Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تحولات فراملی آینده پژوهی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[19 Feb 2009]   [ وحید وحیدی مطلق]

الان مدتی نسبتا طولانی است که سطح مشارکت خود را در کارهای مطالعاتی ملی به دلیل تغییر ارزش های زندگی و اهداف بنیادی شغلی کاملا به صفر کاهش داده ام و به احتمال زیاد قصد ندارم که آن را دوباره افزایش دهم. آخرین کاری که انجام دادم کمک به تدوین و ترویج مبانی نظری و نیز روش شناسی آینده پژوهی برای تهیه دو نسخه کنونی نقشه جامع علمی کشور بود. خوشبختانه به اتفاق همکاران پر تلاش در اندیشگاه آتی نگار توانستیم برنامه ریزی بر پایه سناریوها و برنامه ریزی پابرجا و به تبع آنها تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت عمیق در کنار تصمیم گیری بر اساس ارزش ها را تا حد قابل قبولی پیاده سازی کنیم.

در حال حاضر به جز ایفای نقش یک راهنما برای تدوین رساله ای دکترا درباره دولت الکترونیک توسط خانم ثقفی هیچ ارتباطی با کارهای مطالعاتی - تحقیقاتی داخل کشور ندارم. به همین خاطر عمده وقت در نظر گرفته شده برای پیگیری علاقه مندی های مطالعاتی - تحقیقاتی خود را صرف فعالیت های مرتبط با فدراسیون جهانی آینده پژوهی می کنم.

اولین کار توسعه و پیشبرد نظریه آغازگرهاست که چند هفته پیش آن را پایه گذاری کردم. تاکنون پنتی مالاسکا استاد بازنشسته مرکز آینده پژوهی فنلاند، اریک کمپ بندیکت از موسسه محیط زیست استکلهم، پاتریک کورسی مشاور نوآوری بلژیکی، گویلرمینا بائنا پاز از مرکز آینده پژوهی مکزیک، و جیمز دوار از اساتید بازنشسته اندیشگاه رند نظرات جالب و اصلاحی خود را برایم ارسال کرده اند. همچنین پرسش هایی نسبتا عمیق و گسترده مطرح کرده اند تا جواب بدهم. مثلا با پنتی مالاسکا بحثی مفصل درباره این داشتم که بر مبنای این نظریه جدید ما درباره آغازگرهای جنگ جهانی اول به چه نکاتی پی می بریم. من برای نظریه پردازی به نوعی پیرو آراء و افکار کارل وایک، استاد معاصر نظریه پردازی، هستم و بنابراین برای پیشبرد تصویر سازی منضبط خود در مراحل میانی شکل گیری نظریه به جذابیت و علاقه به موضوع اهمیت بیشتری نسبت به اعتبارسنجی می دهم. علاوه براین جست و جوی استعاره های مرتبط بسیار راهگشاست. مثلا کلمه ای که برای آغازگر به کار برده ام در زبان انگلیسی معنی ماشه اسلحه می دهد که تعبیری مکانیکی است. پاتریک علاوه بر اشاره به نکات فراوان و نسبتا پیچیده ای که که جای بحث فراوان دارد این موضوع را نیز مطرح کرد که کلمه جرقه (به یادآور آتش زدن و شعله ور شدن) از ماشه (به یادآور اسلحه و شلیک) بهتر است که من آن را پذیرفتم. اما دیدگاه او درباره وجود حلقه های بازخورد بین آغازگرها و آنچه را که آغاز می کنند، نپذیرفتم. در واقع به نظر می رسد که در موارد متعددی آغازگرها عملا پس از فعال سازی زنجیره ای از رویدادها یا تصمیم ها خود به خود نابود شده یا به حاشیه می روند. نکته ای دیگر که به ذهن خودم خطور نکرده بود و پاتریک توجه ام را به آن جلب کرد بحث گنجاندن دانش برآمده از این نظریه در یک نظام حقوقی بود. در واقع به نظر می رسد که در صورت وجود یک دانش پیشین درباره زنجیره ای از آغازگرها که در پس رویدادها و تصمیم های نوپدید قراردارند ما می توانیم یا باید مسوولیت نهائی را توزیع کنیم. به تعبیری دیگر اگر شما بدانید که مجموعه ای از اقدامات توسط شما یا دیگران آغازگرهایی برای پیامدهایی مطلوب یا نامطلوب بوده اند آنگاه پاداش یا مجازات قانونی شما یا دیگران بر مبنای این دانش پیشین مستدل و توجیه پذیر است.

دومین کار که تا حدی جالب و خنده دار بود وقتی آغاز شد که دبیر کل فدراسیون جهانی آینده پژوهی نامه ای را برای من پاراف کرده بود تا به یکی از درخواست های ارسال شده رسیدگی کنم. نامه که به زبان عربی نوشته شده بود از طرف خضر عباس عطوان، یکی از اساتید دانشگاه النهرین عراق، ارسال شده بود. آنطور که دکتر عطوان نوشته بود قصد داشت برای دانشجویان ممتاز و نخبه این دانشگاه دوره درسی آینده پژوهی راه اندازی کند و می خواست درباره سرفصل های تدریس به او کمک شود. در ابتدا می خواستم به خاطر حساسیت های سیاسی از اقدام خودداری کرده و کار را از سر خود باز کنم. مخصوصا با توجه به لحن تند مقالاتی که قبلا در مراکز مطالعاتی امارات علیه حضور فعالانه ایران در عراق و برنامه هسته ای نوشته بود. اما وقتی که مقالات منتشر شده اش درباره لزوم تاسیس اندیشکده های عربی و جدی گرفتن تدریس آینده پژوهی در عراق را خواندم تصمیم گرفتم فارغ از ملاحظات سیاسی با یک لحن آکادمیک و مودبانه و کمی هم محبت آمیز در جوابش راهنمایی های اولیه را به زبان انگلیسی بنویسم. مثلا گفتم که پیش از هر کاری سه کتاب مرجع درسی آینده پژوهی یعنی کتاب های ریچارد اسلاتر، وندل بل، ادوارد کورنیش را تهیه کند و در ضمن فیلم های سخنرانی پیتر بیشاپ را برای دانشجویان پخش کند. البته اول می خواستم به زبان عربی جوابش را بدهم که مردد بودم. اما در مکاتبات بعدی زبان را به عربی فصیح تغییر دادم تا هم بهتر متوجه معنی شود و هم محبت زیادتر شود که البته شد! در ضمن توصیه کردم که با چند نفر از آینده پژوهان مصری و از جمله مرکز بین المللی آینده پژوهی مصر که خیلی فعال هستند تماس بگیرد. وقتی با چند نفر از دوستان این داستان را مرور می کردم اولا تاسف خوردم که عراقی ها خیلی بیشتر از ایرانی ها به آموزش و تدریس آینده پژوهی و تاسیس اندیشکده ها اهمیت می دهند و دوما اینکه این استاد منتقد نسبت به نقش ایران در عراق در ذهن خود چه فکری می کند وقتی که برای گرفتن راهنمایی درباره تدریس آینده پژوهی به یک ایرانی ارجاع داده می شود! البته امیدوارم خودش به نوعی متوجه این نکته مهم شود که من حقوق بگیر حکومت نیستم و بنابراین مستقل از اقدامات و گرایش های سیاسی هستم.

سومین کار که دو سه بار آن را پشت گوش انداختم به درخواست الزبیتا کراژیک، رئیس آکادمی آینده پژوهی ایرلند و سردبیر بولتن تخصصی آینده پژوهان جهان، مربوط می شود. چند بار گفته بود که اگر وقت و حوصله داشتی یک سرمقاله ای برای ما بنویس. امسال تابستان در سوئد کلی با هم درباره روش برنامه ریزی برپایه سناریوها صحبت کردیم. دکتر کراژیک آدم بسیار با سواد و متخصص و البته مصداق فرار مغزها است. آن موقع وقتی که فهمیدم از لهستان به ایرلند مهاجرت کرده است به شوخی گفتم بعضی ایرانی های نخبه که مهاجرت می کنند علی رغم اینکه وقتی ایران زندگی می کنند تقریبا هیچ کاری به اخبار و روزنامه ها و شرایط داخلی ندارند به محض سکونت در غربت خیلی پیگیر اوضاع و احوال داخلی می شوند شما لهستانی ها چطور هستید! به هر حال مطلبی را که اخیرا با عنوان این دیگر همان نیست نوشته بودم به انگلیسی تبدیل کردم و فرستادم تا هم بولتن دکتر کراژیک جمع شود و هم دیگر بیشتر از این شرمنده اش نباشم.


چهارمین کار که جنبه آکادمیک آن پررنگ تر است از طرف جیم دیتور شروع شد. جیم در مرکز آینده پژوهی دانشگاه هاوائی اخیرا یک مکتب جدید را پایه گذاری کرده و کلیات و جزئیاتش را در قالب مقاله ای طولانی و مفصل توضیح داده است. جیم دوست داشت که قبل از انتشار یک بار آن را بخوانم و نظرات انتقادی خود را بگویم. اگرچه مقاله اش خیلی طولانی است اما تاکنون نصف آن را دقیقا مطالعه کرده ام و برخی از نکات اصلاحی و ابهام برانگیز مکتب فکری مانوآ درباره آینده های بدیل و چشم اندازسازی را برای بررسی بیشتر با خودش بحث می کنم.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ بسوی یک انسانیت متعالی: چشم انداز ویکتور وحیدی برای آینده ای سیاره ای  وحید وحیدی مطلق

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995