شواهد وجود آب در مريخ رديابی شد
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[23 Jan 2004]
[ بی بی سی]
دانشمندان می گويند مدارپيمای "مارس اکسپرس" که نخستين ماموريت اروپا به مريخ است، نشانه های وجود آب را در قطب جنوب اين سياره رديابی کرده است.
ابزارهای مدارپيمای مارس اکسپرس اطلاعات تازه ای را درباره وجود ذخاير بزرگی از يخ در قطب جنوب سياره سرخ در اختيار دانشمندان قرار داده است.
گرهارد نيوکم، دانشمند ارشد پروژه از دانشگاه آزاد برلين، در يک کنفرانس خبری در مرکز عملياتی اسا (ESA) در دارمستات آلمان گفت مشخصاتی که ظاهرا نشانه های وجود توده های يخ به نظر می رسد در عکس های ارسالی مارس اکسپرس مشاهده می شود.
تيم پروفسور نيوکم تاکنون حدود 100 گيگابايت داده های پردازش شده دريافت کرده است که تاکنون بررسی نشده است.
وی گفت: "ما تاکنون مقداری بررسی های فوری علمی انجام داده ايم و فکر می کنم آب زمانی روی سطح مريخ جريان داشته است."
فرار آب از جو
به علاوه دانشمندان ناسا می گويند که آنها برای نخستين بار، از دست رفتن آب از طريق جو مريخ را مشاهده کرده اند.
ويتوريو فورميسانو، مسوول کنترل طيف نمای اين مدارپيما گفت: "ما قبلا بخار آب را در جو مريخ و يخ را در خاک قطب جنوب آن شناسايی کرده بوديم."
شواهدی که مدارپيمای آمريکايی "اوديسه" مريخ دو سال قبل جمع آوری کرده بود، به روشنی به وجود يخ در قطب جنوب سياره سرخ اشاره داشت.
ارزيابی اين مدارپيما توسط طيف سنج اشعه گاما که هيدروژن (از عناصر تشکيل دهنده آب) را رديابی می کند انجام شد.
مارس اکسپرس در واقع همان نتايج اوديسه را تاييد می کند، زيرا به کمک تکنيک متفاوتی به همان نتيجه می رسد. طيف نمای اومگای اين فضاپيما به جای تحليل طيف گاما، بخش قابل رويت و مادون قرمز طيف انرژی را تحليل می کند.
ريکارد لاندين، از موسسه علوم فضايی سوئد، که تاثير فرسايشی نور خورشيد بر جو مريخ را به وسيله ابزاری به نام "تحليلگر اتم های پرانرژی خنثی" بررسی می کند گفت: "بادهای سياره ای در واقع به طور غيرمستقيم فرار آب را ثابت می کند، زيرا ما شاهد فرار اکسيژن از جو مريخ هستيم و اکسيژن به احتمال زياد از آب نشات گرفته است."
مناظر حيرت آور
آخرين داده های مدارپيمای اروپايی همچنين شامل مجموعه ای از عکسهای خيرکننده با کيفيت عالی است.
ديويد ساتوود، رئيس بخش علوم آژانس فضايی اروپا (اسا) گفت: "اين يک فضاپيمای عادی نيست. اين تازه نخستين گام است. طی دو سال آينده شاهد دستاوردهای بيشتری خواهيم بود."
اين دوربين می تواند جزئياتی به ابعاد دو متر را بر سطح مريخ آشکار کند و دانشمندان آلمانی اين پروژه حتی توانسته اند از اين تصاوير فيلم هايی تهيه کنند که مثل فيلم هايی است که به هنگام پرواز در آسمان مريخ تهيه شده باشد.
گرهارد نيوکم، گفت مارس اکسپرس تاکنون از دو ميليون کيلومتر مربع از سطح مريخ عکس برداری کرده است.
مساحت ناحيه مزبور که وضوح عکس های آن 10 تا 15 متر در پيکسل (اجزای تشکيل دهنده عکس) است معادل مجموع مساحت کشورهای فرانسه، آلمان، ايتاليا، اسپانيا، پرتغال و اتريش است.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: