد اندکی از افرادی که طی دو سال گذشته اتومبیل خریداری کرده بودند
(حدود ۹ درصد) اعلام کردند حجم بیش از اندازه اطلاعات اینترنتی آنها را محاصره کرده و توانایی گزینش اطلاعات درست را در این منبع ندارند.
بزرگ ترین نتایجی که از این مطالعات به دست آمده شامل افرادی می شود که توانسته اند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به صورت آنلاین با یکدیگر مشاوره کنند. در آمارهای منتشر شده آمده است، نزدیک به یک سوم (۳۴ درصد) افرادی که اینترنت را به عنوان ابزاری برای تصمیم گیری های مهم زندگی خود به کار می برند،اعلام کرده اند اینترنت می تواند یکی از مهم ترین عوامل برای برقراری ارتباطات نزدیک و صمیمی بین آنها محسوب شود و با تقویت این عامل ارتباطات آنها را پویا کند. برای ۲۸ درصد آنهایی که اینترنت را به عنوان ابزاری تخصصی مورد استفاده قرار می دهند شبکه ارتباطات اجتماعی به میزان قابل توجهی مورد استفاده قرار گرفته و توانسته است روی زندگی شخصی آنها تاثیر بگذارد. این قبیل مزایای اینترنت موجب شده تعداد کاربران آنلاین آمریکا بین سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ میلادی به میزان سه برابر افزایش پیدا کند. با این روند تعداد کاربران آنلاین آمریکا از ۱۸ میلیون نفر در ژانویه سال ۲۰۰۲ به ۶۰ میلیون کاربر در مارس ۲۰۰۵ افزایش یافته است.به جز آمارهای گفته شده همچنین مشخص شده است ۵۴ درصد کاربران بزرگسال آمریکایی بر این باورند که اینترنت به آنها کمک می کند به سادگی به همنوعان بیمار یا درمانده خود کمک کنند. در این میان تعداد افرادی که معتقدند به کمک اینترنت بر بیماری خود غلبه کرده اند تا ۴۰ درصد افزایش یافته است. ۵۰ درصد کاربران آنلاین آمریکایی هم به این نتیجه رسیده اند که آموزش های اینترنتی به عنوان یکی از بهترین سوابق کاری آنها محسوب می شود و ۴۵ درصد نیز گفته اند، زمانی که می خواهند سرمایه گذاری بزرگی انجام دهند این ابزار را در اختیار می گیرند و این فعالیت را تنها به کمک اینترنت انجام می دهند.
اگرچه این بررسی ها تنها روی کاربران آمریکایی انجام شده و نتایج یاد شده را به دنبال داشته است. کارشناسان براین باورند که می توانند از آنها در دیگر نقاط جهان نیز استفاده کنند.