سناریونگاری: برنده جایزه کتاب فصل
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[06 Mar 2009]
[ عزیز علیزاده، وحید وحیدی مطلق، امیر ناظمی]
امروز تلفنی خبر دادند که کتاب سناریونگاری برنده جایزه کتاب فصل شده است و ظاهرا مراسم اعطای جایزه به این کتاب برگزیده دوشنبه هفته آينده از ساعت ۴ الی ۶ در حوزه هنری برگزار می شود.
به نظرم بد نیست که داستان تالیف این کتاب را یک مرور مختصر بکنم. در اواسط سال ۱۳۸۵ محققان مرکز صنایع نوین ایران در وزارت صنایع آقایان روح الله قدیری، امیر ناظمی، علی شماعی، و محسن نادری منش که مدتی بعد اندیشگاه آتی نگار را تاسیس کردند از آقای عزیز علیزاده و من خواستند که با حمایت وزارت صنایع درباره سناریونگاری یا برنامه ریزی بر پایه سناریوها مطالعه و تحقیق جامع و دقیقی داشته باشیم. پس از شروع این مطالعات و تحقیقات توانستیم در جلسات منظم و هفتگی درباره ابعاد مختلف این روش پر کاربرد و برجسته آينده پژوهی بحث های عمیق و جالبی داشته باشیم. پس از گذشت تقریبا یک سال بخش های قابل انتشار تحقیقات و بحث های مذکور را در قالب یک کتاب گردآوری کردیم. علاوه براین در کتاب مذکور مجموعه ای منتخب از مطالعات مرتبطی را که قبلا به سفارش مرکز آينده پژوهی علوم و فنآوری دفاعی انجام شده بود اضافه کردیم. پس از آن موسسه مطالعات بین المللی انرژی در وزارت نفت نسبت به انتشار آن اعلام علاقه و آمادگی کرد و نهایتا با اعمال برخی از اصلاحات پیشنهادی از جانب سه داور گمنام نهایتا به چاپ رسید.
اگرچه محتوای کتاب به گونه ای تنظیم شده است که بیشتر برای مخاطبان حرفه ای سیاست گذار یا برنامه ریز با تحصیلات دانشگاهی در سطح کارشناسی ارشد به بالا مفید باشد اما بخش هایی از آن نیز برای عموم علاقه مندان و حتی کسانی که می خواهند برای زندگی شخصی یا شرکت خود سناریو بنویسند می تواند جالب باشد. کسانی که تاکنون با موسسات مطالعات استراتژیک در وزارت های دفاع، صنایع، نفت، و علوم و تحقیقات و فنآوری به نوعی ارتباط پژوهشی و مطالعاتی داشته اند با رجوع به این کتاب می توانند یک مرور کامل و جامع بر آنچه که تاکنون آموخته اند داشته باشند و دیگران هم می توانند مبانی نظری و روش شناختی بعضی از پروژه های سناریونگاری را شناخته و آن را یاد بگیرند.
البته برای یادگیری کامل و تسلط کافی بر روش سناریونگاری یا برنامه ریزی برپایه سناریوها به نظر من از لحاظ علمی و نظری بهترین راه تماس با آقای عزیز علیزاده است چرا که در این حوزه تحقیقاتی و مطالعاتی در بین فارسی زبانان بی همتاست. همچنین از لحاظ تجربه عملی در پیاده سازی و تسهیل در اجرای این روش برتر آینده پژوهی در بین پانل های متخصصان آقای امیر ناظمی در اندیشگاه آتی نگار به همان اندازه بی نظیر است.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: