کتاب اصول روزنامهنگاری " The Elements of Journalis "
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[04 Jan 2009]
[ بیل کوواچ [1] و تام روزن استیل [2]]
نویسندگان: بیل کوواچ [1] و تام روزن استیل [2]
ترجمه: هلن صدیق بنای
چکیده :
کتاب حاضر به قلم "بیل کوواچ" و "تام روزن استیل" اساتید رشته روزنامهنگاری تألیف شده است. این دو به همراه یکدیگر دو کتاب در زمینهی روزنامهنگاری منتشر کردهاند. کتاب اصول روزنامهنگاری و" سرعت انحراف: امریکا در آشفته بازار رسانه" (Warp Speed : American in the Age of Mixed Media) هستند.
"بیل کوواچ" و "تام روزن استیل" درکتاب اصول روزنامهنگاری که در ده فصل تنظیم شده است، به اصول و اساس روزنامهنگاری میپردازند. هدف نویسندگان، آگاهی و استفاده روزنامه نگاران و دانشجویان رشتهی روزنامهنگاری و شهروندان از این اصول است.
فصل اول کتاب، با طرح این سؤال که وظیفه روزنامهنگاری چیست؟شروع می شود. "بیل کوواچ" معتقد است که این سؤال به ندرت به ذهن روزنامه نگاران یا شهروندان خطور میکند، زیرا در عصر حاضر روزنامه نگاران امریکا گرفتار نوعی رکود اطلاعاتی و روزمرگی شدهاند و آنچه به عنوان خبر در قالب نشریه به شهروندان ارائه میدهند، چیزی جز تکرار مکررات نیست. بر این اساس او نتیجه میگیرد سرنوشت روزنامهنگاری و روزنامه نگار، چیزی جز نادیده انگاشتن و مورد بی توجهی قرار گرفتن نخواهد بود. پاسخهای روزنامه نگاران به سوال فوق، حاکی از آن است که آنها نیز این بیتوجهی را پذیرفتهاند، از آن مهمتر اینکه قبول کردهاند شیوه و اصول روزنامهنگاری چیزی بیش از آنچه در عصر حاضر مشاهده می شود، نیست .
به عنوان مثال: "مکسول کینگ" (Maxwell King) سردبیر پیشین " فیلاد لفیا اینکوایرر" (Philadelphia Inquirer)، در پاسخ به این پرسش میگوید: روزنامهنگاری کاری است که باید خود بیانگر ماهیت خود باشد، نه آنچه که ما دربارهی آن میگوییم .
نویسنده در تحلیل این پاسخها می گوید: نبود اطلاعات کافی و صحیح، طرز تلقیهای نادرست، تکرار مکررات و ... همه نمونههایی از موانع پیشرفت و توسعه روزنامه گاری هستند. علاوه بر این، او نمونههایی از قبیل رویکردهای فوق را دلایل اصلی فرار مردم از این رسانه به سوی دیگر وسایل ارتباطی چون دوربین های شخصی، ویدیو، کامپیوتر، ماهواره و ... بهحساب میآورد. در ادامه او پاسخهای اعضای حزب دموکرات از جمله "پل" (Poles) را که برداشتهای متفاوتی از حرفه روزنامهنگاری دارند، مطرح می سازد. از نظر آنها:
وظیفهی روزنامهنگاری ساختن اجتماع است.
روزنامهنگاری برای مردم و طرح مسائل آنهاست.
وظیفه روزنامهنگاری توسعه و تعمیق دمکراسی است.
روزنامهنگاری با اطلاع رسانی صحیح و آزادانه قدرت و جسارت مردم را برای مشارکت در سرنوشت کشور مانند: تغییر حکومت استبدادی حاکم، ایجاد حکومت جدید، وضع قوانین جدید، ایجاد فضای سالم اجتماعی و سیاسی و اقتصادی را افزایش میدهد.
نویسندهی کتاب در مقابل پاسخهای آنها سؤالی را مطرح میکند، مبنی براینکه :
آیا هدف روزنامهنگاری همیشه همین بوده است؟ یا اینکه این هدف تنها به شرایط، فضا و دورهی خاصی از زمان تعلق داشته است؟
او در سطرهای بعد تأکید میکند: "هر چیز که براساس اصول صحیح و قواعد محکم پی ریزی نشود، یقیناُ روزی از بین خواهد رفت. روزنامهنگاری هم از این اصل مستثنی نیست".
نویسنده برای کمک به پی ریزی نوعی روزنامهنگاری قاعدهمند و اصولی را که فکر میکند پایه و اساس حرفه روزنامهنگاری و ضامن بقا و پیشرفت آن در جامعه است، معرفی و بر ضرورت مطالعه و رعایت آن توسط روزنامه نگاران حرفهای تأکید میکند.
اصول مورد نظر "بیل کوواچ" و "تام روزن استیل" عبارتند از:
اولین وظیفه روزنامهنگاری صداقت است.
اولویت اول حفظ وفاداری به شهروندان است.
ماهیت آن نظم دادن به تحقیق است.
باید با حفظ استقلال آن چیزهایی را که دیگران روی آن سر پوش میگذارند، بر ملا کند.
به عنوان یک قدرت ناظر باید مستقل از هر نوع وابستگی گروهی باشد.
باید عرصهای برای حضور منتقدان و موافقان فراهم سازد.
باید در راستای مصلحت مردم و جامعه حرکت کند.
باید در جهت اطلاع رسانی جامع، فراگیر و متناسب با فضای جامعه فعالیت کند.
روزنامهنگاران شاغل باید در محیط کارشان مجاز به استفاده و بهره برداری از قوه ابتکار و عمل خود باشند.
کتاب اصول روزنامهنگاری برای روزنامهنگاران نوشته شده است. مطالعه این کتاب برای روزنامهنگاران حرفهای بسیار ضروری است. دانشجویان و شهروندان میتوانند از آن به عنوان یک کتاب راهنما برای روشن شدن مسائل خود استفاده کنند.
کتاب اصول روزنامهنگاری بهترین کتاب در پنجاه سال اخیر شناخته شده است. باید افزود: مقالات "کوواچ" و "روزن استیل" چکیدهای از مطالبی ارزشمند و بدیهی و مملو از بینشهای اصیل در زمینه اصول روزنامهنگاری است که تاکنون نوشته و منتشر شده است .
فهرست فصلهای دیگر این کتاب عبارتند از:
وظیفه روزنامهنگاری چیست؟
(What Is Journalism for?)
حقیقت : اولین و بیشترین سردرگمی اصلی
( Truth : The First and Most Confusing Principle )
روزنامه نگاران برای چه کسی کار میکنند؟
(Who Journalists Work For? )
روزنامهنگاری ارزیابانه
(Journalism of Verification)
عدم وابستگی به گروهها یا گرایشهای حزبی
(Indepdence from Faction)
رصد کردن قدرت و بیان مسائل کسانی که صدایی برای اعلان مشکلاتشان ندارند. بیان مشکلات خاموش شدگان
( to the Voiceless Monitor Power and Offer Voice)
روزنامهنگاری به عنوان عرصهی حضور مردم
(Journalism as a Public Forum)
دلمشغولیها، دغدغهها و اهمیت
(Engagement and Relevance)
تهیه و ارائه اخبار جامع و متناسب
(Make the News Comprehensive and Proportional)
روزنامهنگاران تعهد وجدانی دارند
(Journalists Have a Responsibility to Conscience)
---------------------------------
[Bill Kovach". [1" بیل کوواچ نویسنده و روزنامه نگار که به مدت چهل سال در سمت های مختلفی از قبیل : رئیس انجمن روزنامه نگاران علاقمند، رئیس نشریه نیورک تایمز در واشنگتن ، سردبیر آتلانتا ژورنال و کتابدار دانشگاه هاوارد کار کرده است.
[2] . "Tom Rosenstie" تام روزن استیل به مدت بیست سال روزنامه نگار ؛ منتقد پیشین لس آنجلس تایمز ، رئیس کنگره خبرنگاران در مجله نیوزویک و آموزش بیش از 5600 روزنامه نگار و خبرنگار برای روزنامه ها ؛ تلویزیون و خبرگزاریها بود.
منبع:
http://www.yellowpagebook.com
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: