اخیرا یک سوال نسبتا جالب در فدراسیون آینده پژوهان جهان مطرح شد که پاسخ دادن به آن نسبتا نیازمند تامل و بنابراین گزینش بود. سوال اصلی این بود که
دنیای کنونی ما نسبت به چهل سال پیش چگونه تغییر کرده است؟
در واقع در بین چیزهایی که عوض شده است، مهم ترین و چشمگیرترین مواردی که بر هویت ما و ماهیت کارها و استراتژی های کنونی و آینده ما تاثیر می گذارند، کدام ها هستند؟ بسیاری از کارشناسانی که از کشورهای مختلف دنیا نظر داده و می دهند اساتید و مولفانی هستند که چهل سال پیش را از نزدیک لمس کرده اند در حالیکه این مبدا تاریخی تقریبا یک دهه پیش از تولد من بوده است و بنابراین هنگام پاسخ باید بیشتر به آموخته ها و شنیده هایم تکیه کنم.
به نظر من در بین همه تغییرات این چهار دهه، هفت مورد برجسته تر و چشمگیر تر بوده اند. با این وجود زیاد مطمئن نیستم که چگونه می توان بین این تغییرات از یک سو و هویت جمعی و ماهیت کارها و استراتژی های کنونی و آینده از سوی دیگر، پیوندها و روابط ممکن را بررسی کرد:
۱- افزایش چشمگیر در شیوه ها و مکان های آغاز درگیرکردن ذهن، کاری که افراد و سازمان ها برای حس کردن و فهم بهتر محیط خود معمولا آن را انجام می دهند( همانطور که کارل وایک استاد معاصر نظریه رفتار سازمانی توضیح می دهد). در واقع امروزه تقریبا هر شخصی قادر است که چیزی بگوید، منتظر پاسخی سریع شده، و سپس گفته اولیه خود را مطابق پاسخی که می گیرد اصلاح و تنظیم کند.
۲- به حاشیه رانده شدن چشمگیر آن دسته از روشنفکرانی که موضوعات علم و فنآوری را برحسب فرآیندها یا محصولات و کاربردها به سادگی نمی فهمند یا نسب به آنها توجه کافی نمی کنند.
۳- افزایش چشمگیر افرادی که بنگاه های کوچک و متوسط متعدد تاسیس کرده یا برای آنها کار می کنند. چنین افرادی حتی گاهی اوقات پیشنهادهای بسیار خوب از سوی شرکت های بزرگ را رد کرده و ترجیح می دهند که کل عمر کاری خود را به چنین بنگاه هایی نفروشند.
۴- اعتماد چشمگیر عمومی به اندیشکده ها به عنوان بازاری برای خرید و فروش سیاست های نو و جذاب و آگاهی رو به رشدجوامع نسبت به وجود، محل های برونداد، و بروندادهای آنها.
۵- تاکید چشمیگر بر اهمیت فرم در کنار اهمیت محتوا در بسته های اطلاعات.گاهی اوقات حتی یک ایده با کیفیت پایین بر حسب محتوا که با روش ها یا شیوه های جذاب و متحیر کننده ارائه می شود به سادگی و سرعت جای پا برای خود باز می کند در حالی که ممکن است یک ایده بسیار ناب و جذاب صرفا به خاطر کیفیت پایین ارائه برای مدتی نسبتا طولانی هیچ توجهی را به خود جلب نکند.
۶- افزایش چشمگیر عامل های عقلانی در جهان که دست کم پیش از تایید یا دنباله روی از سانتیمانتالیسم کمی بیشتر ملاحظه و تامل می کنند.
۷-افزایش چشمگیر مسوولیت پذیری و شفافیت در سازمان های انتفاعی و غیر انتفاعی و بنابراین تمرکز مشهودتر بر اخلاقی شدن فعالیت های دارای جنبه های مالی.
به نظر شما دنیای کنونی ما نسبت به چهل سال پیش چقدر یا چگونه تغییر کرده است؟