Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


رسد خانه "آينده": تدبيري براي سونامي‌ تغيير

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[26 Dec 2008]   [ سید علیرضا حجازی]

نوشته‌ي: سيد عليرضا حجازي

مشاهده‌ي هدفمند محيط پيراموني از ويژگي‌هاي ضروري كسب موفقيت در فضاي رقابتي جهان امروز است چرا كه سوار شدن بر امواج خروشان سونامي‌هاي تغيير را ممكن مي‌سازد و طراحي دورنماهاي الهام‌بخش از آينده را امكان‌پذير مي‌گرداند. هنر يا تكنيك ديده‌باني رمز آمادگي براي ورود به آينده است. از آنجايي كه ديده‌باني بايد در چارچوب معين كاري و نظري صورت گيرد، مي‌توان اين چارچوب را در قالب يك رصدخانه (كه به جاي رصدخانه‌هاي متعارف كه به رصد ستاره‌ها و سيارات مي‌پردازند، به رصد شرايط آينده مي‌پردازد) تعريف نمود. حال اين پرسش مطرح مي‌شود كه براي ساختن چنين رصدخانه‌اي بايد به چه ملاحظاتي توجه داشته باشيم؟

جهان امروز در معرض برخورد با امواج سهمگين سونامي‌هاي تغيير قرار دارد. رويدادها و روندهاي نوپديد مانند امواجي عظيم از راه مي‌‌رسند و پندارهاي پيشين ما را درهم شكسته و با خود مي‌برند. معادلات و روابط پيشين پذيرفته شده را دست‌خوش تغيير نموده و بر آثار بر جاي مانده از نگرش‌هاي منسوخ و شيوه‌هاي كهن، تصويري تازه از ساختاري نوپديد را شكل مي‌دهند.

آن‌چه كه امروز در قالب اصطلاحاتي مانند "نظم نوين جهاني" از آن ياد مي‌شود و در حقيقت از درون فرايند "جهاني‌ شدن" و پروژه‌ي "جهاني‌سازي" متولد گرديده، آغاز مسيري است كه با هدف شكل بخشيدن به دنيايي نوين طرح‌ريزي شده است. صرف نظر از اهداف آشكار و نهاني كه اين‌گونه پروژه‌ها دنبال مي‌كنند، به روشني مي‌توان دريافت كه در هيچ مقطع زماني از تاريخ به ويژه صده‌هاي اخير شاهد تحولاتي اين چنين چشمگير و جهاني نبوده‌ايم. گستره‌ي تغيير، ناپايداري، و عدم قطعيت در مناسبات جهاني، مانند طوفاني سهمگين افق‌هاي دانش و فناوري را مي‌پيمايد؛ مرزهاي جغرافيايي و سياسي را پشت سر مي‌گذارد، و در مسير خود "فرصت‌هاي اقدام" و "تهديدهاي وجودي" را بر جاي مي‌گذارد.

سرچشمه‌ي اين تغييرات بنيادين، گسترش و نوزايي گونه‌هاي متنوع دانش و فناوري‌ در سراسر جهان است. دانش و فناوري‌هاي نوپديد در ايجاد پارادايم‌ها و رويكردهاي نوين اجتماعي، اقتصادي، سياسي، فرهنگي نقشي شايان توجه داشته و سرشت و جهت حركت آن‌ها را به سوي افق‌هاي ناشناخته‌ي نوين تعيين مي‌كنند. در محيطي چنين سرشار از عدم قطعيت، پرتوهاي نخستين "عصر شگفتي و دانايي" روشنگر زمانه‌اي است كه در آن سازمان‌ها نمي‌دانند به چه چيزهايي مي‌توانند اعتماد كنند و و به كدام پايه‌هاي مطمئن براي تداوم بقاي خويش تكيه نمايند. بر اين اساس و با وجود احتمال فراوان براي قرار گرفتن در معرض اين گونه سونامي‌ها، به راستي كدام راهبرد و برنامه مي‌تواند رسيدن به ساحل نجات را تضمين نمايد؟

پاسخ به اين پرسش با نگاهي به شتاب‌گيري دگرگوني‌ها در عرصه‌هاي گوناگون و پيدايش شرايط نوين براي جوامع و سازمان‌ها امكانپذير است چرا كه براي دستيابي به ماندگاري و موفقيت در آينده ناگزير به كوشش براي كشف، شناسايي و پايش رويدادها و روندهايي باشند كه آينده‌هاي اجتماعي و سازماني بر اثر آن‌ها شكل مي‌گيرد. در ادبيات متعارف آينده‌پژوهي ديده‌باني دانش و فناوري را "پويش محيطي"[1] مي‌نامند كه عبارت است از فرايندي هدفمن به منظور تفسير و ارزيابي انتقادي تغييرات جهت مشاهده و كشف كوچك‌ترين سيگنال‌هاي تغيير در محيط. بر اثر اين فعاليت شناسايي "روندهاي آينده‌ساز" امكانپذير مي‌شود و ترسيم آينده‌هاي بديل ميسر مي‌گردد.

پيش از هر چيز بايد بدانيم سه هدف اصلي از ايجاد يك رصدخانه براي "آينده" دنبال مي‌شود: نخست، شناسايي عوامل تغيير در محيط ‌هاي عملياتي فردي و سازماني؛ دوم، در نظر گرفتن پيامدهاي احتمالي تغييرات آينده؛ و سوم، فراهم ساختن داده‌ها و دانش مورد نياز براي توسعه‌ي راهبردهايي جهت رويارويي با تهديدها و بهره‌برداري از فرصت‌هاي بالقوه و همچنين ايجاد ارادي فرصت‌هاي نوين.

بر اين اساس بايد به فرايند بنياني رصد توجه كنيم. رصد شرايط آينده مستلزم توجه به نقطه‌ي آغازين فرايند رصد است كه ارتباط تنگاتنگي با روش ديده‌باني دارد. در همين حال كانون توجه تمامي روش‌ها بر كشف سيگنال‌هاي تغيير (اعم از قوي و ضعيف) و تفسير خردمندانه‌ي آن‌ها از ديدگاه شرايط جاري و آتي سازماني است. شناخت منطقي تغيير و انتقال اين آگاهي به سازمان بنياني‌‌ترين دغدغه‌ي فعاليت ديده‌باني است.

بايد بدانيم ماموريت آرماني رصدخانه‌ي آينده پيش‌گيري از "غافل‌گير شدن" سازمان‌ها در برابر تغييراتي است كه سرزده از راه مي‌رسند و معادلات پيشين ما را تهديد مي‌كنند. داده‌هاي حاصل از يك رصدخانه موجب بهبود "هوشمندي رهبردي" سازمان‌ها مي‌گردد و واكنش فعال آن‌‌ها را به عوامل بحران‌زا تسهيل مي‌نمايد و اقدام پيش‌دستانه و به‌هنگام در برابر امواج سونامي‌هاي تغيير را امكان‌پذير مي‌سازد.

با توجه به آن‌كه در فرايند ديده‌باني با دو بعد داخلي و خارجي رو به رو هستيم، آينده‌ي سازمان با توجه به شرايط داخلي و خارجي آينده مورد توجه قرار مي‌گيرد. در ديده‌باني داخلي، به بررسي توانمندي‌ها و ضعف‌هاي محيط داخلي سازمان با توجه به چشم‌انداز و مأموريت آن مي‌پردازيم. با شناسايي رويدادها و روندهاي احتمالي آينده، سازمان مي‌تواند برنامه‌ي خود را براي اقدام در برابر اين رويدادها طراحي كند. ديده‌باني خارجي نيز با هدف شناسايي، رديابي و تفسير تغييرات و تجزيه و تحليل پيامدهاي آن‌ها بر آينده‌ي سازمان صورت مي‌گيرد. اهميت ديده‌باني خارجي از آن جهت مي‌باشد كه با محيط داخلي در ارتباط بوده و به درك بهتر شرايط آينده كمك مي‌كند.

نكته‌ي ديگري كه بايد مورد توجه قرار گيرد، تعيين روش ديده‌باني است. تا كنون روش‌هاي گوناگوني براي ديده‌باني ابداع شده كه انتخاب آن‌ها به نياز سازمان و موضوع مورد نظر در ديده‌باني بستگي دارد. ممكن است برخي سازمان‌ها زماني مسأله‌ي ويژه‌اي را بررسي نمايند؛ اما برخي رويدادها بنا به ماهيت خود، نيازمند ديده‌باني و پايش مداوم هستند. بر اين اساس، روش‌هاي ديده‌باني از نظر طول زمان و موضوع، به سه دسته عمومي تقسيم مي‌شوند: نخست، ديده‌باني ناپيوسته كه به دوره‌ها‌ي زماني كوتاه تعلق مي‌گيرد؛ دوم، ديده‌باني متناوب كه به منظور روزآمدسازي يك مسأله در چرخه‌ي برنامه‌ريزي به كار مي‌رود؛ و سوم، ديده‌باني پيوسته، كه پوياترين شيوه‌ي بررسي و مطالعه‌ي نظام‌مند محيط است و تصويرسازي مستمر از محيط و داده‌هاي مورد نياز برنامه‌ريزي راهبردي را تامين مي‌نمايد.

به اين ترتيب مي‌توان دريافت ايجاد رصدخانه‌هايي كه به پايش شرايط آينده مي‌پردازند، آن هم در زماني كه تغيير و دگرگوني به جرياني جاري و پيوسته تبديل شده است، ضرورتي انكارناپذير بوده و مي‌توانند به عنوان رادارهايي براي شناسايي فرصت‌هاي آينده به ايفاي نقش شايسته‌ي خود بپردازند. بي‌تفاوتي در برابر اين ضرورت و كم‌اهميت‌‌شمردن امواج سهمگين سونامي‌هاي تغيير موجب مي‌گردد تا در برابر دگرگوني‌هي آينده غافل‌گير شويم، فرصت‌هاي پيش رو را به آساني از دست دهيم، قادر به درك تأثيرات فناوري‌هاي نوپديد نباشيم، در ميدان رقابت عرصه را به سود رقيبان ترك كنيم، در دام مهلك پندارهاي كهنه‌ي خود اسير شويم و در پايان قرباني تصورات ذهني پيشين خود شويم بي آن‌كه شرايط جديد پيراموني خود را در يافته باشيم.

با توجه به رشد فزاينده‌ي فناوري اطلاعات و ارتباطات و گسترش بكه گسترده‌ي جهاني اينترنت، مي‌تواند رصدخانه‌هاي آينده را به شكل شبكه محور طراحي و راه اندازي نمود و از اين بستر ارتباطي ارزان بهره‌برداري موثر و كارآمدي به عمل آورد. رصد آينده در مقياس‌هاي منطقه‌اي و بين‌المللي مي‌تواند بر پايه شبكه‌اي از رصدخانه‌هاي آينده كه همگي بر بستر اينترنت استوار هستند، شكل گيرد. شبكه‌هاي بين المللي رصد آينده بار اصلي رصدخانه‌هاي آينده را بر دوش خواهند گرفت و ديده‌باني‌هاي سازماني، اقتصادي و ... را با همكاري اعضاي خود انجام خواهند داد. كانون‌هاي تفكر، مراكز پژوهشي و پژوهشكده‌‌ها، دپارتمان‌هاي دانشگاهي، تصميم‌سازان و كارشناسان، استادان، پژوهشگران و دانشجويان همگي از عناصر و عوامل تشكيل‌دهنده رصدخانه متناسب با تخصص‌هاي خود خواهند بود.

فعاليت‌هاي "رصدخانه‌ي آينده" دربرگيرنده اموري مانند طراحي و ايجاد شبكه‌هاي ديده‌باني، همكاري‌هاي بين المللي ديده‌باني، گسترش دانش ديده‌باني، ترويج فعاليت ديده‌باني در زمينه‌هاي گوناگون سازماني و اجتماعي، همياري براي شكل‌گيري كانون‌ها و نظالم‌هاي بين المللي ديده‌باني و در نهايت اشاعه‌ي داده‌ها و اطلاعات رصدخانه‌اي خواهد بود.





مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

خبرهای علمی

+ چرا باید تهدید زلزله در تهران را جدی گرفت؟ فرهاد یگانه

+ مدلي براي عناصرتوليد كنندۀ انديشه درمغز Kurzweil

+ ذهن آگاهی چیست؟ فرامرز کوثری

+ یافته هایی عجیب درباره سوخت و ساز بدن مترجم : مهدی پیرگزی

+ هوشمندانه ورزش کنید مترجم: ندا اظهری

+ فناوری چگونه مغز ما را تغییر می دهد؟ مترجم: مهدی پیرگزی

+ علمی به نام «کار تیمی» مترجم: مهدی پیرگزی

+ قرن مهندسی ژنتیک 

+ انواع دنیاهای موازی 

+ ورود به دنیاهای موازی 

+ نگاهی علمی به ذهن انسان حمیدرضا مازندرانی

+ پایانی با شکوه کاسینی و درس هایی برای ساکنان شهری دور پوریا ناظمی

+ چه کسی انرژی را درمان می‌کند؟ هرمز پوررستمی

+ پژوهشگران برای اولین بار مغز انسان را به اینترنت متصل کردند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی ده سال زودتر از بروز نشانه‌ها، آلزایمر را تشخیص می‌دهد حمیدرضا تائبی

+ افزایش توانایی ذهن با نرمش مغزی 

+ تاریکی جهان یا تاریکی خرد پوریا ناظمی

+ رابطه بین هوش افراد و طول عمر آنها چگونه است؟ 

+ میرزاخانی: خوش‌شانس بودم و در زمان درستی به دنیا آمدم حمیدرضا تائبی

+ چرا خوشحالی مانع خلاقیت می‌شود؟ مهسا قنبری

+ سری شبکه عصبی: انواع شبکه عصبی 1 

+ سلول‌های بنیادی به کمک درمان ناباروری می‌آیند 

+ آیا جسدی که به روش سرمازیستی منجمد شده است دوباره به زندگی بازخواهد گشت؟ 

+ آیا انسان به حداکثر طول عمر خود رسیده است؟ 

+ چرا بچه‌ها تلویزیون را بیشتر از کتاب دوست دارند؟ روح‌الله کریمی

+ ملاحظات فنی چالش ساخت کیسه‌ آفرزیس برای جداسازی سلول‌ها 

+ انقلابی که اتفاق نیفتاد! دکتر شیرزاد کلهری

+ حافظه‌های مصنوعی؛ رویـای واقعـی حمیدرضا تائبی

+ چرا افراد باهوش از چند وظیفه‌گی اجتناب می‌کنند؟ مهسا قنبری

+ اظهارنظر جنجالی ایلان ماسک: رابط مغز و کامپیوتر ضامن بقای انسان‌ها حمیدرضا تائبی

+ افسردگی اختلال ذهنی نیست؛ راه‌کار مغز برای حل مشکل است! حمید نیک‌روش

+ کامپیوتر کشف کرد انسان‌ها چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهند حمیدرضا تائبی

+ محاسبات مقاوتی: برمبنای مغز انسان 

+ نور، این «ذره – موج» پُر از زیبایی و راز همنشین بهار

+ بهره‎برداری از هوش‎اجتماعی نیروی‎کار آینده به کمک فناوری  مترجم: فریبا ولیزاده

+ بازگشت از آن دنیا محمدرضا تجلی

+ شبيه‌سازي مغز در 2015. 

+ کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی 

+ DNA روش آینده ذخیره اطلاعات خواهد بود؟ 

+ چرا علم با بحران مشروعیت و بی‌اعتمادی روبرو است؟ 

+ علم رهایی بخش 

+ مغز و اسرار آن (جهش غول‌آسای بعدی علم – بخش نخست) پوریا ناظمی

+ چرا سفر به مریخ مهم است؟ پوریا ناظمی

+ آشکارشدن امواج جاذبه؛ لحظه‌ای مهّم در تاریخ علم  همنشین بهار

+ ذهن زیبا یا متوهم ؟ فاطمه سیارپور

+ پیش به سوي یک استراتژي دموکراتیکی براي علم ویلیام کري

+ در آینده ای نزدیک دندان ها با شیشه ترمیم می شوند 

+ کبدچرب؛ بیماری آینده 

+ توربینی که پرواز می‌کند و چند برابر توربین‌های زمینی برق تولید می‌کند. 

+ خودرو‌هایی که با هم حرف می‌زنند جواد عسگری

+ شیوه‌های نوین درمان آسیب‌های مغزی 

+ کم‌آبی؛ هشداری برای 14 کشور خاورمیانه فرناز حیدری

+ چرا مخالف شبيه سازي انساني هستم؟ جرمي ريفکين

+ تبدیل بافت سرطانی به بافت سالم در آزمایشگاه bbc

+ دانشمندان در آزمایشگاه یک مغر انسان پرورش دادند 

+ طول عمر انسان محدودیت ندارد 

+ ويتامين‌هاي کاهش و افزايش وزن 

+ ناسا از کشف شبیه‌ترین سیاره به زمین خبر داد 

+ مغزهای متصل شده موش ها، کامپیوتر ارگانیک تولید می کند رضا مولوی

+ چگونه هوش هیجانی (EQ) خود را از 6 راه افزایش دهیم ؟  شیما عنایت فرد

+ ترکیب اپتوژنتیک و MRI برای مطالعه بیماری‌های مغزی 

+ دیدن با زبان امکانپذیر شد 

+ دستم را بفشار تا بگویم چقدر زنده می‌مانی بی بی سی

+ ناسا: رسیدن به سرعتی بیش از سرعت نور هنوز در حد رویا است بی بی سی

+ پیوند قلب مُرده به انسان برای اولین بار در جهان 

+ تاثیر درآمد والدین بر آناتومی مغزی کودکان 

+ چشم مصنوعی مجهز به وای – فای ساخته شد 

+ قدرتمندترین خودروی تمام برقی جهان ساخته شد 

+ کشف ارتباط سریع فکر کردن با عملکرد نوعی ژن 

+ استفاده از سفیده‌ تخم مرغ در فرآیند تولید نانوذرات 

+ نخستین قدم برای دستیابی به شهر هوشمند 

+ ساخت نوعی نانودارو برای درمان عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها 

+ «بهبود وضعیت اخلاقی مرهون خرد و دانش است و نه فقط ادیان»  کامبیز توانا

+ تصویربرداری فوق پیشرفته از میکروب‌ها و ذرات نانو با دستاورد ساخت داخل 

+ کشف راز مهمترین ژن استخوان ساز توسط محقق ایرانی دانشگاه آلاباما 

+ کاشت حافظه مصنوعی در مغز برای به یاد آوردن خاطرات 

+ زمین آن‌قدرها هم به ماه وابسته نیست  Space

+ رمزگشایی از اسرارآمیزترین ذرات بنیادی حامد الطافی مهربانی

+ پیش‌بینی زمان مرگ با کاهش قدرت بویایی 

+ برنامه‌های سوئیس برای توسعه دیپلماسی علم (۳) 

+ شروع به کار نیروگاه تولید برق از انرژی امواج دریا 

+ مصرف شکر را به «پنج تا ده درصد» رژیم غذایی روزانه کاهش دهید 

+ آیا نظریه «بیگ‌بنگ» به چالش گرفته شده است؟ بکتاش خمسه پور

+ پروفسور سرکار آرانی : “چرا” شروع یادگیری است 

+ روزنامه نگار ی علم پوریا ناظمی

+ ویژگی های فلسفی هوش مصنوعی چیست؟  

+ پیش بینی فناوری ها و رویدادهای علمی آینده  تحریریه‌ی بیگ بنگ

+ جهانی برخاسته از هیچ! میچیو کاکو

+ یادگیری چگونه رخ می دهد؟ 

+ هوش مصنوعی و آینده ترسناک بشر 

+ ۱۱ دلیلی که شیر دیگر یک غذای جادویی نیست  نسیبه خانلرزاده

+ چگونه به ناممکن ها دست پیدا کنیم؟  

+ اختراعات تصادفی که جهان را تغییر داد جواد ارشادی

+ این درد می تواند از علایم افسردگی باشد 

+ خالکوبی هپاتیت می آورد؟ 

+ چگونه به وسیله اینترنت تحقیق کنیم؟  ربابه نصیرزاده

+ طراحی دیش‌هایی برای تولید برق، آب پاکیزه و تهویه مطبوع از خورشید 

+ ۱۴۸ فناوری و راهکار برای مدیریت بحران کم‌آبی 

+ شیمی درمانی تا ۲۰ سال دیگر منسوخ می‌شود 

+ برقراری اولین ارتباط تله‌پاتی مغز به مغز در جهان 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995