هنر ساختن آینده ی کار
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[26 Feb 2015]
[ لیندا گراتن]
هنر ساختن آینده ی کار
نويسنده: لیندا گراتن
مترجم: مسعود بینش - سيما مهذب حسينيان
ناشر: پژواك
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 408
اندازه كتاب: رقعی - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 1
مروري بر كتاب
تحلیل نیروهای تاثیرگذار و تغییرات عمده در آینده ی زندگی کاری
چرا هنر ساختن آيندهي کار؟ زيرا براي فرار از آيندهي تاريک حرفهاي که در نتيجهي منفعلانه عمل کردن پیش روی ما خواهد بود، ميتوان با تغيير در نگرش و رفتارها و نيز به استناد سناريوهاي خلاقانهي نويسندهي کتاب، آيندهي روشن کار را براي خود هنرمندانه ساخت.
ليندا گراتن تحليل آيندهي كار را در قالب سفري ارائه داده است كه در آن، هم نيمنگاهي به تحولات انقلاب صنعتي در اواخر قرن هجدهم و اوايل قرن نوزدهم داشته و هم پيشرانهاي تغيير و تحول را در تركيب ظريفي از پنج نيرو يافته است: نياز به اقتصاد كمكربن، پيشرفت سريع فناوري، گسترش جهانيشدن، تغييرات ژرف در روند جمعيت و طول عمر، و تغييرات مهم اجتماعي.
او در اين سفر مسيرهاي محتملي را بهسوي آينده به تصوير ميكشد. گاه مسير به گونهاي است كه جنبههاي منفي اين پنج نيرو را برجسته ميكند و به آيندهاي گسسته، پر از انزوا، توأم با خودپرستي، محروميت و فقر ميرسد. او اين آينده را «آيندهي تاریک» مينامد كه در آن، اين پنج نيرو بهطور مجزا يا در ترکیب با يكديگر، بر اعمال ما پيشي ميگيرند و انسان را در موضعي منفعلانه قرار ميدهند. گاه در اين مسير، جنبههاي مثبت اين پنج نيرو تحت كنترل انسان درميآيند و انسان بهصورت فعالانه آيندهاي را ميآفريند كه تحت هدايت خودش قرار دارد. او این آيندهرا «آيندهيروشن» مینامد.
خانم گراتن براي هر يك از اين پنج نيرو قطعات و نكاتي را در نظر ميگيرد ــ در مجموع 32 قطعه ــ كه شكلدهندهي دهههاي آيندهي زندگي كاري است. هر يك از ما، به تناسب موقعيت فكري و عملي كه داريم ميتوانيم برخي از اين قطعات را كنار بگذاريم، آنها را مرتب كنيم و از ميان آنها الگوهايي را استخراج كنيم كه آنچه را دربارهيآينده باور داريم در ما طنينانداز كند.
دکتر گراتن بر اساس داستانهاي متعددي كه از زندگي كاري افراد در دهههاي آينده ارائه ميدهد، باور دارد كه در مسير منفي حركت به آينده، سه موضوع اصلي گسست، انزوا و محروميت ظاهر ميشود. او بر این باور است که رهایی از این سه معضل، مستلزم تغییر اساسی در شیوهي فکری و رفتاری ماست. ما بايد از سطحي بودن به تخصص و تبحر عبور كنيم. ديگر، همهچيزداني و همه فنحريفي در روزگار آتي كاربردي نخواهد داشت، بلكه تبحر در چند حوزهي تخصصي مورد نياز خواهد بود. این، محور اصلي اولين تغييري است كه براي داشتن زندگي موفق در آينده حياتي است. كاهش اندازهي خانوادهها، افزايش قيمتانرژي، رشد بياعتمادي در جامعه، كمفروغ شدن شادماني و بهويژه صرف زمان فراوان فراغت بهصورت منفعلانه و غيرمؤثر پاي تلويزيون، بهجاي پيوستن به گروهها و تشكلهاي اجتماعي، به انزواي بيشتر انسانها انجاميده است. اينكه چگونه ميتوانيم از انزوا رهايي پيدا كنيم، موضوع دومين تغييري است كه خانم گراتن بر آن انگشت تاكيد مينهد و رفتن از انزوا به ارتباط را چارهي درد میداند.
امروزه افراد بيشماري هستند كه از قافلهي توسعهي جهاني بازماندهاند. البته اينان لزوماً فقط كساني نيستند كه در مناطق محروم متولد ميشوند، بلكه فقيران جديد كساني هستند كه نميتوانند به بانك جهاني استعداد بپيوندند، بدون توجه به اينكه در كجا متولد شده باشند. اين نابرابريها به افول اعتماد و افزايش اضطراب اجتماعي منجر شده و حالت پريشاني را در افراد افزايش داده است. رهاشدن از محروميت، مستلزم پذيرش سومين تغيير است كه در آن بايد حرص مصرف كنار نهاده شود و فرد از مصرفكنندهي حريص به توليدكنندهي خلاق و مشتاق تبديل شود. بنابراین باید الگوهايي را ساخت كه از منظر خوشبينانهي داستانِ سناریوها استخراج شود و آيندهي پيش رو را مثبت و نوراني نشان دهد. این همان آيندهيروشن است. در این حالت از همسويي تأثيرگذاري و انرژيزايي میتوان به همآفريني رسيد.
نيروهاي فناوري از طريق گسترش شبكههاي اجتماعي توانسته ميلياردها ساعت فراغتِ مؤثر را در يك همكاري شبكهاي به كار گيرد و مشاركت اجتماعي را افزون كند. ضمن اينكه داشتن تجربهي مولد و كارِ بامعنا را جايگزين مصرف حريصانه كرده است.
بنابراين بايد دانست كه در دهههاي آينده بسياري از فرضيههاي سنتي دربارهيشغل و مسير شغلي فرو ميريزد. جهان با شتاب بسيار در حال گذار است و بسياري از باورها دربارهي ماهيت كار و نحوهي انجام آن در حال تغيير است. براي خلق يك آيندهي كاري باارزش، بايد تغييرات اساسي در فرضيهها، دانش، مهارتها، عادتها و شيوههاي كار ايجاد کرد.
در این سفر پرمخاطره و هیجانانگیز، هم از شب تاریک آيندهای عبور میکنیم که عوامل و نیروهای بیرونی عنان حرکت و هدایت را از ما میگیرند و ما را به جایی میبرند که گویی از قبل مفروض است و مورد خواست و انتظارمان نیست، و هم از روز روشن آيندهای عبور میکنیم که با تسلط بر نیروهای بیرونی مسیر و جهت را خود تعیین میکنیم و آيندهيرا خود میسازیم. کوشش خانم لیندا گراتن در این کتاب آن است که تفاوت مؤلفههای آيندهي تاریک و روشن را بیان کند و هنر ساختن آيندهيروشن را بهشکلي كاملاً مثبت و مبتني بر همدلي و مشارکت و از منظری زنانه و لطیف نشان دهد.
اگر میخواهیم سفر به آيندهدر پرتو نور تجربه و عقل و درایت صورت گیرد باید تغییر کنیم. این کتاب، شرح جزئیات همین سفر و تبیین ماهیت همین تغییر است.
فهرست
بخش اول: نيروهايی که آيندهي شما را شکل خواهند داد
1. پنج نيرو
بخش دوم: آيندهي تاريک
2. گسستگی: جهان سهدقيقهای
3. انزوا: ريشهي تنهايی
4. محروميت: فقیران جديد
بخش سوم: آيندهي روشن
5. همآفرينی: همسويي تأثيرگذاري و انرژیزايي
6. تعامل اجتماعی: طلوع يکدلی و توازن
7. کارآفرينی خُرد: ساختن زندگیهای خلاق
بخش چهارم: تغيير
8. اولين تغيير: از همهچيزدان سطحی تا متخصص چندبعدی
9. دومين تغيير: از رقابتجوی منزوی تا رابط نوآور
10. سومين تغییر: از مصرفکنندهي حريص تا توليدکنندهي مشتاق
بخش پنجم: يادداشتهايی دربارهي آينده
11. يادداشتهايی برای کودکان، مديران عامل و کارگزاران
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: