معتقدم این انتخابات ممکن است خروج اقتصاد ایران از رکود را دستکم برای دو سال به تعویق بیندازد و بنابراین به باتلاق جدیدی برای اقتصاد ایران، برای دولت یازدهم و برای نظام سیاسی تبدیل شود و البته نهایتا خسارت همه اینها را ملت ایران خواهد پرداخت.
به گزارش صدای اقتصاد با انتشار خبرهای تایید و رد صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس، تب انتخابات در سطح جامعه در حال پا گرفتن است.
رنانی قبل از سال 87 در زمان 100 دلاری بودن نفت، پیشبینی کرده بود بعد از یک دوره بلند بالا بودن قیمت نفت، ممکن است بین بشکهای 30 تا 40 دلار کاهش یابد.
دیشب دکتر محسن رنانی، اقتصاددان، پیامکی برای روزنامهنگاران و دانشگاهیان ارسال کردند که خبر از ورود او به عرصه انتخابات مجلس میداد. او در متن این پیام گفته بود:«سلامبرشما. همه باید تلاش کنیم و نگذاریم انتخابات اسفند ۹۴ به باتلاق دیگری برای اقتصاد ایران تبدیل شود. لطفا در گروه های تلگرامی، کانال زیر را معرفی و فایل سخنرانی اخیر رنانی در مورد «پیامدهای انتخابات اسفند ۹۴ برای اقتصاد ایران» را به اشتراک بگذارید: @renani_ir و اگر دستتان به هر مقامی در هر سطحی می رسد، تلاش کنید این سخنان به گوش آنان برسد.»
محسن رنانی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان است. 50 ساله است و به خاطر تحلیلها و پیشبینیهای دقیقش، مورد توجه رسانهها و دانشگاهیان بوده است. او نگارش کتاب «اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی ایران: درآمدی بر عبور تمدنها » را سال 84 شروع کرد، در مهرماه 87 برای مقامات کشور ارسال و در اردیبهشت 92 نیز به صورت رسمی در سایت خودش انتشار داد. پیشبینی او در خصوص قیمت نفت، این روزها تحقق یافته است. رنانی در این کتاب میگوید پس از آن که در دورهای نسبتا بلند (بین هفت تا ده سال) قیمت نفت بالا بود و سرمایهگذاری در نفتهای نامتعارف و نیز انرژیهای نو به اندازه کافی بالا رفت، قیمت نفت شروع به کاهش خواهد کرد و ممکن است تا سقف هزینه تولید (بین ۳۰ تا ۴۰ دلار) کاهش یابد. در نیمه دوم سال ۱۳۹۳ که قیمتهای جهانی نفت از بالای صد دلار به حدود ۵۵ دلار سقوط کرد، بیش از ۹ سال از زمان شروع نگارش کتاب و شش سال از زمان ارسال آن برای مقامات ارشد ایران گذشته بود. به همین علت برخی تحلیل گران این تحولات را نشانه ای بر صحت پیشبینیهای رنانی دانسته اند.
دریافتم که همه اینها گرچه نگرانند و با تحلیل من موافق، اما هیچ کس حاضر نیست برای ایجاد حرکتی نو پا پیش بگذارد چرا که برخی قدرت ندارند، برخی جرأت ندارند و برخی امید. و این بسیار نگران کننده است. به همین علت تصمیم گرفتم بحث را عمومی کنم
این اقتصاددان و تحلیلگر برجسته، حالا نگران انتخابات مجلس است. رنانی کانالی در تلگرام ایجاد کرده تا در آن به صورت مستقیم در جامعه مدنی فعالیت کند. رنانی تا کنون در شبکههای اجتماعی فعالیتی نداشته اما حضور و ارتباط مستقیم با سطح جامعه برای انتخابات مجلس را با توجه به بیتوجهی جناحهای مختلف، لازم دانسته است. رنانی خود در این باره در اولین پستش مینویسد:«من سه ماه است که نگران پیامدهای انتخابات اسفند ۹۴ برای اقتصاد ایران هستم. معتقدم این انتخابات ممکن است خروج اقتصاد ایران از رکود را دستکم برای دو سال به تعویق بیندازد و بنابراین به باتلاق جدیدی برای اقتصاد ایران، برای دولت یازدهم و برای نظام سیاسی تبدیل شود و البته نهایتا خسارت همه اینها را ملت ایران خواهد پرداخت. بر این اساس در سه ماه گذشته با حدود سی نفر از فعالان سیاسی، اجتماعی و صاحبنظران دو جناح سیاسی کشور ــ با هدف یافتن راهی برای ایجاد نوعی همگرایی و همکاری بین جناحهای سیاسی کشور و توقف رقابتهای مخرب و رساندن این پیام به مقامات ارشد، که کشور برای برون رفت از بحرانهای خطیری که در پیش دارد نیازمند همگرایی و آشتی ملی است ــ گفتوگو کردهام (با ده نفر مستقل و دانشگاهی، ده نفر اصولگرا و ده نفر اصلاح طلب). اما متاسفانه این گفتوگوها بینتیجه بوده است، یعنی دریافتم که همه اینها گرچه نگرانند و با تحلیل من موافق، اما هیچ کس حاضر نیست برای ایجاد حرکتی نو پا پیش بگذارد چرا که برخی قدرت ندارند، برخی جرأت ندارند و برخی امید. و این بسیار نگران کننده است. به همین علت تصمیم گرفتم بحث را عمومی کنم. بنابراین یک ماهی است که چندین سخنرانی در این باره در مجامع مختلف کشور داشتهام و به زودی نیز نوشتهای در این باره منتشر خواهم کرد.
در همین راستا اخیرا سخنرانیای با عنوان «پیامدهای انتخابات اسفند ۹۴ برای اقتصاد ایران» در نشست جامعه پزشکی اصفهان (۱۱ دی ماه ۹۴) داشتهام که فایل صوتی آن توسط دوستان آماده انتشار شده است و برای تایید و اجازه انتشار برای من ارسال شده است که در این جا در اختیار علاقهمندان قرار میدهم و مسئولیت انتشار آن با من است.
به گمانم لازم است این بحث وارد گفتوگوی روزانه ما شود و با کاندیداها و مقامات موثر در انتخابات در میان بگذاریم و این انتظار عمومی را ایجاد کنیم که این انتخابات از سوی هیچ کس ــ نه برگزار کنندگان، نه کاندیدها و نه جناحهای سیاسی ــ نباید به سوی سیاسی بازی، ابهام، بیاعتمادی، تنش، دو قطبی شدن و ایجاد بیثباتی برود.
لطفا پس از شنیدن بحث من اگر با این تحلیل موافق بودید و شما هم نگران شدید، در انتشار آن و رسیدن این هشدارها به گوش همه کسانی که نقشی در انتخابات دارند بکوشید. شاید، کسی از خویش برون آید و کاری بکند. (محسن رنانی)»