قریب به یک ماه است که فعالیت رسمی سومین کنفرانس بین المللی بانکداری الکترونیکی را با همکاری دوستان خوبم در علم روز و با کوله باری از تجربه های حاصل از دو دوره پیشین آغاز کرده ایم و در این مدت نشست ها و رایزنی های مختلفی با مسئولان سیستم بانکی برای برگزاری هر چه بهتر داشته ایم.
شاید به هیچ وجه تصور نمی شد که استمرار این کنفرانس ملی و تبدیل شدن آن به یک رویداد بین المللی که مورد استقبال شرکت های خارجی نیز قرار گرفته است, امروزه تا این حد در روند توسعه بانکداری الکترونیکی کشور مهم و تاثیرگذار باشد, اما پس از سه سال تلاش و فعالیت مداوم در این حوزه شاهد هستیم که چه بسیار نشریات, سایت ها و به ویژه بانک ها در تلاش هستند تا هر چه بیشتر بر اندوخته های خود در این زمینه بی افزایند.
مایلم در این مجال اندک به شعار کنفرانس اشاره ای داشته باشم. " بانکداری الکترونیک کلید ورود به دنیای کسب و کار الکترونیک" این شعار محوری سعی کرده است نگاهی کاربردی و جامع به هدف نهایی تمامی تلاش های همکاران عزیزم در شبکه بانکی کشور داشته باشد به این معنی که بی شک فراهم آوردن تمامی تجهیزات و دانش ها برای تسهیل در مراودات تجاری و کسب وکار مردم است و بنابراین اگر بانکداری الکترونیکی بتواند در یک نظام یکپارچه, امن و گسترده این نیازهای جامعه را برطرف کند بی شک در روند زندگی و کسب و کار مردم نیز تحول و تغییر مثبت ایجاد خواهد شد. کمااینکه دستاوردهای اخیر بانک ها به ویژه بانک های خصوصی این اتفاق مبارک را تا حدودی رخ نمایانده است.
اما به هر حال کنفرانس بانکداری الکترونیکی به عنوان مجالی ارزشمند برای شناخت فناوری های روز دنیا و فرصتی برای مقایسه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب کشور با دنیای پیشرفته است همچنین تلاش شده است تا شرکت های فعال در این عرصه بتوانند محصولات و خدمات خود را در فضایی علمی و تخصصی به مدیران و کارشناسان معرفی کنند.
دیدگاه عمده کنفرانس در خصوص بررسی وضعیت عملکرد بانک ها و ارایه گزارش به جامعه در دو محور دستاوردهای کمی و ارتقا کیفی خدمات و محصولات خلاصه شده است که بی شک جو رقابتی آن خالی از لطف نخواهد بود. امیدوارم حضور فعال صاحبنظران این عرصه به غنای علمی کنفرانس و در نهایت انتفاع علمی و اقتصادی کشور یاری رساند.