بیشتر کاربران تا چند سال پیش بر این باور بودند که تنها یک راه برای گشت وگذار در اینترنت و مشاهده صفحات اینترنتی وجود دارد و آن هم استفاده از مرورگر اینترنتی مایکروسافت موسوم به اینترنت اکسپلورر است که با نام اختصاری IE نیز شناخته می شود. اما با گذشت زمان و رقابتی شدن بازار نرم افزارها، کم کم مرورگرهای اینترنتی دیگر شرکت ها نیز ارائه شد تا کاربر برای اتصال به شبکه جهانی اینترنت راه های دیگری را نیز پیش رو داشته باشد. این روزها مرورگرهای اینترنتی مختلفی در بازار وجود دارند که در برخی مواقع می توانند سریع تر و حتی ایمن تر از IE عمل کنند و همین مساله باعث شده است در سال گذشته محبوبیت مرورگر مایکروسافت در بازارهای جهانی به میزان چشمگیری کاهش یابد و غول نرم افزاری جهان شاهد شکست بزرگ ترین مرورگر اینترنتی دنیا باشد. تعداد مرورگرهای اینترنتی بسیار زیاد و متعدد است که در برخی موارد حتی نام آنها هم به گوش نخورده است. به عنوان مثال این روزها مرورگرهایی با نام های Camino، Epiphany و SeaMonkey و... روی اینترنت ارائه می شوند که حتی نام آنها هم برای کاربران آشنا نیست. با این حال چند مرورگر تقریباً نوظهور و تازه نفس به طور رسمی وارد رقابت با IE شده اند که از بین آنها می توان به Safari اپل، Firefox موزیلا، Chrome گوگل و Opera ساخت شرکت نروژی اپرا اشاره کرد. داشتن سرعت بالا و تامین امنیت در برابر هکرها و برنامه های مخرب عواملی محسوب می شوند که این روزها کاربران آنها را در مرورگرهای اینترنتی جست وجو می کنند. در زیر وضعیت محبوب ترین مرورگرهای اینترنتی مورد بررسی قرار می گیرد.
● Internet Explorer مایکروسافت
مرورگر اینترنتی Internet Explorer مایکروسافت که با نام IE نیز شناخته می شود، پراستفاده ترین مرورگر در میان کاربران جهانی است. این مرورگر به طور پیش فرض همراه با سیستم عامل Windows نصب می شود و بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده، هم اکنون نسخه ۶ آن بیشترین محبوبیت را در دنیا دارد. در سیستم عامل ویندوز ویستا که آخرین نسخه ویندوز است، IE۷ و پس از گذشت مدتی IE۸ نیز ارائه شدند. اینطور که آخرین آمارهای رسیده نشان می دهد مرورگر اینترنتی مایکروسافت تا پایان ماه فوریه از سال جاری میلادی ۰۴/۰ درصد از سهم خود را از دست داد و سهم آن از بازار جهانی مرورگرها به ۵/۶۷ درصد رسید. با این وجود، کاهش محبوبیت IE در ماه گذشته از سقوط آن در جولای ۲۰۰۸ کمتر بود. در آن زمان مرورگر اینترنتی IE طی یک دوره ۱۲ ماهه به طور میانگین ۷/۰ درصد از سهم خود را در بازارهای جهانی به رقبا واگذار کرده بود. این مرورگر اینترنتی در طول یک سال گذشته نیز ۴/۷ درصد از سهم خود در بازارهای جهانی را از دست داد. میزان استفاده کاربران از مرورگر IE۸ مایکروسافت در ماه فوریه نسبت به ماه قبل اندکی افزایش یافت و سهم آن از ۹۲/۰ درصد به ۱۷/۱ درصد ارتقا یافت. در این دوره از زمان تولد نسخه کاندید IE۸ که با نام RC۱ شناخته می شود، تنها ۵ هفته می گذشت. در فوریه ۲۰۰۹ مرورگر RC۱ مایکروسافت نخستین ماه کاملی بود که در اختیار کاربران قرار گرفت.
● فایرفاکس موزیلا
مرورگر اینترنتی فایرفاکس ساخت شرکت موزیلا برای گشت وگذارهای اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرد که هم اکنون۵۳/۲۱ درصد کاربران آنلاین جهانی از آن استفاده می کنند و بیشتر بین کاربران استفاده کننده از سیستم عامل لینوکس محبوبیت دارد. رفته رفته با پدیدار شدن مشکلات امنیتی در پراستفاده ترین مرورگرهای وب مانند اینترنت اکسپلورر، کاربران دیگر سیستم عامل های رایانه ای از قبیل ویندوز و مکینتاش نیز استفاده از این مرورگر را آغاز کرده اند. از جمله قابلیت هایی که باعث افزایش محبوبیت فایرفاکس بین کاربران شد، امکان تبدیل این نرم افزار به مرورگری با سلیقه هر یک از کاربران بود. برای این کار مرورگر فایرفاکس همچنان دو مورد را در نظر می گیرد که آن هم توانایی های مرورگر و شکل ظاهری آن است. شخصی سازی توانایی های فایرفاکس با کمک فایل هایی با حجم کم به نام گسترش (Extension) ممکن می شود. این گسترش ها در واقع تکه های کوچک برنامه اند که قابلیت های مختلفی را به این مرورگر می افزایند.
● Chrome گوگل
مرورگر اینترنتی Chrome نرم افزار متن بازی است که در تاریخ دوم سپتامبر ۲۰۰۸برای نخستین بار توسط شرکت گوگل عرضه شد. در ابتدا نسخه آزمایشی آن برای صاحبان سیستم عامل ویندوز در ۱۰۰ کشور جهان عرضه شد و گوگل هم اکنون اعلام کرده است به زودی نسخه های سازگار این مرورگر را با دیگر سیستم های اپل در آینده نزدیک عرضه خواهد کرد. این مرورگر بر پایه هسته مرورگر متن باز نوشته شده است و از امکانات و قابلیت های آن می توان به Tabbed browsing، بخش مشابه Privacy در IE و بخش ● مشابه
Speed Dial در مرورگر اپرا اشاره کرد. این مرورگر در اصل یک واسطه در کامپیوتر میزبان محسوب می شود که ابزارهای سنگین و حجیم SaaS نرم افزارهای به عنوان خدمات روی آن با عموم کاربران در ارتباط است. از نظر اجرایی، مرورگر Chrome در باز کردن صفحات اینترنتی با کدهای JavaScript کارآمدتر است و این فرآیند را با سرعت بیشتری انجام می دهد.
● «سفری» اپل
مرورگر Safari اپل که بر پایه سیستم هسته ای Webkit ساخته شده، ظاهری ساده و آسان و در عین حال امکانات پیشرفته را در خود جا داده است که از امنیت نسبتاً قابل قبولی برخوردار است. این سیستم عامل به گونه ای طراحی شده است که از آن می توان در سیستم عامل Mac OS X اپل و ویندوز مایکروسافت استفاده کرد. اپل چندی پیش نسخه بتای مرورگر اینترنتی۴ Safari را برای سیستم های عامل ویندوز و Mac روانه بازار کرد و توضیح داد که این نرم افزار جدید نسبت به نمونه های قبلی بسیار سریع تر شده و سیستم های هدایت گر و جست وجوگر در آن ارتقا یافته است. این طور که اپل ادعا کرده، نسخه جدید مرورگر آن برای هر دو سیستم عامل ویندوز و Mac OS X، برنامه های مبتنی بر JavaScript را نسبت به مرورگر Safari ۳ تا ۴/۲ برابر سریع تر اجرا می کند. این شرکت همچنین توضیح داد محصول جدید آن برنامه های مبتنی بر JavaScript و HTML را نسبت به مرورگرهای۷ Internet Explorer مایکروسافت و۳ FireFox موزیلا بهتر باز می کند.
● اپرا ساخت شرکت اپرا
مرورگر اپرا یکی از مرورگرهای اینترنتی محبوب برای کاربران محسوب می شود که توسط شرکت نرم افزاری اپرا در نروژ نوشته شده است. این مرورگر از نظر تعداد کاربر پس از IE، Firefox و Safari در مقام چهارم قرار دارد. مرورگر اپرا از سایت اپرا به رایگان قابل دریافت است و آخرین نسخه آن ۹.۶۲ نام دارد. مرورگر اپرا بیشتر برای تلفن های همراه و کنسول های بازی دستی Nintendo DS و کنسول بازی خانگی Wii نیندو طراحی شده و مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های این مرورگر می توان به سرعت بالای مرور صفحات وب، استفاده از سربرگ برای نگهداری چندین صفحه در یک پنجره، بزرگ نمایی صفحات، واکنش به رفتارهای خاص موشواره و دارا بودن سیستم مدیریت بارگذاری پیشرفته اشاره کرد. اما اینطور که کارشناسان داخلی دریافته اند، بیشتر کاربران ایرانی به منظور استفاده از شبکه اینترنت از مرورگر IE استفاده می کنند. یکی از دلایل عمده این امر استفاده بیشتر کاربران ایرانی از سیستم عامل ویندوز است که این مرورگر به صورت پیش فرض روی آن ارائه می شود. برخی کارشناسان داخلی معتقدند امنیت و کاربرپسندی مرورگر اینترنتی فایرفاکس نسبت به سایر مرورگرهای مبتنی بر سیستم عامل ویندوز بالاتر است. هرچند برخی صفحات وب نیز فقط با مرورگر IE باز می شوند لذا کاربران ناگزیر به استفاده از این مرورگر هستند. نتایج حاصل از یک نظرسنجی درباره مرورگرهای اینترنتی نشان می دهد هم اکنون ۵۳ درصد کاربران ایرانی از مرورگر IE استفاده می کنند. ۲۸درصد کاربران ایرانی نیز از مرورگر فایرفاکس، ۹ درصد از مرورگر اپرا، هفت درصد از مرورگر AOL Explorer و ۵/۰ درصد از مرورگر Netscape بهره می گیرند.