سردبيران مجلهي آيندهپژوهی فيوچرست از سال 1985 تاكنون هر سال جالب توجهترين ايدهها را كه در سالهاي آينده ممكن است مطرح شوند، شناسايي كرده و اين انديشهها را در این نشريه منتشر ميكنند. طي سالهاي اخير بخش چشمانداز اين مجله در بردارندهي ايدههايي نظير اينترنت، واقعيت مجازي و پايان جنگ سرد بوده است كه در نگاه نخست به احتمال فراوان باورنكردني بودهاند، اما سرانجام به واقعيت پيوستهاند. در شمارهي جديد اين مجله 10 پيشبيني براي چشمانداز 2008 از اين قرار آمده است:
1. جهان تا سال 2025 يك ميليارد نفر ميليونر خواهد داشت. جهانيسازي و نوآوري فناورانه سبب افزايش درآمدها شدهاند. با اين وجود، چالشهاي ديگري نظير كمبود آب مطرح شده است، اما برآيند روندهاي موجود نشان دهندهي آن هستند كه تا سال 2025 در حدود يك ميليارد نفر به ثروت قابل توجهي دست خواهد يافت.
2. سبك و مدل لباس مانند فناوريها و طعمها ادغام شده و صنعت نساجي را متحول خواهد ساخت. پژوهشگران فعال در عرصهي الياف هوشمند و پارچههاي حسگر بر روي نوعي از مدل لباس فعاليت ميكنند كه پديدههايي نظیر شلوارهاي جين منتشر كنندهي رايحه، بندهاي حسگر ساعت مچي كه مانند كيف پولهاي ديجيتال عمل ميكنند و كفشهايي كه موقعيت شما را روي نقشهها نشان خواهند داد، در پي خواهد داشت. اين فناوريها ميتوانند 400 ميليون دلار از سهم بازار نساجي را به خود اختصاص دهند و صنايع نساجي امريكا و اروپا را به رقبايي براي يكديگر تبديل كنند.
3. تهديد جنگ سرد ديگري با چين، روسيه يا هر دو ميتواند جايگزين تروريسم به عنوان مهمترين نگراني در سياست خارجي امريكا شود. سناريوهاي جنگ با چين يا روسيه مانند برخوردها يا درگيريهايي كه ايالات متحده هم اينك درگير آنها است، ممكن است در حال حاضر بياهميت به نظر برسد. قدرت جهادی هاي تندرو و اسلامگرا گاهي در مقايسه با توانمنديهاي موشكي روسيه حتا بيشتر و تهديدكنندهتر جلوهگر شده است. اما سياست خارجي امريكا بايد همچنان متمركز بر جلوگيري از اتحاد ميان قدرتهاي بزرگ باشد.
4. امكان جعل در پول و وسايل و ابزار و دادوستد، جهان را به سوي جامعهي فاقد پول نقد سوق ميدهد. فناوريهاي پيچيدهي نظارتي بر هويت و اصالت پولها و اوراق بها دار ميتواند تا 5 سال ديگر براي جاعالان حرفهاي به بازيچهاي براي سرگرمي تبديل شود. همين امر دست اندركاران امور مالي جهان را به سوي اين روند علاقمند كرده است كه به تدريج جامعهاي فاقد پول نقد را پديد آورند و از محملهاي و ابزارهاي تجارتي بهرهگيري كنند كه در آنها نيازي به پول نقد نباشد. با اين حال، هنوز احتمال كلاهبرداريهاي پيشرفته حتا چنين جامعهي بدون پول نقدي را تهديد ميكند.
5. كره زمين در آستانهي يك رويداد مضمحل كنندهي چشمگير قرار دارد. قرن بيست و يكم ميتوانست شاهد فروپاشي جهان 100 تا 1000 بار وحشتناكتر از نابوديهاي پيشين كه بر روي كره زمين پديد آمده است، باشد. اين اعتقاد برخي از موسسات منابع طبيعي است. حفاظت از تنوع زيستي در هنگامي كه مصرف منابع طبيعي افزايش يافته، كار دشواري است و تنزل محيطي نيازمند فداكاري پيوسته از سوي كارشناساني است كه درك و شناخت خوبي از منافع اقتصادي جوامع محلي دارند. در اين صورت، ميتوان پنداشت در قرن آينده حفاظت از محيط زيست و گونههاي در آستانهي انقراض دشوارتر از هر زمان ديگري خواهد بود.
6. آب در قرن 21 به ارزشمندي نفت در قرن 20 خواهد بود. كمبود آب تازه در سراسر جهان، به ويژه در شرايط دشوار و خشكسالي در هر دو جهان توسعه يافته و در حال توسعه به خوبي حس ميشود. امريكا به عنوان يكي از كشورهايي كه اين دغدغه را احساس كرده است، براي ايالت كاليفرنيا 13 تصفيهخانهي آب را در نظر گرفته است كه تا دو دههي آينده 10 تا 20 درصد از آب آشاميدني اين ايالت را تامين خواهند كرد. افزون بر اين، مسوولان ايالت يادشده از هم اينك در انديشهي تامين 90 تا 80 درصد مابقي آب آشاميدني موردنياز شهروندان اين ايالت هستند.
7. جمعيت جهان تا سال 2050 ممكن است بيشتر از آن چه كه در گذشته پنداشته ميشود، بشود و اين به علت شكلگيري زندگيهاي بهداشتيتر و افزايش طول عمر ميباشد. كاهش زاد و ولد در كشورهاي در حال رشد كمتر از آن چه كه پنداشته ميشد، گرديده است و طول عمر افراد در كشورهاي ثروتمندتر سبب شده است تا نرخ بيشتري از رشد جمعيت به اين كشورها تعلق يابد. در نتيجه سازمان ملل پيشبيني ميكند تا سال 2050 جمعيت جهان به 1/9 تا 2/9 ميليارد نفر برسد.
8. شمار آفريقاييهايي كه جان آنها بر اثر سيل به مخاطره ميافتد تا سال 2080 به 70 برابر رقم كنوني خواهد رسيد. شهرسازي سريع در آفريقا رو به گسترش است، با اين حال هنوز مناطق روستايي در سراسر اين كشور يافت ميشوند كه در معرض مخاطرات ناشي از سيل قرار دارند و مسيرها و جادههاي زيادي هر ساله بر اثر سيل از ميان ميرود. با در نظر گرفتن افزايش سطح آب درياها تا حدود 38 سانتيمتر در سال 2080، شمار آفريقاييهايي كه ممكن است در معرض مخاطره سيل گرفتگي قرار گيرند، از 1 ميليون به 70 ميليون خواهد رسيد.
9. افزايش بهاي منابع طبيعي ميتواند هجوم تمام عيار به سوي منابع قطبي را در پي داشته باشد. امروزه تنها منابع نفتي و گازي قطبها مهم نيستند، بلكه معادن نيكل، مس، روي، ذغال سنگ، آب تازهي آشاميدني، جنگلها و منابع پروتيني نظير ماهي نيز در اين مناطق قطبي حايز اهميت هستند. افزايش بهاي منابع عادي ممكن است گرايش به سوي اين منابع را افزايش دهد.
10. موجوديتهاي مصنوعی تصميمهاي بيشتري را در پيش خواهند گرفت. رشد شبكههاي الكترونيكي، روباتها، هوش مصنوعي و ديگر گونههاي حيات مصنوعي همگي سبب افزايش اتخاذ تصميمهاي مالي، بهداشتي، آموزشي و حتا سياسي در ميان ما شدهاند. ادامهي اين روند و پيچيدگي فناوريها ميتواند تعداد اين تصميمها را افزايش دهد و اين سبب خواهد شد كه در قرن آينده با چنين تصميمهايي بيشتر از امروز روبهرو شويم.
ضمناً برای مشاهده ویدئوی این پیش بینی می توانید روی پیوند زیر کلیک نمایید: