نوشته محمد غزال در عمان
For Al-Shorfa.com
2010-04-28
روز احمد، حتی پیش از این که بیدار شود، کاملاً برنامه ریزی شده است.
این جوان 19ساله، صبح ها معمولاً با والدین و خواهر و برادرش صبحانه نمی خورد و مستقیم سر کار می رود: وب گردی در فیس بوک، توئیتر، مای اسپیس و اتاق های گفتگوی اینترنتی مورد علاقه اش.
به محض این که از منزل خارج می شود، نامه های الکترونیکی خود را روی تلفن همراه خود می خواند.
او از جنبه های متعددی، یک جوان امروزی اردنی را تصویر می کند، جوانی که به اینترنت وصل است و زیاد برای کار دیگری وقت ندارد.
وی گفت: «همه دوست های من به شبکه اینترنت متصل هستند. اگر چند ساعت از اینترنت دور باشم، حسابی عقب می افتم.»
احمد بلافاصله بعد از کلاس، به قهوه خانه اینترنتی محله خود می رود که در آن می تواند روزی شش ساعت وب گردی کند. حتی وقتی که دوستهایش بعد از مدرسه به او می پیوندند، گوشی می گذازند و از اتاقک های مکعبی مجزای خود، بازی های اینترنتی جنگی می کنند.
احمد که در دپارتمان هنر و علوم انسانی دانشگاه اردن تحصیل می کند گفت: «من اصلاً نمی دانم مردم قبل از دوران اینترنت چطور زندگی می کردند.»
کارشناسان فن آوری اطلاعات می گویند که شبکه اجتماعی اینترنتی اثرات عمیق و عظیمی بر فرهنگ مردم اردن به جای می گذارند.
بر اساس نتایج تحقیقات رسمی، 90 درصد کاربران اینترنتی، زیر 20 سال سن دارد و جمعیت جوان اردن بیشترین مصرف کنندگان شبکه جهانی اینترنت در کشور هستند.
حسین خزاعی، جامعه شناس دانشگاه کاربردی دولتی البلقاء، گفت: «این روزها استفاده از اینترنت و تارنماهای (شبکه اجتماعی) نسبت به دیدار از اقوام و شرکت در رویدادهای اجتماعی اولویت دارد. این امر یک تحول اجتماعی عظیم است.»
خزاعی گفت که براساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه، دانش آموزان مدرسه های اردن در شبکه اجتماعی فیس بوک خود، 110 دوست دارند.
در یک شب معمولی در قهوه خانه اینترنتی محمد خالد در عمان، بیش از 50 مرد جوان در مکعب های رایانه ها جمع می شوند تا با بازی های اینترنتی بازی کنند، صفحه های فیس بوک خود را به روز کنند و به صورت اینترنتی گفتگو کنند.
خالد گفت که استفاده از اینترنت که ساعتی یک دینار (1.40 دلار) است، برای جوانان مجرد، به یک وقت گذرانی ارزان در شهری که تفریح چندانی ندارد، بدل شده است.
وی گفت: «وقتی که من این قهوه خانه اینترنتی را افتتاح کردم، از موفقیت آن مطمئن نبودم. فکر کردم که بیشتر مشتری ها تعطیلات آخر هفته به این جا مراجعه کنند. اما این جا هر شب غلغله است.»
خزاعی هشدار داد که ممکن است استفاده بیش از حد از تارنماهای شبکه های اجتماعی، جوانان اردنی را به افراد «خود محور» بدل کند. خزاعی خاطر نشان کرد که این امر سبب می شود تا (نسل جوان) آشکارا از جامعه سنتی که نقش جامعه و خانواده در ورای فردیت است، فاصله بگیرد.
هیثم القیسی، سخنگوی وزارت «فن آوری ارتباطات و اطلاعات اردن»، افزایش فعالیت در شبکه های اجتماعی را یک پیشرفت مثبت قلمداد کرد و گفت که نفوذ اینترنت در این پادشاهی 30 تا 31 درصد است.
راهبرد ملی این وزارت خانه این است که نفوذ اینترنت را تا پایان سال 2011 به 50 درصد برساند. مقامات برای افزایش رشد دسترسی افراد به اینترنت به تعداد فزاینده کاربران جوان اتکا می کند.
القیسی گفت: «ما احساس می کنیم که (افراد) باید در همه جنبه های زندگی خود به بهره گیری از اینترنت تکیه کنند و شبکه های اجتماعی همچون فیس بوک و توئیتر استفاده گسترده ای دارند. با وجودی که این امر بر مناسبات خانوادگی تاثیر می گذارد، اما نشانه مثبتی است که تعداد افرادی که در حال استفاده از ابزارهای فن آوری اطلاعاتی هستند، رو به افزایش است.»
خزاعی هشدار می دهد که افزایش استفاده از تارنماهای شبکه های اجتماعی سبب بی توجهی و بی اعتنایی نسل جوان به روابط شخصی می شود و راه را برای اعتیاد به اینترنت و درون گرایی هموار می کند.
اما احمد این مسئله را از این جنبه نمی بیند.
وی گفت: «هر نسلی تفریحات ویژه خود را دارد، برای بعضی ها این تفریح، سینما و دیسک های فشرده است و برای نسل ما، اینترنت است.»
احمد افزود: «به علاوه اگر خانواده من واقعاً دلشان برای من تنگ می شود، می توانند یک پیامک کوتاه برایم ارسال کنند.»