کار از راه دور فرصتی نوین در دنیای دیجیتال
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[03 Apr 2010]
[ حوریه سادات برهانی]
حوریه سادات برهانی: انقلاب صنعتی و پیشرفتهای تکنولوژیک پس از آن تغییراتی اساسی در زندگی افراد، فرهنگ و سیستمهای اقتصادی پدید آورد و دنیا را به مکانی تبدیل کرد که نوع بشر تا آن زمان تجربه نکرده بود. با پیشرفت های سریع تکنولوژی مفاهیمی چون زمان و مکان معنای گذشته خود را از دست دادند و سازمانهایی توانستند با موفقیت به کار خود ادامه دهند که بیشترین انعطافپذیری را با شرایط جدید از خود نشان دادند. شیوههای کلاسیک انجام کار در شرايط نو کارایی خود را از دست داد و نتوانست پاسخگوی نیازهای جدید باشد؛ اینگونه بود که انسانها به فکر تغییر در ماهیت انجام کار افتادند. شیوههای نوین کار به جوامع کمک کرد تا قابلیت انعطاف در نحوه کار کردن را با تقلیل هزینههای ثابت مربوط به اماکن محل کار پیوند دهند. در این شرایط است که به تدریج «کار از راه دور»1 به عنوان یک راه حل ظاهر شد و سعی کرد به نیازهای نو ظهور پاسخی متفاوت دهد.
کار از راه دور روشی نوین برای سازماندهی کار بر مبنای ایجاد انعطاف زمانی و مکانی در انجام کار با استفاده از قابلیتهای تکنولوژیهای نوین ارتباطات است . مفهوم اصلی نهفته در ورای کار از راه دور این است که کارمندان میتوانند دور از محل سازمان در زمان دلخواه خود با استفاده از تکنولوژیهای نوین ارتباطات راه دور کار کنند و نتایج را به صورت الکترونیکی به سازمان یا محل دیگری منتقل کنند. با توجه به اینکه کار از راه دور به عنوان یک راهکار مناسب برای اشتراک منابع ، افزایش بهرهوری ، افزایش رضامندی شغلی، ،کاهش استرس کارمندان، کاهش هزینهها، کاهش آلودگی، کاهش رفت و آمد و ترافیک و هماهنگی بین ساعات زندگی و کار میتواند مطرح شود و بیشتر مشاغل قابلیت انطباق با شرایط آن را دارند این شیوه از انجام کار میتواند به عنوان راهکاری مناسب برای پیشبرد سیستمهای اقتصادی جدید لحاظ گردد. بر تمامی مزایای یاد شده باید بهبود فرصتهای کاری (به سبب رهایی از محدودیتهای مکانی)، اختلال کمتر در زندگی خانوادگی( بهویژه در خصوص اشتغال زنان )، انعطاف در ساعات کار، ایجاد ظرفیتهای شغلی برای توانیابان، حفظ مهارتهای کمیاب ، تجدید حیات اقتصادی و بسیاری دیگر را افزود. توجه به جایگاه کشور در عرصه جامعه اطلاعاتی و میزان استفاده بهینه از ظرفیتهای پدید آمده در این عرصه ضرورتی برای تدوین سیاستهای چشمانداز برای صنعت فناوری اطلاعات در کشور به شمار میرود؛ در راستای توجه به این امر شاخصهایی مطرح میشوند که باید به ارزیابی آنها در کشور پرداخت. به گفته کارشناسان، ایران به لحاظ رفتار جامعه مجازی در مقایسه با کشورهای دیگر فاصلهی زیادی دارد و ساختار مربوط به آن به درستی چیده نشده است. برای این کار باید نگرش سیستمی به جامعهاطلاعاتی در مسوولان و مردم ایجاد شود که متاسفانه این نگرش هنوز وجود ندارد و اگر رویکردی در این زمینه وجود داشته باشد به صورت جزیرهای است .کار از راه دور که از اوایل دهه 50 میلادی در دنیا مطرح شد و بعدها در دیدگاه های تاریخی وسیع آینده نگران متعددی مشاهده شد این شیوه شکل غالب سازماندهی کار در آینده خواهد بود. از آن زمان تا کنون قریب به 35 سال میگذرد، اما متاسفانه در جامعه ما آنطور که شایسته این موضوع باشد بدان پرداخته نشده است.
آنچه مسلّم است تكنولوژي نوین ارتباطی و اطلاعاتی به منزلة يك سلاح و ابزار جديد براي فعاليت جهان معاصر محسوب ميشود كه عدم استفاده از آن انزواي كشور و در نهايت حذف شدن از جامعة جهاني را به دنبال خواهد داشت.کار از راه دور که به نوعی از نشانههای ورود جوامع به عصر اطلاعات محسوب میشود در کشور ما متاسفانه همچنان مورد بیتوجهی واقع شده است.
با سهمیه بندی سوخت و ترافیک سنگینی که اکثر کلان شهرهای ایران به ویژه تهران با آن روبهرو هستند انجام کار از راه دور میتواند جایگزینی مناسب برای بسیاری از سفرهای درون شهری باشد و تا حد زیادی از بار ترافیکی شهر بکاهد که کاهش آلودگی صوتی و زیست محیطی و افزایش آرامش در سطح شهر و ... از نتایج بارز و اولیه آن خواهد بود.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: